Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.29. 06:10

Mit jelent az, hogy valaki passzív jogon biztosított?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszonynak, illetve a jogosultság feltételeinek megszűnését követően – passzív jogon – további 45 napig fennmarad. Amennyiben a biztosítási jogviszony 45 napnál rövidebb volt, akkor azzal a rövidebb idővel hosszabbodik meg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság. A jogosultság 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel megszűnését megelőzően fennállt korábbi jogosultsági feltétel 45 napnál hosszabb ideig állt fenn és az utolsóként megszűnt jogosultsági feltétel nem állt fent 45 napig, de a két jogosultsági feltétel fennállása között 30 napnál kevesebb nap telt lel.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.29. 06:11

Ezt a kötelezettséget be is kell jelenteni?

A fizetési kötelezettséget a 11T1011-es adatlap A jelű lapjának kitöltésével kell kezdeményezni a lakhely szerint Nemzeti Adó-és Vámhivatal felé két példányban. A járulékfizetési kötelezettséget annak keletkezésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni az állami adóhatóság részére.

Ha változás áll be a kötelezett oldalán annak bekövetkeztétől számított 15 napon belül a 11T1011-es számú nyomtatvány B lapján kell bejelenteni az állami adóhatóság felé szintén két példányban.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.29. 06:13

Mi történik akkor, ha a kötelezett mégsem fizet?

Az állami adóhatóság és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szorosan együttműködik az egészségügy „potyautasainak” kiszűrésében. Az orvosok, gyógyszerészek folyamatosan ellenőrzik a szolgáltatást igénybe vevő magánszemélyek biztosítási jogviszonyát, és a „piros lámpát” kapott ügyfeleket jogviszonyuk rendezésére szólítják fel.

Az OEP 2008. évben egyszeri alkalommal, 2009-től pedig havi gyakorisággal szolgáltat adatot az adóhatóság részére azon magánszemélyekről, akik az OEP nyilvántartásában nem szerepelnek biztosítottként vagy egyéb jogcímen egészségügyi szolgáltatásra jogosultként.

Az átadott magánszemélyek adatait az adóhatóság összeveti a foglalkoztatók által benyújtott havi adó- és járulékbevallás adataival, az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetőkről, valamint a foglalkoztatókról és az általuk foglalkoztatott biztosított személyekről vezetett nyilvántartás adataival. A „szűrőn fennakadt” magánszemélyeknek vagy annak foglalkoztatójának tértivevényes értesítő levelet küld ki, melyben 8 napos határidő kitűzésével biztosítási jogviszonyának okirattal történő igazolására szólítja fel az ügyfelet. Az értesítő levél a felhasználható legtipikusabb okiratokra példálózó utalást tesz, illetve mellékletét képezni egy „Nyilatkozat” elnevezésű nyomtatvány, melyen a magánszemély az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság jogcímét jelölheti

Nagyon fontos az adózói visszajelzések megtétele, hiszen azok alapján teszi meg az NAV a szükséges intézkedéseket. Az értesítő levél abban az esetben is átvettnek mindősül, ha a címzett a levél átvételét megtagadja, vagy „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza. Az értesítés átvételét követő 16. napon az állami adóhatóság határozattal rendelkezik a kötelezettség előírásáról amennyiben a magánszemély nem igazolja jogosultságát illetve nem vette fel a kapcsolatot az illetékes NAV igazgatósággal.

A kötelezettség előírásáról az NAV elektronikus úton adatot szolgáltat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár részére.

2011-01-03

gattaga # 2011.03.29. 07:40

ripacs

Hagyd el,én már számtalanszor utaltam az általad felhozott témára,azért nézegetek be erre a topikra mert megszoktam,egyébként csak az egymás ócsárlása,rémhírek beírogatása megy már lassan egy fél éve kb.
Az összes törvénykönyvet belehetne ide idézni a tartalmukkal együtt betűről-betűre,az sem változtatna azon akinek igazságtalanul megvonják a járandóságát.


By
gattaga

ezsuzsa # 2011.03.29. 10:27

Üdv Mindenkinek!
Aki tud kérem válaszoljon:

  1. Megtámadható-e a (Bíróság által elrendelt) igazságügyi orvosszakértői vélemény? Mivel az általa leírt vizsgálatok nem történtek meg,valamint nem vizsgálta a beteg önellátó képességét, és a egészségkárosodás kezdő időpontját (tárgyaláson külön kértük ezek vizsgálatát).
  2. Ki tud arról, hogy kérhető e objektív vizsgálat az orvosszakértői szubjektív vizsgálat ellenében?

(Az új 2012-től bevezetendő gépi vizsgálatra, azaz munkaszimulációs rendszerre gondolok.)
A választ előre is köszönöm! Talán ez a vizsgálat lehetőséget ad arra, hogy elfogult orvosszakértői véleményekkel szemben bizonyítható legyen a rokkantság.
szezs

gattaga # 2011.03.29. 11:51

Rengeteg visszajelzés érkezik arról, hogy a különböző hatóságok eltérő állásfoglalásokat adnak ki, arra nézve hogy a rokkantak dolgozhatnak-e. Hát szerintem a társadalombiztosításról szóló törvény 29 §-sa elég egyértelmű kategóriákat használ.

  1. a III. rokkantsági csoportba tartozik az, aki rokkant, de nem teljesen munkaképtelen,
  2. a II. rokkantsági csoportba tartozik az, aki teljesen munkaképtelen, de mások gondozására nem szorul,
  3. az I. rokkantsági csoportba tartozik az, aki teljesen munkaképtelen, és mások gondozására szorul.

Ez alapján az a véleményem, hogy bárki akit beperel a nyugdíjbiztosító, vagy az Apeh, hogy I. vagy másodfokú rokkantnyugdíj mellett dolgozott elveszti a pert és vissza kell fizetnie. Szerencsére erre eddig nem volt példa, de ez nem jelenti azt hogy ez a veszély nem fenyeget.

Mondjuk ezt az idézetet egy másik oldalról "hoztam" ide.
Igen korrekt oldalnak tartom,én is nemrégen akadtam rá.Az oldal üzemeltetője NEM laikus,bemutatkozását olvasva.Akit érdekel az elérhetőség:

http://spicivas.lapunk.hu/?…

Végigböngészve az oldalt és főleg a fórumot meglehetősen friss információkra lehet szert tenni,korrekt tályékoztatással.


By
gattaga

lina67 # 2011.03.29. 14:06

Üdvözletem!

Valaki legyen szíves írja már meg nekem,miért ragaszkodnak annyira a munkáltatók a rehabosok-hos,?
és hogy mennyi támogatást kapnak utánuk?
Már sok helyen kerestem rá választ,de egyértelmű dolgot nem találtam!
Én is rehabos vagyok,így igencsak érdekel ha sok munkáltató "rehaboshoz" való ragaszkodása! Kíváncsi vagyok rá mennyit kaszálhatnak utánunk.
Választ előre is köszönöm!

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.29. 16:55

Szia ripacs !

Sajnos a tb jogviszony is hozzátartozik a mi ügyünkhöz .

Nem könnyű eligazodni senkinek ezekben a jogszabályokban.

Jancsika56 # 2011.03.29. 18:07

lina67

Nem az a lényeg hogy mennyit kap. Még a szocialisták hoztak olyan törvényt, hogy a 20 főnél többet foglalkoztatok, ha nem foglalkoztatnak legalább 5% megváltozott munkaképességű dolgozót akkor, most a pontos számra nem emlékszem, de kb. 960e Ft./év kell fizetni. Ezen kívül még támogatást is kaphat, ha start kártyás, vagy más jogcímeken

Jancsika56 # 2011.03.29. 18:12

Lemaradt, hogy ahányat foglalkoztatni kell ez annyiszor értendő. Pl. 200 dolgozó után 10 főt kell foglalkoztatni vagy 9,6 milliót perkázni az államnak.

vevike # 2011.03.29. 18:13

Kedves lina67!

