hát rendben, ha már ennyire elkanyarodtunk...
csak a párhuzam, hogy ne legyen teljesen offtopic, a küzdősport stílus, harcművészeti ág kábé olyan, mint a jogi egyetem. Lehet azt mondani, hogy (mondjuk) az Elte, vagy a Pázmány a legjobb Magyarországon, de (mittudomén) egy Pécsett vagy Győrben végzett hallgató még simán kenterbe verhet egy pl. Eltést.
vissza a küzdősportokhoz. Az elv egyszerű, mindegyik a saját szabályrendszerében hatékony. Ha utcára kell valami, akkor ott a szemkitolós, herecsavarós, torkonharapós ágazatok a nyerők (mint az említett Krav-maga), illetve a tág szabályrendszerrel dolgozók versenyzői (én rájuk fogadnék) mint pl. az MMA, jiu-jitsu. Ha nem akarsz egyből börtönbe menni minden kis dulakodás után (megszorítás) akkor csak az utóbbi kettő. Fontos, hogy gyakorlolja az ágazat a földreviteleket, feszítéseket, fojtásokat, mivel a küzdelmek 80%-a a földön dől el. Tehát (nevetséges de igaz) még egy birkózó, cselgáncsozó is nagyon-nagyon veszélyes ellenfél az utcán! Megjegyezném még, hogy a "genyó trükkök" legjobban csak felkészületlen ellenfelek (pl az általános iskolai sakkverseny lenyalt hajú győztese :D) ellen működnek, amiket szemkitolás nélkül is le lehetne győzni.
Semmiképpen nem alkalmas szerintem önvédelmi célra az a sport, ahol az éles küzdelmet nem gyakorolják rendszeresen, esetleg csak elpróbált sémák alapján teszik. ("a támadó felső szúrással támad", igaz: ez már nem is éles küzdelem). Szóval legyen full contact szabad küzdelem (a szabályrendszer keretein belül, tehát kesztyűvel küzdeni, vagy fejre ne lehessen ütni)
tizenx évig karatéztam, ma már sajna időm nem engedi. Picit hazahúz a szívem emiatt. Sokat változott a karate ebben az időszakban. Az első években szinte a karatefilmek edzésmódszereit próbálták majmolni több (de inkább)-kevesebb sikerrel. Aztán jöttek a korszerű edzésmódszerek, edzőképzés stb, és nagy színvonalbeli ugrás következett. Abban az időszakban amikor már én készültem versenyekre, akkor a kardióedzést egy triatlonos csajszi vezette, a földharc gyakorlására néhányszor cselgáncsedző jött hozzánk és boxedző a kesztyűzéshez. Rendszeres zsákolás volt állóképesség és ütőerő növelésére, súlyzózás az erőnlét, úszás az állóképesség növelésére. Heti 5-8 edzésre lehetett menni (amatőrsport!!!) jelképes egyesületi díjért. Úgy gondolom, hogy egy jól felkészült full contact karatés (pl kyos) bárkinek (világszinvonalon) ellenfél lehet. (példa: K1 régebbi világbajnokok közül Andy Hug, mai: Semmy Schilt).
(a versenyzők kondijáról annyit, hogy saját szememmel láttam, ahogy a pécsi nemzetközi edzőtáborban az amatőr karatés leányok (!) lefutották a focistáinkat futóedzésen)
Ami többletet adhat a karate a többi ütősrúgós-orronharapós sporthoz képest, az, hogy átad egy mentalitást is, megmutat egy mozgásművészetet ami egy életen át fejleszthető, életszemléletet, ami más területeken is kamatoztatható.
Ha az utcai harc témát kérdezné valaki, akkor két dolgot kell figyelembe venni: ütőerő (a küzdelem gyakran befejeződik az első ütéssel, tehát ezt intenzíven fejlesztő sportág kell: box, kickbox, kyo) és földharc (jiujitsu, birkózás, cselgáncs).
Nincs olyan "tanfolyam", amin el lehetne sajátítani a "varázstechnikát" amivel egy röpülőforgó Van-Damme rúgással egy kocsma teljes legénységét leterítheted.
Nincs "szép dulakodás", nincs a küzdelemnek "nemes művészete". Ahogy édesapám szokta mondani, a vesztesek kórházba vagy temetőbe mennek, a győztesek a börtönbe.
Nem javasolnék viszont olyan sportágat önvédelmi célra senkinek, ahol nincs lehetőség magad élesben kipróbálni. Az élesben kipróbálás alatt azt értem, hogy LE AKARNAK GYŐZNI, FÁJDALMAT AKAR OKOZNI NEKED AZ ELLENFÉL. (nem egy együttműködő edzőpartnerként viselkedik, aki visszafogja az ütést, és dobásnál nem küldi utánad magát, hogy rádesve belemázoljon a tatamiba) A mai emberek ugyanis ritkán kerülnek ilyen szituációba, és nem tudják kezelni a helyzetet.
Megkérdezték egyszer tőlem, hogy mit ért ennyi küzdősporttal töltött év, mert mit csinálok, ha valaki késsel jön felém. Azt válaszoltam, hogy bármilyen pici v. gyenge is az illető, gondolkodás nélkül elszaladok, és nem ér majd utol, mert valószínűleg jobb a kondim. A kérdező először gyávaságnak értékelte a reakciót (filmeken felnőtt nemzedék pfff), el kellett telnie kis időnek, hogy megértse mi a lényeg: túlélés és hatékonyság.
Ha azt kérded, milyen harcművészetet űznék szívesen, akkor a válaszom: kendó :)))
miért? Barátaim többen csinálják, így jó a társaság, érdekes sportnak tartom, és már túl öreg vagyok ahhoz, hogy nagy ütéseket kapjak, és seggeket rúgjak szét.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása