Jogászi hivatás - jogi pályák

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.02. 14:27

Pécsen négyhetenként van konzultáció - igaz, az olyankor csütörtöktől szombatig.

27 évesen karriert kezdeni... No, ebből a megfontolásól nem kezdtem el 27 évésen jogot tanulni. Meg harmincévesen se. Hogy aztán 40 évesen szánjam rá magam, és 50 legyek, mire "karriert kezdhetek" - bármit jelentsen is ez. Majd gyorsan csinálom.

Az ügyvédek nagy része egyáltalán nem vállal büntető ügyeket, vannak, akik peres ügyeket se.

A kiváló kommunikáció bármely jogi pályán alapkövetelmény. Lenne.

Jennyfere # 2009.03.02. 13:30

Kedves Fórumozók!

Mivel életem nagy problémájának megvitatásában egyedül maradtam, és egyedül nem jutottam semmire, szeretném a segítségeteket kérni.

Nemsokára betöltöm a 22. élet évemet, lassan megszerzem az első diplomám, de a nagy kérdésre, "mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?" még nem tudtam választ adni.

Már a gimnáziumi évek alatt is érdekelt a jog, de a hirtelen feltűnő kommunikációs trend miatt a Budapesti Kommunikációs Főiskola reklám, PR, marketing szakát választottam. Ez a bolognai rendszerben egy 3 éves alap diplomát ad.(Mire elég?)

Ebben a hozzászólásban nem célom minősíteni az oktatás színvonalát, de úgy érzem, nem használták ki ebben az iskolában eléggé az agyi kapaciátasimat. Nem vagyok egy zseni, de a logikám és a memóriám egész jól működik.

Úgy gondoltam, hogy a 3 éves kommunikációs tanulmányom után szeretnék olyat tanulni, ami jobban igénybe veszi a képességeimet, és javítja az elhelyezkedési lehetőségeimet a munkaerő piacon. Régi vágyamnak eleget téve felvételt nyertem az ElTE jogi karára.
Arról viszont, hogy ez lenne a megfelelő út az életemben, cseppet sem vagyok meggyőződve.
A válság az én életmre is kihatással van, az hogy még 5 évig nappalin tanuljak, azt elfelejthetem. Tehát mindenképpen a levelezős oktatás jöhetne szóba.

Mennyire veszi ez igénybe az embert?
Hétköznap napi 8 órát dolgozni, és minden hétvégén tanulni (egy hétvégéet a suliban- egyet otthon). Ez csak nagyon durván hangzik, vagy tényleg az? És ha meg is tudja csinálni az ember, MEGÉRI?

Legjobb esetben 27 évesen végezném el a jogi egyetemet. Egy nőnek 27 évesn elkezdeni építeni a karrirerjét.. van egyáltalán esélye valamire?

De a legfőbb gondom, hogy nem tudom mivel szeretnék foglalkozni a közel illetve távoli jövőben.

Úgy érzem, annak ellenére, hogy érdekel a jog, nem arra vagyok hivatott, hogy büntetőeljárásban, stb legyek védő ügyvéd.

Valahogyan ötvözni szeretném a kommunikációs tudásomat, azzal amit - ha úgy döntök - 5 évig fogok tanulni a jogi egyetemen.

Van erre esély? Ismertek ilyen szakmát?

Várom a segítő szándékú hozzászólásokat a kérdéseken kívül is!

Előre is köszönöm mindenkinek.

Legislator # 2009.02.17. 21:06

Értem én. Nekem meg ez a lehetetlen story jutott az eszembe. Egyébként sokan címeztetik magukat "emberi jogásznak". És egyre többen foglalkoznak az állatok "jogaival", vagyis inkább az állatvédelemmel.

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.17. 20:49

Nem konkrétan a kérdezőről beszéltem, őt nem ismerem. Általánosságban mondtam, hogy ha valaki "emberi jogi dolgokkal akar foglalkozni", de idegenkedik a magánjogtól, büntetőjogtól, akkor elvi lehetőségként ott van az oktatás.

Legislator # 2009.02.17. 20:36

"Szóba jöhet még a oktatás-kutatás esetleg."

Erről eszembe jut az a történet, amikor elsős joghallgató korunkban egy haverommal bementünk egy történeti jellegű tanszékre egy hírneves oktatóval beszélgetni. A haverom, aki egy rutintalan zöldfülű volt, kijelentette a beszélgetés második perce tájékán, hogy ezen a tanszéken szeretne tanítani, ha elvégezte stúdiumait. (Én majdnem elsüllyedtem szégyenemben közben). A prof. válasza a következő volt: "Hova gondol, Kollega, mi még innen nem haltunk ki, kérem."

