Munkaviszony megszűntetése


toronyianna # 2010.03.07. 00:03

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni! Mi a teendőm akkor, ha a munkáltatóm nem biztosít munkát részemre, ugyanakkor arról sem nyilatkozik, hogy felmondanak-e nekem, sőt a tértivevényes, ajánlott levelemet is visszaküldik? Kerestem személyesen a munkáltatómat, de ismeretlen helyre költöztek, az új címről pedig nincs tudomásom.
Tudnátok segíteni abban, hová fordulhatok segítségért?
Előre is köszi a válaszokat!
toronyianna

végrehajtó1 # 2010.03.06. 21:39

Jó, de akkor használd a saját írásodnál is a nagyítót.

Vagy jól szórakozol?:(

szasza016 # 2010.03.06. 20:19

ILYEN ESETEKRE TALÁLTÁK FEL A NAGYÍTÓT , ÉS A SZEMÜVEGET!
KEDVES VÉGREHAJTÓ!
ADDIG ÖRÜLJ, MÍG JÓL LÁTSZ!

végrehajtó1 # 2010.03.06. 18:11

Mona te ezt el is hiszed ezt a hülyeséget?

Akkor hogy olvassa el a te beírásodat?

Valamint a pc billentyűje akkor sem lesz nagyobb...

és a felbontást ő is betudja magának 150%-ra állítani.

monalisa1 # 2010.03.06. 17:59

szasza016 azért "kiabál" mert nagyfokú csökkentlátó és CSAK a nyomtatott írást tudja rendesen olvasni.

Ezt leírta már többször is, egyben elnézést is kért a szükségszerű "kiabálásért".

01felhasznalo # 2010.03.06. 12:45

Én olyat hallottam, hogy aki nem kap a munkaügyi központtól segélyt az a lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől kérvényezheti, hogy az önkormányzat fizesse helyette a TB-járulékot. Ott kell megérdeklődni.

végrehajtó1 # 2010.03.06. 12:23

szasza016 miért kiabálsz??????

végrehajtó1 # 2010.03.06. 12:23

szasza016 miért kiabálsz??????

szasza016 # 2010.03.06. 09:13

KÖSZI A VÁLASZT!

HA ÁLLAS KERESŐIN VAN DE PÉNZ AZT NEM KAP, TEHÁT BEVÉTELE NINCS, AKKOR IS A MUNKAÜGY FIZETI A TB-JÉT?
GONDOLOM LÁTJÁK, HOGY REGISZTRÁLVA VAN.

KÖSZI A VÁLASZT!

01felhasznalo # 2010.03.06. 06:21

A magánnyugdíjt lehet szüneteltetni az nem vész el. A Tb-t viszont fizetni kell, különben ha orvosi ellátásra lesz szüksége akkor azt az ellátást fizetni kell és nagyon sokba kerülhet. Ha valaki munkanélküli akkor a munkaügyi központ fizeti a Tb-t, ha szociális vagy egyéb segélyen van akkor is kap felmentést a fizetés alol. Egy ismerősöm ugyanígyjárt, hogy volt érvényes munkaszerződése de a munkáltató nem jelentette be és nem fizetett utána járulékokat, mikor kiderült az ismerősöm a munkaügyi bírósághoz fordult és per lett belőle. Igaz eltartott egy ideig de a végén az ismerősömnek másfél millió forintot itéltek meg amit a volt munkáltató ki is fizetett neki.

szasza016 # 2010.03.06. 00:00

SZIASZTOK!

HA VALAKIT KB 5.ÉVE NEM JELENTETTEK BE, DE AZT HITTE BE VAN JELENTVE A MUNKAHELYÉN, (tehát feketén dolgoztatták) CSAK BECSAPTÁK, ÉS A MAGÁN NYUGDÍJÁHOZ SEM MENT A PÉNZ ILYEN ESTBEN MI VAN?
MAGÁN NYUGDÍJÁT LEHET ÉVEKRE SZÜNETELTETNI??
AZ NEM VÉSZ EL??

ÉS HA VALAKI NEM TUDJA FIZETNI A TB-JÉT X IDEJE??

MERT NINCS MUNKAHELYE, ÉS PÉNZE SEM, HOGY FIZETNI TUDNÁ, AKKOR AZZAL MI LESZ?

