Munkaviszony megszűntetése


levapu # 2009.04.22. 20:06

Tisztelt Fórum!
Kérdésem a következő:jelenleg mg.szövetkezetben dolgozom,de a fönököm közölte velem,hogy a lehető legrövidebb időn belül előrehozott nyugdíjba küld.Ebben az évben leszek 59 éves 45 év munkaviszonyom van,de mivel igen kevés nyugdíjra számíthatok, ezért inkább dolgoztam volna.A szövetkezet kifizeti a nyugdíjam,de szeretném tudni,hogy esetlek jár-e valami ebben az estben,pl végkielégités.Az ügyintézés a nyugdíjfolyositónál már folyamatban van.

Lilla13 # 2009.04.22. 20:11

Köszönöm a választ, de sajnos nem ez a helyzet teljesen, nem egészségügyi alkalmatlanásgról van szó. Az irodavezető azzal fenyegetett meg, ha nem mondok fel, akkor fegyelmit kapok, illetve alkalmatlanság miatt fog megszabadulni tőlem. Nehéz széllel szemben... Személyes ellenszenv volt közöttünk, a kinevezése óta, nem tudja elfogadni azokat a kollégákat, akik régebben ott dolgoznak. Nem tudok mást tenni, mint lemondani, mert nem tudom, hogy mire képes ha nem teszem meg. Egy napom van. El lehet Önt érni, hogy tanácsot tudjon adni, esetleg telefonon?

Veci # 2009.04.22. 20:25

levapu

Szerintem fogadd el a korengedményes nyugdíjat. A jelenlegi szabályok szerint, ha betöltött 45 év szolgálati időd van, akkor te már 90 % nyugdíjat kapsz a nettó alapján. Ha kértél már a Nyugdíjbiztosítótól szolgálati idő megállapítást, akkor ott megadták 1988-tól a kereseted, a kieső napokat. Annak ismeretében a nyugdíjkalkulátor http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx segítségével kiszámíthatod mennyi lenne a várható nyugdíjad (ezt a munkáltató is megteszi, mivel kifizeti neked a nyugdíjat). Személyes tapasztalatom (42 év 88 nap szolgálati idő alapján, most 2009-ben történt megállapítás), hogy több a nyugdíj, mint a fizetés lenne. A te szolgálati időd alapján meg szinte biztosra lehet venni. Olvass bele az Előrehozott öregségi nyugdíj topicba, sokmindent jobban átlátsz. Tudod ma hányan szeretnének a helyedben lenni? Örülj annak, hogy ilyen jó a munkáltatód. Nem lesz kevesebb a nyugdíjad, mint a fizetés. Végkielégítés nem jár.


Üdvözlettel Veci

latamata # 2009.04.23. 05:45

Tisztelt Hozzáértők!
Barátnőmnek kellene segítség a következő ügyben:
2.5 éve dolgozik egy cégnél,ahol most leépítések(költségcsökkentés miatt) vannak.Mivel ő 40 km-re lakik a munkahelyétől,több másik falubelivel,eddig szerződéses buszjárattal mentek el dolgozni,amit a cég ezentúl nem biztosít.Azt mondták nekik,hogy vagy menjenek el a következő faluig ahova a busz még eljön,vagy fizetnek nekik 9ft/km benzinpénzt,de ezt is csak 1 embernek,ha van jogsija és autó a nevén.Azt nem engedik,hogy 5-en menjenek 1 autóval és mindenkinek fizessék a 9ft-ot csak 1 embernek.Mivel neki se jogsija se autója nincs ez megoldhatatlan számára.A másik ajánlata a cégnek az volt,hogy közös megegyezéssel a munkavállalók mondjanak fel,mivel Így majd kaphatnak munkaügyi segélyt.
4 emberre vonatkozik most ez a probléma és a többiek már 10-12 éve ennél a cégnél dolgoznak.Ha ők mondanak fel,nem kapnak végkielégítést,de mivel se jogsijuk,se autójuk nincs a bejárás igy megoldhatatlan.
Jogosan teszi ezt a munkáltató vagy most mit tegyenek a barátnőmék?Jár nekik most felmondási idő,vagy mivel nem tudnak eljutni a munkahelyre 3 nap után rendkivüli felmosással jogosan kirúghatják őket?
Kérem segítsenek!!
Kati

Veci # 2009.04.23. 12:47

Kedves latamata

Ne menjenek bele a közös megegyezésbe, mert akkor azonnal megszűntethető a munkaviszonyod. A munkáltatónak nem az a célja, hogy a munkavállaló jöjjön ki jól.
Ha tényleg nem tudják az utazást számukra is elfogadható módon (anyagilag) megoldani, ők ne mondjanak fel.
A rendkívüli felmondásra: nem eszik olyan forrón a kását!!!
Alaposan olvasd el a Mt. 86-101 §-t. Ez a munkaviszony megszűntetésére, ezzel kapcsolatban a felmondási módjára, időre, végkielégítésre ad választ. Itt találod meg: http://www.jogiforum.hu/torvenytar/113

Rendkívüli felmondás
96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(2) A rendkívüli felmondás indoka tekintetében a 89. § (2) bekezdését kell megfelelően alkalmazni. A munkáltatói rendkívüli felmondás közlése előtt lehetőséget kell adni a munkavállalónak a tervezett intézkedés indokainak megismerésére és a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.

89 § (2) A munkáltató - a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - köteles felmondását megindokolni. Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania.

Ne hagyjátok a munkáltató zsebében a pént. Megértjük az ő helyzetét is, de a törvényes úton járjon el. Akine 10-12 éve van ennél a munkáltatónál, annak 30+25 nap felmondási idő és 3 hónap végkielégítés jár, a 2,5 évre a felmondási idő 30 nap, végkielégítés nem jár csak 3 év után.
Ha lejár a felmondási idő, indokolt esetben még el mehetnek passzív táppénzre, 45 nap. Regisztráljanak a Munkaügyi Központba.
Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.23. 13:30

Kedves Lilla13!

Remélem tudtam segíteni. Most még azt javasolom, hogy próbáld a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ügyfélszolgálatát megkeresni:
Személyesen: Bp, V. Akadémia u. 3.
H-Cs: 9-15, P: 9-13
Telefonon:
Szociális ügyek: 428-9944
Munkajog: 428-9941
Kapcsolatfelvétel:
online.
http://www.szmm.gov.hu/main.php?…

Sajnálom az este megírtam a választ, de most látom, hogy nem küldtem el. Nem értek a joghoz, csak azt tudom megírni, amit a magam számára is felkutattam. Estleg, ha van valami kérdés az e-mail címre küld el.

Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

latamata # 2009.04.23. 15:46

Kedves Veci!
Átolvasom a belinkelt oldalt.
Kérdéseim még lennének:
Nem mondanak fel,nem fogadják(írják alá) a közös megegyezéses felmondást,na de mivel a busz nem jön el értük,ők meg nem tudnak elmenni a 40 km-re levő munkahelyre így mit tegyenek?
Ha 3 napig nem jelennek meg a munkahelyen azonnal felmondanak nekik,nem?
május 4-el szűnne meg a munkaviszonyuk,még nem írtak alá semmit.Ha most elmegy táppénzre,akkor a táppénz alatt felmondhat a cég a dolgozónak?Vagy ha felmondanak neki a tp alatt akkor aznaptól passzív tp-é alakul?
Aki végkielégítést kapna a másik 3 dolgozó,azoknak érdemes a munkaügyi bíróságra elmennie?
Tehát 4-én hétfőn (éjszakai műszak) mit csináljanak?

Veci # 2009.04.23. 16:30

Kedves latamata!

Hát ez a 22-es csapdája. Valóban 3 nap igazolatlan nap esetén felmondhat a munkáltató, a szerintem ezt akarja kiprovokálni, ekkor találhat okot a rendkívüli felmondásra, s így nem jár felmondási idő és végkielégítés.
Próbálják átgondolni, négyen a 9ft/km benzinpénz térítése mellett nem tudnák vállalni az átjárást arra a településre, ahonnan busszal a munkahelyre szállítanák. Sajnos ma már egyre több munkáltató egyáltalán nem vállalja az útiköltség térítést. Hiszen az a helyzet, hogy találnak munkaerőt közelebb is, mivel sajnos egyre több a munkanélküli. Így az ön barátnői kiszolgáltatottá válnak, ugyanakkor gondolom nincs elhelyezkedési lehetőségük. Az 1 főre jutó költséget próbálják elvállni a munkahelyük megőrzése miatt, ha nincs más elhelyezkedési lehetőség. Van ahol csökkentett munkaidőben dolgoznak emberek, s azt is vállják.
Felmondás-táppénzre:
szerintem, mivel már tudják, hogy felmondás tényét (csak nem írták alá), nem gondolnám, hogy táppénz esetén van védettség. A munkaviszony megszűnése után 3 napon belül van arra lehetőség, ha indokolt.

