Jogászi hivatás - jogi pályák

_Wasp_ # 2009.01.16. 08:07

hát rendben, ha már ennyire elkanyarodtunk...
csak a párhuzam, hogy ne legyen teljesen offtopic, a küzdősport stílus, harcművészeti ág kábé olyan, mint a jogi egyetem. Lehet azt mondani, hogy (mondjuk) az Elte, vagy a Pázmány a legjobb Magyarországon, de (mittudomén) egy Pécsett vagy Győrben végzett hallgató még simán kenterbe verhet egy pl. Eltést.

vissza a küzdősportokhoz. Az elv egyszerű, mindegyik a saját szabályrendszerében hatékony. Ha utcára kell valami, akkor ott a szemkitolós, herecsavarós, torkonharapós ágazatok a nyerők (mint az említett Krav-maga), illetve a tág szabályrendszerrel dolgozók versenyzői (én rájuk fogadnék) mint pl. az MMA, jiu-jitsu. Ha nem akarsz egyből börtönbe menni minden kis dulakodás után (megszorítás) akkor csak az utóbbi kettő. Fontos, hogy gyakorlolja az ágazat a földreviteleket, feszítéseket, fojtásokat, mivel a küzdelmek 80%-a a földön dől el. Tehát (nevetséges de igaz) még egy birkózó, cselgáncsozó is nagyon-nagyon veszélyes ellenfél az utcán! Megjegyezném még, hogy a "genyó trükkök" legjobban csak felkészületlen ellenfelek (pl az általános iskolai sakkverseny lenyalt hajú győztese :D) ellen működnek, amiket szemkitolás nélkül is le lehetne győzni.

Semmiképpen nem alkalmas szerintem önvédelmi célra az a sport, ahol az éles küzdelmet nem gyakorolják rendszeresen, esetleg csak elpróbált sémák alapján teszik. ("a támadó felső szúrással támad", igaz: ez már nem is éles küzdelem). Szóval legyen full contact szabad küzdelem (a szabályrendszer keretein belül, tehát kesztyűvel küzdeni, vagy fejre ne lehessen ütni)

tizenx évig karatéztam, ma már sajna időm nem engedi. Picit hazahúz a szívem emiatt. Sokat változott a karate ebben az időszakban. Az első években szinte a karatefilmek edzésmódszereit próbálták majmolni több (de inkább)-kevesebb sikerrel. Aztán jöttek a korszerű edzésmódszerek, edzőképzés stb, és nagy színvonalbeli ugrás következett. Abban az időszakban amikor már én készültem versenyekre, akkor a kardióedzést egy triatlonos csajszi vezette, a földharc gyakorlására néhányszor cselgáncsedző jött hozzánk és boxedző a kesztyűzéshez. Rendszeres zsákolás volt állóképesség és ütőerő növelésére, súlyzózás az erőnlét, úszás az állóképesség növelésére. Heti 5-8 edzésre lehetett menni (amatőrsport!!!) jelképes egyesületi díjért. Úgy gondolom, hogy egy jól felkészült full contact karatés (pl kyos) bárkinek (világszinvonalon) ellenfél lehet. (példa: K1 régebbi világbajnokok közül Andy Hug, mai: Semmy Schilt).
(a versenyzők kondijáról annyit, hogy saját szememmel láttam, ahogy a pécsi nemzetközi edzőtáborban az amatőr karatés leányok (!) lefutották a focistáinkat futóedzésen)
Ami többletet adhat a karate a többi ütősrúgós-orronharapós sporthoz képest, az, hogy átad egy mentalitást is, megmutat egy mozgásművészetet ami egy életen át fejleszthető, életszemléletet, ami más területeken is kamatoztatható.

Ha az utcai harc témát kérdezné valaki, akkor két dolgot kell figyelembe venni: ütőerő (a küzdelem gyakran befejeződik az első ütéssel, tehát ezt intenzíven fejlesztő sportág kell: box, kickbox, kyo) és földharc (jiujitsu, birkózás, cselgáncs).

Nincs olyan "tanfolyam", amin el lehetne sajátítani a "varázstechnikát" amivel egy röpülőforgó Van-Damme rúgással egy kocsma teljes legénységét leterítheted.

Nincs "szép dulakodás", nincs a küzdelemnek "nemes művészete". Ahogy édesapám szokta mondani, a vesztesek kórházba vagy temetőbe mennek, a győztesek a börtönbe.