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.02.17. 13:57

kbs,

miért kellene megúsznia? Szakvizsgán úgyis kérdezik. :D

Impossible # 2009.02.17. 13:56

Indra,

orvosi jog nem érdekelne? Egyre több a pszichiátriai beteg, vannak visszaélések is. Ez szerintem eléggé közel áll az emberi jogos érdeklődéshez. És olyan ügyvédi iroda létezik, ahol orvosi joggal foglalkoznak. Pl. ha beperelsz gyógyszergyárakat, azzal szerintem meg lehet gazdagodni, meg szép feladat.

Grád András # 2009.02.17. 09:33

Kedves Indra!

Magam pár éve - egyebek mellett - emberi jogokban is utazom (2 év Strasbourg, 13 év Alkotmánybíróság). Ennek alapján is mondom, hogy csak emberi jogokból legalábbi Mo.-n nem könnyű megélni. Az egyetemi oktatást, mint jövedelemforrást lényegében elfelejthetjük, erről is mesélhetnék, jó 20 éve oktatok az ELTE-n. Néhány civil szervezet foglalkoztat jogászokat emberi jogi vonalon, Habeas Corpus, TASZ, stb., amennyire tudom, még egyikük sem gazdagodott meg ezen. Pedig érdekes terület, és a strasbourgi emberi jogi ügyek vitelében még pénz is van, ez viszont már ügyvédi tevékenység, amiben mint írta, vacak tapasztaltai vannak, amit ügyvédként sajnálok, a mi jelöltjeink szeretnek nálunk dolgozni. Sok sikert kívánva üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

SzLilla # 2009.02.17. 09:07

Kedves indra!

Emberi jogi bíróság, Alkotmánybíróság, esetleg vmely civil szervezet? Vagy esetleg oktathatnál alkotmányjogot vmely jogi karon...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.17. 09:02

A TASZ hirdetett nemrég. Talán náluk érdeklődhetnél. De nem vagyok biztos benne, hogy elég nagyok ahhoz, hogy annyira szakosodni lehessen, hogy megúszd a polgári vagy a büntető anyagi és eljárásjogot.

Szóba jöhet még a oktatás-kutatás esetleg.

indra # 2009.02.17. 08:32

Kedves Fórumozók!

Kb. két éve dolgozom jogászként (néhány hónapig ü.jelölt, aztán gyámhivatal, most pm.hivatalban kereskedelem) és úgy érzem, iszonyú sokat felejtettem. Úgy nagy vonalakban tudom, hogy igazán az emberi jogok érdekelnek, de nem tudom, hogy ilyen érdeklődésnek megfelelő munkát hol keressek. Láttam néhány hirdetést ügyvédi irodákban, de ilyen helyre a korábbi eléggé vacak tapasztalataim miatt nem túl szívesen mennék. Meg lehet ilyesmiből egyáltalán élni manapság?

dr. indra

hunfrakk # 2009.02.03. 07:39

Már reklámozhatják magukat az ügyvédek
wwww.mno.hu

E hónapban már hirdethetnek az ügyvédek a Magyar Ügyvédi Kamara megújult etikai szabályzata szerint.

A Világaazdaság ismerteti, hogy az élet túlhaladta a reklámot tiltó rendelkezéseket, amelyeket eddig is meg-megszegtek. Azonban az új előírások sem engednek tág teret a hirdetéseknek. A lehetőségtől elsősorban az ügyfelek jobb tájékoztatása remélhető, mintsem verseny. A Gazdasági Versenyhivatal az első gyakorlati tapasztalatok birtokában dönt majd arról, versenyjogi szempontból valóban elégségesek-e a változtatások - írja a Világgazdaság.

A módosítás értelmében az ügyvéd jogosult lesz az általa nyújtott szolgáltatásokról a nyilvánosságot tájékoztatni, feltéve, hogy az pontos, nem félrevezető és nem sérti az etikai szabályzatban megfogalmazott alapelveket és alapértékeket. Az ügyvéd nem tehet a minőségre, az eredményességre, illetve a díjazásra vonatkozó összehasonlítást más ügyvédekkel, valamint nem utalhat eredményességi mutatójára - olvasható a napilapban.

Rexor # 2009.01.20. 11:04

Értem, köszönöm :) Teljesen logikusnak találom, hogy ott van :)

Legislator # 2009.01.19. 12:56

Vow, Rexor, cool lenne, ha Te, mint talán rajtam kívüli egyetlen létező nick, aki ott volt az első ősfórumos találkozón, eljönnél:-).

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.19. 12:44

Bővebben olvashatsz erről a „jogiforum.hu“, azon belül „javaslatok, kritikák vélemények“, azon belül „Nem keresett topicok“ témán belül,

Hol máshol? :)

Impossible # 2009.01.19. 12:40

Rexor,

Grád András egyetemi tanár találkozója lesz a fórumosokkal az ő irodájában. Bővebben olvashatsz erről a "jogiforum.hu", azon belül "javaslatok, kritikák vélemények", azon belül "Nem keresett topicok" témán belül, ha egy kicsit visszalapozol benne.

