Munkaviszony megszűntetése


Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.20. 08:24

Szvsz fordítva: a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy indokolt volt a határozott idejű szerződés.

barackfa # 2009.10.20. 11:48

Tisztelt Szakértők!

Tudnék e tenni bármit is az alábbi helyzetben:

GYED-ről kívánok visszatérni a munkahelyemre Nov.1-től, ezt írásban bejelentettem a munkáltató felé és elkezdtem intézni a GyES-t. Váratlanul közölte a főnököm, hogy megszűnteti a céget, behajtani rajta semmit nem tudnak majd hivatalosan (tanácsadó cég, nincs vagyontárgya sem)de kedves gesztusból közös megegyezés során zsebből hajlandó nekem valamennyit fizetni. Helyemre felvett kolléganőt ezzel egyidőben egy másik Kft-jébe helyezte át; vélhetően, hogy a munkabéremet ne kelljen az övéhez korrigálni. Úgy érzem többszörösen ki vagyok játszva. Munkámmal soha semmi gond nem volt; a főnököm szóban többször elmondta, hogy biztosan vágyom második gyerekre...tehát ettől fél, ezért akar szabadulni tőlem. Mit tehetnék most?

Köszönöm előre is a választ,
barackfa

nandy # 2009.10.20. 15:26

Amíg a cég meg nem szűnik (több hónap/év is lehet), addig a te munkaviszonyod is él. De fizetést jóval később fogsz majd kapni, nagy valószínűséggel a Bérgarancia Alapból.
Ha a másik Kft. nem az előző jogutódja, akkor sajna nem sokat tehetsz, nem köteles áttenni téged is.

Próbálj vele megegyezni, aztán keress másik állást.

zsoka242 # 2009.10.20. 16:00

Segítség kérése...
Amennyiben a felmondási idő alatt sikerül ismét elhelyezkednem abban az esetben kifizetésre kerül erre az időre vonatkozó igért összeg?
munkáltató mondott fel, jelezte próbál új állást keresni számomra, amennyiben nem sikerül elindítja nov 1-el a felmondási foly.-t.
Tanácstalan vagyok..
Köszönöm előlre is...

nandy # 2009.10.20. 20:35

Ha a munkaadó felment (írásban!!) a munkavégzés alól, akkor nyugodtak elmehetsz máshova dolgozni, attól még járni fog a felmondási időre fizetett bér.

gabogabo # 2009.10.21. 08:06

Kedves fórumozók, szeretném kérdezni: egyik munkavállalónk felmondott (az ügyvezetés nem fogadta el a közös megegyezést, mert még sok munkája maradt hátra), a felmondási időt kértük, töltse le, az a mai napon jár le, közben elment táppénzre, a feladatait nem végezte el, jelenleg egy ütemterv alapján 10.29-re vállalta a feladatok elvégzését, kártérítés ügyben milyen lehetőségeink vannak vele szemben, amennyiben nem készülnek el a munkák?
köszönöm szépen

barackfa # 2009.10.21. 08:52

Köszönöm a választ.
Ha elfogadom a közös megegyezést, akkor viszont azonnal megszűnik a munkaviszony, hiába számolják fel a céget évekig. Így valójában belekényszerít egy közös megegyezésbe, ahelyett, hogy jogkövető magatartást tanúsítana. A csődeljárás valósságát sem lehet firtatni bíróságon? Rosszhiszeműség? Bármi? Pici gyerekes anyaként nagyon nehezen találok másik munkát és a törvény elvileg véd engem ebben az időszakban. Ha ezt ilyen egyszerű kijátszani, akkor minek van egyáltalán?

Köszönettel:
barackfa

nandy # 2009.10.21. 09:09

Nem nagyon tudsz mit tenni. A céget vélhetően nem azért számolta fel, hogy téged ne kelljen tovább foglalkoztatni.

barackfa # 2009.10.21. 10:24

Kedves Nandy,

Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy azért szűntette meg a céget, hogy velem nem legyen tovább költsége. A cégnek fix szerződése van egy nagy értékű projekt lebonyolítására, a projekt most is folyik. A többi cégéből pedig vígan él az én milliomos, külföldi főnököm. Azért érdekes a jog.

Köszönettel:
barackfa

végrehajtó1 # 2009.10.21. 10:40

barackfa # e-mail 2009.10.21. 10:52

Köszönöm a választ.
Ha elfogadom a közös megegyezést, akkor viszont azonnal megszűnik a munkaviszony, hiába számolják fel a céget évekig. Így valójában belekényszerít egy közös megegyezésbe, ahelyett, hogy jogkövető magatartást tanúsítana. A csődeljárás valósságát sem lehet firtatni bíróságon? „

Itt valami zavaros!

A felszámolás és a csődeljárás csak neked és a főnöködnek ugyan az.

Ég és főld a kettő!!!

”Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy azért szűntette meg a céget, hogy velem nem legyen tovább költsége.

Csak ugy ripsz ropsz nem lehet a céget megszüntetni.
Ő csak végelszámolással tudja ha a főnöködet jelöli ki a bíróság végelszámolónak.Ez esetben a a te követelésed rendezve lesz.

Szóval itt valami nagyon zavaros...

barackfa # 2009.10.21. 10:54

kedves végrehajtó,

valóban zavaros, ezért félek bármit is aláírni. csődöt jelent, azt mondta, aztán, hogy megszűnteti a céget. lehet, hogy nincs is így, csak így akar beletrükközni engem egy közös megegyezésbe. a cégbíróságon én erről megtudhatok valamit?

barackfa

nandy # 2009.10.21. 12:30

Ha még csak a szándék van meg, akkor nem.
De egyébként a www.e-cegjegyzek.hu oldalon meg tudod nézni, hogy jelenleg áll-e valamilyen eljárás alatt.

végrehajtó1 # 2009.10.21. 13:18

cégbíróságon én erről megtudhatok valamit?

igen az adatok nagy része nyilvános.nézz utána.

barackfa # 2009.10.21. 14:06

Kedves végrehajtó és nandy,

Nagyon köszönöm a válaszokat.
Megnéztem és a cég jelenleg semmilyen eljárás alatt nem áll(csőd,felszámolás)
A főnököm szerint november 1-től már nem létezik; ekkor tértem volna vissza a munkába.
Szomorú ez az egész.
Esetleg kérjek felmondást a közös megegyezés helyett és később azt támadjam meg?
Egyelőre a felgyűlt szabadságaimat hajlandó kifizetni csak. Azt már nem is említem, hogy alacsony összegre voltam bejelentve.

Üdv.:
barackfa

végrehajtó1 # 2009.10.21. 14:16

barackfa:„behajtani rajta semmit nem tudnak majd hivatalosan (tanácsadó cég, nincs vagyontárgya sem)de kedves gesztusból közös megegyezés során zsebből hajlandó nekem valamennyit fizetni. Helyemre felvett kolléganőt ezzel egyidőben egy másik Kft-jébe helyezte át;

Az ilyen mókusoknak van vagyona azért ilyezget hogy nincs semmillye.Te írtad hogy a kolléganőt a másik kft-jébe helyezte át.
Na itt van a vagyon.A tulajdon része Pl. vh alá vonható értékesíthető...stb stb ...

A főnököm szerint november 1-től már nem létezik;

A főnököd eszetokja nem létezik...Hogy miket kitalálnak a munkáltatók hihetetlen...:(

kori28 # 2009.10.22. 12:11

Kedves Szakértők!

Talán emlékeztek még az ügyemre (jogtalan munkaviszony megszüntetés).
Szeretném utólag is megköszönni a hozzászólásotokat. A mai napon a volt cégem egy kellemes :) összeget utalt át a folyószámlámra. Sikerült peren kívül megegyezni, és volt az az összeg, amiért aláírtam a közös megegyezést.
(Az ügyvédi költségem pedig elhanyagolható a megnyert összeghez képest.)

Nagyon sokat segítettetek!!! Köszönöm!!!!!!!

Ui.: Az anyagi részen túl azt hiszem fontosabb, hogy nagyon sokat tanultam a történtekből. Lelkes Jogi Fórum olvasó lettem. Laikus olvasóként egészen kikupálódok! :)

Köszönettel:
Kori28

nandy # 2009.10.22. 12:24

Hurrá :))

Pikusz # 2009.10.27. 21:36

2009. okt. 07.én vettem át a felmondólevelemet.

Előzetesen (okt.02) a KFT tulajdonosai tájékoztatták a tagokat és az alkalmazottakat hogy a KFT fizetés képtelenné vált, így a szeptemberi béreket sem tudja kifizetni.

Felmondás indoklása.
„Munkaviszonyának megszüntetésére azért került sor, mert megváltozott gazdasági körülményekre tekintettel cégünk jogutód nélkül megszűnik”

Tudomásom szerint az elmaradt bérek és a végkielégítések kifizetésére nyújt némi biztosítékot a bérgarancia alap, de ez csak a felszámolás alatt lévő gazdasági szervezetekre vonatkozik.

KFT lévén a felszámolásról taggyűlési határozat szükséges. A taggyűlést okt. 19.-én megtartották ahol a többség (2 Fő) úgy döntött, hogy a KFT -vel szemben NE KEZDEMÉNYEZZENEK felszámolási eljárást.
Hozzáteszem, hogy mivel nem vagyok tag így hivatalos értesítést nem kaptam a történtekről.
A tagoktól kapott információkból tudom, hogy a felszámolási eljárást kívülről, egy másik cég által akarják kezdeményezni.

Kollégám, aki a mai napon (okt. 27) számolt el, az elmaradt szeptemberi fizetését, a felmondási idő
re járó bérét és a végkielégítés összegét nem kapta meg.

A felmondási időm vége dec. eleje, nov. 01 -től felmentenek a munkavégzés alól.
Mi történik akkor ha a 30 napos határidőn belül nem reagálunk erre a változásra?
A tag kérheti-e a taggyűlés jegyzőkönyvének másolatát, vagy csak betekintési joga van?
A TB felé hogyan lesz lejelentve a munkaviszony megszűnése, ha addig nem kerül felszámolás alá.
Egy munkaügyi per esetén mennyi az esélye annak, hogy számunkra pozitívan végződik, és jogos követelésünket illetve annak egy részét meg is kapjuk.
Válaszukat, véleményüket előre is köszönöm.

nandy # 2009.10.27. 21:46

Felmondás indoklása.
„Munkaviszonyának megszüntetésére azért került sor, mert megváltozott gazdasági körülményekre tekintettel cégünk jogutód nélkül megszűnik”

Hát ez szerintem elég bénán lett megfogalmazva, mert a rendes felmondásnak nem ez a tényleges indoka, hanem az, hogy nem tud munkát adni. De nem tudom, mennyire számít.

A Bérgarancia Alap csak akkor fizet, ha a felszámolótól megkapták a nyilatkozatot, mely szerint a cég vagyona nem nyújt fedezetet még a bérekre sem. Ez kb. fél-egy év...legalább.

A felszámolási eljárást kezdeményezheti önmaga ellen a cég, vagy más hitelező is - utóbbi kezdeményezésére nyilván csak több hónappal később indul majd el a felszámolási eljárás.

Mi történik akkor ha a 30 napos határidőn belül nem reagálunk erre a változásra?

Milyen változásra? A felmondás már megtörtént. Onnantól 30 napon belül lehet pert indítani, ha a felmondás indoka nem valós vagy okszerű.

A tag kérheti-e a taggyűlés jegyzőkönyvének másolatát, vagy csak betekintési joga van?

Kérheti, de tovább nem adhatja. Egyébként sincs sok értelme...

A TB felé hogyan lesz lejelentve a munkaviszony megszűnése, ha addig nem kerül felszámolás alá.

Úgy, ahogy minden más esetben is. A ti munkaviszonyotok a felmondásban szereplő időpontban meg fog szűnni, függetlenül attól, hogy a céget felszámolják-e vagy sem.

Pikusz # 2009.10.28. 07:45

Kedves nandy !

A változás alatt azt értem, hogy a taggyűlési határozatot időben megelőzte a felmondó levél átvétele, melyben az indok jogutód nélküli megszűnés. A taggyűlés pedig csak két hét múlva határozott a megszűnésről mégpedig úgy, hogy ne szűnjön meg.
Hogy mondhat fel ilyen indokkal ha a taggyűlés erről még nem is döntött?
Én ezt tartom jogellenesnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 08:03

Szerintem a jogutód nélküli megszűnés elhatározása nem okszerű indoklás - itt ráadásul nem is valós. Jó eséllyel jogellenes a felmondás.
De még ha jogszerű lenne is, a járandóságokat akkor is ki kellene fizetni a munkáltatónak a munkaviszony megszűnésekor. Fizetési meghagyás kibocsátását az is kérheti, aki a felmondás megtámadására nyitva álló 30 napos határidőt elmulasztotta.

Pikusz # 2009.10.28. 10:15

Amennyiben a járandóságok kifizetése, okt. 30.-án az utolsó munkában töltött napon, nem történik meg, úgy munkaügyi per lesz belőle.
Egyébként a szokásos bérszámfejtés elkészül, hasonlóan az eddigi fizetésekhez, amiben az elmaradt járandóságok szerepelnek, de egy szó sem utal arra, hogy ezzel ők tartoznak.
Az átutalás részben összeg helyett egy egyenes vonal van, vagyis átutalás nem történt.

A legalsó sorban ez áll: Kifizetés – összeg- átvette

Ez az összeg jó esetben milliós nagyságrendű. Én úgy gondolom, ha ezt itt valaki véletlenül aláírja az azt jelenti, hogy az összeget átvette. Így nemhogy pénzt nem kapott, de jövőre az APEH is a nyakára mászik.

szergej # 2009.10.28. 10:47

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék rendkívüli felmondásom indoklásához.A munkáltatóm 5 hónapja nem fzette ki a munkabérem és ezért élnék a rendkívüli felmondással.
Pontos dátumokat kell belefoglalnom az indoklásba?
Üdv:Szergej

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 12:13

Szergej: lehetőleg. De ha egyszer nem fizetett egyáltalán, akkor milyen dátumokat írnál? Hogy mikor nem fizetett? "Nem fizetette ki a béremet június 10-én, 11-én, 12-én, .... október 26-án"?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 12:30

Mazsola, drága, aztán miért kell ilyen hülyeséget aláírni. Még szerencse, hogy ez az a ritka eset, amikor a törvény a saját hülyeséged ellen is véd: A kéthavi bérezés kikötése semmis. A Munkatörvény Könyve ugyan megengedi, hogy a felek a havitól eltérő bérfizetési gyakoriságban állapodjanak meg, de ez csak sűrűbb lehet, ritkább nem.