Nem javasolnék viszont olyan sportágat önvédelmi célra senkinek, ahol nincs lehetőség magad élesben kipróbálni. Az élesben kipróbálás alatt azt értem, hogy LE AKARNAK GYŐZNI, FÁJDALMAT AKAR OKOZNI NEKED AZ ELLENFÉL. (nem egy együttműködő edzőpartnerként viselkedik, aki visszafogja az ütést, és dobásnál nem küldi utánad magát, hogy rádesve belemázoljon a tatamiba) A mai emberek ugyanis ritkán kerülnek ilyen szituációba, és nem tudják kezelni a helyzetet.

Megkérdezték egyszer tőlem, hogy mit ért ennyi küzdősporttal töltött év, mert mit csinálok, ha valaki késsel jön felém. Azt válaszoltam, hogy bármilyen pici v. gyenge is az illető, gondolkodás nélkül elszaladok, és nem ér majd utol, mert valószínűleg jobb a kondim. A kérdező először gyávaságnak értékelte a reakciót (filmeken felnőtt nemzedék pfff), el kellett telnie kis időnek, hogy megértse mi a lényeg: túlélés és hatékonyság.

Ha azt kérded, milyen harcművészetet űznék szívesen, akkor a válaszom: kendó :)))
miért? Barátaim többen csinálják, így jó a társaság, érdekes sportnak tartom, és már túl öreg vagyok ahhoz, hogy nagy ütéseket kapjak, és seggeket rúgjak szét.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

hunfrakk # 2009.01.15. 20:01

bizony,
http://www.krav-maga.hu/
az izraeli "harcművészet"
ezt tanulja az In-Kal Security is

Kacsa1111 # 2009.01.15. 19:42

Kedves Impossible,

ha "gyakorlatilag használható verekedési technikára" vágysz, akkor menjél krav magázni...

Kacsa11

Impossible # 2009.01.15. 19:04

Persze, ezzel egyetértek, szerintem én sem írtam mást...

Ami a küzdősportokat illeti:
csak nem mindegy azért, hogy az ember melyiket választja, nem? Úgy vettem ki a szövegedből, hogy szinte teljesen mindegy. Nade tök más a technika, más mozdulatok stb. Nyilván függ az egyéntől is, de ez is olyan szerintem, mint a jogi egyetem elvégzése: ha megszerzed a diplomát (diploma itt legyen=vmilyen küzdősport), akkor tudod kamatoztatni a tudásod valamilyen munkahelyen (általában, és képességeidtől IS függően), de nem mindegy, hogy mit tanultál, kik tanítottak, ettől is nagyban függ a sikered. Nameg a karate nem tanít meg gyakorlatilag használható verekedési technikákra, csak szép beállásokra meg mozdulatokra. Kung-fusok mozgását és alkalmazott mozdulatait ha összehasonlítom a karatésokéval, van eléggé szembetűnő különbség. Lehet persze, hogy vannak gyengén teljesítő kung-fusok, meg elsősorban tőled függ, hogy mire viszed (hasonlóan az élet más területeihez), de a kiindulási alapot mégiscsak azok a technikák adják, amire az adott sport és annak a módszere tanít. Kung-fusokban az fogott meg, hogy tetszetős látványt nyújtanak, karatésok meg nemmondhatnám, sokkal fantáziadúsabbnak látom a kug-fut. Namost azért nyilván megvan a Te kedvenced is, kíváncsi lennék, melyik az.

_Wasp_ # 2009.01.15. 17:29

Igen, de azért egy fehér öves fekete öves ellen nem sok eséllyel indul. (Amennyiben a fehérövesnél nincs pl. golyószóró.) :D
Én 3 sárga csíkig jutottam el, és bár ez nem egy nagy rang, mindenképpen leszögezhetem, hogy a karate szinte semmire sem jó, a gyakorlatban szinte használhatatlan. A kung-fu-nak sokkal több értelmét látom. :)

Imp, bár ez már tényleg szörnyen offtopic, azzal, hogy én jóval messzebbre jutottam az övfokozatok megszerzésében, sőt versenyeredményeim is vannak full contact nyílt versenyeken (amin bárki elindulhat - bizony: kung-fusok is) 2 megjegyzést engedj meg:

