Jogászi hivatás - jogi pályák

Legislator # 2009.01.17. 20:37

Tisztelt Tanár Úr!

Ez az Alexandra Antikvárium honlapján található. Azt hiszem www. hunbook.hu, de mindjárt megnézem. A könyv hozzávetőleges (emlékezetből felidézett) bibliográfiai adatai: Sós Endre: Emberi jogok. Budapest, 1945. Dante Kiadó. Ugyan a témával nem foglalkozom különösképpen, de -sajnos- már megrendeltem a kötetet. Viszont ha a találkozóig ők megtalálják, és elvihetővé válik, és a könyvért tudok menni, és a találkozóra is eljutok, szívesen Önnek ajándékozom a kötetet.

Sunshine after the rain.

Grád András # 2009.01.17. 20:15

Bocs, Leg, ez a korai emberi jogi könyv ez engem komolyan érdekelne! Ha nem titok, hol lehet megtalálni? Mármint a boltot, mert akkor megvenném! :-) Köszi!

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Legislator # 2009.01.17. 20:13

Kedves Kacsa,

Elkezdtem egy antikváriumi honlapon kajtatni, mert volt rajta emlékezetem szerint koreai szótár, de csak egy lao szótárat találtam, amit elvben megvettek. (Persze, volt náluk olyan, hogy valami nem volt már meg a gép szerint, de mégis ott volt az üzletben). Viszont találtam szórakoztató kínai-orosz szótárakat, és több (furamód olcsó) érdekességeket, pl. az egyik legkorábbi magyar emberi jogi könyvet. Kemény 300 fabatkáért:-).

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.01.17. 19:46

Kedves Kacsa,

Majd meséld el egyszer, hogy hogyan volt közöd a koreai nyelvhez:-).

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.01.17. 19:41

Az enwiki alapján Neked van igazad: 'Kyokushin kaikan (極真会館, Kyokushin kaikan) is a style of stand-up, full contact karate, founded in 1964 by Masutatsu Oyama (大山倍達, Ōyama Masutatsu) who was born under the name Choi Yong-I (최영의). Kyokushinkai is Japanese for "the society of the ultimate truth."' Szép volt, gratulálok, köszönöm a kiegészítést.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.01.17. 19:36

Talán ez zavart meg: "Sosai Oyama 1923. július 27-én született Hyung Yee Choi néven délkelet-Koreában, egy Wa-Ryongri Yong-ch-myonchul Na Do nevű faluban, Kinje városa közelében, nem messze Gusantól." Lehet, hogy valami távoli háttérismeret volt a fejemben.

Lásd: Wasp linkjét lentebb, az a forrás. Van itthon négy japán szótáram, az egyik francia-japán, a másik kettő angol-japán, és talán lesz egy japán-angol is, bár nem tudom, hogy a japán szavak Hepburn-átírása megvan-e benne, a japán nyelvi ismereteim még az erősen bizonytalan kínainál is szerényebbek, a koreai pedig csak az érzéklet szintjén van jelen nálam
:-). Közben megtaláltam, nincs Hepburn, ezt buktam
:-).

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.01.17. 19:27

Kedves Kacsa,

Ezt még akkor tisztázzuk, de én is rákeresek.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.01.17. 08:58

Moho,

tegyük fel, hogy nem jártam, most jobb? lol

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.01.17. 06:40

Nem hiszem el, hogy Impo valaha jogi egyetem közelében járt volna valaha. Legfeljebb akkor, ha az edzőterem a szomszédban volt.

Kacsa1111 # 2009.01.17. 06:29

Kedves Impossible,

Ha pl. egy utcai támadás esetén úgy arconrúgom, hogy az orra felszalad az homloklebenyébe, és azonnal meghal, akkor nemhiszem, hogy illendő lenne engem lecsukni. :D

nem illendőség kérdése:)))

Kacsa11

Impossible # 2009.01.17. 05:50

wasp,

ezt a nullenergiás dolgot nem értem... mit jelent?

egyébként karatén katák voltak nálunk, az se érdekelte őket, ha nem megy, csak legalább imitáljuk valamennyire, nem szólt a kutya se, hogy rosszul csinálom, úgyhogy így nem is tudtam megtanulni egyet sem. Még az első sem ment, amikor a másodikat vettük, szóval nem mondhatnám színvonalasnak a képzést. A vizsgát meg úgy tettem le, hogy beálltam a kb 10 (egymás mögött felsorakozó) sor egyikének közepetájára, ahol kb. senki sem látott, valamennyire leutánoztam a többieket (enyhe fáziskésésekkel persze és rengeteg hibával), aztán ugyanakkora fokozatot kaptam mint a többiek. Persze nyilván edző meg hely függő ez, de voltam még 2 másik helyen is, ott sem volt jobb. Ezekből az egyik helyen meg orvosi tanácsokat osztogatott az edző, hogy ha valami meghúzódik, mit hogyan kell nyomogatni... Na azokat akkor hagytam ott. Ja meg ütögessem a feketeöves 2 danos ember gyomrát, cserébe meg ő is az enyémet...egy simogatás jobban fáj, mint azok az "ütések". Szóval nekem ez a shito ryus dolog nem jött be, nagyon vontatott "kiképzés" volt, teljesen hatékonytalan, nulla gyakorlati felkészítéssel. Leginkább arra emlékeztetett, hogy "na ez így nézne ki valahogy igaziból, csak mi persze nem úgy csináljuk, hogy igaziból is használható legyen". Amit meg aikidosoktól láttam, az meggyőzött, szarrá rúgták egymást. :D

