Regina,
az a táblázat, amit belinkeltél rossz! A megállapításoknál a 2013-as minimálbérrel számol, azonban ahogy az előző hozzászólásomban írtam, az Mntv. 9. § (2) bekezdése szerint a 2012-essel kell.
Regina,
az a táblázat, amit belinkeltél rossz! A megállapításoknál a 2013-as minimálbérrel számol, azonban ahogy az előző hozzászólásomban írtam, az Mntv. 9. § (2) bekezdése szerint a 2012-essel kell.
A rehabilitációs járadék 40 éves nyugdíjra jogosító időként nem vehető figyelembe. A rehabilitációs ellátás szintén nem vehető figyelembe jogosító időként. Viszont - a törvény adta kereteken belül történő - ellátás alatti munkavégzés (mivel a rehab. ellátás nem nyugdíj), figyelembe vehető. És még azt hozzátenném - ha jól emlékszem zentai írta - , hogy "megduplázódik" a 4 órás munkavégzés miatt a nyugdíjhoz hátralévő ideje, hogy ez nem így van. Az arányos szolgálati időnek csak a nyugdíj mértéke szempontjából van jelentősége, a nyugdíjra való jogosultság szempontjából nincs! És a lényeg a minimálbér elérése vagy el nem érése, és nem a munkaidő. Ha valaki 4 órában dolgozik minimálbérért (vagy magasabb összegét), tb. szempontból semmi különbség nincs e között és a teljes munkaidős foglalkoztatás között.
Az arányos szolgálati idő akkor lép be, ha valaki a teljes munkaidőnél kevesebbet dolgozik, és a minimálbérnél kevesebbért. Ha pl. a minimálbér feléért dolgoznál 4 órában - és azt írod, hogy 2,5 éved lenne még a 40 évhez -, akkor 2,5 év múlva el is tudsz menni nyugdíjba, mert a jogosultságnál ugyanúgy 1 naptári napnak számít a minimálbér feléért történő 1 nap munkavégzés is. Azonban a nyugdíj mértékének a megállapítása során az átlagkeresetednek nem a 40 év szolgálati idő után járó 80%-át kapnád nyugdíjként, hanem pl. csak a 38 év után járó 77%-át. (Bár ahogy látom rehab. járadékot is kaptál, ami miatt a szolgálati időd magasabb lenne mint a jogosultsági időd, tehát így már akár az is elérheti a 40 évet; az előbbieket csak az egyszerűség kedvéért írtam a 40 és 38 év után járó százalékokkal.)
István59,
a határozat helyes úgy. A 2012. évi CXCI. törvény 9. § (2) bekezdése szerint, a rehabilitációs járadék összegének a megállapítása során, minimálbér alatt annak a 2012. évi összegét kell érteni. A 9. § (3) bekezdése szerint a rehabilitációs ellátást a nyugdíjemelésre vonatkozó szabályok szerint emelni kell. Tehát az emelésekből nem maradsz ki. Más kérdés, hogy miért így fogalmazták meg a jogszabályt...ha így maradna, akkor az ellátás alapösszegét 2030-ban is a 2012-es minimálbér alapján kellene megállapítani...
A rehab ellátás és az azt megelőző rehab járadék nyugdíjjogosító időnek számít. Ez biztos.
De hogy a nők "40évesébe" beleszámít-e...? No ezt nem tudom.
Odaát a másik fórumon B. Júlia tud válaszolni ilyen kérdésekre.
BMML a táppénzes dologra is.
Itt egy táblázat, hátha sikerül kiokoskodni belőle valamit..
http://frtt.hu/…-minimalber/
Ha nem , akkor itt a fentebb említett fórum linkje:
Napleon ezt olvasd el nem lehet ,hogy anyukád megfelel a feltételeknek mivel 36,5 év + a rehab lehet.hogy meg van a37 éve ha 53 ban született?Ez biztos több lenne még a levonások után is mint a minimálbér akárhány százaléka?
Kérlek olvassátok el a szakértő válaszát és választ kaptok a kérdésetekre, Átlehet menni korhatár előttibe csak le kell mondani a jelenlegi ellátásról, és persze 2011 ig a 37 évnek meg kell lenni 2011 ig a rokk.ny is beleszámolják.
