ajándékba kapott ingatlan értékesítése

tmsnmeth80 # 2025.02.25. 10:34

Ha most én elfogadom az ajándékot az új tulajdonostól (aki 2018-ba kapta ajándékba), akkor a régi tulajdonos (ajándékozó) tőlem is követelhet valamit? Vagy ilyenkor kitől is mit követelhet?

eulimen # 2025.02.24. 21:04

Meg is nyerheti a pert? Hisz eltelt több mint 5 év.
Valahol beakadt a tű.... Ketten is mondták, hogy ajándék visszakövetelhetőségére nincs elévülés.
Hogy megnyerheti-e?
Ha alaposan meg tudja indokolni, és helyt ad a keresetének a bíróság, igen.
(Az biztosan kevés lesz az alperes oldalán, hogy a Jogi Fórumon, wannabe-proxy-ajándékozottja magyar hangján kihirdeti, hogy a lakhatást becsszó megengedi az eredeti ajándékozónak)

tmsnmeth80 # 2025.02.24. 20:46

,,Azt rosszul gondolod.,,

Meg is nyerheti a pert? Hisz eltelt több mint 5 év.

eulimen # 2025.02.24. 19:42

Bár jelenleg is az ingatlanba lakik, mert minden tulajdonos megengedte neki és a jövőben is megfogjuk neki engedni.
Leginkább a megajándékozottnak kellene megengednie. Ha esetleg holtig tartó haszonélvezetet alapítana az ajándékozó javára, akkor az idézett Ptk-passzus ("A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.") természetbeni tartása szerintem teljesül.
És felperes-alperes megússza a pert.
[Mondom én, a kibic.]

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.24. 19:36

Azt rosszul gondolod.

tmsnmeth80 # 2025.02.24. 17:18

,,Mire hivatkozva követelné vissza az "eredeti" tulajdonos az ajándékot?
Lehet tudni bármit, vagy csak annyit, hogy ügyvéddel fenyegetőzik?,,

Arra hivatkozva követelné vissza, hogy nagyon szegény anyagi helyzetben van, rossz egészségügyi állapot, nincs máshol laknia. Bár jelenleg is az ingatlanba lakik, mert minden tulajdonos megengedte neki és a jövőben is megfogjuk neki engedni.

Jól gondolom, hogy eltelt több mint 5 év így már nem tud perelni?

eulimen # 2025.02.24. 15:35

A Ptk. 6:237.§ szól az ajándék visszaköveteléséről.
Ez alapvetően két okból jogszerű: vagy úgy megváltoztak az ajándékozás óta az ajándékozó életkörülményei, hogy az ajándékra szüksége van a létfenntartása érdekében, vagy a megajándékozott olyan jogsértést követett el, hogy az ajándékra érdemtelenné vált.
Utóbbi esetben a törvény a jogsértésről/érdemtelenségről való tudomásszerzéstől viszonyított észszerű időt határoz meg a visszakövetelésre.
Mire hivatkozva követelné vissza az "eredeti" tulajdonos az ajándékot?
Lehet tudni bármit, vagy csak annyit, hogy ügyvéddel fenyegetőzik?

Ptk. 6:237. § [Ajándék visszakövetelése]
(1) A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.
(2) Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
(3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
(4) Visszakövetelésnek nincs helye, ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb idő nélkül nem követeli vissza.
(5) A szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének nincs helye.

tmsnmeth80 # 2025.02.24. 15:16

Ez igaz.

Az eredeti tulajdonos okozhat-e bármi jogi kellemetlenséget, ha én most elfogadom az ajándékot?

Édesanyám már tulajdonos az ingatlanba, én nem. Nekem vagy Édesanyámnak célszerű elfogadni az ajándékot?

drbjozsef # 2025.02.24. 13:35

Kérésre nincs elévülési idő.

tmsnmeth80 # 2025.02.24. 11:59

Nem 5 év az elévülési idő?

drbjozsef # 2025.02.24. 11:57

tmsnmeth80,

Persze.
Miért ne kérhetné vissza?

tmsnmeth80 # 2025.02.24. 11:41

Nekem nincs tulajdonrészem az ingatlanba, viszont Édesanyámnak van.

tmsnmeth80 # 2025.02.24. 11:40

Kedves Szakértők!

Adott egy belterületi ingatlan, kivett lakóház, udvar. Osztatlan közös tulajdon, 14 tulajdonosa van. Az egyik volt tulajdonos a tulajdonrészét (34%) elajándékozta egy idegennek 2018.12.05.-én. Ez az idegen szeretné nekem ajándékozni a tulajdon részét.

Az eredeti tulajdonos visszakérheti-e a tulajdonrészét? Mert épp most készül Ügyvédhez ez ügyben.
Az eredeti tulajdonos okozhat-e bármi kellemetlenséget, ha én most elfogadom az ajándékot?

eulimen # 2025.02.18. 16:15

@tege66
előfordult már, hogy rosszul számoltam, de nálam a SZJA törvény alapján ez jön ki:
Szerzési érték: SzJA tv. 62.§ (2) bekezdés a) pontja helyett fb) pontja alkalmazandó, kb. 20M? (ajándékozásnál nem az ajándékozási szerződés számít, hanem a vagyonszerzési illetéket kiszabó határozatban szereplő érték. Jó esetben ez persze megegyezik a szerződésben feltüntetett értékkel)
(KBS által mondott 3/4-es szabály szerintem azért nem játszik, mert azt csak az illetékmentes öröklésnél kell alkalmazni)

