Munkaviszony megszűntetése


nandy # 2010.03.09. 09:35

Khmmm... Meddig voltál gyes-en? Ez fontos információ, amiről eddig nem volt szó.

01felhasznalo # 2010.03.09. 09:33

Én még mindig nem értem, hogy ha a munkáltató szóban közli velem, hogy nem foglalkoztat tovább és meg is kapom a papírokat amiken szerepel hogy a jogviszony vége 2010. febr. 23. akkor miért kellene nekem minden nap megjelennem a munkahelyen munkára készen, ráadásul úgy, hogy amíg gyesen voltam megszüntették azt a telephelyet ahol dolgoztam, most egy másik telephely van amiről sem szóban sem írásban nem értesítettek ráadásul a munkaszerződésemben a régi telephely pontos címe van megadva, a cég székhelye a régi telephelytől és a lakóhelyemtől 300km-re van. A helyemre azóta valaki mást vettek fel, plusz az akkori feletteseim már nincsennek alkalmazásba, a munkaköri leírásom azt írja hogy a telephelyemen lévő feletteseim utasítását kell teljesítenem, de az új telephelyen ilyen pozícióba most nincs senki, szóval bonyolult. És bármikor beszélek a munkaügyis kollégával a válasz az hogy írjam alá a közös megegyezést jobban járok.

nandy # 2010.03.09. 09:25

Érdekes...

01felhasznalo # 2010.03.09. 09:10

a munkaviszony megszünésének megszüntetésének módja: üres nem írtak ide semmit

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.09. 09:09

Akkor a székhelyen kell munkára jelentkezned minden munkanapon.

01felhasznalo # 2010.03.09. 09:08

A munkavégzés helyének konkrét helyszin van leírva, azt csak bérelték és már más cég működik ott.

kaméleon # 2010.03.09. 09:02

Lemaradt egy fontos dolog, amit már annyiszor írtak, és ami sok rafinált munkáltatónak bejött már: a közös megegyezés megszületéséig – ha nem kapsz írásos felmentést – folyamatosan meg kell jelenned „az előírt helyen és előírt időben” munkára kész állapotban.

nandy # 2010.03.09. 09:01

A munkaszerződésedben mi a munkavégzés helye? Konkrét helyszín, vagy változó?

nandy # 2010.03.09. 09:01

01felhasználó:

A munkaviszony megszüntetése csak írásban lehetséges, a szóbeli közlés nem elég. Ha nem mondtak fel írásban, akkor...
Talán azt még megnézhetnéd, hogy a munkanélküli ellátáshoz kiállított papíron mi a munkaviszony megszűnésének oka, mert oda be kell írniuk valamit.

01felhasznalo # 2010.03.09. 08:59

Ha a munkáltató megváltoztatja a telephelyét akkor köteles a munkavállalót írásban tájékoztatni arról hogy megváltozik a munkavégzésének a helye? Már nem a munkaszerződésemben leírt helyen kell munkát végeznem.

kaméleon # 2010.03.09. 08:58

Sajnos ezen kívűl ők csak telefonon közölték, hogy nem alkalmaznak tovább. Akkor most egyezzek bele a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésbe? És mondjak le a végkielégítésről?
Nyilván azért visszakoznak, mert a felmondás nem történt meg, ill. a mviszony megszüntetése nem volt szabályos. Viszont, ha nem jelensz meg munkára készen most sem, akkor rendkívüli felmondással mondhatnak fel neked - teljesen szabályosan -, és nem kapsz semmit. Hogy mit tegyél, abban csak Te dönthetsz. Ha dolgozni akarsz, menj vissza, ha nem, próbálj a közös megegyezéssel valami neked is kedvezőt kiharcolni.
(Egyébként, azt gondolom, jó esélyed lehet rá, hogy a munkába állásod után már csak szabályos, és neki kedvező lehetőséget fog keresni a munkáltató, hogy elküldjön. A vége attól függ, ki az ügyesebb.)

