Munkaviszony megszűntetése


kissandi # 2009.04.07. 14:38

Kedves kbs!

Az én szempontomból szerintem mindegy, hogy történik-e "üzemi jogutódlás" vagy sem. Ha aláirom a közös megegyezést, akkor megszűnik a munkaviszonyom, ha meg nem irom alá, akkor ő nem mondhat fel gyed alatt. Jól gondolom?
A többi kérdésemre is tudnál válaszolni?

  1. Előfordulhat, hogy mivel nem irtam alá a közös megegyezést, igy soha nem jutok a végkielégitésemhez? Vagy mi a legrosszabb, ami ezzel kapcsolatban történhet velem? Mit jelent, hogy altatja a céget, és aki nem irta alá a közös megegyezést, az benne marad a megszűnt cégben?
  2. Ha felszámolásra kerülne sor, akkor a védelmi idő, felmondási idő és szabadság, pótszabadság megváltásra is járna pénz?
  3. Neki milyen költségei-kötelezettségei lennének, ha engem is átvenne az új cégbe?

Várom válaszodat és előre is köszönöm a segitséged!
kissandi

kissandi # 2009.04.08. 11:57

Kedves kbs!
Tudnál válaszolni a tegnapi kérdéseimre? Szeretném tudni, hogy jól tettem-e, hogy nem irtam alá a közös megegyezést...
Tisztelettel, kissandi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 13:44

Már mondtam: szerintem a te munkáltatód is az új munkáltató az üzemi jogutódlás folytán. Ha azt szeretnéd, hogy ne szűnjön meg a munkaviszonyod, de legalábbis ne fizetésképtelen munkáltató mondjon fel, akkor erre az álláspontra kell helyezkedned. De, mint azt is mondtam: az üzemi jogutódlást aligha fogja per nélkül elismerni az új (meg a régi) munkáltató.
Nem tudom, jól tetted-e, hogy nem írtad alá a megegyezést. Csak az általánosságot válaszolhatom: közös megegyezést akkor érdemes aláírni, ha magad is kívánod a munkaviszony megszüntetését, illetve, ha úgyis elkerülhetetlen, és az ajánlott feltételek jobbak, mint a rendes felmondásé.

kissandi # 2009.04.08. 18:32

Kedves kbs!
A munkáltatóm jogutód nélkül akarja megszűntetni a régi céget, úgyhogy aligha fogja bizonygatni, hogy a régi kft az új jogutódja...

Kaphatnék választ a kérdéseimre? A könnyebbség kedvéért bemásolom őket ide.

1. Előfordulhat, hogy mivel nem irtam alá a közös megegyezést, igy soha nem jutok a végkielégitésemhez?
Igen vagy nem?

2. Vagy mi a legrosszabb, ami ezzel kapcsolatban történhet velem?

3. Mit jelent, hogy altatja a céget, és aki nem irta alá a közös megegyezést, az benne marad a megszűnt cégben?

4. Ha felszámolásra kerülne sor még a gyed, gyes ideje alatt, akkor a védelmi idő, felmondási idő és szabadság, pótszabadság megváltásra is járna pénz?
Igen vagy nem?

3. A munkáltatómnak lennének plusz költségei-kötelezettségei, ha engem is átvenne az új cégbe?
Igen vagy nem?

Tisztelettel, kissandi

kissandi # 2009.04.14. 16:49

Tisztelt Szakértők!
Tudna válaszolni valaki az április 8-án feltett kérdéseimre?
Előre is köszönöm a fáradozásukat!
kissandi

Hajnalanya # 2009.04.15. 07:48

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem a következő: ha az anya gyermeke súlyos és végleges fogyatékossága miatt a gyermek 10 éves koráig jogosult gyes-re, abban az esetben is ugyanazok a szabályok érvényesek a munkavállalásra, felmondási tilalomra, mint 3 éves korig járó gyes esetén? Konkrétan:

dolgozhat-e gyes mellett napi 4–6–8 órában az anya, miközben gyermeke nappali ellátásban (bölcsőde, korai fejlesztés) részesül?
köteles-e visszavenni aktív állományba a munkaadója, ha az anya kéri azt?
felmondhat-e a munkaadója a gyes lejárta, illetve 10 éves kora előtt az anyának?
megteheti-e ezt a munkaadó létszámleépítés (de nem a cég teljes megszüntetése!) mi­att?
Válaszukat – jogszabályi helyek pontos megjelölésével, ha lehet – előre is köszönöm.

