Munkaviszony megszűntetése


Grád András # 2009.05.27. 10:26

Kedves Viduci!

Én bizonyára írnál egy udvarias ajánlott, tértivevényes levelet az igazgatónak, mint a munkáltatói jogkör gyakorlójának, leírva benne a problémát, és kérve, hogy adja utasításba az alá tartozó egyéb vezetőknek, hogy vagy a közöttük fennálló szakmai hierírchia szerint kelljen a munka-utasításokat végrehajtania, vagy jelöljenek ki egy közvetlen vezetőt fölé, aki minden ilyen kérdésben dönt (és persze felelős is azért, ha más helyre küldte dolgozni, mint ami a legsürgősebb lett volna). Ez levél megvédené egy esetleges későbbi fegyelmi eljárás során. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Dödölle1 # 2009.05.27. 10:27
Érdeklődnék: párom munkaköri leirását módosította a munkáltató, minden lehetséges munkát beleirva a takaritástól a csempézésig, villanyszerelésig, karbantartó egyébként. Ha nem irja alá nem alkalmazza tovább. Ő aláirta. Most főnöke az igazg, az ig.h., a oszt.vez. ,a csop. vez, akihez csak ő tartozik , mivel egy fizikai dolg. van az intézménynél. Egyik elküldi hegeszteni, másik csempézni, 3.lapátolni…közben hivogatják, hogy miért nem azt végzi amit mondanak. Melyiket, kinek a kérését teljesitse elsőként? Igy akarják kirugatni? Eddig az ig. kérése volt a legfontosabb és ő azt csinálta először, de a többi kisvezető összefogottt ellene? Mit lehetne tenni? ----------
A munkáltatói jogkör gyakorlója az igazgató.

Amennyiben a munkaszerződés, vagy a munkaköri leírás nem határozza meg azt, hogy ki a közvetlen felettese, úgy az igazgató utasításai szerint köteles eljárni.

Javaslatom: Jelezze a fenti visszásságot a munkáltatói jogkör gyakorlójának és kérje, hogy írásban (pl. munkaköri leírásban) jelöljék meg azt a személyt, aki jogosult a munkáltatói jogkör gyakorlója nevében a részére közvetlen utasításokat adni.

Megjegyzem, hogy a közigazgatási szerveknél nincs joga még egy egy osztályvezetőnek sem a karbantartót közvetlenül, bármilyen munka elvégzésére utasítani.

Amennyiben karbantartás szükséges, úgy igényét szóban, vagy írásban jelzi az üzemeltetési osztályvezetőnek, aki az elvégzendő munkák prioritását felállítja és ennek ismeretében -a hivatalvezető rendszeres tájékoztatása mellett- dönt
a munka sorrendiségéről, ebből következően kizárólag ezen személy utasíthatja közvetlenül a karbantartót, a gépkocsivezetőket, a takarítókat, a biztonsági őröket, ill. az egyéb hozzátartozó személyeket.

A fentiekből következik, hogy az általad felvázolt probléma szabályozási hiányosságból adódik, aminek a rendezése az intézményvezető hatáskörébe tartozó feladat.

Amennyiben a szabályozás megvan, csak azt senki (igazgatóhelyettes, osztályvezető, csoportvezető stb.) nem tartja be, úgy az elsősorban az intézményvezető felelőssége, mivel neki kell érvényt szerezni a hatályos szabályoknak.

Üdv. :)

Grád András # 2009.05.27. 10:27

írnál = írnék


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

juju # 2009.05.30. 08:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Munkajogi kérdésben szeretnék tanácsot kérni.
8 évet dolgoztam, félmunkaidőben, kinevezett, határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban.
2009.januárban a munkáltatóm a közalkalmazotti jogviszonyomat
STATUS ELVONÁS miatt felmentéssel megszüntette, és
a munkáltatóm 6 hónap felmentési időt állapított meg.Azt mondta, hogy végkielégítés nem jár.
Kérdésem az, hogy jár-e végkielégítés vagy sem esetemben?
És ha igen, hol és hogyan tudok ennek érvényt szerezni?
köszönöm válaszát

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.02. 07:27

Miért ne járna végkielégítés?

Meteo # 2009.06.02. 09:46

Kedves Fórumtársak!

Feltettem a kérdést a munkajog rovatban is, de felteszem ide is, remélem nem baj.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a munkavállalói rendes felmondásban a felmondásban közölt utolsó nap, vagy a felmondási idő irányadó-e? Azaz lehet-e mondjuk 30 napos felmondási idővel, mondjuk 33 napra felmondani, lehet-e a felmondási időn túli időponttal megszüntetni munkaviszonyt, vagy mindenképpen csak a közléstől számított 30 nap számít? (A példa kedvéért: 30 napos munkaszerződés szerinti felmondási idővel, ha január 1. adom le a felmondásom, felmondhatok-e február 15. napjára?)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.02. 11:53

Fel.

Meteo # 2009.06.02. 13:11

Köszönöm a gyors választ, most szeretnék egy kitalált példán keresztül kérdezni:

" ... munkaviszonyomat ... 2009. év Január hó 2. napján kezdődő, 30 napos felmondási idővel, 2009. év Február hó 2. napjára, rendes felmondással megszüntetem." (bejelentve: jan 2.)

Megfelelő-e a fenti megfogalmazás?

Mit tehetek akkor, ha a munkáltató mindenképpen február 1-hez ragaszkodik, mint utolsó (30.) munkanap, mert ebből neki előnye, nekem hátrányom keletkezik?

(A példa kedvéért: február 2-ra január 3-án nem tudtam felmondani, mert az szombati nap volt.)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.02. 14:26

Szerintem a január 2-án közölt felmondás esetén a felmondási idő nem kezdődhet el január 3-a előtt. Egyébként ha elszámolod, akkor az lesz az elsődleges, amit a felmondási idő kezdő napjaként írtál, nem pedig a megszűnés napjaként megjelölt dátum.

Pkorn # 2009.06.02. 16:31

Üdvözletem!

Egy olyan helyzetben vagyok, hogy az idei évben még nem láttam sem bérpapírt, sem munkabért, csak "morzsákat" kaptam. A munkaadó viszont 1 hónap felmondással, 2009.06.27-ig megszünteti a munkaviszonyt.
A kérdésem, hogy milyen módon juthatok a pénzemhez, illetve, hogy ennek a dolognak milyen jogi, vagy egyéb következményei vannak/lehetnek a munkaadóra nézve.

Köszönöm a válaszokat!

popey37 # 2009.06.02. 17:00

hali.
kis segítség kellene.
A gondom a következő: munkáltatói igazolás kell a bankhitelem átütemezéséhez, a munkáltatóm egyszerüen nem irja alá, indok: csak a vezérigazgató irhatja alá, de elfoglalt, majd értesítenek ha meglessz.
Mit lehet ilyenkor tenni? A banknál sürget az idő, a cégemnél már egy hete rajta ülnek.

kicsinyuszi # 2009.06.02. 19:10

Hello!
Közalkalmazott vagyok. Jelenlegi szerződésem határozott idejű, amit lehet, hogy meghosszabbítanak. Kérdésem az lenne, hogy megtehetem-e azt, hogy a szerződéshosszabbítás után, ha találnék másik munkát, felmondanék? Azért is kusza ez az egész, mert nyáron nem dolgozom és ha mondjuk július elején felmondanék, hogy kéne a felmondási időt ledolgoznom?
Válaszát előre is köszönöm!

SanyoE # 2009.06.02. 19:23

Tisztelt Szakértők!

A mai nap megkaptam a munkáltatómtól a rendes felmondásom. 50 nap a felmonási idő. 13 nap felmentési idővel rendelkezhetek. Kivehetem ezeket csak munkanapra, vagy hétvégék is beleszámítanak?
A fennmaradó 12 nappal a munkáltató rendelkezik. A kérdés ugyanez. Plusz jár 8 nap szabadság. Ezeket kivehetem még?

Köszönöm mielöbbi válaszukat!

S

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.03. 06:52

Nem stimmel ez. Ha a felmondási idő 50 nap, akkor a munkavállalót 25 napra kell felmenteni a munkavégzés alól. (Naptári napra, természetesen, hiszen a felmondási időt is abban számoljuk.) Azt viszont a munkavállaló dönti el, hogy ezt a 25 napot mikor, milyen "adagokban" kéri. [Mt. 93. § (2)]

A munkáltató talán a rendes szabadsággal keveri, és még az arra vonatkozó szabályt is rosszul alkalmazza, amikor a teljes felmondási időt osztja néggyel, nem csak a felmentés idejét.

SanyoE # 2009.06.03. 07:38

Akkor, akár hétköznapi leosztásban is kérhetem azt a 25 napot?
A szebadságos dolgot nem értem.
Júli 24-re szűnik meg a munkaviszonyom.

