Nem lehet, hogy csak névrokon?
Jogászi hivatás - jogi pályák
Félreértés ne essék: jó ember, rendes fiú - de olyan különleges képességeket, amelyek a Mester szerint szükségesek ahhoz, hogy egy nagykövetségre bekerülj, nemigen csillogtatott.
No, de még egyszer: biztos ő a szabályt erősítő kivétel. (A baj az, hogy én csak ezt a kivételt ismerem, és egyetlen főszabályt sem. :))
biztos valami egy zseniről van szó...még ha nem is nyelvzseni:)))
Kacsa11
Én elhiszem ellenőrzés nélkül is.
Sunshine after the rain.
Nyugodtan ellenőrizzetek le. Kérdezzétek meg gubát, hogy a http://www.mfa.gov.hu/…rsak/oldalon ott van-e a záróvizsgát (még) nem tett csoporttársunk?
Mindenki tévedhet. A kollega közismert név a diplomácia elméleti és gyakorlati művelői körében. Te sem gondolod komolyan, hogy középfokkal bárki is bejuthat? (Kivéve KBS csoporttársát).
Sunshine after the rain.
Természetesen felső fokú nyelvvizsgája sincs, oroszból középfokúja se.
Az egyik csoportársam momentán már Moszkvában dolgozik a nagykövetségünkön. Úgy, hogy a záróvizsgát nem is tette le. Soha nem dolgozott egy percet sem a Külügyminisztériumban. Ebből következik, hogy nem tett felvételit, nem volt gyakorlata, és nem rendelkezett a Mester által sorolt előnyök egyikével sem.
Úgy lehet, ő a kivétel.
Leg,
igen, de a kollega enyhén tévedett, amikor pl. azt mondta, hogy egy középfok kell, mivel már jó régóta egy közép és egy felső a minimum. :D
De a lényeg, hogy valamit mondott. Neked pedig köszi, hogy érdeklődtél! :)
Kedves Imp,
Az az igazság, hogy csak tíz percet tudtunk beszélni, mert a Kollega órára sietett, én pedig nem tudtam őt megvárni, mert korlátozott idő állott a rendelkezésemre. Szerintem a bejutás a lényeg, a többi kialakul.
Kedves Eweol,
Nagyon szívesen.
Sunshine after the rain.
Leg,
köszönöm a részletes tájékoztatót! :)
Egy kis korrekció: a minimum a Külügyminisztériumba egy felső ÉS egy középfokú nyelvvizsga (honlapon is olvasható).
Valamint nemegészen világos, amit a nagykövetségekről mondott, az a rész inkább szintén a Külügyminisztériumról látszik szólni.
Köszönjük Leg.
Remélem, a diplomatás bejegyzést Impi is elolvassa.
Sunshine after the rain.
WANTED:
- Bíró
- Ügyész
- Ügyvéd (Magyar ügyvédi irodai tapasztalatok)
- Közjegyző
- Jogtanácsos
- Jegyző
- Köztisztviselő
Sunshine after the rain.
Kitaláltam egy parafrázist a topikcímre: tehát jogászi hivatás-jogi pályák avagy
jogászi szívatás-jogi gályák lol.
Sunshine after the rain.
na szépen lassan alakul ez:)
most màr csak "pàr" hiànyzik...
Kacsa11
# posztgraduális képzések e körben hasznosak-e, érdemes-e részt venni valamelyiken; ha igen, melyiken.
Bármelyik posztgraduális képzés (nemnzetközi jog, diplomáciatörténet, tárgyalástan tárgykörébe tartozó) előnyös lehet.
# ezeken kívül is bármilyen infó jól jön
Relatíve kevés új felvételes van, ez az oka a diplomatapálya körüli misztikus ködnek. Magyarország EU elnöki periódusa (2011) ezen a területen kedvező folyamatokat indíthat el.
Sunshine after the rain.
külügymin. → diplomata → mi célszerű hozzá, és nemutolsó sorban mi az igazság (téveszme-e a sok pénz, gazd.-i, politikai háttér, mint egyfajta „feltétel“, amit sokan hangoztatnak kívülről)
Válasz: Az előzőhöz nem írtam oda, hogy siker esetén rövid gyakorlati idő és belső képzés vár a jelöltekre, amelyet külügyi szakvizsga követ, melynek letétele után diplomáciai rangot kapsz. A KÜM állományából utána szükség szerint kerülhetsz ki külföldre, illetve üresedés esetén pályázhatsz külszolgálati állásokra.
A jelen kérdésre az a válasz, hogy a kép részben igaz. Elsősorban a szakmai előmenetel számít, végig kell járni a diplomáciai ranglétrát, a nagyköveti, főkonzuli, konzuli állások betöltésekor politikai megfontolások is szerepet játszhatnak.
Sunshine after the rain.
Diplomaták
A Kollega Úr a következőket mondta:
* nagykövetségek/kozulátusok → itteni munka bemutatása (és munkalehetőségek), jelentkezés feltételei, ott tevékenykedők lehetőségei, lehetséges jövőképek
Válasz: A Külügyminisztériuban pályázati felhívásokat bocsátanak ki a munkatársi állásokra (KÜM honlapját figyeld). Az alapkövetelmény a diploma és minimum egy középfokú nyelvvizsga. Előnyt jelent a közgazdasági karok nemzetközi kapcsolatok szakán megszerzett diploma, vagy az állam-és jogtudományi doktori diploma, de ezektől különböző diploma sem kizáró tény önmagában. Az esélyek olyan arányban növekednek, amilyen arányban több nyelvet tudsz ésa magasabb fokon (felsőfokon). A külügyminisztériumi felvételi írásbeli és szóbeli részből áll. Az írásbeliben tesztjellegű és esszékérdések találhatóak.
Sunshine after the rain.
Leg,
rendben, várom. Ha megvan az infó, írd be ide. Köszi.
O.K., majd akkor felteszem a kérdéseket a Collega Úrnak.
Sunshine after the rain.
Leg is lator? Kettőt ismerek: a jobb lator és a rosszabb lator (a bal).
[Erőltetett szóviccünket látták.]
Leg,
ami érdekel:
- nagykövetségek/kozulátusok -> itteni munka bemutatása (és munkalehetőségek), jelentkezés feltételei, ott tevékenykedők lehetőségei, lehetséges jövőképek
- külügymin. -> diplomata -> mi célszerű hozzá, és nemutolsó sorban mi az igazság (téveszme-e a sok pénz, gazd.-i, politikai háttér, mint egyfajta "feltétel", amit sokan hangoztatnak kívülről)
- posztgraduális képzések e körben hasznosak-e, érdemes-e részt venni valamelyiken; ha igen, melyiken.
- ezeken kívül is bármilyen infó jól jön
Köszönöm.
Te mondád:-)
Sunshine after the rain.
ki tudja...
Emeritus prof. volna:-)))?
Sunshine after the rain.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02