KÉREM, aki ebben járatos, írjon róla, mert nem szeretném latamata barátnőit félre tájékoztatni.
Hogy érdemes-e munkaügyi bíróságra menni? Nem tudom, de jó lenne egy munkajogászt megkérdezni. Sajnálom, ha nem tudtam megnyugtató dologgal tájékoztatni.

Üdvözlöm Veci


Üdvözlettel Veci

latamata # 2009.04.23. 17:18

Kedves Veci!
Mi is arra gondoltunk,hogy 5 személlyel 9ft/km-el bevállalnák,de ezt nem engedi a munkáltató(csak 1x9ft/km-t fizet),viszont ha az az ember el is vinné a többieket,az Ő szabadsága,táppénze stb alatt megint nem jutnának el a munkahelyre.
Hivatalos értesítést még nem kaptam hogy megszűnne a helyük,ezért is kérdeztem,hogyha most elmennek táppénzre akkor azalatt felmondhat-e a munkáltató nekik?
Itt sajnos kevés a munkalehetőség,és ez a falu már kiesik a megszabott km körből ahova a munkáltató még kiküldi a buszt.
Köszönöm a tanácsait,sajnos ez tényleg a 22-es csapdája.

Veci # 2009.04.23. 17:39

Sajnos a munkáltatót nem érdekli, hogyan utazik a munkavállaló. nem az Ő érdeke ez. Ahol én lakom sokan önköltségesen utaznak a munkahelyre.
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:178

  1. a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,
  2. a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,
  3. a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság (139. §),
  4. a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],179
  5. a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának181
  6. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak a behívóparancs, a polgári szolgálatnak a teljesítésre vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított
  7. a külön törvény szerinti rehabilitációs járadékban részesülő személy esetén a keresőképtelenség teljes524

időtartama.
(2) A felmondási idő, ha az (1) bekezdésben meghatározott felmondási védelem időtartama

  1. a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap,
  2. a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap

elteltével kezdődhet el.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott védelem nem vonatkozik a munkavállaló munkaviszonyának felmondására, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül [87/A. § (1) bekezdés].182
(4) Az (1) bekezdésben meghatározott védelem fennállása szempontjából a felmondás közlésének időpontja az irányadó.


Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.04.23. 19:18

latamata!
Nézzétek meg mi van a munkaszerződésben. Ha abban az áll, hogy a munkáltató biztosítja az utazás feltételeit, akkor bizony ő követ el szerződésszegést. Ragaszkodjatok a régi szerződéshez, az újat viszont nem vagytok kötelesek aláírni, így kénytelen lesz felmondani. Ha ez a helyzet, akkor érdemes munkajogász tanácsát is kikérni.

benevar # 2009.04.24. 12:20

T. latamata!

A közigazgatási határon kívüli munkábajárással kapcsolatos költségtérítést a 78/1993. Kormány rendelet szabályozza.
Ez alapján a munkáltató köteles a munkavállaló helyközi utazási költségeit (napi, vagy hétvégi) megtéríteni az állandó vagy ideiglenes lakóhelye és a munkahelye között (jegy, bérlet).
Akkor fizetheti az SZJA Tv-ben foglalt költségtérítést, ha

  1. a munkavállaló állandó vagy ideiglenes lakóhelye és munkahelye között nem közlekedik tömegközlekedési eszköz;
  2. a munkavállaló munkarendje miatt tömegközlekedési eszközt nem vagy csak hosszú várakozással tudna igénybe venni;
  3. a munkavállaló mozgáskorlátozottsága miatt nem képes tömegközlekedési eszközzel közlekedni.