Cs.H.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 08:48

Csak a gyermek hároméves koráig él a felmondási védelem.

tabula # 2009.04.15. 09:05

Kedves kissandi !
Ha jól értem a céged jogutód nélkül szűnik meg. Ebben az esetben idézem a pontos törvényi szöveget: „A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.” Ezért nem értem, hogy miért kellene közös megegyezéssel megszűntetni a munkaviszonyt. Amennyiben jogutódlás történik, a munkavállaló munkaviszonya az új munkáltatónál – eltérő megállapodás hiányában – változatlan feltételekkel folytatódik, új munkaszerződés megkötése szükségtelen. Nem élhet a munkavállaló ellentmondási joggal ( az Mt ezt nem ismeri, ellentétben az európai országok munkajogával). A munkavállaló tehát köteles változatlanul munkát végezni.
Bízom benne, hogy jól értelmeztem a problémádat.
Üdv. Tabula

tünde69 # 2009.04.15. 10:14

KÉREM AKI TUD SEGÍTSEN ,ADJON TANÁCSOT
ELŐRE IS KÖSZÖNÖM

Kérdésekkel fordulnék önhöz ami az első a munkáltatom helyben a falumban egy varrodát üzemeltetett amit felmondott és a saját telephelyére költöztetett,két embernek felajánlotta saját otthonában dolgozhat tenkintettel 15 éves munkaviszony és idős szüleikre tekintettel,egy munkavállaló felmondott a maradék négy amibe én is beleestem bejárni kényszerül busszal és az egyik dolgozó álltal saját gépkocsijával vinne bennünket amihez hozzá füzném a kolléganő elég tapasztalatlan még.Tehát én visszautasítottam munkáltatomnak az állást mivel a Mt.76/C.§(4)hi­vatkozva .ö ragaszkodik a közös megegyezéshez és hozzátette nem szeretne velem kötekedni szerencsésebb ha ebbe belemegyek.
én 2003.04. vagyok a cégnél közben 3× volt válltás .anyasági melett dolgoztam 4 órában ami 2008.januárban lejárt mivel a tb től a papirokat csak áprilisban kaptam meg csak akkor jött létre a új munkaszerződésem ,amin teljesítmény bér ként volt feltüntetve,közben 2008.06.01 -től a cég ujra válltott ,én akkor észrevettem szóban inditványoztam hogy gondokat vattem észre a bejelentésemnél többszöri figyelmeztetésemre a válasz az volt már nem tud mit csinálni .decemberben gázártámogatásra jogosult vagyok az 5 gyermekre való tekintettel kértem hogy diktálja le a fizetésem mit írjak a papirra mert havi fizetési papirt nem kaptam a mai napig sem telefonos diktálással az én nevem került első térben és azt közölte velem külön beszél mert akkor látta nincsen rendbe a bejelentésem ,a többi kollégáét bediktálta ,decemberében irásban kértem töle mit irjak a papírra a gázártámogatáshoz leirta természetesen 60.300 ot ,ezt meg is tettem ,jelenleg nem tudom mit tehetnék a fizetésemből ami 65.000 ft amibe belefoglalta hogy ebből 5000 az étkezési hozzájárulás 2009.03.24.én 30000 ft ot vettem át töle amit mindig ugy kelett kérnem .patika kártyát intézett a varrónőknek 2008 szeptember 1 től de eddig 3 hónapot kaptunk.a kérdésem az lenne mit tegyek köteles vagyok e belemenni a közös megegyezésbe ,jár e végkielégítés stb..hovba forduljak válaszát előre is köszönöm és ha teheti minnél hamarabb válaszoljon köszönettel

üdvözlet Tünde
Amai napon felszólitott hogy rendkivüli felmondással megszünteti a munkaviszonyom ha nem megyek be dolgozni. a fizetésem a mai mapig nem kaptam még meg a "márciusit"miből vegyek jegyet?vagy bérletet kérem minél elöbb aki tud válaszoljon
NAGYON KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 10:43

Ha a munkáltató megtagadja a munkavégzést, illetve igazolatlanul hiányzik, az valóban alapos ok a munkáltató rendkívüli felmondására.
Végkielégítés akkor jár, ha a munkáltató rendes felmondással szünteti meg a munkaviszonyt - ez azonban nem várható el tőle, ha egyszer ő egyáltalán nem is akarja megszüntetni azt. Ehhez képest már az is méltányos, ha a közös megegyezést elfogadja.