lizajersey # 2010.03.09. 08:15

Nandy! Köszönöm szépen! Egyébként a munkaszerzősében három hónap áll.
Ezek szerint egy nappal korábban kaptam meg! :(

01felhasznalo # 2010.03.08. 17:58

De ők még az előtt állították ki a papírokat, hogy nekem munkába kellett volna állnom, és én azért nem álltam munkába mert megkaptam a leszámolási papírokat. Sajnos ezen kívűl ők csak telefonon közölték, hogy nem alkalmaznak tovább. Akkor most egyezzek bele a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésbe? És mondjak le a végkielégítésről?

kaméleon # 2010.03.08. 17:50

01felhasználó,
a munkaügyes jól mondja, ha nem mondtak fel neked, még az sem bizonyítja, hogy nem akartak tovább foglalkoztatni, hogy kijelentettek és kiállították a kilépő papírokat is. Vártak, nem mentél dolgozni, ezért kijelentettek. (Van már ilyen tárgyú LB Határozat. Bár, azt nem értem, hogy miért akarja az ügyintéző a TB kiskönyved széttépni. Javítsa ki!) Valószínű, hogy ezekkel a dolgokkal nem tudsz egyelőre semmit sem kezdeni, munkába kell állnod. Lehetséges persze, hogy van valamilyen hiba, amit a cég elkövetett, és amibe sikerrel tudsz kapaszkodni, de azt mi nem látjuk. Próbálj meg az iratokkal és a pontos történettel személyre szabott jogi segítséget kérni (esetleg, próbálkozhatsz a Jogponttal, vagy más segítő szolgálattal.)

01felhasznalo # 2010.03.08. 17:05

Segítsetek kérlek!
A munkaügyes kolléga azt állítja, hogy a Tb kiskönyv, és a leszámolási papírok nem bizonyítják azt, hogy ők nem akartak engem tovább foglalkoztatni. Most azt állítják, hogy nem akarják megszüntetni a jogviszonyomat, hanem álljak be munkába és a tb kiskönyvet meg a többi papírt tépjük össze. Én nem akarok visszamenni amiért ezt csinálták velem, hogy egyszer azt mondták mehetek, aztán hogy nem. Azt mondják hiába fordulok a munkaügyi bírósághoz is úgyse nekem van igazam. Tanácstalan vagyok, segítsetek.

szigiri1 # 2010.03.08. 14:40

Szakvizsga jogeset volt. Valakinek van ötlete, mi lehet a megoldás:

Külkereskedelmi cég által meghirdetett állásra jelentkezett üzletkötő. Sikeres interjú alapján kedden szóban megállapodtak, hogy Bécsben kell dolgozni, 6 hónapig, az anyagi juttatások is kedvezőek és a hazalátogatásra havonta egyszer lesz lehetőség.
A munka sürgős, ezért a szerződéskötés napjaként csütörtököt jelölik meg úgy, hogy következő hétfőn délelőtt 10kor kell Bécsben kezdeni.
Csütörtök 8kor megjelenik az ember aláírni a munkaszerződést. Közlik vele, hogy a szóbeli megbeszéléshez képest annyi változás van, hogy nem Bécsben, hanem Tuniszban (Tunézia) kell jelentkeznie. Így nem írja alá az ember a szerződést.
Egy hét múlva ajánlott levelet kap, amelyben 200.000,- Ft megfizetésére hívják fel (ennyi kára származott a cégnek abból, hogy nem írta alá).
A feladat az ügyvezetőnek szóló válaszlevél megírása.

Bécs utána Tunézia szerintetek a munkavégzés helye, mint kötelező elem, amiben megegyezés kell és így a szerződés nem jött létre, vagy csak tájékoztatás a munkavégzés első helyéről (változónál és nem volt igaza a munkavállaónak és fizet)

Köszi előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.08. 14:33

Tehetek-e még valamit?
Igen, előkeresheted, amit már vagy két hete válaszoltunk neked.