Van egy adófajta: rehabilitációs hozzájárulás. És van egyfajta foglalkoztatási kötelezettsége megváltozott munkaképességűekre vonatkozólag is a cégeknek, ha jól tudom 20 fő feletti alkalmazotti létszám után, a foglalkoztatott létszám 5 %-a erejéig. Tehát pl. 20 fő után 1 fő. Ha ennek nem tesz eleget, akkor az 1 ilyen fő után éves szinten közel 1 millió Ft adót kell befizetni az állam részére. Ha minimálbérrel számolsz, a beteg ember foglalkoztatásával még spórol is.
Másrészről a munkaügyi központok még bértámogatást is adnak, a foglalkoztatási kötelezettség feletti létszám alkalmazásakor, pl. a rehab. járadékosok esetén ez elérheti a bér és járulék 100 %-át 1 éven keresztül.
Aztán vannak az ún. akkreditált munkahelyek, akik, ha egy bizonyos fajta minősítést elérnek, akkor a megváltozott munkaképességű dolgozók után bértámogatásban részesülhetnek, amelynek mértéke attól függ, hogy milyen a munkaképesség csökkenés mértéke. (30-60%-a a bér+járulékának átlagban.De elérheti a 80-100 %-ot is )
A kiemelt támogatást elnyerők ez mellett meghatározott költségek után is kapnak állami támogatást.
Hát ezért.
Ja! A rokkant nyugdíjastól, ha úgy adódik, könnyebb "megszabadulni", mint a nem rokkant munkavállalótól, mert annak nem jár végkielégítés.

S megemlítem még, hogy miért nem szeretik alkalmazni a rokkantakat a munkáltatók. Mert nagyon sokat hiányoznak. Elég nagy százalékuk minden lehetőséget kihasznál a nem dolgozásra, a szoc.járadékosok főleg, hiszen ők még táppénzre is jogosultak a rokkant nyugdíjasokkal szemben. Minden eshetőséget kihasználnak a betegállomány igénybevételére, mert ez által gyűlnek kilószámra az orvosi papírok, ami alapján bíznak a rokkant nyugdíjazásban Van egy réteg közöttük, akik munkáért sírnak, ha meg van munkájuk, akkor folyton a beteg állapotukra hivatkozva nem teljesítenek, Egy termelő üzem nem építhet a munkájukra.

Ha egy kicsit utána érdeklődsz, ezért van az, hogy a cégek nagy része inkább kifizeti az éves adót, és nem "kínlódik" velük. Vagy csak a kötelező mérték erejéig alkalmazza őket, az adóból futja a kieső napokra fizetendő táppénzre (a táppénz 30 %át is a munkáltató fizeti).

Senkit nem akartam megbántani, megsérteni. Ez a nagy helyzet.

vevike # 2011.03.29. 18:59

Kedves Ferife!

Én nem kívántam senkinek semmi rosszat. S egyáltalán nem a saját véleményemet írtam le. Én egy kérdésre válaszoltam, és csak azt fogalmaztam meg, amit a munkáltatók egy része is megfogalmaz. Az átkozódást, szitkozódást pedig tartsa meg magának. Nem ismer, nem ismeri az életemet, honnan veszi, hogy éppen nem vagyok pont olyan beteg, mint maga. Az elkeseredettsége nem jogosítja fel, hogy ilyen üzeneteket küldjön. És olvassa el az utolsó mondatomat. Egyébként meg aki figyelmesen elolvasta a beírásomat, az nem értelmezte félre, mint maga.

muci17 # 2011.03.29. 19:05

Jó estét mindenkinek.Elnézést de sok igazságot irtok,de néha feleslegesen is vitatkoztok.Már egy pár hónapja csendes figyelője vagyok a Fórumnak.Kértem és kaptam választ de ha lehet ne forgassátok ki a lényeget.Sajnos érintet lettem,és néha ez az oldal adott választ is.Sok törvényt úgy alkotnak meg,hogy a következményeket nem számolnak akik döntenek.A szenvedőket nem nézik,csak a statisztikát javítgatják de sok mindent elfelejtenek.Itt az oldalon aki figyelmesen olvas rá lát dolgokra.DE ha jobban utána néz megnyit olyan oldalakat amit nem is akar,sok okosat olvashat.Jogi dolgokkal nem lehet úgy meg írni ,hogy ne legyen megcsavarva.Akkor az Ügyvéd munkanélküli lenne,és egyszerűbben meg értené mindenki.Jó pár dolog van ami a beteget érint de nem ,nem nekünk hozz hasznot.Csak ne feledkezzünk meg arról aki nem részesül ellátásban nincs jövedelme,neki is kell élni,és még a reménye sincs meg,hogy holnapra meggyógyul.Itt inkább a tapasztalatot lehet át adni,mert mindenki szerzet jó párat jobban szerettem azokat az írásokat olvasni.

botty # 2011.03.29. 19:44

100 %-ig egyet értek vevike hozzá szólásával!Én egy rehabos cégnél dolgoztam 15 évig mint régi 50%megvált. munkaképességű, már nyugdíjba vagyok!
Bocsánatot lehet főle kérni fefike

kobeka # 2011.03.29. 20:20

Nekem úgy tűnik, hogy az igazi jogászok, a veszekedések miatt kerülik ezt a topikot. Inkább olvasgassatok egy kicsit. Néhány dologban változtatási kedvük van az illetékeseknek.
http://www.szmm.gov.hu/main.php?…

kobeka # 2011.03.29. 20:30

Akit érint a gyógyszer áremelés péntekig még kiválthatja!
http://nol.hu/…rol_forintra

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.30. 07:03

Szia kobeka !

Meg az a baj ,hogy tartanak is a jogászok ügyvédek a rokkant nyugdíj üggyel én is beszéltem ügyvéddel és huzockodnak sajnos .

Az ember megérti mert nagyon nehéz olyan mintha széllel szembe menne az ember .

jácintka # 2011.03.30. 09:38

Kobeka !
Nem hiszem , hogy az általad le írt "veszekedések "miatt nem jönnek ide jogászok.
Ha jól emlékszem egy szólalt meg közülük.
De mit értesz veszekedésen?

A másik tanácsot szeretnék kérni.
Beszeretném adni az állapot rosszabbodást.
A gond , hogy a neurólógus doktornő betegsége mitt egy infúziós kurám májusra halasztódik.
Igaz gyűjtögettem az orvosi papirokat ,Ellet küldve Balfra szantóriumi papirom , nem tudom mennyi idő amig sorra kerülök.Ugy tudom , hogy a sopronit eldták ami a Löverekbe volt.
13 -án műtik lában mert egy dagant jött nagy lábujjamra.Utánna pedig szív katéterezés következik.
Véglegesített járdékos vagyok.
Köszönöm a válszt.

sgabne # 2011.03.30. 12:03

Szeretnélek benneteket megkérdezni arról, hogy 2009 04.01-én nekem ezt Írták "2008.01.01. napjától az igénylő eg.károsodás mértéke 42%. Rehabilitálható. Újabb felülvizsgálat nem szükséges." 28 év munkaviszonyom van. Sajnos pszichés problémáim miatt nem tudok munkát vállalni. Itthon nagyon keseset dolgozgatok. Szerintetek engem is be fognak hívni újabb felülvizsgálatra. Már mindenki mást mond, de félek, hogy ezt is leveszik tőlem.Köszönettel.

jácintka # 2011.03.30. 18:42

Köszönöm választ ripacs és Ferife.
Én 2000 január 1 -től lettem rokkant. Majd 2003 elvették és kaptam 50 %-t.
Én már 56 éves leszek az idén mi a túrót turáztatnak.
Ha be adom az állapot rosszabbodás iránti kérelmemet 50-79 % után rehabot kapnék, 80 % fölöttire nem is számítok.
Azt nem tudom , hogy ha meg érem a nyugdij korhatárt- nagyon remélem , hogy igen- .
Milyen összegű nyugdijat állpítanak meg.
Mert most rendszeres szociális járadékot kapom ami 27.000 kemény magyar forint, euróba átszámitva 10 euró. Még a munkanélküli segély is több külhonba ,ha jól tudom 1000 euró.

