Munkaviszony megszűntetése


Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.28. 12:01

Ajgor: ezzel az indoklással átteni nem tud sehova, ahhoz kellene a te belegyezésed.
Egy cég akkor szűnik meg, amikor törlik a cégnyilvántartásból. Amíg ez nem történik meg, addig a munkaviszonyod változatlanul fennáll.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.28. 12:06

Azért egy felszámolás általában jóval tovább tart, mint egy terhesség. A végelszámolás is.

Nem írtál arról, hogy milyen jellegű ez a szolgáltatás, amit a megrendelőnek végeztek. Pedig attól függően van rá eséyl, hogy az ügyeskedő vállalkozsó hiába alakít új céget, munkajog szempontjából az jogutódja lesz a megszüntetni kívántnak.

uitzko # 2009.01.28. 12:22

Tisztelt Kbs!
Ahogy én tudom, nem lesz jogutódja az új. A külföldi céget felvásárolták, tök új tulaj van, az EU kizárja az ő esetükben (nagyrészt állami volt) a jogfolytonosságot.
Tehát az adott szolgáltatásra (könyvelés, adatfeldolgozás) két tök új cég köt szerződést.
És a felszámolás/ végelszámolás ideje alatt a várandós jogosult táppénzre, stb? És mi van azokkal, akik most vannak otthon a gyermekükkel?
Köszönöm válaszát!!

ajgor # 2009.01.28. 12:36

Tisztelt Kbs!

Ha az új cég a régi jogutódja lesz,akkor ugyanolyan feltételekkel át kell vennie?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.28. 13:55

Ha az új cég a régi jogutódja lesz,akkor ugyanolyan feltételekkel át kell vennie?

Az lesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.28. 13:59

s a felszámolás/ végelszámolás ideje alatt a várandós jogosult táppénzre stb?,
A stb-re nem találtam jogszabályi rendelkezést, de táppénzre akkor jogosult, ha az orvos keresőképtelennek nyilvánítja. A felszámolásnak ehhez nem sok köze van.

És mi van azokkal, akik most vannak otthon a gyermekükkel?
Köszönik, jól vannak, bár most aggódnak egy kicsit az influenza-járvány miatt...

_Wasp_ # 2009.01.28. 14:09

:) szokásosan bájos válaszok :)
engem megnevettetett.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

uitzko # 2009.01.28. 14:16

Kedves Kbs,
Köszönöm a válaszát! Bár ha negyed annyira részletbe menő lett volna a válasz, mint amennyire "kedves", hasznosabb lett volna.
Üdvözlettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.28. 14:21

OFF
Most mit mondjak? A kérdésen múlik.
Lásd a klasszikus "Mennyi? Harminc!" példát.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 06:35

hogy lehetséges az ilyen?
Úgy hogy aláírtad.

Kifejtenéd, hogy jönnek a kérdésedhez az adóbevallások meg az, hogy kia munkáltató tulajdonosa? Valamint a korodhozs és a korengedményes nyugdíjadhoz?

plummy # 2009.01.29. 11:54

Kedves Szakértők!

Rendes felmondással (csoportos létszámleépítés) elküldtek. Ezzel kapcsolatos kérdéseimet már korábban megválaszoltátok, amit még geyszer nagyon köszönök.

A felmondásról szóló Jognyilatkozatban azt írták, hogy végkielégítésemet (+ többi járandóságot) az utolsó munkában töltött napon fizetik ki. Az utolsó munkában töltött napom okt. 22 volt, mivel felmentettek a munkavégzés alól. A pénzt ennek ellenére dec. 16-án utalták a számlámra.
Erre írtátok korábban, hogy kérhetnék kamatot is.

Most az történt, hogy írtam a cégnek, amire ők egy nesze semmi... féle választ írtak. Egyetlen feltett kérdésemre sem válaszoltak, egyetlen törvényre sem hivatkoznak, csak egy se füle-se farka 3 mondatot írtak. A jogi képviselőm bement a céghez egyeztetni (3 hétbe tellett, mire fogadták), és konkrétan az arcába röhögtek, hogy kb. 10 ezer Ft-ról beszélünk, ez nevetséges, és ha munkaügyi pert akar indítani, akkor csak tessék!

Engem nagyon elkeserített, hogy ilyen a hozzáállásuk. Végül is törvényt szegtek. És ki ítélheti meg, hogy a 10 e Ft az én életemben (vagy bárki életében) mekkora súlyú összeg?
Szívem szerint pert indítanék, mert megérdemelnék a kényelmetlen kérdéseket a bíróságon.

Hol kezdődik az az összeg, amiért már érdemes pereskedni? Fontos az igazság, vagy csak a pénz a fontos mindig ?
(Pereljek, vagy törődjek bele, és "engedjem el" az ügyet?)

Köszönettel,
Plummy

Egyjogász # 2009.01.29. 14:14

Az összeget a bíróság valószínűleg megítélné (vélhetően évek múlva, plána ha a munkáltatód "visszavágásként" elkezdené húzni az ügyet), de 10e Ft-ért valóban nem nagyon szoktak pereskedni.

Neked kell eldönteni, hogy ennyi összegért megéri-e neked bírósághoz fordulni. (10 eFt-ért egy ügyvéd szerintem nem ír meg egy keresetlevelet és jár el tárgyalásra, de ha neked olyan karitatív ügyvéded van, aki ingyen előlegezi neked a munkáját, akkor végül is miért ne...)

_Wasp_ # 2009.01.29. 14:26

azért az a tízezer nem egészen csak annyi lesz a végére.

Megmondhatnád nekik (blöffölhetnél), hogy itt az elvekről van szó, és nagyon szívesen bírósághoz fordulsz már csak azért, hogy ne forduljon elő ilyen másokkal legközelebb. A tízezer viszont mostanra az ügyvéded óradíját beleszámolva 28.300 Ft. Ha bírósághoz fordulsz, akkor még tovább nő (rohamosan). Javaslod, hogy addig fizessenek, amíg belül lesznek a 6 számjegyen.

Hátha megijednek.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

sinus69 # 2009.01.29. 14:35

Azért szerintem nem minden jogi képviselő veszi a fáradtságot és ballag be az ügyfele volt munkáltatójához "egyeztetni". Általában levelet szoktak írni, nem?
plummy! Én a helyedben biztos elmennék a munkaügyi bíróságra, de nem a 10.000,- Ft-ért, hanem elvi okokból. Elvégre kérheted a jogi képviselőd munkadíját és a te ezzel kapcsolatban felmerült összes költséged megtérítését is.
Rengeteg munkáltató él vissza a helyzetével és használja ki a dolgozók kiszolgáltatott helyzetét. És ami a lényeg, sok helyen tényleg csak a pénz fontos, a gerinc megléte vagy hiánya igazán nem számít.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 14:38

Egy ilyen ügy most már - remélhetőleg - nem tart évekig. Január elseje óta alkalmazni kell az úgynevezett kisértékű perek szabályait, az pedig - ha a bíró egy kicsit akarja, azt jelenti, hogy egyetlen tárgyaláson ítélet születik. Arról nem is beszélve, hogy talán per se lesz, mert nagyon hülyének kell lennie a munkáltatónak, hogy egy ilyen fizetési meghagyásnak ellentmondjon, és aztán a 10 ezer forint kamat mellett fizessen még 20 ezer forint perköltséget is.
Ami jár, az jár.

plummy # 2009.01.30. 11:26

Tény, hogy nem minden jogi képviselő megy el egyeztetni. Az enyém is csak azért ment el, mert történetesen a kedvesem. És nem jogász, csak munkajogi szakértő (majdnem, mert most küldte el a diplomamunkáját, szóval júniusban lesz csak papírja erről). Ő is azt mondja, hogy az ő munkadíját is ki kell majd fizetniük. Csak én aggódom, hogy ha a bíróságon kiderül, hogy ő a kedvesem (együtt élünk), akkor nem fogják-e azt mondani, nonszensz, hogy munkadíjat számol fel a kedvesének...?
Viszont az is igaz, ha nem a kedvesem lenne, akkor ez igenis pénzbe kerülne. Én nem akarok hazudozni, meg hamisan tanúskodni, meg meg nem érdemelt javakat nyerni, csak azt akarom, ami a törvény szerint jár, és hogy a törvényszegők "bűnhődjenek".

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.30. 11:39

De igen, azt fogják mondani. Ha meg tagadnád, hogy az élettársad, akkor nem jogosult jogi képviselőként eljárni.

ancsa52 # 2009.01.30. 21:27

Kedves Kbs.A véleményét és a tanácsát kérném.Fiam egy 16 éve működő cégnél dolgozik. A cég a gazdasági válságra hivatkozva felajánlott 2 lehetőséget megszűnik a munkaviszony és feketén dolgoznak (elmondásuk szerint fél évig),vagy 8 óra bejelentettből átrakják 6 órába. ha a 6 órást választja 100e Ft-ot adnak fixen,ha a fekete munkát,akkor a munkanélküli segélyét kipótolják úgy hogy annyi legyen mint az eddigi fizetése. mit lehet ilyenkor tenni? két rossz lehetőség közül melyiket válassza? Továbbiakban azt mondták,ha a forgalom elér egy ún:nullás szintet a 6 órásoknak fix 60 eft-ot a "feketéseknek" fix 80-at tudnak fizetni?de azt nem tudják konkrétan mikor lesz ez és lesz-e ilyen egyálltalán. Mit tanácsol a fiamnak illetve mi a véleménye válassza a 6 órást? Vagy inkább kezdjen minél elóbb új munkahely után nézni?
Mi a véleménye?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.31. 04:05

Mit mondhatnék? A munkáltató konkrétan adócsalás elkövetésére hívta fel a munkaválalókat.

bejó # 2009.02.01. 07:11

Üdvözlöm!
Munkahelyemen csoportos létszámleépítés kapcsán engem is elküldenek. Jelenleg GYES-en vagyok kisfiammal aki 2005-08-16 születésű, tehát már elmúlt 3 éves, de tartós betegség miatt évenkénti felülvizsgálattal GYES-en tart a drnő. Betegségi GYES alatt kirúghatnak?
Ez munkaviszonyom megszűnését jelentené, noha beteg gyermekkel elég nehéz új állást találni.
Ki fogja fizetni a TB-met ha kirúgnak?
köszönöm
bejó

benevar # 2009.02.01. 08:48

Kedves bejó!
3-10 év közötti tartós beteg gyermek jogán folyósított Gyes ideje alatt a munkavállaló munkaviszonya akkor nem szüntethető meg, ha fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe. Amennyiben a Gyes folyósítása mellett munkát végez, nem védett, a munkáltatói rendes felmondás alkalmazható. Csoportos létszámcsökkentésnél a felmondás akkor nem közölhető, ha munkavállalót tájékoztatták a létszámcsökkentés melletti döntés tényéről és annak átvételekor saját jogon, ill. gyermek jogán keresőképtelen volt. Legkorábban az értesítő átvételétől számított 30 nap eltelte után lehet közölni, ha a addigra korábban védett munkavállaló keresőképessé válik. Ha nem, akkor a keresőképessé válást követően. A Gyes alatt megszűnő munkaviszonnyal egyben a biztosítási jogviszony is megszűnik, de ellátásra való jogosultság (orvosi ellátás, kórházi kezelés, gyógyszer) nem szűnik meg. A Gyesből egyéni nyugdíjjárulékot vonnak, így ez az időszakot szolgálati idő megállapításakor figyelembe veszik. Foglalkoztatási jogviszonyban nem álló személy a Gyes folyósítás megszűnését követően Start kártya kiváltására jogosult. Álláskeresési támogatásra a Gyes folyósítását követően akkor jogosult, ha 4 éven belül 365 nap biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. A munkaviszonyban álló gyermekgondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság idején a biztosítási jogviszony nem szünetel.

plummy # 2009.02.01. 12:07

Kedves kbs,

Ha tagadjuk, hogy az élettársam, akkor nem jogosult jogi képviselőként eljárni? Ezt nem értem.

nandy # 2009.02.01. 22:52

ancsa52:

Ha feketén dolgozik valaki, akkor annak tudomásul kell vennie, hogy szinte senki és semmi nem védi meg. Ráadásul a munkaügyi ellenőrök még őt is megbüntethetik, nem csak a munkaadót!

Ráadásul, ha munkaszerződése van, akkor nem olyan egyszerű a 8 órából 6 órát csinálni, ahhoz kell a munkavállaló beleegyezése is.

(Tudom, hogy nem könnyű a döntés, mert sokszor nincs más lehetőség, mint a csalás)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.02. 07:41

Pedig egyszerű, plummy: jogi képviselőként - kissé leegyszerűsítve - ügyvéd járhat el vagy hozzátartozó. Ha jól figyeltem, az élettársad nem ügyvéd. Ha viszont hozzátartozóként jár el, akkor nem számítható fel munkadíj. Ha pedig letagadjátok az élettársi viszonyt, akkor meg nem hozzátartozó.

tomato07 # 2009.02.02. 08:38

Ismét egy kis segítséget kérek (kérünk)!
Kolléganőnk –barátunk-4 hónapos táppénz után a múlthéten 29.-én jött dolgozni. Határozatlan munkaszerződése van, 15 éve dolgozik a cégnél.
Már ez előtt 1 hónapja előre –szóban – közölték vele hogy átszervezés van és „rendes” felmondással fel fognak mondani neki. Ezt egy belső szervezeti decemberi céges utasításban is megerősítették úgy hogy a nevét kiírták előre hogy a 09-es évben „kirúgásra” kerül. Ezt megtehetik?
Most amikor jött dolgozni azt mondták neki, hogy akkor a „leszámoltatást” el is végezhetik. Kérdezte, hogy neki nem jár, ill. nem jogosult 30 napos felmondási védelem? A válasz nem volt egyértelmű inkább hümmögés volt és az, hogy „így szoktuk csinálni” (??) (Nem igaz mi folyik ennél a cégnél.).
Kérdésem, ha 30 napot meghaladóan volt igazolt táppénzen, nem úgy mondathatnak fel neki (rendes felmondás esetén) hogy esetleg írásban közlik, és onnan ketyeg a 30 napon védelem az-az 29.-én írásban átadott – közölt - rendes felmondásban az kell, hogy szerepeljen, hogy március 29.-étől felmondanak neki (30 napos védelem?) és onnan indul a felmondási idő stb..??
Köszönöm!