Na más:

"Kacsához csatlakozok ebben a kérdésben, a jogos védelmi helyzetben vizsgálják a szükséges mértéket túllépés okát. Ha ez nem a belátást korlátozó vagy megakadályozó félelem-felindulás, akkor nehéz helyzetbe kerülhet az ember."

Ha megtámadnak, akkor normális dolog megijedni annyira, hogy nem mérlegeled, hova ütsz. Egy képzett harcos már lehet, hogy mérlegel: "ne nyomjuk ki azért a szemét, ha nem muszáj" stb, de egy átlagember - ha egyáltalán tud védekezni - azonnal védekezik, méghozzá "ahogy esik, úgy puffan" módon. Ha pl. egy utcai támadás esetén úgy arconrúgom, hogy az orra felszalad az homloklebenyébe, és azonnal meghal, akkor nemhiszem, hogy illendő lenne engem lecsukni. :D

Kacsa1111 # 2009.01.16. 17:39

Kedves Legislator,

ne haragudj, de ezúttal én nem hajolok meg...:)

mivel már láttam nem keveset a koreai nyelvből nekem gyanús volt, hogy nem az; ezért rákerestem a wikipédiában: japán.

Kacsa11

_Wasp_ # 2009.01.16. 16:28

én több okból japánnak gondoltam volna, de meg tudok hajolni a nagyságod előtt :)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Legislator # 2009.01.16. 13:42

A kifejezés koreai, úgy tűnik.

Sunshine after the rain.

_Wasp_ # 2009.01.16. 13:12

leg:
koreai vagy japán? nehéz kérdés.... itt egy link mindenesetre:
http://www.kyokarate.hu/kyokushin.html?…

hátha te nálam jobban el tudod dönteni! :D

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.01.16. 13:07

Imp,

Igen, kyo=kyokushinkai. Amúgy a shito riuról se hallottam rosszakat, csak viszonylag kicsi a bázisa, ez gondolom nehézzé teszi, hogy színvonalas klubbot találjon az ember, meg hát kisebb a "versennyomás". Magyarországon full kontakt karate az "én időmben" csak a kyo volt és Oyama halála után az arról levált ágazatok.

Egyébként tényleg klubja válogatja. Voltam olyan helyen, ahol csak kátát és kihont gyakoroltunk (formagyakorlat-mozdulatsor és alaptechnikák). Ezek sok mindenre jók, viszont az éles küzdelemre csak nagyon korlátozottan készítenek fel.
De mint mondtam, voltam olyan helyen is, ahol a tipikus edzés bemelegítés + erőnléti edzés vagy valamilyen küzdelem (szabadküzdelem, vagy földharc, vagy kesztyűzés) volt. Nagynéha persze volt kata-kihon, meditáció meg mittomén, de ezek inkább csak mikuláskor meg karácsonykor, meg vizsgák előtt voltak, csak hogy az alaptechnikák bemutatásával ne lehessen gond.

Szóval szerintem tökmindegy mit csináltunk volna kung-fu, karate, kickbox, kravmaga mittomén baranta.... ugyanúgy tudtunk volna küzdeni, fejlődni, tanulni, megismerni magunkat.

"a hegyre sok út visz fel"

de hogy jogászkodjunk egy kicsit

Kacsához csatlakozok ebben a kérdésben, a jogos védelmi helyzetben vizsgálják a szükséges mértéket túllépés okát. Ha ez nem a belátást korlátozó vagy megakadályozó félelem-felindulás, akkor nehéz helyzetbe kerülhet az ember.

A krav-maga jellegű sportágak (helyesen) a sebezhető pontok támadására építenek. Ilyen nem sok van egy emberen: szem-torok(nyak)-ágyék-néhány izület-nagyon esetleg gyomorszáj/gerinc. A probléma általában viszont az, hogy egyrészt marhára nem egyszerű egy (VÉDEKEZŐ!) ellenfelet torkon csapni vagy zacskón rúgni, a filmekben meg lassítva bemutatva tűnjön bármilyen egyszerűnek. A másik probléma az, hogy gyomorszáj támadásán kívül az összes többi maradandó sérüléssel fenyeget.

Képzeld el a szituációt: pofonvágnak, és te térdenrúgod (egy életre lesántul, ha jól csinálod. Mármint "jól" alatt: "frontálisan, lefelé taposva a teljes súlyoddal" értem). Vagy rángat a ruhádnál fogva, te meg belenyúlsz a szemébe. Jó esetben csak egyikre vakul meg. Vagy el akar szaladni a táskáddal, te meg torkonnyomod jól. ott döglik meg, hacsak nem kap gyors orvosi ellátást.

