Jogászi hivatás - jogi pályák

hunfrakk # 2008.10.20. 11:15

Impossible sokkal bölcsebb annál,
mintsem nevének lerövidítését szóvá tegye...

(egy emeritus prof. már csak ilyen)
:)

Legislator # 2008.10.20. 08:52

Off

Jövő hét kedden találkozom az illetővel.

On

Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.20. 08:13

off
Remélem, nem gáz, hogy Imp-nek szólítottalak, ha kedved van, Te is hívhatsz Leg-nek:-).
on

Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.20. 07:15

Imp,

Ha az általános kérdéseken túl valami érdekel, légy kedves jelezni. Lassan körvonalazódik a találkozó bennem, és akkor többekhez benézek, ez elvben a jövő hét, de majd beszélek az illetővel, mikor van a tanszéken.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.10.19. 21:09

Legislator,

ok, kérdezd meg, kíváncsian várom a beszámolódat. :) Egyébként én úgy gondolom, hogy - mint általában lenni szokott - kívülről nehéz reális képet alkotni egy másik, zárt világról.

hunfrakk # 2008.10.19. 12:06

Breuer Klára tavaly még a Külügyminisztérium ENSZ Főosztályának vezetője volt,

ma pedig Londonban rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter,elsőbeosztott

(ő volt záróvizsgámon az elnök)

http://www.mfa.gov.hu/…Munkatarsak/

Legislator # 2008.10.19. 09:07

Persze, először attaché, majd harmadtitkár lesz az ember stb.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.19. 08:54

"Már arcra is lehet gyúrni?" Kacsa, ROFL, rég mosolyogtam ilyen jót. Néha a nagy arc is lehet előny.

Impossible,

Hogy egy jogi fordulattal éljek, az előnyös testi adottságokra (férfiak esetében: jó kinézet, kigyúrt felsőtest) a Ryan esetében korábban mondottak az irányadók, ezért ezeket itt nem ismételjük meg. Azonban önmagában ez kevés, egy kipipálandó pont egy huszas listán. (Ahol ha mind a húsz pontot megszerzed, akkor sem biztos, hogy bekerülsz). A nagyon magas szintű idegennyelvi ismeretek is fontosak, de önmagában semmi. Magas politikai támogatók kellenek, meg nagyon sok zsé a zsebedben, hogy nagykövet lehess. Talán a diplomáciai protokoll tökéletes ismerete sem mindig sajátja ezeknek az embereknek, lassan ez is, meg a magas szintű francia nyelvtudás követelménye is megszűnik, az angol a diplomácia nyelve. Pl. olyan ember lett a szlovák nagykövet, aki nem tud szlovákul. A pozsonyi Magyar Intézet élén bolgár szakos áll. Szóval lehet, ha japán szakot is végeznél, vagy lao nyelven tudnál, az nem biztos, hogy elég, hogy téged küldjenek Japánba, vagy Laoszba nagykövetnek. Én azt mondom, ha úgy érzed, ez a te utad, ne add fel az álmaidat, bárki bármit mond is. Ha valaki valamit nagyon akar, és alkalmas, tehetséges, szerencsés, elérheti célját. (Jut eszembe, pár nemzetközi jogász haveromat is megkérdezhetem, hogy mi újság a diplomáciai vonalon). Szóval, sokat kell gyúrni, hogy korlátlanul ihass abból a bizonyos palackonként 500 euróba kerülő pezsgőből, amit diplomatáék mindig isznak. Én őszintén nagy diplomata karriert kívánok Neked.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.10.19. 02:15

Eweol,

ha valaki írna erről, az mások számára is hasznos betekintést nyújtana (talán nem én vagyok az egyedüli, akit érdekelne...lehetetlen, hogy így legyen. :D )

Kacsa,

Te rátrafáltál. :) Arcra voltam neki szimpatikus. (Sokra mentem vele...:D )

Purpose,

Pofára mennek a dolgok, nem pedig kigyúrt felsőtestre. :D (Némi köze van persze az arc kinézetének a test kinézetéhez, ennyiben igazad van. De ez inkább egy fitness-fórumra tartozna. :D )

hunfrakk,

azok kevesek egyike vagyok, aki sohasem akarja feladni. :) Mellesleg, ha netán mégsem jön valami össze, akkor így jártam, de legalább nem úgy álltam neki, hogy "úgysem sikerül". Nézzük azt, mit hogyan érhetünk el, ne pedig azt, hogy mit miért nem. Egyébként pedig bármiről lehet érdeklődni, pl. jogászként érdekelhet a geológia is, és adott esetben szívesen olvas róla az ember (a diplomata-dologgal is lehet így).

Eweol # 2008.10.18. 23:09

Imp, ha ilyen sok "nyugdíjas nagykövetet" és diplomatát ismersz, akkor miért a Jogi Fórumban várod már több hete ezt a diplomata-beszámolót?!

Nekem az a rész tetszett a legjobban, hogy még a dékánnal is beszéltél, aki csak röhögött! :D

Kacsa1111 # 2008.10.18. 22:41

már arcra is lehet gyúrni? :)

Kacsa11

Purpose # 2008.10.18. 22:18

Impossible, ha ennyi befolyásos embert ismersz, akkor Neked Hunfrakk leírása alapján jó esélyed van.. :-)))

A legjobb, hogy felvesznek, mert jól nézel ki.. azt hiszem hétfőn ki is hagyom a polgár szemináriumot és irány a konditerem. :)))

hunfrakk # 2008.10.18. 21:05

nem bántásként mondom,
de szerintem itt az idő:
leszállni a földre!

mert a diplomata karrier
már az álom-kategória fölött van

ez egy kvázi politikai pálya,
ha nem áll mögötted egy politikai blokk,
és egy tőkeerős gazdasági lobbicsoport,
esélyed sincs

Külügyminisztériumban eltöltött munkaévek
önmagukban nem eredeményeznek konzuli pozíciót

lásd pl. a friss londoni nagykövetasszonyt,
aki a versenyszférából érkezett
(Ernst&Young Pénzügyi Tanácsadó vezérigazgatója volt,
Westel, Matáv felvásárlásával foglalkozott,
Rockefeller New York-i cégének dolgozott (kvázi Izraeli helytartóság),
Tulane egyetemén MBA diplomát szerzett...)

átnéztem néhány nagykövetségi honlapot,
alig van dr. a dolgozók között, kb. 20%

Impossible # 2008.10.18. 20:47

Legislator,

köszi, az jó lenne, ha mesélne róla. Én már beszéltem egy nyugdíjas nagykövettel, kb. kiröhögött, és nem mondott semmi érdemit. Beszéltem volt diplomatával, az meg azt mondta, hogy menjek a Külügybe, meg jól nézek ki, szóval biztos felvesznek... (?)
Beszéltem mégeggyel: kérdezem, milyen feltételekkel lehet a Külügybe menni, mire ő: "ma már mindent lehet". Hát ezzel is ki lettem segítve. :D
Beszéltem még egy több egyetemen is tanító tanszékvezető professzorral, aki szintén röhögve a pofámba vágta, hogy nehogy azt képzeljem, hogy majd én leszek a nagykövet, és majd küldözgetnek ide-oda. Még dékánnal is beszéltem, az úgy röhögött, hogy meg is hajolt közben, és egy szót sem reagált. Ennyi.
Úgyhogy igazán jó lenne végre valami érdemi infó. :D

Kacsa,

miért épp közgáz? Szerinted jogi diplomával nem jó?

Kacsa1111 # 2008.10.18. 08:13

Kedves Impossible,

sajna "diplomatához" nem értek...:)
de én a közgázra mennék ilyen ambiciókkal...

Kedves Legislator,

ide lassabban jutnak el az ilyen hírek, de mindig van, aki meghozza őket...most pl. Te:)

OFF
fizu ügyön dolgozom, nem felejtettem el, csak még senkit nem találtam, aki ne csupán saccolt volna...
ON

Kacsa11

Legislator # 2008.10.18. 07:49

Nyugalom a hosszú élet titka, kedves Impossible barátom! Most jut eszembe, hogy három volt diplomatával is tegező viszonyban vagyok, egy volt USA-beli főkonzullal (kilencvenes évek közepe), valakivel, aki Dél-Amerikában volt több helyen nagykövet (utoljára 1992-ben, de már a hetvenes években is), és valakivel, aki Dél-Európában ténykedett a hetvenes években háromszoros Son Excellence-ként:-))). Sőt, egy nemzetközi szervezethez akkreditált volt nagykövetet és meghatalmazott minisztert is ismerek, aki még nemrég hivatalban volt, bár vele nem tegeződöm. Talán a főkonzullal tudnék beszélni az év folyamán, majd úgy állítom össze, mint az oktatóknál, de jó lenne, kedves Imp, ha összeállítanád inzultatív és konzultatív kérdéseidet, és átdobnád mailben az általad már ösmert címemre.

Kedves Kacsa,

Most olvastam, hogy Máthé Gábor már egyetemi tanár
:-), gondoltam, közlöm a jó hírt. (Egyszer beszéltünk erről). Már rég megérdemelte ezt a címet Gabi bácsi.

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.18. 06:30

Pedig a jogászok aránya nemigen mutat szignifikáns eltérést a diplomaták és az újságírók között.

Impossible # 2008.10.18. 00:29

Hát diplomatáról itt senki sem fog írni, az a sanda gyanúm. Azok nem járnak ide. :) Pedig nemártana már, ha valaki írna arról is, meg nagykövetségek... ott pl. mi lehet az ábra? Lövésem sincs. Ügyvédből már dunát lehetne rekeszteni, arról szinte mindenki tud beszélni, de most már jó lenne valami mást is látni, és nem az újságírói meg közterület-felügyelői pályára gondolok, rendkívül felidígesít, amikor meglátom, hogy ilyenekről ír valaki, azokról írjanak a bölcsészek, ne a jogászok. :D

Legislator # 2008.10.17. 15:31

Ami még hiányzik:

Bíró
Ügyész
Ügyvéd (Magyar ügyvédi irodai tapasztalatok)
Közjegyző
Jogtanácsos
Jegyző
Köztisztviselő (minisztérium, dekószerv, önkori)
Diplomata

Senki többet?

Sunshine after the rain.

bandeeraz # 2008.10.16. 19:04

OFF

Aki tudja, hogy az ügyvédiskolának mi értelme van szóljon pls!!!! Főleg Dr. Bánáti előadásának értelmét keresem, és nem találom. Kétségbe vagyok esve.:))

ON

Legislator # 2008.10.16. 18:48

OFF

"Gonna take a sentimental journey/
gonna set my heart at ease/
gonna make a sentimental journey/
to renew old memories."

(Frank Sinatra)

Ez a kis dal illik ide, meg eszembe jutott, hogy gimnazistaként érettségi vizsgát is tettem idegenvezetésből (idegen nyelven is).

ON

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.16. 17:13

az se lenne rossz, csak hát ugye az a rohadt pénz...:)

Kacsa11

Legislator # 2008.10.16. 11:56

Menj el inkább telepített idegenvezetőnek. Majd minden évben máshová "települsz".

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.15. 16:05

inkább Brazíliát és Venezuelát választanám...:)))

Kacsa11

Legislator # 2008.10.15. 07:39

Kacsa,

Utazgathatnál Szibériába:-)

Sunshine after the rain.