Ha a Munka törvénykönyve 76/C. § (4) bekezdésére hivatkozol, vita esetén neked kell bizonyítani, hogy a hivatkozás megalapozott. Ha a bizonyítás eredményes, akkor a munkáltató kénytelen rendes felmondással élni - vagy neked is megengedni, hogy otthon dolgozz. Rendes felmondás esetén járhat végkielégítés; ha azonban maga a munkaviszony rendezetlen - mert jogilag nem folyamatos -, akkor ehhez is bizonyításra lehet szükség.

Hajnalanya # 2009.04.15. 10:46

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a 2009.04.15. 09:48 kelt kérdésemre adott válaszát.
Biztos, hogy csak 3 éves korig jár a felmondási védelem?
A Munka Törvénykönyve 90.§ (1) bekezdés e) pont szerint nem lehet megszüntetni rendes felmondással a munkaviszonyt a gyermek ápolása, gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak ideje alatt (138.§ (5) bekezdés), illetve a gyermek 3 éves koráig.....
A 138.§ (5) bekezdés b) pontja szerint a munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg a gyermek 10. életéve betöltéséig, a gyes folyósításának ideje alatt, ha a gyermeket a m.vállaló az otthonában gondozza.

Nem kötözkedésképp, csak nem szeretném félrevezetni testvéremet....

Köszönöm.

Cs.H.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 11:23

Ha fizetés nélküli szabadságon van, az egy másik eset. akkor megilleti a védelem. De ez a fajta gyes a gyermek hároméves kora után valóban csak akkor vehető igénybe, ha a jogosult fizetés nélküli szabadságon van.

Ocsko75 # 2009.04.15. 12:25

Tisztelt Uram,

Érdeklődni szeretnék, hogyha férjem munkáltatója december óta nem fizet munkabért, mert egyszerűen nincs miből kifizetnie. Köteles-e a férjem a felmondási idejét letöltenie, vagy erre való hivatkozással azonnal akár másnappal eljöhet, ha talál magának új helyet. Ilyenkor ez rendkivüli felmondásnak minősül?
Segítségét előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 12:42

A rendkívüli felmondást a másik fél szándékos vagy súlyosan gondatlan kötelezettség-szegésével lehet indokolni. Ha "nincs miből fizetni", akkor épp ez a szándékosság, súlyos gondatlanság hiányzik. Esetleg arra lehetne hivatkozni, hogy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Megjegyzem, ha két fizetés elmaradása után rendes felmondással élt volna, már túl lehetne a dolgon, és nem kellene mérelgelni, hogy a rendkívüli felmondás jogszerű-e.

Hungman # 2009.04.15. 14:14

Tisztelt Forum,
kozos megallapodas alapjan szetvaltam a munkaadomtol es az alairt papirok alapjan o kotelezte magat 3 napon belul a jarandosagaimat kifizetni. Ez ket hettel kesobb,tobb telefon megbeszeles utan sem tortent meg. Van munkajogi cim a perelesre es az osszeg innentol kamatosan fizetendo ?
Koszonok minden informaciot!

tünde69 # 2009.04.17. 14:42

T. Kovács_Béla_Sándor

Köszönöm válaszát de még aznap kapcsolatba léptem a munkáltatómmal és végül 2 órás beszélgetés után megkaptam a papírjaim ,közös megegyezéssel váltunk el ,se végkielégítést se felmondási idő .,már úgy gondoltam nem is számít csak a papírjaim kapjam ki mert ha állást találok nem tudok elhelyezkedni így belementem a közös megegyezésbe ,de hozzá teszem a márciusi fizetésem sem kaptam ki mivel nem tudták kifizetni"ezt egy kézzel írott munkáltatói bélyegzővel ellátott levélben le is írattam hogy tartozik "(bár nem tudom érek e vele valamit.,) mert nincs pénzük erre kérdeztem meg akkor hogy vállalnám így a beutazást miből vettem volna bérletet erre nem kaptam választ ,csak ígérgetést abból nem tudok a gyermekeimnek enni adni ,szóval úgy gondoltam jobb lesz így bár a munkaügyi bíróság a munkáltató szájából többször elhangzott ,hogy nem volna jó ha felkeresném.
Szóval köszönöm a válaszát ,csak gondoltam leírom hogy a munkáltatok és a munkások közti bonyodalmakat ki bírja tovább én feladtam mert sajnos a családom valahogy el kell tartani.

Köszönöm hogy elolvasta és segítségét leírta
minden jót
üdvözlettel Tünde69

Andrea74 # 2009.04.20. 11:10

Tisztelt fórum!