Nehéz kimagyarázni a bíróságon, na.

De én semmiképpen nem vagyok küzdősport ellenes. Ez csak egy út, amin jobb emberré válhatsz. Vagy ha nyomi vagy, akkor veszélyesebb nyomi leszel. Szerencsére az utóbbiak hamar kikopnak az edzésekről.

Szerintem (ha engem kérdezel) járj olyan helyre, ahol jól érzed magad. Ha gyakorlatban kamatoztatható képességeket akarsz, akkor küzdj minél többet, tehát így válaszd ki a stílust, de ne feledd, hogy mellette súlyzóznod se árt, és futnod-biciklizned-úsznod se.
(Hiába tudod "elméletben" hogy hogyan kell kiütni valakit, a legtöbb technikához nagyon komoly fizikai erő is kell. Például a "nullenergiás küzdősport" az aikido megalapítója Uyeshiba Morihei (ha jól emlékszem a nevére) olyan fajta nullenergiás volt, hogy a puszta fogásával el tudta törni egy felnőtt csuklóját. Na persze, így bárki tudna hatékonyan aikidozni :D)

_Wasp_

és felesleges megoldása

Legislator # 2009.01.16. 13:01

A kyo kushin az koreai eredetű? Csak a kelet-ázsiai nyelvek iránti érdeklődésem miatt teszem fel a kérdést. Az efféle küzdősportok tőlem távolabb állanak, másféle sportok érdekeltek/érdekelnek.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.01.16. 12:44

A barantára gondoltam, úgy, hogy a részleteket nem ismerem.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.01.16. 10:57

Kedves Impossible,

de kerülhetsz elvileg. Körülményektől függően...:)

Kacsa11

Impossible # 2009.01.16. 10:40

wasp,

köszi az infókat! Látom, kellően árnyaltan látod a dolgokat. :) A kyo-s karatén a kyo kushin ka-t érted? Nem tudom, pontosan hogyan írják, de talán erről beugrik, mire gondolhatok. Én egyébként shito ryu-s voltam, meg voltam hayashi ha shito ryu-s is (lehet, hogy helyesen ezt sem így kell leírni, de az alap shito ryu-nak ez az egyik változata). Na szóval ezek semmire sem voltak jók, meglátásom szerint gyakorlatilag használhatatlanok; nyilván jobb, mint a semmi, de én szerettem volna maximalista lenni...szóval most olyat keresek, ami valóban használható. És azért az fontos, hogy önvédelmi sport, tehát elsősorban akkor alkalmazandó, amikor szükség van önvédelemre; jogos védelmi helyzetben pedig nyugodtan szétrúghatod az ellenfelet, elvileg nem kerülsz miatta börtönbe. :)

_Wasp_ # 2009.01.16. 10:33

Van valamilyen ősmagyar harcművészet is, de nem jut eszembe a neve.
Baranta.
Annyira ősmagyar szerintem kábé mint a gulyásleves.

hacsak nem a "jakab kung-fu"-ra gondolsz. Hátha valaki még emlékszik rá... TV-ben is bemutatták: melszőrcsavarós technikák :))) "Bőrtechnikák"... (ez utóbbi abból állt, hogy belecsípett egy jó nagyot a riporterbe)

_Wasp_

és felesleges megoldása

Legislator # 2009.01.16. 10:22

A vívás valaha katonai és úri sport volt.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.01.16. 10:21

Van valamilyen ősmagyar harcművészet is, de nem jut eszembe a neve.

Sunshine after the rain.

_Wasp_ # 2009.01.16. 10:13

vívás? na ja. csakhogy a barátaim nem oda járnak, és jobb móka ismerősökkel együtt edzeni, olyanokkal, akikkel be lehet ülni utána egy pizzára, dumálni vagy ilyesmi. Arról nem is szólva, hogy eddig is keleti harcművészeteket gyakoroltam, és ezért a kendo közelebb áll hozzám. Mégtovábbmenve a vívás inkább kizárólag versenysport, semmint harcművészet, így hiányzik belőle az a "plusz" ami miatt lejárnék rendszeresen.

Ha jól emlékszem btw Csák Nórisz nem tudott "ugrópörgőrugást" (akit érdekel: tobi ushiro mawashi geri emlékezetem szerint a pontos neve) bemutatni, mivel ahhoz messze nem volt elég ruganyos ;)

_Wasp_

és felesleges megoldása

Kacsa1111 # 2009.01.16. 08:27

Kedves wasp,

két dolog:
a pörgőrugás nem vandál, hanem csák norisz védjegye:)))
a másik, hogy kendó tényleg jó móka lehet, de akkor már ilyen erővel beíratkozhatsz vívásra is, ott legalább részesei vagyunk a tradíciónak...:)

Kacsa11