Az (1) bekezdésben foglalt számítás szerint a 29M-ból le kell vonnia a 20M szerzési értéket, valamint véleményem szerint az ajándékozási illetéket és a földhivatali bejegyzés díját is is, mivel azok is a szerzéssel összefüggő más kiadásnak minősülnek. Így marad cca 7,5M Ft jövedelem, amelyre a (4) bekezdés szerinti tartási idő (-> második év lesz, mivel 2022. a 0. év) figyelembevételével a jövedelem 90%-át kell adókötelesnek venni. Ez cca. 6,75M Ft. No, erre kell a 15% SZJA-t megfizetni , ami cca. 1M fölött van egy kicsivel.

tege66 # 2025.02.18. 14:56

Üdv mindenkinek!
Megtenné valaki, hogy a febr. 14-ei konkrét kérdésemre konkrét összegekkel válaszol?
Köszönettel TG

Szomorú örökös # 2025.02.15. 05:43

Booszne Erika

Most akkor újra akarod indítani a témát, amiről egy másik társasházi topikban már kérdeztél és választ is kaptál rá?
Nem tetszett esetleg az, amit válaszoltak rá? Miből gondolod, hogy itt más választ kapsz? :-O

https://www.jogiforum.hu/forum/32/157553

Arról nem is beszélve, hogy a kérdésnek nem sok köze van az adott topik témájához.

Booszne Erika # 2025.02.14. 20:38

Sziasztok! Mit lehet csinálni akkor, ha a közhiteles nyilvántartás nem a valóságot tartalmazza. Ergó az az épület, ami a tulajdoni lapon szerepel, már régen le lett bontva. A térképről már törölték, de egy külön tulajdoni lapon még mindig szerepel egyéb felépítményként.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.14. 12:47

Storno. Alább leírtam részletesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.14. 12:45

Az eladási ár háromnegyede. A mérték pedig 15%.

tege66 # 2025.02.14. 11:27

Üdvözletem!
Tanácsot szeretnék kérni. 2022-ben ajándékozás útján hozzájutottam egy lakóingatlanhoz. A szerződésben 20M Ft érték lett feltüntetve, ez után a NAV illetéket vetett ki (cca. másfél M Ft-ot). Tavaly értékesítettem a lakást 29M Ft-ért. Azt szeretném megtudni, mi képezi a SZJA alapját és kb. mennyit kell adóznom?
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.19. 10:42

Igen. Költséget nem lehet elszámolni, de az időmúlás itt is számít.

tritaa # 2024.11.19. 09:11

eulimen

Beszéltem a nav ugyfelszolgalattal közben, ahol azt mondták az évek utáni kedvezmény ebben az esetben is van.

7M 25%-a, azaz 1,75M. Ennek 60%-az adó alapja: 1,05M, aminek a 15% az adó: 157,5k.

eulimen # 2024.11.19. 09:00

@tritaa
Elnézést kérek, totál rosszul számoltam, ráadásul másodszorra is.
KBS írta jól a szerzési érték számítási szabályt.
Mindezek alapján a jövedelem az eladási érték 25%-a, amiből 15% adót kell fizetni
Eszerint 7x0,25x0,15 = 262.500 Ft SZJA kötelezettséged keletkezik, amelynek megfizetése 2025.05.20-ig esedékes, a bevallással együtt.

tritaa # 2024.11.19. 08:15

HELP! eulimen nem egyértelmű amit írsz? Valaki megerősítene, hogy a (Vételár 0,25x0,6x0,15) szabály szerint kell szja-t fizetnem?

Kérdés hogy az ajándékozási szerződésben foglalt 4,2m ft-ot figyelembe kell-e venni, vagy a eladási ár alapján (7millió) kell számolni az SZJA-t?? (azaz az adó: 157.500Ft)

Előzmények:
Illetékmentes ajándékozással 2021 Ben lett egy ingatlanom, amely az ajándékozási szerződésben 4,2m Ft ra lett jelölve. 2024-Ben eladtam az ingatlant 7m Ft ért. Hogy kell kiszámolni mennyi az SZJA.

eulimen # 2024.11.19. 07:39

@KBS
A kérdező "illetékmentes ajándékozás" szerzési módot említett, ebből indultam ki, bár innentől valóban elvesztettem az irányt... :O
A számolást illetően igazad van, lényegtelen az ajándékozási érték, ahogy az ajándékozással történt szerzés időpontja is.

SZJA tv. 62.§ (2) bek. gb) pont 1. alpontja
(2) "A megszerzésre fordított összeg
[...]

1. ha az fb) pontban említett esetben az illetékügyi hatóság nem szab ki illetéket,

[...]
gb) ajándékozással szerzett ingatlan, vagyoni értékű jog esetében
[...]
az átruházásból származó bevétel 75 százaléka, azzal, hogy más kiadás költségként nem vonható le a bevételből, figyelembe véve, hogy az ajándékozást követő ráépítés, létesítés, alapterület-növelés esetében – az előbbi szerzési érték levonása után fennmaradó összeg egésze az utolsó szerzési időponthoz tartozó számított összegnek minősül"

A helyesen számolt 1,75M Ft SzJA viszont túllépi az 1M Ft automatikus részletfizetési határt, így erre az összegre nem kérhető az adóbevallásban a részletfizetés. Azonban arra van mód, hogy az adóbevallással egyidejűleg 2025.05.20-ig 750e Ft SZJA megfizetése mellett a kérdező az AUTRESZ nyomtatványon a fennmaradó 1M Ft adóhátralékra kérje a pótlékmentes 12 havi részletfizetést (amennyiben más adóhátraléka nincs, ugyanis az automatikus részletfizetési kedvezmény értékhatárába gyakorlatilag minden adóhátralékot egybe kell számolni)