Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Túlélő # 2011.03.27. 07:01

steffi
nekem attól a naptól számították,amikor bizottság előtt voltam,nem a határozat átvételétől.A felvett nyugdíjamat is kérte vissza rögtön a nyufig.nagyon gyors a gépezetük.Kíváncsi leszek,amikor vissza kell fizetniük, nekem mennyit kell várnom.Ja és eleve kamatostólkell kérni a visszajáró pénzt.Én is kölcsönökből,barátokból élek.Remélem visza tudom majd fizetni.nyugodtan írj az emailemre,ott részletesebben tudlak tájékoztatni

steffi # 2011.03.27. 07:02

A II.fok helybenhagyta az I. fok határozatát, amiben tulajdonképpen februártól nem vagyok jogosult rokk.nyugdijra,de mivel fellebeztem ezért utalták még februárra és márciusra is. Most majd gondolom kapom a levelet, hogy fizessem vissza.Azért nem tudom, hogy a 45 napot honnan számoljam.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.27. 07:07

SZia stefi !

A tb 5100ft ott az orszi határozatodon rajta van, hogy meddig adták meg neked a százalékodat, és ezután abban a hónapban bemész az apekhez és ott elintézed ,hogy ne ess ki az időből is.

keke1 # 2011.03.27. 19:06

Steffi!
Szerintem:
Amig fellebezel addig jogosult vagy TB-re,mivel az elsőfokú nem lépett hatályba.
Amenyiben a 15 nap fellebezési időből kicsuszol,életbe lép a 2 fokú határozat,és onantól számit a 45 nap.
Igy logikus.

keke1 # 2011.03.27. 19:17

Iletve az első foku határozattól fogják számolni a 45 napot,amennyiben nem jársz sikerrel a perben.

Ez a logikus nekik,akkor kezdjenek fizetni a polgárok,amikor megszünik a jövedelmük!

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.28. 06:45

Szia keke 1 !

Igen a nyugdíjintézetnél másodfokkal kimerítetted a dolgot abban a határozatban benne van mikor kell újra menned felülvizsgálatra.Addig az időpontig érvényes mivel az jogerős .

Ha van ügyed utána a munkaügyi bíróságon és ott van már szakértői vélemény az még nem jogerős!

Így alapul kell venni a másodfokú határozaton szereplő időpontot ,hogy abban mikor kell menned felülvizsgálatra még akkor is azt kell nézni mikor nem vagy jogosult szociális járadékra.

Mert ekkor nincs automatikus behívás csak a papír a kezedben ,hogy meddig vagy jogosult az orvosi ellátásra időpont szerint.

És ha valaki nem kaphat segítséget is mint jómagam a polgármesteri hivatal szerint ,mivel az egy főre eső jövedelem meghaladja az előírtakat.

Így elballag az ember az apekhez és ott elintézi az
ellátásra való jogosultságot.

Időpontokra figyelni kell ,úgyis akkor kell fizetni amikor a papíron mondják ,de az ügyet el kell intézni időben sajnos ez jogszabály erre figyelnünk kell pláne ,hogy mi betegek vagyunk.

Ha jelez a gép időközben az orvosnál míg jogosultak vagyunk papírilag amit az orszi adott.

Akkor a jogviszonyt rendezni kell a tb -nél egyéni bejelentő lappal megkapja az illető mivel van érvényes orszi papírja.

Erre figyelni kell nálam is a hölgy mondta ,hogy sokan későn mennek már hozzájuk ne feledjük el mi betegek vagyunk nekünk kell előre gondolni sajna az állam nem teszi meg.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.28. 06:51

Mindig a másodfokú határozat érvényes ,mivel az jogerős ezt ne feledjük!
Meg mostanában egyeznek mindkét iratban a soron követő felülvizsgálati idők.

Somika08 # 2011.03.28. 07:29

Kedves Fórumozók!

Sszeretnék érdeklődni, hogy ha valaki járt már Szegeden igazságügyi orvosszakértőnél (dr.Kovács katalin), kérem irja le tapasztalatát.
Illetve a gyulai Munkaügyi Biróság hozzáállásáról érdeklődnék rokkantsági ügyben.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.28. 09:56

Szia Ferife!

De sajnos nekem is 42% van és ha lejár az idő amit írtam akkor sajna kell a havi 5100ft fizetni kapsz ellátást de számláznak is sajnos akkor .Erre nagyon kel figyelni és bemenni ha már lejár az orszi soros felülvizsgálati idő.Megtévesztő sajnos mert nem az ellátás itt a kérdés ,.hogy kell e rendezni az illetőnek .Azért írtam hogy nagyon figyelni kell ha kiesik egy ídőre az ember ebből a rendszerből és nincs addig se semmi jövedelme se segélyre jogosultsága.

steffi # 2011.03.28. 10:13

Sziasztok!!!!
Most jöttem az APEH-tól. Bejelentkeztem, hogy legyen
eü.ellátásom.
A hölgy értetlenül nézett, nem találtak meg a nyilvántartásban,forgatta a határozataimat majd megállapodtunk abban, hogy a mai naptól biztositva
legyen az ellátásom.
Mondtam Neki,hogy 21 évig voltam rokkantnyugdijas
és folyamatos ellátásban részesülök tehát biztosan van.Erre megkérdezte, hogy most vették el?
Hát mit mondjak neki is felakadt a szeme.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.28. 10:59

Ferife !

De mivel nincsen jogerős határozatod arról az orszitól.
Mondjuk az én esetem is tavaly novemberben kellet volna papírilag mennem felülvizsgálatra és így mivel nem kaphatom a szociális járadékot így nem járt az a lehetőség sem ,hogy behívnak mivel nem kapok ellátást.

Igen nekem is néztek mint a moziba ,de sajnos az apkh dolgozói sem látnak bele a tb rendeletekben.

Mivel nekem is az ügyem a munkaügyi bíróságon van így nem lehet beadni állapot roszabodásra sem .

Itthon se vagyok jogosult semmire így muszáj volt elintézni és kihangsúlyozom oda kell figyelni mert kap az ember ellátást de számlázhatnak is ez a baj a rendszerrel még a hajléktalanoknak is rendezni kell papírilag is magukat .

A mi esetünkben mivel van hol lakni van aki keres nekem a párom az így addig kell fizetnem míg le nem zárul az ügy és akkor ha megkapom a nyugdíjat visszamenőleg igényelhetem az apekh nél a pénzt.

Sajnos bármennyire is hihetetlen ez is egy rendszeri csürcsavar.

Terike # 2011.03.28. 11:58

Sziasztok!

Az egészségkárosodottnak 4o%-tól alanyi jogon jár az eü. ellátás, ezt én megkérdeztem.
Én már hála isten túl vagyok a Munkaügyi peren 16 hónap pereskedés után visszakaptam a rokkant nyugdijat, de egyenlőre csak irásban, pénzt még nem kaptam. A per vége előtt pár hónappal idegileg összeroppantam, pszihiáterhez kellett mennem, aki az állapotomat tekintve véglegesitett diagnózist irt. Soha nem voltam depressziós, idegbeteg, de most nem birtam elviselni ennek a 16 hónapnak a kinjait, és összetörtem teljesen.A kezelőorvosom azon csodálkozott csak hogy ennyi ideig birtam, és csak most omlottam össze. 56%-ot kaptam, de a kezelőorvosom szerint sokkal többet kellett volna hogy kapjak a betegségeim alapján. De mivel most is romlik az állapotom leállnak a veséim, és ez is az alapbetegségem miatt van, fél év múlva adok be egy állapotrosszabbodásit, addigra kiderül, hogy dializisre tesznek-e vagy sem.
Amikor beadtam a biróságra a keresetet előtte és a per folyamat közben sehonnan semmi pénzt, ellátást, segályt, nem kaptam, mindenhonnan elutasitottak.
A családom segitett, azok álltak, és állnak mellettem a mai napig is.
A birósági per, és a biróság által kijelölt orvosszakértői dijat az állam fizeti nem nekünk kell, ezt a tárgyaláson el is mondják.
Ügyvédet felesleges vinni, mert a beteget kérdezik és nem az ügyvédet. Aki úgy érzi, hogy zavarba jön, és nem tudja ott kifejezni magát, vagy bizonytalan abban, hogy mindent eltud mondani, az otthon irja le egy papirra jelenlegi állapot leirás cimen az összes betegségét,kezeléseket,gyógyszereket, és a mondandóját, akkor biztos nem felejt ki semmit.
A tárgyaláson fel is lehet olvasni, vagy oda adni a birónak 2 példányban.
Amikor vége lett a pernek kérdezte a biró hogy igényt tartok-e utazási és egyéb perköltségek megtéritésére.
Én azt mondtam arra nem mivel most lezárták az ügyemet, de ha lett volna még tárgyalás akkor viszont kértem volna. Tehát kérdtem a rokkant nyugdijam visszaállitását, visszamenőlegesen elmaradt járandóságok kifizetését kamatostul.
Ezt ők tudomásul vették, és már meg is jött a határozat tőlük ez ügyben is. A budapesti nyugdijbiztositó ma irt egy levelet,hogy már nem hozzájuk tartozik az ügyem, hanem továbbitották az illetékeshez, tehát ez is időhúzás, igy még később fogom megkapni a pénzt.

Azt tanácsolom minden kedves beteg társaimnak, hogy ne féljenek a birósági pertől, mert ott sokkal normálisabb, és emberségesebb emberek vannak mint amit az orszi csinált velünk a vizsgálatokkor.
Aki valóban beteg az meg is fogja nyerni a pert ha kitart az igaza mellett.
Fájdalommentes szép napot mindenkinek!

Jula99 # 2011.03.28. 17:21

Aki tud kérem segítsen, nem tudom mit jelent ez a mondat amit a leszázalékolási határozatomban kaptam.
" E szakhatósági állásfoglalás ellen önálló jogorvoslatna helye nincs, a döntést hozó hatóság határozata elleni felleblezéssel támadható meg."

Jancsika56 # 2011.03.28. 17:27

vbartamonika@citromail.hu
És

Somika08

Nem jól tudod, hogy állapotrosszabbodást nem lehet beadni a per lezártéig.
Nekem tavaly, a 67%-ot levették 42%-ra, harmadfokig vittem az ügyet.
Másodfok után, egy hónappal beadtam állapotrosszabbodást be is fogadták, azon a másodfokon a vizsgálat napjától lettem újra rokkant. Harmadfok ekkor még nem zárult le a Szegedi Munkaügyi Bíróságon, de azt szinte kár volt indítani, mert a szegedi igazságügyi orvos szakértő, helybenhagyta az első és másodfokot is. A szegedi szakértőkről semmi jót nem lehet elmondani mivel a szakvéleményt késve, készítik el és szerintem a szakvélemény elkészítése előtt egyeztet az orszival. A tárgyalásom végén a bíró azt mondta, hogy örüljek, hogy megkaptam az állapotrosszabbodásra a rokkantnyugdíjat, mert onnan még a toló kócsiósok se mentek ki nyertesen. Ez válasz annak is, aki Kovács Katalinról érdeklődött, ha jól tudom ő Kovács Mária orszis szakértő lánya. Én, ha újra ilyen helyzetbe kerülnék, akkor csak elmennék a harmadfokra, de nem fogadnám el az orvos szakértő véleményét, ha ilyen módon készítené el. Van rajta mit támadni, erre viszont, egy szakjogászt érdemes lenne bevonni. Sajnos a bíró nem ért a szakvéleményben leírtakhoz, szerintem ki kellene képezni a bírókat legalább annyira, hogy a szakvéleményeket és orvosi leleteket össze tudjon hasonlítani, akkor nem verhetné át az igazságügyi szakértő olyan szakvéleménnyel, aminek egy a lényege, hogy a két különböző I. illetve II. fokú határozatot helyben hagyja, úgy hogy semmit nem indokol. Nem készít olyan orszi irányelveknek megfelelő szakvéleményt, mint az orszi. A bíróságon is lehet kérni a foglalkoztatási és szociális szakértő bevonását.

Veronika13 # 2011.03.28. 17:59

Jancsika56
Nálam is indoklás nélkül helybenhagyta az I és II fok véleményével egyetérte a %-ot,csak épp a kettő között jókora ellentmondás volt.
Nekem a Nyufig-nál azt mondták,míg tart a per,addig nem lehet állapot rosszabodást beadni,mert lezáratlan a döntés.
Igy nem adtam be a II.fok után.Most pedig,hogy le van zárva,várni kell fél évet.(mikortól kell számolni?a kihírdetéstől,vagy a független szakértői vizsgálat napjától?)

Jancsika56 # 2011.03.28. 18:28

Veronika13

Nem kell hallgatni senkire azonnal ad be, csatold az állapotrosszabbodás bizonyítékát szolgáló, leletet. Ajánlottként és a megfelelő igénylőlap, és adatlap kitöltésével. Ha van, ügyfélkapud ott is lehet. Nyomtatványt a nyufig oldalán megtalálod. Nehogy megtévesszen nem állapotrosszabbodást, hanem ujjigénylést kell beadni, mivel nem kapsz ellátást, ami rosszabbodott, de hogy semmi képen ne legyen, gond, benyújthatod mind a kettőt. Külön írd, meg hogy amelyik a helyes azt vegyék figyelembe.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.28. 18:44

Kedves Ferife !

Hiába másolod be az erre vonatkozó írást ha egyszer nekünk is maga az Apekh jogásza és utánna és előtte is a tb nél az ügyintéző mondta el mit kell csinálni a jogszabályt be kell tartani sajnos függőben lévő ügy .Így az is marad míg a peremnek nincs vége .

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.28. 19:44

Szia Ferife !

Semmi gond sajna ilyen a rendszer azért kell a jogásszal is beszélni nehogy később baj legyen.

muci17 # 2011.03.28. 19:50

Ez a jogos hozzá szólás mert a rendszer a hibás.

Jancsika56 # 2011.03.29. 03:57

Szerintem a neten minden törvény megtalálható, szóbeli érdeklődésre úgy hazudnak, ahogy akarnak. A nyugdíj ig. jogászától megkérdeztem, hogy mért nem kaptam meg a januárig visszamenőleges emelést, én hivatkoztam a törvényre, ő meg csak habogott próbált kicsit meggyőzni, elbeszélt az érveim mellet, sarkon fordult és ott hagyott a bíróság előtt. A nyugdíj folyósítót felhívtam telefonon ebben az ügyben, azt mondta a hölgy, akivel beszéltem, hogy adjam be írásba a kérvényt, én mondtam neki, hogy most mondom el szóba és továbbítsa ő kérésemet az illetékesek felé, meg is kaptam az elmaradt pénzt.

gattaga # 2011.03.29. 04:10

Vannak még csodák:

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék Önöktől tanácsot kérni.
2005. augusztu­sában rokkantosítottak le 100%-ra (ez az új törvény szerint 83%), négyvégtagi bénulással. Most azonban lehetőséget kaptam arra, hogy otthon, napi 4 órában dolgozhassak. A kérdésem az lenne, hogy ilyen magas %-nál elvállalhatom-e a munkát, illetve ezért megvonhatnak-e tőlem bármit is?

Köszönöm a segítségüket!
Egy 29 éves nő

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/16264#…

Négyvégtagi bénulással a segg@met nem tudnám kitörölni, nem még napi 4 órában elfoglaltságot NEM MUNKÁT !!!végezni.

Persze ez csak a saját véleményem.
Beugratás szaga van ennek a segítségkérésnek.


By
gattaga

gattaga # 2011.03.29. 04:28

Előző hozzászólásomhoz:

Az igaz,hogy láttam már a szájával festő,vastüdőben élőt,sőt tovább megyek,igen elismert fizikust (Hawkins) aki teljesen lebénult de agyilag "pattent".
Esetleg a hsz.-ben említett nyelveket azért oktathat napi négy órában, olyan 1500 Ft/45 perc az óradíj kb.


By
gattaga

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.29. 05:28

Hát nem semmi fekvő munka is van ))))

Jancsika 56!

Igen abban igazad van ,hogy a tőrvényrendelet is van csak sajna mikor jogi csürcsavar van akkor még a bíró se tudja mi van meséltem neki a szociális járadék 2008 rendeletét és nézet ő is )))))

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.29. 05:59

Hát ebben is lehetne kutakodni jogilag :

Egészségügyi szolgáltatási járulék 5100- Ft/hó (170,- Ft/nap)

Egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni az a belföldi személy, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a törvény alapján nem jogosult, továbbá a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, illetve a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás. [Tbj. 19. § (4) bek. 39. § (2) bek.]

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.29. 06:09

Ember legyen a talpán aki ebben megtalálja a kiskaput jogilag.

Melyik jogszabály határozza meg az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak körét?

Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak körét a társadalombiztosításról szóló törvény pontosan meghatározza. Ők tehát jogosultak az egészségügyi ellátásra anélkül, hogy fizetniük kellene. E körbe tartoznak a biztosítottak, ezen belül a foglalkoztatottak ( pl.: munkaviszonyban, köztisztviselő, közalkalmazotti, megbízási, vállalkozási, bedolgozói jogviszonyban állók, illetve a gazdasági társaságok tagjai (társas vállalkozók), valamint az önfoglalkoztatók (egyéni vállalkozók, biztosított mezőgazdasági őstermelő ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év, az egyéb jogcímen biztosítottat). A biztosítottak körébe taroznak a munkanélküli (álláskeresési) ellátásban részesülők is.

A társadalombiztosítási törvény alapján egészségügyi ellátásra jogosultak körébe tartoznak még a különböző ellátásban részesülő személyek (pl.:gyed, gyes, gyet ellátásban, tgyásban, táppénzben, ápolási díjban, rendszeres szociális segély, saját jogán nyugdíjban). E körbe tartoznak továbbá a tanulók, illetve a kiskorúak, illetve akik nevelőszülői tevékenységet folytatnak, valamint a szociálisan rászorult személyek, a megváltozott munkaképességű személyek, a hajléktalan, illetve fogvatartott személyek is.