tian # 2011.03.30. 18:55

Új vagyok a fórumon és szeretném a segítségeteket kérni. 9 év rokkantsági nyugdíj után tavaly szeptemberben rehabilitációs járadékra tettek 2011.01-tól, 35 hónapra kaptam, az össz-szervezeti egészségkárosodás: 64 %. "Rehabilitálható, komplex (intézményes) rehabilitációja javasolt." Eddig előleget kaptam,ma érkezett a Határozat a kiszámolt összegről és hogy 20 napon belül fel kell keresnem a Munka Központot. Hallottam, hogy létezik rehabilitációs minősítés (vagy valami hasonló), vagy Komplex rehabilitációs javaslat, ami alapján meghatározzák, hogy milyen munkára tudnak kiközvetíteni.Ezt miből lehet tudni, küldenek majd olyat amiben az orvosi bizottság beikszelte, hogy mit végezhetek és mit nem? Vagy ezt a Munkaügyi Központban közlik majd velem, vagy írásban is megkapom onnan? Akik már túl vannak ezen a fázison, kérem szépen a segítségüket, hogy mi következik most, mire készüljek, ha egyből felajánlanak valami munkát akkor gondolkodás nélkül el kell fogadnom, mert ha nem megfenyegethetnek, hogy elvonják a rehab.járadékot? Minden véleménynek, hozzászólásnak és tapasztalatnak nagyon örülnék. Köszönöm szépen.

muci17 # 2011.03.30. 19:14

T.Fórumozó társaim sajnos van egy olyan hírem amivel Én sem értenék egyet,de a rendszeres szoc.járadékost is be hívják felül vizsgálatra és sajnos ismerősömtől elvették a 27000-Ft,és még a munka helyét is 4-órába dolgozót mint Megváltozott képességű,gerincét szegecsek és lemez tartja össze.Akkor most mit akarnak elvenni tőlünk ,és még a járadékot is vissza kel fizetni Kb3-hónapot mer jogtalanul vette fel Na erre varjatok gombot ha tudtok.

keke1 # 2011.03.30. 19:58

Szia Monika!

Szerintem ha a legutóbbi végzéssel(42% egészs.kár),bafáradsz az apehhoz,azt nekik el kell fogadni mivel egy évnél nem régibb.
Neked alanyi jogon nem kell fizetni,(többen is igy vélekednek)és amit eddig befizettél az visszajár.

Elkérik az igazoló okiratot,fénymásolják,és kb 2 honap mulva postázzák a fölöslsegesen befizetett 5100 forintokat.
Ezek soha nem tiltakoznak ha valaki beakar fizetni,nem is vizsgálódnak.
Lehetőleg most kezd intézni,mert az alkotmányozás után ez se marad igy.

keke1 # 2011.03.30. 20:08

Szia monika!

Neked nem kellett volna befizetni az eü hozzájárulást.
A legutóbbi 42%-os végzéssel fáradj be az apehhez,és igényeld vissza amit eddig befizettél!

Aki befizetni akar azt nem utasitják vissza,
csak ha nekik kell fizetni.akkor kezdenek vizsgálódni...

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.31. 07:26

Szia keke 1 !

Sajna kell fizetni mivel tavaj novemberig szólt a jogerős orszi határozatom.

És mivel nem kaphatom a szociális járadékot így nem is hívtak be a soron követő felülvizsgálatra.

Ezt mind két helyen a tb -nél és az Apek-nél is megmondták .

Ha megnyerem az ügyet akkor visszamenőlegesen igényelhetem a befizetett összeget.

Itthon nem vagyok jogosult a polgármesteri hivatalnál támogatásra ebben mivel az egy főre eső jövedelem több.

A közgyógyot kaphatom mást nem sajna az a baj ebben az ügyben ,hogy jogi csűrcsavar van.

Hiába a szakértő nekem adott igazat a tárgyaláson eddig az még nem jog erős ez a magyar tőrvénykezés .