1. Akinek van tudja: az övfokozat jóval kevesebbet számít (így konkrétan: semmit sem számít) a küzdelemben, mint a természetes vadság és őserő. Igaz, hogy pl Kyo karatéban az övfokozatokat (többek között) több ellenfeles küzdelem árán kell megszerezni, ez jelez azért egy minimumszintet, de sok feketeöves borult már hanyatt egy egy nagyobb pofontól. 45 kilós leánykának is lehet (ismerőseim között van is!) több danja, viszont egy átlagosan kisportolt 70-80 kilós férfiember a nyaka köré tekeri a lábait három másodperc alatt. (ha nem Linda filmről van szó persze) A súlykülönbség és karhossz nehezen behozható előny.
  2. a kung-fu jobb... ez meg végképp marhaság. Hogy ki milyen küzdő, az a személyes hozzáállásától, és az eddzésmódszerei korszerűségétől jóval nagyobb mértékben függ, mint bármi egyéb mástól. (pl stílustól) Azt csak megemlíteni merem, hogy ami vegyes szabályrendszerű küzdelmet láttam kungfu - karate - ökölvívás - jiu jitsu között, az mind a kungfusok gyalázatos-megalázó vereségével végződött. (keress rá youtube-on) Ez nem a kung-fu hibája megjegyzem, hanem csak a felkészületlen versenyzőké.

De vissza témához, a doktorátustól ugyanígy nem lesz egy sötét vadparasztból világmegváltó zseni reformgondolkodó.
Legfeljebb csak magával tudja elhitetni. És a még nálánál is hülyébbekkel.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.01.15. 15:59

Ez olyan volt, mint a "lémnoszi beszéd".
Ha lúd, akkor legyen kövér.

Impossible # 2009.01.15. 15:54

Igen, de azért egy fehér öves fekete öves ellen nem sok eséllyel indul. (Amennyiben a fehérövesnél nincs pl. golyószóró.) :D

Én 3 sárga csíkig jutottam el, és bár ez nem egy nagy rang, mindenképpen leszögezhetem, hogy a karate szinte semmire sem jó, a gyakorlatban szinte használhatatlan. A kung-fu-nak sokkal több értelmét látom. :)

[Egyébként várnám azon kedves hozzászólókat, akik szerint a jogi fórum nem sport fórum, és akik szerint éppen ezért ne írjak erről sem. Előre megtippelem, hogy ilyen sem lesz, ezért ebből is látszódni fog, hogy nem azzal van a probléma, ha nem szorosan jogot érintő a téma, hanem az a baj, ha vallást érint.]

_Wasp_ # 2009.01.15. 15:26

Én kibírtam amikor muszáj volt. Még azt is, amikor okoskodott, és jobban értett jogi kérdésekhez, mint a végzett kollégák. És egyszer tényleg megpróbált személyesen belémtaposni.
Egyszer.

Egyébként meg a végzettség az olyan mint karatéban a fekete öv. A közhiedelemmel ellentétben nem véd meg semmitől.

A végzettség meg sok mindent ad, de észt azt sajna nem.

Aki hüje vót, az is marad!

_Wasp_

és felesleges megoldása

Impossible # 2009.01.15. 14:04

Elvileg. :D

Legislator # 2009.01.15. 13:51

Te kis mazochista:-). Szerintem kb. öt percig bírnád ki egy nyolc ostobát végzett vállalkozó mellett, aki még beléd is tapos. (És mondjuk pont olyan, hogy értelmileg tíz emelettel van alattad, mert önmagában végzettségek hiányában is lehet valaki művelt, intelligens és okos is).

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.15. 11:18

Jó pénzért felőlem meg is alázhatnának...zsebretenném, aztán lelépnék. :D

Legislator # 2009.01.15. 11:03

Az élet döntések, valami és valami közötti választások sorozata. Mindenki lehetőségei szerint választhat, és ezek a választások gyakran lemondással, nehézséggel, keserűséggel is járhatnak. De ha a személyiségünkhöz, lelki alkatunkhoz illő célt választunk, olyat, amelyben hiszünk, és dolgozunk is érte, jó esetben ezek elérhetőek lesznek. Én is hallottam egy ilyen nyolc elemit:-) végzett vállalkozóról, aki "vett" magának egy frissen végzett jogászlányt, akit ugráltat, gúnyol, megaláz, miközben ügyeit intézteti vele. Az illető hölgyre mondhatjuk, hogy 'kilóra vették'. nem rossz pénzt kap állítólag. Persze nem kötelező elviselni senkit, mondom úgy, hogy nem ismerem az ügy valamennyi részletét, lehet, hogy ez is csak egy városi szóbeliség, egy urban legend. De a már nem teljesen kezdő ügyvéd megválaszthatja, hogy kinek "bocsátja áruba" a tudását, azaz nem kötelező bárkinek az ügyét elvállalni.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.15. 09:38

