nem mentem oda, mert - láss csodát - nem engem vett volna fel... mi lehet az oka? :)
A levelezős diploma nem diploma?
guba irta (sajàt véleménye):
"Ha valaki nem azt írja a hirdetésében, hogy olyan személyt keres, aki tiszteli a keresztény szellemiséget, hanem helyette azt írja, hogy olyan személyt keres, aki tiszteli a PPKE szellemiségét, akkor a kettő nem lehet ugyebár az elgondolása szerint egymással teljesen fedésben."
késöbb hozzàteszi (impossible véleményéröl):
"Az általad kifejtettek szerint a kettő megegyezik..."
majd a csattanó:
"Ezért támadt hiányérzetem a tekintetben, hogy akkor végre megtudjuk miben is áll a két eszemeiség közötti különbség, ha pedig nincs különbség, akkor milyen alapon különböztetsz meg közöttük."
no comment.:)))
"pl. megjegyezte kedves főnök úr, hogy azért eléggé ciki vidéki jogon csak cum laude diplomát kapni…"
Akkor ezek szerint "vidéki jogon" (pl. Pécs, Szeged, Miskolc, stb.) csak a summa nem ciki?
Nagyot tévedek, ha azt gonodolom, hogy a "kedves főnök úr" az ELTÉ-n végzett, áthatva az "ELTE szellemiségtől"?:))
Egyébként a "vidéki jogon" is nagyrészt azok tanítanak, akik a "pesti jogon".
Végül is odamentél dolgozni???
halihó! a "vitához" csak annyit kívánnék hozzáfűzni, hogy én is ELTE nappalin végzett vagyok, "csupán" annyi különbséggel, hogy a győri tagozatra jártam, hiszen a diplomát Pesten kaptam, a tanáraink is ugyanazok voltak, mégis sok helyen húzzák a szájukat, hogy jaj, kihelyezett szak..?! Múltkori állásinterjún pl. megjegyezte kedves főnök úr, hogy azért eléggé ciki vidéki jogon csak cum laude diplomát kapni... Ennyit a diszkriminációmentességről....
„miért lenne szűkebb fogalom a „PPKE szellemiség“, mint a keresztény értékek tisztelete? Ki állította ezt rajtad kívül, és te miokból állítod? ”
IMpossible, most erre mit mondhatnék? Tettem egy kísérletet arra, hogy beszélgessek veled, de hiábavaló volt, mert nem érted amit írok! Megpróbálom a formális logika alapján elötted is világossá tenni, mire gondoltam.
Ha valaki nem azt írja a hirdetésében, hogy olyan személyt keres, aki tiszteli a keresztény szellemiséget, hanem helyette azt írja, hogy olyan személyt keres, aki tiszteli a PPKE szellemiségét, akkor a kettő nem lehet ugyebár az elgondolása szerint egymással teljesen fedésben. Ha pedig csak részben van fedésben, akkor az tűnik logikusnak, hogy az egyetemes keresztény kultúra és szellemiség mégiscsak tágabb kört ölel fel, mint a "PPKE szellemiség". Az általad kifejtettek szerint a kettő megegyezik, éppen ezért "PPKE szellemiséggel" nem csak az itt végzettek rendelkezhetnek.
Ezért támadt hiányérzetem a tekintetben, hogy akkor végre megtudjuk miben is áll a két eszemeiség közötti különbség, ha pedig nincs különbség, akkor milyen alapon különböztetsz meg közöttük.
Frakk,
A kereszténység nem filozófiai lét, nem tételhalmaz, hanem életforma. A "keresztény eszmeiség" pedig egy követelmény, egy elérni kívánt cél. Mint már korábban írtam, a PPKE-JAK alapító dékánja szerint "a katolikus egyetem nem adottság, hanem feladat". Erre törekedni kell, az egyes emberek szintjéről kiindulva. Ne csak elvárásaink legyenek, nézzük azt is, saját magunk mit tudunk tenni annak érdekében, hogy ne csak szép fogalmak, hanem életre, tettekre váltottak is legyenek a keresztény értékek. Ez magától nem történik meg, de mindenkinek, minden egyes pillanatban ott áll a lehetőség arra, hogy megtörténjen. Nem várhatjuk el, hogy minden tökéletes legyen, a világ sodrásával szemben kell helytállni, és megmutatni a világnak, hogy érdemes a keresztény értékek szerint élni. Ez kihívás, tanúságtétel.
a keresztény eszmeiség egy elérni kívánt, megvalósításra váró filozófiai lét,
(de csak az egyén, a polgár oldaláról nézve, a nagypolitika irtózik az ilyentől, persze retorikailag megjelenhet kampányfogásként - a nemzeti érzelmű, keresztény szavazók szavazatinak megszerzése...de a valóság kissé más mintsem dicső elvek sorozata...ld. parlamentünk ellenzéke)
de míg a világ tényleges irányítóit (mammutvállalatok, IMF, WTO, USA, Kína, Izrael) akadályozzák e nemes, életet megszépítő gondolatok és tanítások galád céljaik totális megvalósításában, addig csak a társadalom kis sejtjeiben építhető, ill. lelhető meg a tényleges kereszténység (vagy talán ott sem?)
a PPKE-n hiába szónokolnak keresztényi elvekről, ha tényleges megvalósításuk, meglétük sajnos nem érezhető, sőt horriilbe dictu: észre sem lehet venni, hogy egyházi fenntartású az intézmény...