KÖSZÖNÖM A VÁLASZT!!

gévike # 2010.03.05. 20:19

Akkor felejtsem el? A többi ember bérét is kp-ban ( már aki még dolgozik ott )akarja fizetni nehogy a bankba pénz kerüljön. Akkor most mi a manót csináljak?

végrehajtó1 # 2010.03.05. 20:02

Nem élvezz elsőbbséget.De komoly gondok vannak ha az Apeh vh-t indított.
Sok reményt ne fűzz hozzá...

gévike # 2010.03.05. 19:32

Sziasztok!
Tudna e valaki segíteni abban, hogy a volt munkáltatóm nem fizette ki a felmondáskor járo béremet, ennek már kb 1 hónapja. Most fordulok ügyvédhez fizetési meghagyás ügyében, de tudomásom van róla, hogy a cég ellen aphe incasso van.Szerintetek csak akkor jutok a béremhet ha az apeh már teljesül, vagy esetleg az elmaradt bér elsőbbséget élvez e ??

iskolás # 2010.03.04. 19:53

Kedves Fórumosok!
Paragrafusokat böngészve úgy látom, a munkáltató a felmondás átadása előtt köteles írásban felajánlani a prémiumévek programban való részvételt. A munkavállalónak 14 napja van, hogy írásban erre válaszoljon.
Jól tudom?
Paraméterek: közalkalmazott, szül: 1952, nő, 37 év közalkalmazotti jogviszony.
A munkáltató terve szerint felmond, én csak a lépésekkel nem vagyok tisztában, ill. azt tudom, hogy a prémiummal nem kívánok élni. Papírt még semmiről nem kaptam.
Tehát milyen papírokat várhatok és melyiket mikor? Vagy pl. egyszerűen kaphatok egy írást a felmondás tényéről?? Nincs ezt megelőző kötelező munkáltatói írásos lépés?
Előre is köszönöm a választ.

01felhasznalo # 2010.02.26. 18:50

Bocsánat, csak közben gondolkodtam: mi van akkor, ha én megkaptam a leszámolási papírokat, tb kiskönyvel együtt. Ebben az szerepel, hogy a munkaviszonyom feb. 24.-ével megszünt. A bérpapírom is azt bizonyítja, hogy idáig szabin voltam, tehát ez bizonyítja hogy a munkáltató tovább nem foglalkoztat, én hiába mennék dolgozni. Így szerintem, ha nem írom alá a közös megegyezést, akkor nekik kell rendes felmondással megszüntetniük, és így mivel ők febr. 24.- ét írtak a papírjaimra, meg a tb kiskönyvbe, már nem mondhatják, hogy nem mentem dolgozni március 1. től. Jól gongolom? légyszi segítsetek.
köszönöm

01felhasznalo # 2010.02.26. 17:02

Esetleg az számít-e, hogy én még a gyes lejártának napján küldtem e-mailt a cégvezetőnek, hogy szeretnék munkába állni, de erre nem kaptam választ, csak telefonon közölte, hogy már nincs rám szükség.

01felhasznalo # 2010.02.26. 16:58

Annyit hozzátennék, hogy januárba egy hétig betegszabin voltam és a gyed alatt felhalmozott szabadságot úgy tudom ki lehet azonnal venni munkábaálláskor, ha ezt hozzávesszük akkor március 1. től kell dolgoznom. Ez esetben tehetek még valamit? Ha bemegyek hétfőn dolgozni akkor még számíthatok végkielégítésre?
Előre is köszönöm

nandy # 2010.02.26. 14:23

noanoa:

Az a baj, hogy nem januárban tette fel ezt a kérdést a felhasználó, hanem most. Neki a gyes lejárta utáni naptól munkavégzési kötelezettsége lenne, azaz több mint egy hónapja.
A munkáltatóval folytatott egyezkedésről nyilván nincs papírja, így utólag nehezen bizonyítható, hogy a munkáltató nem akarta foglalkoztatni.

nandy # 2010.02.26. 14:19

Mindenképpen jelezd írásban a munkábaállási szándékodat, és azt, hogy ebben eddig a munkáltató megakadályozott...

Ellenkező esetben okot adhatsz a rendkívüli felmondásra - mivel igazolatlanul vagy távol a munkahelyedről. Ez ellen még a táppénz, gyes stb. sem véd meg.

Egyébként ha januárban lejárt a gyes, akkor már a 30 napos védelmi időszakon is túlvagy, így a munkáltató rendes felmondással is elküldhet. A közös megegyezést csak akkor írd alá, ha számodra is kedvező juttatásokat/feltételeket tartamaz.
De tekintve, hogy már egy hónapja igazolatlanul vagy távol, nem biztos, hogy te vagy nyerő helyzetben.

noanoa # 2010.02.26. 14:12

01felhasználónak!

Előrebocsátom, hogy nem vagyok jogász! És túl rutinos se.

De a közös megegyezésbe ne menj bele.

A gyest lejártát követő naptól felmondási védelem alatt állsz, 30 naptári napig. (Mt. 90. § e. pont)

Ez alatt - ha a munkáltató nem tud foglalkoztatni - az összegyült szabadságodat kiadhatja.

A 30 nap eltelte után felmondhat. 35 naptári nap felmondási időd van, amire átlagkeresetet kell fizetnie, és ennek lejárta után megszünhet a munkaviszonyod. Addig viszont munkaviszonyban állsz!

Jár még 1 havi végkielégités is!

A ki nem vett szabadságnapokat is ki kell fizetnie. (Szabadság jár a gyed első napja után még egy évig.)

A felmondásnak indoklást kell tartalmaznia. Azt nem tudom (mert nem vagyok jogász), hogy elegendő indok-e az, hogy helyetted mást fölvettek. Az ilyen esetre találták ki, hogy a helyettest határozott időre, a távollévő távollétéig alkalmazzák.

Szóval irásban közöld a munkáltatóddal, hogy a gyes lejártát követően x naptól munkába kivánsz állni. És ha olyan választ kapsz, hogy nem tudnak munkát adni, akkor a közös megegyezésbe ne menj bele! Várd meg, hogy a munkáltató mondjon fel.

Szerintem....

Azért kérdezz másokat is!

noanoa

01felhasznalo # 2010.02.26. 13:36

S.O.S. kérem valaki segítségét. 2006 közepe óta állok munkaviszonyba a cégnél határozatlan idejű szerződéssel. 2010. januárjában lejárt a gyes-em és a foglakoztatóm nem alkalmaz tovább, mert fel vett helyettem mást. Küldtek nekem egy közös megegyezésről szóló megállapodást, amit nem akarok aláírni, mert akkor ugye végkielégítést sem kapok. A kérdésem az hogy mi van ha most nem írom alá? Be kell járnom dolgozni? És ha bejárok kapok fizetést? Ha nem megyek be akkor az baj? (mert ugye ők azt mondták hogy nem foglalkoztatnak tovább)

nandy # 2010.02.26. 07:52

.

nandy # 2010.02.26. 07:52

Ja, a felmondást pedig a munkáltatói jogokat gyakorló személynek kell aláírnia, aki valószínűleg nem a HR-es, így nem baj, ha a munkaügyis csak szignózta.

nandy # 2010.02.26. 07:50

A legfontosabb, hogy itt a fórumon nem fogsz tuti választ kapni, mert nem látjuk az iratanyagot.

Általánosságban válaszolva:
A rendkívüli felmondás elég komoly lépés, aki a felmondással él, köteles megindokolni, vita esetén bizonyítékokkal alátámasztani.

A munkáltatónak a rk. felmondás előtt lehetőséget kell adnia a munkavállaló számára a védekezésre, amennyiben az lehetséges. A te esetedben lehetséges volt, de a felmondás előtt meg is tették.
Az már más kérdés, hogy a védekezésedet nem fogadták el, majd megindokolják, hogy miért nem... De hogy a bíróság előtt megáll-e az indoklásuk...

Laikusként azt mondom, hogy 10 perccel előbb történő elmenetel még nem ad okot a rendkívüli felmondásra, feltéve, hogy nem épp egy fontos és halaszthatatlan munkafolyamat kellős közepén dobtad el a ceruzát. Ha a munkatársaid alátámasztják, hogy a túlmunkát ilyen módon szoktátok rendezni, és esetleg a jelenléti ív is ezt tartalmazza, akkor nem hiszem, hogy jogszerű volt a rendkívüli felmondás. Habár elvileg a munkáltató engedélye nélkül nem mehetsz el a munkaidő vége előtt, ha a bevett gyakorlat szerint eddig sem kellett a beleegyezése, akkor most mégis miért... így hirtelen.

De gyanítom, hogy másról is szó lehet az esetedben, a közvetlen vezetőd képességeit pedig nem kellett volna írásban jellemezni.