Hát azért most már talán a vállalkozók szekere sem megy olyan jól... A másik - és fontosabb - dolog pedig, hogy 8 általánossal nem lesz olyan árnyalt a gondolkodásod, mint amilyen gondolkodás elsajátítására a jog elvégzése esetén esélyed van (de nemcsak a jog, hanem egyáltalán a felsőoktatásban való részvételnek köszönhetően, aminek ugyan rengeteg hátránya van, de ez óriási előny lehet). Akadnak persze szép számmal olyanok is, akik taplók maradnak, de mindig van némi hibaszázalék. :D

Egyjogász # 2009.01.14. 22:15

Lehet, hogy a beíró arra próbált utalni, hogy a jelenlegi jogász túlképzés és a jogászok megbecsülése mellett a vicc kategóriájába tartozik, hogyha valaki a jogászi hivatást, a sok éves tanulást választja, ahelyett, hogy érettégi (vagy 8. általános) után elmegy vállalkozónak, aztán kilóra vehet magának ügyvédet.

kepton # 2009.01.14. 21:54

Na szóval. Ilyen gyorstalpaló átképzés elméletben létezik, a gyakorlatban néha indítanak ilyet, néha nem, mert valóban úgy van, ahogy írod, rendőrtisztisektől veszi ilyenkor el az "utcáról beesett" újoncok a beosztást. Jogi diplomával csak tiszti rendfokozatot kaphatsz, azaz először hadnagy leszel. És azért bárki bármit mond, a tisztek nem keresnek rosszul (de annyira jól sem).

Impossible # 2009.01.14. 12:44

Ja, ráadásul én alapítottam. :P

Legislator # 2009.01.14. 11:47

Igen, ez nem a viccrovat, ugye.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.14. 09:53

hófarkú nyuszika/hókarú nauszika,

jó volna, ha inkább egy jogászi pályát ismertetnél a viccek helyett, vagy ha nem megy, nyiss egy "viccek" topicot, mert a viccek nem ide tartoznak. Egy-egy vicc elmegy, de oldalakon keresztül célzottan vicceket bemásolni (különösen ilyen vicceket) nem illik ebben a topicban. Megértésedet köszönöm.

hunfrakk # 2009.01.13. 07:35

A cukrász valami olyat mondhatott, ami nem nyerte meg az ávéhás verőlegény tetszését, ezért bekíséri az Andrássy út 60-ba. Ott, a "várószobában" már van néhány "vendég", mindnyájuknak a hátán szaladgál a hideg, mert az egyik szobából félelmetes ordítás hallik.

• Ki ordít ott benn? - kérdi a cukrász az őrtől.

Az ÁVH-s őr barátságosan felvilágosítja:

• Itt mindenkinek alá kell írni bizonyos papírokat, és aki vonakodik, azt mestersége szerint "rábeszélik".

Most egy ács van benn, annak a fenekébe ácskapcsot vernek.

• Én cukrász vagyok, akkor nekem kinyalják a fenekem?
  • Ahogy maga téved! - vigasztalja az ávós. Magának a tojásaiból fognak habot verni!
hunfrakk # 2009.01.13. 07:34

Szarka miniszterhelyettes elvtárs egy külföldi delegációnak akar bemutatni egy minta-termelőszövetkezetet.
Pár nappal a látogatás előtt a minisztériumból felhívják a tsz-elnököt, közölve vele a tényeket, és hogy a vendégeket méltóképpen fogadja ebéddel.

Nagy az idegesség a tsz-elnök környezetében, fehér terítőkkel letakarják a kecskeláb-asztalokat.
A tsz-elnök gyorsan magához kéreti a tizenhat esztendős szép kislányt, Juliskát, és azt mondja neki:

• Marhapörkölttel fogjuk megvendégelni az elvtársakat!

Te felöltözöl fehér ruhába, és fogadod a Szarka elvtárs vezette delegációt.
Azt fogod mondani, hogy Isten hozta, Szarka elvtárs!

A tsz-üzem megtekintése után a delegáció az ebédlőhöz ér, ahol Juliska idegesen fogadja a ritkán látott vendégeket.
Mondja is a betanult szöveget, hogy
Is... Is... Isten hozta, Szarka elvtárs!