59 éves nő korhatár előtti ellátása
Nő aki 2011.12.31-ig 37 év szolgálati időt szerzett, s 2012-ben betöltötte az 59. évét, bármikor érvényesítheti a korhatár előtti ellátását vagy csak 2012-ben? A másik kérdésem, hogy a rokkantaknak 2011-ig szolgálati időnek veszik az ellátásukat? Kérem, hogy ne a törvény szövegét írja meg, mert nem tudom értelmezni.
Saját kérdés
SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:
Tisztelt Asszonyom!
Az az 1953-ban született nő, aki 2012-ben betölti az 59. életévét és legkésőbb 2012. december 31-éig rendelkezik minimum 37 év szolgálati idővel - korhatár előtti ellátásra jogosultságát - az öregségi nyugdíj korhatárának (63. életévének) betöltéséig bármikor érvényesítheti.
A rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartama nem minősül szolgálati időnek.
Azonban a 2011. december 31-ig élt előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra való jogosultság, valamint a csökkentés mértékének megállapítása szempontjából szolgálati időként kellett figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.
Természetesen, ha Ön 2012. január 1-jét megelőzően rokkantsági nyugdíjban részesült, úgy az előrehozott nyugdíjjogosultságához szükséges szolgálati idejének megállapításánál a rokkantsági nyugdíj folyósításának tartamát figyelembe vesszük.
Molnár László
nyugdíjszakértő
A szakértő további válaszai »
Köszönöm Regina!
Megpróbálom megbeszélni,abban esetleg tudnál még tanácsot adni a rehab járadék bele számít a nők 40 éves
nyugdíjába mer már csak 2.5 évem van addig.
BLMM!
Az nem biztos,hogy szerintük is bele kell kerülnöd a rendszerbe(!!!!!),tudom nehéz,de meg kell várni a határozatot
zentai!
próbáld meg júl.1-től 4 órás szerződéssel,(ha a munkáltató belemegy)és ha megjön a határozat,attól függően módosítani.
Regina,h
Olyan beteg vagyok,hogy önellátásra csak segítséggel vagyok képes.A rendszerből nem tudok kiesni,mert most kerülnék bele
Rokkantsági ellátásboz az átlag jövedelembe a táppénz bele számít?Novembertől beteg állományban vagyok.
Köszönöm Regina!
Valóban új járadékos vagyok ezért nem tudok semmit.
Kértek az üzemorvosomtól papírt Ő ráírta hogy csökkentett munkaidőben dolgozhatok zárójelben 6 órás. Az orvos rendes volt megsúgta hogy C1 és a munkahelyem kap támogatást.
Azonban a rehab szakértő már nem, közel sem volt olyan rendes . Most nem tudom mit is csináljak mert Július 1 már dolgoznom kellene. Határozatot még nem kaptam.Tanácsoltok valamit ?
BLMM, valamelyik rokkantsági kategória lesz a besorolás.
Rehab ellátás 100% hogy nem.., aza B1, C1 kilőve.
Legrosszabb esetben viszont..semmi. Ha Nem éri el a 40%-ot, akkor kiesik a rendszerből.
Zentai, nagyon sajnálom..., de tényleg csak 20 óra...
Amit te írtál az még a régi rehab járadékosokra vonatkozik.
Mivel C1 kategóriát írtál, így feltetételezem, nem járadékos hanem az új komplex vizsgálat szerinti rehab ellátott vagy.
:(
legjokk=legjobb
Akkor bízz a legjokk eredményben,mást úgysem lehet tenni
luck-666
csigolya törés,előrehaladott Parkinsonkor nagyfoku jobb kéz remegéssel.Csak irodán dolgoztam, azt kérdezte a doki, hogy eddig,hogy tudott dolgozni? mondtam segíséggel
lehet:
A
B2
C2
D
E
luck-666
ott voltak a többi szakértők is voltak akit behivtak mind két helyre de engem nem
meddig=eddig
nálunk is voltak már így, (sok beteg,kevés szakértő),bár én komplexen még nem voltam,(várom a papírt a sorosra)de nekem a doki,amikor kikisért,meddig mindig megmondta csendben a eredményt
luck-666
de ha nem voltam a rehb és a szoc szekértőnél sem, hanem a doki egyenesen haza küldött?
luck-666
Itt megtalálod a felülvizsgálat után,hogy számítják ki az ellátást.
http://jab.complex.hu/doc.php?…
azt tudja valaki,hogy aki 2.csop volt és most E-t kap,annak,hogy változik az ellátása?
BLMM
amit leírtál az alapján bármelyikbe
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |