Igen. Költséget nem lehet elszámolni, de az időmúlás itt is számít.
ajándékba kapott ingatlan értékesítése
eulimen
Beszéltem a nav ugyfelszolgalattal közben, ahol azt mondták az évek utáni kedvezmény ebben az esetben is van.
7M 25%-a, azaz 1,75M. Ennek 60%-az adó alapja: 1,05M, aminek a 15% az adó: 157,5k.
@tritaa
Elnézést kérek, totál rosszul számoltam, ráadásul másodszorra is.
KBS írta jól a szerzési érték számítási szabályt.
Mindezek alapján a jövedelem az eladási érték 25%-a, amiből 15% adót kell fizetni
Eszerint 7x0,25x0,15 = 262.500 Ft SZJA kötelezettséged keletkezik, amelynek megfizetése 2025.05.20-ig esedékes, a bevallással együtt.
HELP! eulimen nem egyértelmű amit írsz? Valaki megerősítene, hogy a (Vételár 0,25x0,6x0,15) szabály szerint kell szja-t fizetnem?
Kérdés hogy az ajándékozási szerződésben foglalt 4,2m ft-ot figyelembe kell-e venni, vagy a eladási ár alapján (7millió) kell számolni az SZJA-t?? (azaz az adó: 157.500Ft)
Előzmények:
Illetékmentes ajándékozással 2021 Ben lett egy ingatlanom, amely az ajándékozási szerződésben 4,2m Ft ra lett jelölve. 2024-Ben eladtam az ingatlant 7m Ft ért. Hogy kell kiszámolni mennyi az SZJA.
@KBS
A kérdező "illetékmentes ajándékozás" szerzési módot említett, ebből indultam ki, bár innentől valóban elvesztettem az irányt... :O
A számolást illetően igazad van, lényegtelen az ajándékozási érték, ahogy az ajándékozással történt szerzés időpontja is.
SZJA tv. 62.§ (2) bek. gb) pont 1. alpontja
(2) "A megszerzésre fordított összeg
[...]
- ha az fb) pontban említett esetben az illetékügyi hatóság nem szab ki illetéket,
[...]
gb) ajándékozással szerzett ingatlan, vagyoni értékű jog esetében
[...]
az átruházásból származó bevétel 75 százaléka, azzal, hogy más kiadás költségként nem vonható le a bevételből, figyelembe véve, hogy az ajándékozást követő ráépítés, létesítés, alapterület-növelés esetében – az előbbi szerzési érték levonása után fennmaradó összeg egésze az utolsó szerzési időponthoz tartozó számított összegnek minősül"
A helyesen számolt 1,75M Ft SzJA viszont túllépi az 1M Ft automatikus részletfizetési határt, így erre az összegre nem kérhető az adóbevallásban a részletfizetés. Azonban arra van mód, hogy az adóbevallással egyidejűleg 2025.05.20-ig 750e Ft SZJA megfizetése mellett a kérdező az AUTRESZ nyomtatványon a fennmaradó 1M Ft adóhátralékra kérje a pótlékmentes 12 havi részletfizetést (amennyiben más adóhátraléka nincs, ugyanis az automatikus részletfizetési kedvezmény értékhatárába gyakorlatilag minden adóhátralékot egybe kell számolni)
Kovács_Béla_Sándor
A nav kalkulátor is ezt hozza: 157.500 (Vételár0,250,6*0,15)
Hiába van az ajándékozási szerződésben a 4,2m Ft, ha nem volt illeték akkor figyelmen kívül kell hagyni?
Ez csak akkor van így, ha az ajándékozás illetékmentes volt. A kérdező ezt nem állította. Ha vetettek ki illetéket, akkor a "megszerzésre fordított összeg" az illeték alapja, azaz itt 4,2M. Ehhez még hozzájöhet legfeljebb néhány százezer "megszerzéssel összefüggő költség". legyen az egész kb. 4,5M. A jövedelem így 2,7M. Aminek a 15%-a 405k.
De rossz a számításod arra az esetre is, ha az ajándékozás illetékmentes volt. Ez esetben ugyanis a jövedelem a 7M 25%-a, azaz 1,75M. Ennek 60%-az adó alapja: 1,05M, aminek a 15% az adó: 157,5k. (Ha becsléssel ellenőrzöd az eredményed - nekünk még ezt tanította a tanító néni -, magad is gyanút foghattál volna, hiszen 15% ulcs mellett az 1,75M jövedelem harmadát hoztad ki adóba. Azt is látom, mi okozta a tévedésedet.)
- 2024
Illetékmentes ajándékozás esetén a megszerzésre fordított összeg az érték 75%-a.
A tartási idő figyelembevételével a különbözet 60%a után kell adózni, azaz az szja-kötelezettség (7-4,20,75)0,15=0,5775M Ft.
Erre kérhető a bevalláskor az űrlapon 12 havi pótlékmentes részletfizetés.
Sziasztok. Illetékmentes ajándékozással 2021 Ben lett egy ingatlanom, amely az ajándékozási szerződésben 4,2m Ft ra lett jelölve. 2024-Ben eladtam az ingatlant 7m Ft ért. Hogy kell kiszámolni mennyi az SZJA?
Nem; nem; igen.
Üdvözlet Mindenkinek!
Adott egy örökölt ingatlan ami értékesítésre kerül, ennek vételárát a szülő a gyermekének szeretné ajándékozni. Okoz-e bármilyen problémát (NAV, adózás bármi), hátrányt, ha a vételár közvetlenül a gyermek bankszámlájára kerül átatulásra és nem a szülő számlájára?
Kell-e/ajánlott-e ebben az esetben ajándékozási szerződést kötni?
Köszönöm!
Foldi,
Illeték eladáskor az eladónál nincs, SZJA viszont van.
A számításból kihagytad, hogy a szerzés utáni 4. évben adod el, azért az adóalap a számított jövedelem 30%-a. Az adó: 4 millió * 0,25 * 0,3 * 0,15 = 45 ezer forint.
Megjegyzem: Ha az ajándékozáskor vetett ki a NAV illetéket, akkor az abban a határozatban írt ingatlanérték lesz a szerzésre fordított érték, nem pedig az eladási ár 75%-a.
Tisztelt Szakértők
Egy 2019 januárjában ajándékba kapott ház 20%-a került értékesítésre 2023 júniusban 4 millióért.
Érdeklődöm, van-e itt még illetékfizetési kötelezettség, és ha igen, az a 4 millió 25%-ának 15%-a, vagy számít az is, hogy csak 20%-os résztulajdon lett értékesítve? Köszönettel: Földi
Köszönöm szépen a tájékoztatást
(Ha a nagymamád még 2020-ban halt meg, akkor 90% helyett csak 60% az alap)
Akos1979,
Bár a topik ajándékról ír, ti ugye örököltetek. Ilyenkor nincs 75 meg 25%.
A bevételetek 18,3M. Az ingatlan bekerülési értéke a 16M.
Ezért a különbség 2.3M összesen. Ha nagymamád 2021-ben hunyt el (ez számít, nem a hagyatéki eljárás vége), akkor ennek 90%-a a jövede lem, ami után az adót kell fizetni. Ha valamelyikőtöknek van névre szóló számlája az ingatlan megszerzéséhez kapcsolódóan (közjegyzői díj a hagyatéki eljárásról) vagy értékesítéséhez kapcsolódóan (ügyvédi költség, hirdetési költség, ingatlanos), akkor még azt is levonhatja. És ez után kell 15% adót fizetni. (ha ilyen extra költségetek nincs, akkor fejenként 156ezer forintot, ha jól számolom)
A 2023-as adóbevallásba be is kell majd írni, ha volt adóköteles jövedelem.
Igen,de egy kicsit összezavarodtam,hogy minek kell nèzni a 75százalèkát,meg a különbség 25százalèkát,ès annak a15százalèka az szja...
Jó napot kívánok!A nagymamámtól örököltünk egy ingatlant,2021ben a testvèremmel fele-fele arányban.16millió forintèrt èrtèkelte fel a hivatal.2023 bán eladtuk,18,3millió forintèrt.Mennyi szja befizetèsi kötelezettsègünk adódik?Illèteket nem kellett fizetnünk a hagyatèk után.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel Ákos.
KZita,
Nincs mivel csökkenteni az összeget, és nincs ötlet sem.
Felbontani az egy évvel ezelőtti szerződést? Nem lehetetlen, az azt szerkesztő ügyvéddel beszéld meg.
Üdvözlet,
Tavaly kaptam édesanyámtól ajándèkozással a lakásom, most szeretnèm eladni, külföldre költözès miatt. Szembesültem vele, hogy a kb. 45 millós eladási árnál, 1.687500 forint adót kellene fizetnem. Hogyan tudnám csökkenteni az összeget?
Gondoltam ajándèkozás visszavonására, ès akkor anyám nevèn adnánk el, adómentesen.
Ha jól èrtem, ha 45 millió èrtèken visszaajádèkozom, ès ugyanannyièrt eladja, akkor is ennyi adót kell fizetni,mint most.
Egyèb ötlet,amire nem gondoltam? :)
Köszönöm!
Feles Elek,
Ha édesanyádnak is 5+ éve van a nevén a része, akkor vedd meg édesanyád részét. Ne ajándékba kapd.
Ő nem fog adózni az 5+ év miatt.
Ha pedig Te akár egy nappal később is eladod, de NEM drágábban, mint amennyiért vetted tőle, akkor nem kell adót fizetned.
Akkor ki kell számolni. Az adó az eladási ár 25%-nak a 15%-a. Az 3,75%. Az illeték meg 4%. Sokat nem spórolsz sehogyse.
Vettem egy drágább lakást, és a fizetendő illeték miatt nem mindegy, hogy közös lakás eladási árát 100 %-ban vagy csak 50 %-ban tudom az új lakásnál beszámítani. Ezért merült fel az ajándékozás.
Nem tól jó ötlet, pont az adó miatt. Az miért nem jó, hogy együtt eladjátok, és tiéd az ára?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02