Előre is elnézést kérek, ha van már hasonló kérdés, de konkrétan én ilyet nem találtam.
Jelenleg Gyes-en vagyok a kislányommal. Szeptember 24-én tölti a 3. életévét. Jeleztem a munkáltatómnak, hogy ezután szeretnék visszamenni dolgozni. Közölte, hogy iskola összevonások miatt létszámleépítésekre lesz szükség, amelyet augusztus 1-ig végre is fognak hajtani, rám nem lesz szükség mert az én helyemre jutó létszámot leadja. Jelenleg a helyemen egy szerződéses munkavállaló dolgozik, nekem határozatlan idejű munkaszerződésem van.
A kérdésem az lenne, hogy tényleg megszüntetheti e az álláshelyemet augusztus 1-el? Vagy védelem alatt állok és vissza kell vennie? Valamint ,hogy ha vissza vesz, akkor ezután (októberben) felmondhatja e a szerződésemet a fenti indokkal?
Egy kicsit összetettre sikerült, de remélem azért érthetően fogalmaztam.
köszönöm Andrea74

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.20. 12:10

Nem; igen; igen.

labi83 # 2009.04.21. 08:36

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor

Én abban szeretnék segítséget kérni, hogy az én munkaviszonyom közös megegyezéssel szünt meg DE olyan formában hogy részemről a mai napig nincs aláírva a közös megegyezésről szóló papír és ráadásul postán kaptam meg minden dokumentumot. Nem is kaptam semilyen felszólítást hogy el szeretnének küldeni, vagy bármi. Szóval azt szeretném kérdezni,hogy ilyen esetben mit tudok tenni?????? azt tudom hogy mind a munkavállaló és munkáltató aláírása szükséges ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony. Akkor ez most minek minősül??

Előre is köszönöm segítségét!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.21. 09:31

Hmmm. Biztos, hogy mindent elmondtál? Ez így nem kerek.

labi83 # 2009.04.21. 10:29

Igen elmondtam! A lényeg,hogy úgy küldtek el közössel hogy nem is tudtam róla, nem is szóltak, vagy bármi.Úgyhogy tudom hogy nem kerek sőt nagyon nem.ráadásul még dolgoztam is aznap mikor megjött a levél. én sem értem a dolgot.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.21. 10:52

Ha így van, az a munkaviszony jogellenes megszüntetése. 30 napon belül bírósághoz fordulhatsz.

De nekem akkor is gyanús a dolog. Pontosan milyen "dokumentumokat" kaptál meg postán? Nem pusztán a közös megegyezésre vonatkozó ajánlatot?

Veci # 2009.04.21. 10:58

labi83
Itt te is találsz okosító dolgokat a munkaszerződés módosítására, feltétlen figyelmedbe ajánlom:
http://www.fn.hu/…_modositasa/

Itt a Mt. ide vonaktozó, ma hatályos jogszabályait olvashatod:
1992. évi XXII. Törvény a Munka Törvénykönyvéről – A munkaszerződés módosítása
http://www.jogiforum.hu/torvenytar/113 a 82–85 § ide vonatkozik,
de olvasd el
IV. fejezet
A munkaviszony megszűnése és megszüntetése a 101 §-ig.
Előfordulhat, ha nem írod alá a munkaszerződés módosítását akkor felmondhat, de te ne mondj fel, mert akkor nincs végkielégítés, közös megegyezésbe szintén ne menj bele, mert az neked nem biztos hogy kedvező és ekkor azonnal megszűnik a jogviszony. Ajánlom, hogy olvass bele a végkielégítés topicba ott a közös megegyezésre sok mindent megtudhatsz http://www.jogiforum.hu/forum/16/19232
Figyelj a Kovács_Béla_Sándor tanácsaira is.
Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

Lilla13 # 2009.04.22. 15:35

Tisztelt Szakértő!
Nagyon sürgősen szeretnék választ kapni a következő kérdésemre:
Önkormányzatnál dolgozó köztisztviselő vagyok, (ezen a helyen több, mint 15 éve) határozatlan idejű kinevezéssel.
Az irodavezető, azt kérte tőlem, hogy mondjak fel, felajánlott két hónapos felmondási időt.
Az a kérésem, hogy ez jogos, megteheti-e, vagyis megteheti, mert ha én nem mondok fel, alkalmatlanság címén elküld.
Mit tegyek, mi szerepeljen, a felmondásban, nem jelenti-e azt, hogy lemondok a köztisztviselői jogviszonyomról? Milyen hátránnyal jár?
Kérem, válaszoljon, köszönöm

Veci # 2009.04.22. 19:55

Lilla13

Mit jelent az, hogy megkért? Miért mondana fel alkalmatlanságért? Egészségügyi vagy más alkalmatlanságra hivatkozik? A Ktv előírásaiból próbáltam összeollózni, de szerintem te jobban ismered a 15-19 §-ig. Valójában én a Kjt-t ismerem inkább. Olvasd át részletesen, alaposan, amit összeollóztam az alkalmatlanságra vonatkozókat vettem figyelembe.

1992. évi XXIII. a köztisztviselők jogállásáról
Hatályos: 2009.01.01.- 2009.12.31
http://www.jogiforum.hu/torvenytar/128

15. § (1) A közszolgálati jogviszony megszűnik:
d) hivatalvesztés fegyelmi büntetéssel;
(2) A közszolgálati jogviszony megszüntethető:
a) a felek közös megegyezésével;
b) áthelyezéssel közalkalmazotti vagy hivatásos szolgálati jogviszonyt szabályozó jogszabályok hatálya alá tartozó szervekhez;
c) lemondással;
d) felmentéssel;
e) azonnali hatállyal a próbaidő alatt.

16. § (1) A köztisztviselő a közszolgálati jogviszonyról bármikor lemondhat.
(2) A köztisztviselő lemondási ideje két hónap. A felek ennél rövidebb időben is megállapodhatnak.

17. § (1) A közszolgálati jogviszony felmentéssel akkor szüntethető meg, ha
a) az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetője, a közigazgatási szerv vezetője, illetve a helyi önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a közigazgatási szerv hivatali szervezetében létszámcsökkentést kell végrehajtani, és emiatt a köztisztviselő további foglalkoztatására nincs lehetőség;
b) megszűnt a közigazgatási szervnek az a tevékenysége, amelynek körében a köztisztviselőt foglalkoztatták;
c) átszervezés következtében munkaköre feleslegessé vált;
d) a köztisztviselő nyugdíjasnak minősül;
e) az alkotmánybíró törzskarába beosztott köztisztviselő esetében az alkotmánybíró megbízatása bármely okból megszűnt.
(2) A közszolgálati jogviszonyt felmentéssel meg kell szüntetni, ha
a) a közigazgatási szerv jogutód nélkül megszűnik;
b) a köztisztviselő feladatai ellátására alkalmatlan;
(3) A munkáltató a felmentést köteles megindokolni. Az indokolásból a felmentés okának világosan ki kell tűnnie és a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a felmentés indoka valós és okszerű.
(5) Ha a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott alkalmatlanság egészségügyi ok következménye, a köztisztviselő akkor menthető fel, ha a hivatali szervezetben vagy annak irányítása alatt álló közigazgatási szervnél a képzettségének, besorolásának és egészségi állapotának megfelelő betöltetlen munkakör nincs, vagy ha az ilyen munkakörbe való áthelyezéséhez a köztisztviselő nem járul hozzá.
(6) Ha a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott alkalmatlanság nem egészségügyi ok következménye, a köztisztviselő csak akkor menthető fel, ha feladatainak ellátására a munkáltató minősítési eljárásban alkalmatlannak minősítette.

18. § (1) A felmentési idő legalább két hónap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. Ettől eltérően, ha a felmentés - az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve - a 17. § (2) bekezdésének b) pontján alapul, a felmentési idő egy hónap.
(2) A két hónapos felmentési idő a közszolgálati jogviszonyban töltött [72. § (1) bekezdés]
c) tizenöt év után három hónappal; meghosszabbodik.

19. § (1) A köztisztviselőt felmentése esetén - a (8) bekezdésben foglalt kivétellel - végkielégítés illeti meg.
(2) A végkielégítés összege, ha a felmentett köztisztviselő közszolgálati jogviszonyban töltött ideje legalább
e) tizenhárom év: öthavi,
f) tizenhat év: hathavi,

  • a felmentési idő kezdetekor irányadó - illetményének megfelelő összeg.

(8) Végkielégítésre nem jogosult a köztisztviselő, ha
c) egészségügyi okot kivéve alkalmatlanság címén mentették fel;
Sajnálom csak ennyit tudtam segíteni, de biztos ír olyan fórumozó, aki jártas a Ktv-ben.
Szerintem, ha nem áll fenn az alkalmatlanság, neked a munkáltató felmentése esetén 2+3 hónap felmentés, és 5 havi végkielégítés járhatna. Lényeg, hogyha a munkáltató felment, akkor azt meg kell idokolnia. Nagyon figyelj oda, ha nem indokolt az alkalmatlanság, nehogy kiszúrjanak veled.


Üdvözlettel Veci