ZOLOZOLO # 2010.03.08. 12:03

Kedves Fórumozók!
Igaz-e, hogy közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetés esetén nem fizethető végkielégítés csak végkielégítés-megváltás? Vagyis az adatlapon és az adóbevallásban csak a nemrendszeres bérjövedelemhez írható a megállapodott összeg, a végkielégítéshez nem? Hátrányos-e a munkáltatónak a végkielégítés, vagy csak nemtörődömségről rosszindulatról van szó? Az utolsó munkanapon 2009.10.15 volt, de most az adóbevallásnál derült ki, hogy a végkielégítés megváltás rendkívül hátrányos számomra Tehetek-e még valamit? A munkáltató nem tett eleget tájékoztatási kötelességének, sőt amikor írásban kezdeményezte a munkaviszony megszüntetését akkor ajánlatával kimondottan megpróbált félrevezetni.Zoli

nandy # 2010.03.08. 11:37

Jó kérdés, de szerintem dec. 4-től indul a próbaidő, mert a munkaviszony kezdete a munkábalépés napja - Mt. 78. (1)

Az még nézd meg a munkaszerződésedben, hogy három hónap, vagy 90 nap a próbaidő.

lizajersey # 2010.03.08. 10:02

Bocsánat elírtam a dátumot, nem január 3-án, hanem március 3-án küldtek el.
Liza

lizajersey # 2010.03.08. 09:56

Sziasztok! Egy kérdésem lenne: a munkaszerződést december 2-án írtam alá, viszont december 4-én volt az első munkanapom. A három hónap próbaidő leteltével felmondtak, azaz január 3-án. Értetlenül álltam a dolog előtt, mivel előtte egy meeting alkalmával elmondták, hogy a munkámmal meg vannak elégedve. Utólag kiderült, hogy mindenkit csak három hónapig alkalmaztak. Kérdésem az lenne, hogy a szerződés aláírása, vagy az első munkanap dátuma a mérvadó ebben az esetben.
Köszi a segítséget!
Liza

eutherpe # 2010.03.08. 09:28

Köszönöm a választ!

Ebben az esetben akkor nem rendelkezhet úgy a munkáltató, hogy a munkabérbe beszámítja a munkavállaló által az Mt. 101. § -ára tekintettel fizetendő összeget? Eről jobb ha közösen megállapodnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.08. 09:17

Természetesen jár neki a ledolgozott időre a bére, és a ki nem adott szabadságot is ki kell fizetni. Nyilván nem jár végkielégítés (akkor sem járna, ha jogszerűen mondana fel).
Bérjellegű járandóságból a munkáltató nem vonhat le; a jogellenes munkaviszonymegszüntetés jogkövetkezményeit bíróság előtt érvényesítheti.

eutherpe # 2010.03.08. 09:02

Kedves fórumozók!

Sűrgős válaszra lenne szükségem. Ha a munkavállaló jogellenesen szűnteti meg a munkaviszonyát, akkor is jár neki munkabér, egyéb járandóság (ki nem vett szabadság ellenértéke, végkielégítés)? Vagy ezek nem járnak neki és ezen felül meg kell fizetnie a felmondási időre járó átlagkeresetét a munkáltatónak?

Köszönöm!

toronyianna # 2010.03.07. 20:42

Köszi a választ Joy1, a cég adatait megtaláltam, sajnos a megadott címen nincsenek!
Igazából ott van a problémám, hogy nem kaptam meg a munkaviszony megszűnésekor kiadandó kilépési papírokat. Mivel nem tudom, hol van a cég, ezért nem is tudom elkérni azokat. Viszont enélkül nem tudok máshol munkát vállalni!
Lehet valahol kérni "helyettesítő" igazolást?
Köszi mindenkinek a segítséget!