Ha a munkábajárás tömegközlekedési eszközzel megoldható, érdemes lenne a jogszabályra hivatkozva elérni a munkáltató fizetési kötelezettségét.

Keresőképtelen munkavállaló felmondási védelem (munkáltatói rendes felmondás) alatt áll, ez alatt időszak alatt közölt jognyilatkozat jogszerűtlen.

Veci # 2009.04.24. 14:03
bekica # 2009.04.24. 17:24

Kérem szépen valaki segítsen, mert nem tudom mit tegyek?
A munkahelyemen csoportos létszámleépítés kezdődött meg az előző hónapban. Sajnos én is kaptam egy papírt, melyben tájékoztattak arról, hogy 30 nap múlva valószínűleg megkapom a felmondásomat. Egy héttel később felmentettek a munkavégzés alól, mert kevés volt a megrendelése a cégnek. A jövő héten kellene bemennem a felmondásért, viszont megbetegedtem. A háziorvosom táppénzre vett. Jeleztem a munkáltatómnak, hogy beteg vagyok.
Az lenne a kérdésem: ha nem gyógyulok meg addigra, mikorra letelik a 30 nap és nem tudok bemenni a felmondást átvenni, akkor azt kipostázhatják vagy meg kell várniuk, amíg újra munkaképes leszek és bemegyek leszámolni?
Ilyen esetben mikortól kezdődik meg a felmondási időm?
A táppénzes időszak beleszámít? Vagy miután meggyógyultam kezdődik el?

Kérem adjon tanácsot valaki!

Előre is köszönöm!

Veci # 2009.04.24. 18:58

Kedves bekica!

Tekintettel arra, hogy a csoportos létszámleépítésről a felmondási idő megkezdése előtt 30 nappal a munkáltatója írásban értesítette, így nincs felmondási védettség a táppénz miatt, mivel akkor nem volt táppénzen, amikor megtörtént a közlés..

Olvassa el a Mt. 86-101 §-t, ebbem a 94/A §-tól található a csoportos létszámleépítésre vonatkozó szabályok. Kattintson ide és itt olvasható:
http://www.jogiforum.hu/torvenytar/113
94/E. § (1) A munkáltató a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó döntéséről az érintett munkavállalót a rendes felmondás, illetve a 88. § (2) bekezdése szerinti jognyilatkozat közlését megelőzően legalább harminc nappal írásban tájékoztatja. A tájékoztatás másolatát meg kell küldeni a munkavállalók képviselőinek, illetve az állami foglalkoztatási szervnek is.
(2) Ha az (1) bekezdés szerinti tájékoztatás közlésének időpontjában a munkavállaló a 90. § (1) bekezdésében meghatározott védelem alatt áll, a rendes felmondás csak a védelem megszűnését követően közölhető.

A felmondási idő szerintem megkezdődik akkor, amikor a közléstől eltelt a 30 nap. Az orvosnak mondta-e, hogy írásban közölték önnel a leépítést? A férjem munkahelyén egyik munkatárs is a közlést követően került táppénzre, és a munkáltató közölte a háziorvossal, hogy felmondási időn van a dolgozó, s ezért nem lehet táppénzen is, meg felmondási időn is.
Sajnos, csak akkor lett volna felmentési védelem alatt, ha az írásbeli közlés időpontjában táppénzes. Ez azt jelenti, hogy a felmondási védelem letelte után kezdődhet meg a felmondás.

90. §
(5) A (2) és (4) bekezdés rendelkezései a csoportos létszámcsökkentés végrehajtása során nem alkalmazhatóak.

Ha 3 évnél hosszabb a munkaviszonya, akkor végkielégítést is kap.
95. § (1) A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.
(4) A végkielégítés mértéke

  1. legalább három év esetén: egyhavi;
  2. legalább öt év esetén: kéthavi;
  3. legalább tíz év esetén: háromhavi;
  4. legalább tizenöt év esetén: négyhavi;
  5. legalább húsz év esetén: öthavi;
  6. legalább huszonöt év esetén: hathavi

átlagkereset összege.

Ha letelik a felmondási idő és beteg lesz, akkor 45 nap passzív táppénre mehet. Utána regisztráltassa magát a Munkaügyi Központba.

Üdvözlöm Veci


Üdvözlettel Veci

Laca1968 # 2009.04.30. 06:36

az alábbiakban kérem a segítséget
én egy Bt ügyvezetője vagyok, egyben az egyik beltag. van egy másik, nyugdijas beltag és 2 kültag.
eddig én működtem közre csak személyesen a Bt-ben, én fizettem magam után a TB-t.
miután csak ősszel és télen van munkánk, ezért a tb miatt meg szeretném szűntetni a munkaviszonyomat.
lehetséges lenne-e hogy én maradjak az ügyvezető, de akkor a munkáltató jogkört a másik, nyugdijas beltag gyakorolja? van-e erre lehetőség hogy a másik beltag a Bt nevében közös megegyezéssel felmondjon nekem?
vagy akkor ő lesz az ügyvezető és neki kell majd a Tb.-t fizetni? hogyan lehet ezt megoldani, hoyg a Bt ne szűnjön meg arra az időre mikor nincs munka?
várom válaszukat. előre is köszönöm.

Nefelejcs32 # 2009.04.30. 10:29

SZeretnék tanácsot kérni. Mit lehet tenni egy olyan esetben, amikor a munkaszerződést határozott időre írják meg úgy, hogy valaki helyére helyettesítőnek vesznek fel, és nincs feltüntetve rajta az időpont konkrétan, hogy meddig szól a szerződés? mindezek ellenére felmondtak a munkahelyemen. Ez legális dolog? és még a szabadnapjaimról sem szóltak.

Nefelejcs32 # 2009.04.30. 10:52

...és ráadásként gyeden vagyok. Ez idő alatt fel lehet mondani?

Kriszti12 # 2009.04.30. 12:14

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném abban kérni, hogy a munkáltató a munkavállalót munkakörében elkövetett mulasztásért bérmegvonással " büntetheti - e " ?Valamint ezt hol kell leszabályozni ha lehetséges. Nekünk kollektív szerződésünk nincs a Munka Törvénykönyve szabályai vonatkoznak ránk.
Válaszotokat előre is köszönöm!

Kriszti

Kriszti12 # 2009.04.30. 12:24

És még egy kérdés! Meg van az határozva valahol, hogy a munkáltató hány szóbeli fegyelmi után adhat írásbelit illetve mondhat fel?
Köszi

Veci # 2009.04.30. 13:36

Úgy gondolom, hogy a bérmegvonásról írásban hoztak határozatot, amiben megindokolták az okát és az időtartamot. A Munka Törvénykönyve 109. § vonatkozik a fegyelmi vétségre. Itt található a Mt.
http://www.jogiforum.hu/torvenytar/113
109. § (1) A munkaviszonyból származó kötelezettségeknek a munkavállaló által történt vétkes megszegése esetére kollektív szerződés - az eljárási szabályok meghatározása mellett - a 96. § (1) bekezdésében foglaltakon kívül egyéb jogkövetkezményeket is megállapíthat.Kollektív szerzodés
(2) A kollektív szerződés hátrányos jogkövetkezményként csak olyan, a munkaviszonyhoz kötődő hátrányokat állapíthat meg, amelyek a munkavállaló személyiségi jogait és emberi méltóságát nem sértik. Hátrányos jogkövetkezményként pénzbírság nem írható elő.
(3) Nem lehet a munkavállalóval szemben hátrányos jogkövetkezményt tartalmazó intézkedést hozni, ha a vétkes kötelezettségszegés elkövetése óta egy év már eltelt.
(4) Hátrányos jogkövetkezménnyel járó intézkedés csak írásbeli, indokolt határozatban szabható ki, amely tartalmazza a jogorvoslat lehetőségéről való tájékoztatást is.
(5) Hátrányos jogkövetkezmény kiszabására irányuló eljárásban biztosítani kell, hogy a munkavállaló védekezését előadhassa és jogi képviselőt igénybe vehessen.

Azt írtad, hogy nálatok nincs kollektív szerződés, de valamilyen belső szabályzat, pl. SzMSz van, amely a jogkör gyakorlóját megnevezi a fegyelmi felelősségrevonás kezdeményezésére.