Rexor # 2009.01.19. 07:58

Jól látom, csütörtökön fórumos találkozó lesz? Vagy csak rosszul látok? :) Van valami bővebb infó is erről a rendezvényről (hol, mikor lesz, milyen öltözetben kell megjelenni?)

Grád András # 2009.01.18. 12:07

Kedves Leg,

Nagyon köszönöm az infót, majd megnézem a honlapot. Ha meg elhozza nekem a könyvet, azt különös kedvességnek tekinteném, és lehetőségeimhez képest valamivel viszonzom. Találkozunk csütörtökön, páran már visszajeleztek, de pl. pont Impossible nem, miként még sokan mások, akikre pedig igazán kíváncsi lennék, biztosra veszem, hogy jót tudunk majd beszélgetni. Én itt még meglehetősen új fiú (értsd: vén krampusz) vagyok, de esetleg Ön tudhatja a módját, mivel lehetne elérni, hogy az érintettek biztosan tudomást szerezzenek a találkozóról. Felhatalmazom, hogy belátása szerinti módszerekkel értesítsen mindenkit, akit illet, illetve jónak lát. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Legislator # 2009.01.18. 10:48

A hétmillió forintba kerülő és afeletti tételek száma négy.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.01.18. 08:35

Salay=Szalay

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.01.18. 07:41

ventói=venetói

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.01.18. 07:41

A ventói kódex a 13. század 2. feléből való. Egyébként az Ernst-gyűjteményből nekem is van egy 13 példányban ismert, hamis pamplonai nyomdahelyű pozsonyi jogi könyvem 1791-ből. (Az Új magyar Athenasban nagyon erős a felvilágosodáskori és a reformkori anyag: költészet, színháztörténet, van vagy három könyvészetileg ismeretlen nyomtatvány, köztük egy ismeretlen korai Márai, Krúdyból és Máraiból is különleges az anyag, de elszállt árakon, rengeteg Visegrád-metszet, Magyarország-metszet, térképek (16. sázad is!). Viszont elszállt árak vannak, pár 8.000 és 12.000 forintos tétel, a 20.000 forint is előfordul, 18-30 között is sok van, 40-60.000 a többség,összesen 549 tétel van egymillió feletti 40, a Petőfi-kézirat ajánlattételre vár, szerintem az magyar kéziratrekord lesz).

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.01.18. 07:32

Kedves Kacsa,

Ez az infó akkor most nincs a fejemben, biztos valami csinos hölgy:-). Az Alexandra Antikvárium tényleg csúcs, egy ismerősöm eladta nekik a jogi gyűjteményét -(vagyis kábé 1000, zömmel 1945 előtti jogi könyvet belőle-egyik-másik csereként tőlem került hozzá egy dedikált Magyaryért, ami hatalmas ritkaság, az ilető is ezen kívül egy kis különnyomatot látott életében dedikálva Magyarytól, bár nekem van egy olyan kisdoktori disszertáció otthon, amit Magyaryhoz írt a későbbi kor vezető álligjogásza, abban is van Magyary keze vonásából)-attól (is) olyan nagy királyok. (Mondjuk, ha szólt volna előre, sokkal olcsóbban jutottam volna jópár könyvhöz. Megjelentett az antikvárium egy Új magyar Athenas című hatalmas kötetet tele tanulmányokkal, a végén vagy 400 becses könyv leírásával 2008. karácsonyára, rengeteg képpel (mondjuk jog csak négy van benne, szerintem nem is olyan nagy számok). Van abban Káldi-biblia Káldi ajándékozó soraival a zágrábi papság számára, olyan kötet, amely magáé Pázmány Péter bíboros-érsek atyáé volt, 15. századi venetói kódex (22 millió), eredeti Petőfi-kézirat (tán 70 éve először), régi oklevelek, csodálatos rokokó bársonykötés nemesfémszál hímzéssel, ősnyomtatvány (magyar vonatkozású a szerzője okán), 16. századi magyar könyvek, Goethe levele, Mann levele, Jean Calvin-kézirat (nyolcba kerül). Szerintem a magyar antikvár kereskedés csúcsa, talán az Ernst-aukció, és a szegedi kapitány Salay József gyűjteménye hasonló (mindkettő 1939-ben került kalapács alá).

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.01.18. 00:55

Kedves Legislator,

asszem élőben már tettem arra utalást, hogy hogyan volt hozzájuk közöm, de természetesen szívesen mesélem majd el a (rém)történeteket:)))

az az antikvárium egy kincsesbánya!

Kacsa11

Legislator # 2009.01.17. 20:44

Igen, ez a helyes honlapcím.

Sunshine after the rain.