Szarka elvtárs pedig viccesen megkérdezi:

• Na, mi lesz az ebéd, Juliska édes?

Juliska pedig egy pillanatra megzavarodva válaszolja:

• Szarkapörkölt lesz. Marha elvtárs!!!
hunfrakk # 2009.01.13. 07:33

nem is tudtam, hogy a viccforum.hu -n vagyunk :)

Hókarú Nauszika # 2009.01.13. 02:57

Mennyivel kellemesebb hivatás lenne, ha nem te lennél céltáblája a rendőrvicceknek, hanem ügyvédként egy jó meleg irodában ülve te mesélnél mondjuk nyuszikás vicceket?

• Hogy öli meg a nyuszika a kardfogú tigrist?
  • Tigris,te leetted magat.

A nyúl bekopog a medvéékhez. A kis medvebocs nyit ajtót.

• Kismackó, itthon van a papád?
  • Nincs.
  • És a mamád?
  • Nincs.
  • Kell egy pofon?

A nyuszigyerek sírva megy haza. Az apja megáll előtte, feltűri a karjain az ingét, és így szól

• Ki bántott fiam?
  • A medve! - szipogja a kisnyuszi.

Az apja lehúzza a karjain az ingét és így szól

• Te bajod! Miért szívóztál vele.

A nyuszika talál egy puskát a bokor alatt. Nagyon megörül neki, mivel most már móresre taníthat bárkit. Elso útja Róka Rudi lyukához vezet.

• Rudi gyere ki! - kiált be neki.
  • Nem megyek! - válaszolja a róka.
  • De Rudi gyere ki mert agyonlőlek!

A róka kimászik és megijed, látva hogy tényleg agyon lesz lőve.

• Rudi szarj ide! - mondja a nyuszika.
  • Nyuszika én szívesen de tudod az nem úgy megy. - szabadkozik a róka.
  • Rudi szarj ide mert agyonlőlek! - fenyegetőzik a nyuszika.

A róka nagy nehezen termel egy adagot a földre.

• Rudi, edd meg!
  • Nyuszika! Ha te most agyonlősz én akkor sem fogom ezt megtenni! - mondja a róka.
  • Na jó! - szól a nyuszika és elsüti a puskát de az csütörtököt mond.

Óvatosan leteszi a földre és a rókára sandítva megkérdi

• Rudolf kérlek, elfogyasszam?

A nyuszika és a farkas minden héten sakkoznak, és mindíg a nyuszi nyer. A farkas az egyik héten megkérdezi a nyuszikát

• Hogy csinálod, hogy mindig te nyersz?
  • Tudod -válaszolja a nyuszika- sakkozás előtt mindíg elmegyek a szeretőmhöz, és jól megdugom.

A farkas elkezd gondolkozni hogy neki is ezt kéne tennie, de mivel nincs nője, úgy határoz, jó lesz a felesége is. A következő sakkozás előtt kimegy a konyhába, és hátulról letámadja főzöcskéző feleségét, mire megszólal az asszony

• Mi van nyuszika, mész sakkozni?
Hókarú Nauszika # 2009.01.13. 02:45

És, ugye a viccek is kellemetlenül érintik az embert...

Mint például...

Megállítja a rendőr az autóst... Uram, már harmadjára szólok Önnek, hogy valami folyik az autójából... De uram, én már harmadjáras mondom Önnek, hogy ez egy locsoló autó...

Hókarú Nauszika # 2009.01.13. 02:39

Ez végülis nem pontosan az a beosztás, amit keresel, de ez is rendőr végülis, hátha megtetszik hivatásnak:

Hókarú Nauszika # 2009.01.13. 02:28

Kutyás rendőrnek alacsonyabb rangúakat vesznek fel, nem tiszteket.

Jogi diplomával tiszt leszel, szerintem átképzés nélkül is. Sejtésem szerint nem is hadnagytól indulsz, hanem fentebbről.

A fizetés nem a kánaán, ezt tudnod kell. A rendőrtiszt nem keres annyit, mint egy ügyvéd, vagy egy ügyész, vagy egy bíró.

A rendőrökről mindig Selmeczi jut eszembe, amint az Üvegtigris 2-ben rendőrt alakított, és meghasaltatta őket a vadász.

Szóval, Selmeczi is rámutatott, hogy a rendőri hivatás nem az a tiszta munka, nem íróasztali fehér galléros munka, és sokszor veszélyes is lehet, még haveri környezetben is.