Arra a kérdésedre, hogy „Meg van az határozva valahol, hogy a munkáltató hány szóbeli fegyelmi után adhat írásbelit illetve mondhat fel?” Szerintem nem ezt a kérdést kellene feszegetned, hanem azt megvizsgálni, hogy miért kerültél olyan helyzetbe, hogy szóbeli fegyelmit kaptál. Honnan bizonyítható az, hogy szóbeli a fegyelmi, hát szerintem onnan, hogy le van írva (vagy nincs? akkor a bérmegvonást mi alapján kaptad?). Ha már több "szóbeli" volt, akkor lehetne változtatni a vétség elkerülésért, s nem megvárni az írásbeli, mert az akár rendkívüli felmondást megalapozza. Személyes véleményem szerint a harmadik vétségnek már az írásbeli a következménye, s a munkáltató indoka a szóbelik után adott.

Javaslom olvasd el az itt leírtakat:
http://www.consultationmagazin.hu/index.php?…


Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.04.30. 13:52

Munka Törvénykönyve
Rendkívüli felmondás

96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A rendkívüli felmondás indoka tekintetében a 89. § (2) bekezdését kell megfelelően alkalmazni. A munkáltatói rendkívüli felmondás közlése előtt lehetőséget kell adni a munkavállalónak a tervezett intézkedés indokainak megismerésére és a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.
(3) Kollektív szerződés, illetve munkaszerződés - az (1) bekezdés keretei között - meghatározhatja azokat az eseteket, amikor az (1) bekezdésben foglalt jogkövetkezménynek van helye.
(4) A rendkívüli felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. Ha a rendkívüli felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, a tudomásszerzés időpontjának azt kell tekinteni, amikor a rendkívüli felmondás okáról a testületet - mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet - tájékoztatják.
(5)
(6) Rendkívüli felmondás esetén - e törvényben előírt kivételektől eltekintve - a rendes felmondás szabályai nem alkalmazhatók.
(7) Az (6) bekezdéstől eltérően, ha a munkaviszonyt a munkavállaló szünteti meg rendkívüli felmondással, a munkáltató köteles annyi időre járó átlagkeresetet részére kifizetni, amennyi a munkáltató rendes felmondása esetén járna, továbbá megfelelően alkalmazni kell a végkielégítés szabályait is. A munkavállaló követelheti felmerült kárának megtérítését is.

89.§
(2) A munkáltató - a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - köteles felmondását megindokolni. Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania.


Üdvözlettel Veci

Kriszti12 # 2009.04.30. 18:32

Köszönöm Veci a válaszodat! szerencsére nem kaptam fegyelmit se bérmegvonást - nincs is kilátásba. A munkáltató egy munkaértekezlet során a sorozatos hibák kiküszöbölése végett vetette fel a bérmegvonást én pedig tájékozódni szerettem volna.
Még egyszer köszönöm!

Veci # 2009.05.01. 04:33

Kedves Kriszti12

Próbálj meg arra törekedni, hogy a „munkaértekezlet során a sorozatos hibák kiküszöbölése” által utalt szóbeli jelzés alapján a hibákat kerüld el, mert ma még könnyebben találhat a munkáltató okot a rendkívüli felmondásra. Akkor viszont nemcsak munkahelyet, de felmondási/felmentési időt és végkielégítést is veszíthetsz.
Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

Viduci # 2009.05.27. 09:32

Érdeklődnék:
párom munkaköri leirását módosította a munkáltató,
minden lehetséges munkát beleirva a takaritástól a csempézésig, villanyszerelésig, karbantartó egyébként.
Ha nem irja alá nem alkalmazza tovább. Ő aláirta.
Most főnöke az igazg, az ig.h., a oszt.vez. ,a csop. vez,
akihez csak ő tartozik , mivel egy fizikai dolg. van az intézménynél.
Egyik elküldi hegeszteni, másik csempézni, 3.lapátolni...közben hivogatják, hogy miért nem azt végzi amit mondanak.
Melyiket, kinek a kérését teljesitse elsőként?
Igy akarják kirugatni?
Eddig az ig. kérése volt a legfontosabb és ő azt csinálta először, de a többi kisvezető összefogottt ellene?
Mit lehetne tenni?