SanyoE # 2009.06.03. 07:42

24 nap szabadságból 4-et vettem ki idáig tehát marad kb 8, számolásom szerint. Amit kivennék. Úgy tudom, hogy lehet.

nandy # 2009.06.03. 09:46

A szabadságot a munkáltató engedélyével lehet kivenni. A szabadság 1/4-ed részét köteles a munkaadó a munkavállaló által kért időpontban kiadni (feltéve, hogy a mv. időben jelezte a szándékát)...

Ennek értelmében mondhatja azt a munkáltató, hogy nem engedélyezi a szabidat, mert nem tudja a munkádat senki átvenni.
Viszont akkor köteles a ki nem vett szabadságot pénzben megváltani.

nandy # 2009.06.03. 09:49

Arra viszont figyelj, hogy bár a felmondási idő felére köteles felmenteni a munkáltató a munkavégzés alól, de arra az időszakra is jár az átlagkereset!

SanyoE # 2009.06.03. 16:58

Kedves Kovács_Béla_Sándor és nandy!

Köszönöm a válaszokat!

kicsinyuszi # 2009.06.04. 11:41

Hello!
Közalkalmazott vagyok. Jelenlegi szerződésem határozott idejű, amit lehet, hogy meghosszabbítanak. Kérdésem az lenne, hogy megtehetem-e azt, hogy a szerződéshosszab­bítás után, ha találnék másik munkát, felmondanék? Azért is kusza ez az egész, mert nyáron nem dolgozom és ha mondjuk július elején felmondanék, hogy kéne a felmondási időt ledolgoznom?
Válaszát előre is köszönöm!

(Elnézést, hogy megint belinkeltem, csak nem kaptam rá választ....)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.04. 12:18

Talán mert rosszul kérdezel. Mit értesz azon, hogy meghosszabbítanák? Mert ha újabb határozott idejű szerződést, akkor azt természetesen nem lehet rendes felmondással megszüntetni.

A másik kérdésedre a válasz roppant egyszerű: a felmondási idő akkor is telik, ha szabadságon vagy, vagy bármely más okból mentesülsz a munkavégzés alól.

Sz.Márton # 2009.06.04. 12:22

Kicsinyuszi!

A közalkalmazoti jogviszonyról lemondani (tehát az Ön részéről felmondani) csak határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony esetén lehet. Határozott idejű jogviszony esetén csak közös megegyezéssel lehetne a munkaviszonyt megszünteni, de ha a munkáltató abba nem egyezik bele, akkor még ez sem lehetséges.

/Ha viszont a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony alatt bármikor lemond a jogviszonyáról, két hónap a lemondási határidő, amely alatt egészben vagy részben mentesíthető a munkavégzés alól, természetesen a munkáltatóval történő egyeztetés alapján. Van ahol a Kjt. mellett a kollektív szerződés erről szóló része is plussz eligazitást nyújt./

kicsinyuszi # 2009.06.04. 14:36

Köszönöm a válaszokat!
A határozott idejű szerződésem 6 hónapra szól, június 30-ig, ezt hosszabbítanák meg határozatlan időre július 1-től. Tehát akkor én akár fel is mondhatom ezt július 2-től?

bferenc # 2009.06.07. 07:58

Tisztelt Szakértő!
A problémám a következő Munkaügyi Bíróság ki küldte, hogy bizonyítsam be hogy mi alapján kérem a felmondási időt hogy fizessék ki mert csak akkor jár ha rendes felmondással szünt meg a munkaviszonyom ,rokkant nyugdíjba mentem már 2005-ben és nem fizették ki a szabadságot és a felmondási időt sem.
Ennyi év után kérhetem-e hogy a KSH álltal jelenleg megállapított átlag bérrel fizessék ki az elmaradt járandóságaimat .Foglalkozási megbetegedés miatt kártérítési perben vagyok a munkáltatómmal , és nem tetszik a Bíró Nőnek hogy soron kívűl kérem a járandóságaimat,de hát már meddig várjak már két éve kérem .
Köszönöm megtisztelő válaszát.

szantogabi # 2009.06.08. 17:52

T.Cím!

Kérdéseim a következők:
1.Határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezem.A megszűnés után jogosult vagyok-e passziv táppénzre vagy munkanélküli járadékra ?
2.A megszűnés időpontja előtt az időarányosan járó szabadságra jogosan tartok-e igényt ?