és ugyanez igaz a Károlira is...
a szép, vágyott értékek (igazságosság, egyenlőség, irgalmasság, tisztesség, uzsoramentesség) "csupán" elvek, eszmék, sőt: sajnos lózungok -
tessék körülnézni hazánkban, és a világban, látható a szép új világ...(az állami korrupció, és a versenynélküliség egyes műpályázatokon nyilvánvaló, hiába van szép törvényecske)
a keresztény szellemiséget nyilván erősíteni kell ennek ellenére - új nemzedéket kell felnevelni e, fent meghatározott szellemben - de ahhoz nevelők kellenek, olyanok akik mindennapi életükben aktívan keresztényi életmódot folytatnak - van ilyen? - vagy csak kifelé mutatják az esetleges ájtatosságot a jelen pozíció megtartásáért? - miközben persze röhejesen viselkednek, mint vizsgáztatók (elvetemültség, korlátoltság, kifejezett gonoszság, fiatalok iránt érzett kollektív gyűlölet nem érték...)
Magam hívő római katolikus vagyok, és csak pártolni tudom, hogy ezek az értékek terjedjenek mindenütt, ideértve a jogászok világát is. Más kérdés, hogy egy adott egyetem mennyire képes ma Magyarországon ezt a szellemiséget valóban képviselni. (Akár a hallgatók, akár az oktatók szintjén). A PPKE-ről csak közvetett tapasztalataim vannak, maradjunk abban, hogy elég az oktatókat megnézni. És én ezt innentől nem akarnám tovább fejtegetni, ha megengeditek. Mindenesetre tiszteletre méltó, hogy vannak, akik a szellemiséget komolyan veszik.
Sunshine after the rain.
guba,
miért lenne szűkebb fogalom a "PPKE szellemiség", mint a keresztény értékek tisztelete? Ki állította ezt rajtad kívül, és te miokból állítod? A "PPKE szellemiség" esszenciáját pedig kifejtettem már két ízben is. Ha úgy érzed, még mindig adós vagyok, az már nem az én hibám. Másrészt nem arról írtam, mit lett volna egyszerűbb írnia az álláshírdetőnek "PPKE szellemiség helyett", ez teljesen más téma. Én azt írtam le, hogy ha már ezt írta, mit kell érteni alatta helyesen. Ha te nem érzékeled e két eset közti - teljesen nyilvánvaló - különbséget, azt sem lehet nekem felróni.
banderaz,
hogy a katolikus értékek a jog világának szerves részét képezik, az tény. Mondtam, tégy kísérletet a cáfolatára. Többek között azért nem fog sikerülni megcáfolni ezt, mert - mint ahogyan azt már többször írtam - például az élet és az emberi méltóság tisztelete, védelme keresztély érték IS, ezeknek a védelmét az Alkotmány IS kimondja. Ha cáfolni akarsz olyasmit, amit az Alkotmány szövegében olvashatsz, ahhoz jobban össze kell szedned magad, mint Micimackóhoz. És légyszíves, ne gyere gyermeteg példákkal, előbb nem ártana végiggondolni, amit írtam (főleg miután már kétszer is leírtam ugyanazt), és ezután belekötni. Ez egy jótanács, amihez érdemes tartanod magadat, hiszen a jogi fórum nem arra való, hogy az emberek egymást földbe döngöljék, értelmes érvnek kell értelmes érve felelnie.
„Aki „PPKE szellemiséget“ kíván el az álláshírdetésre jelentkezőktől, arról ne gondoljuk, hogy PPKE diplomát vár el, mert akkor valóban azt kellet tvolna feltüntetnie az álláshírdetésben.”
Akkor egyszerűbb lett volna azt írnia, hogy a "keresztény értékek tiszteletét", "vallásos világnézetet", nem? Ebben az esetben azonban még mindig adós vagy "PPKE szellemiség" eszenciájának a meghatározásával, az ugyanis a fentiekre tekintettel szükségszerűen szűkebb fogalom, mint a keresztény értékek tisztelete.
Ez kábé olyan állítás, minthogy "Micimackó kultuszának nagy hatása volt a polgári jog fejlődésére". Cáfold meg pls:)))
banderaz,
akkor próbáld meg megdönteni. Kíváncsi vagyok.
Mármint attól a kifejezéstől kapok hülyét, hogy valami "vitathatatlan tény":)))
Ettől a vitathatatlan ténytől már hülyét kapot, annyi kereseti kérelemben olvastam. Általában ezeket lehet a legkönnyebben megdönteni:))))
Kedves hozzászólók és velem egyet nem értők,
Arról írtam, mit jelent a "PPKE szellemiség". Ez nem érinti azt, hogy "mit sikerült felszívni" belőle az egyetemen. Az egyetem alapító dékánja szerint "a katolikus egyetem nem adottság, hanem feladat". Hosszan ecseteltem, miért lehet bárki egyformán képes arra, hogy "PPKE szellemiséggel" rendelkezzen. Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy ezen az egyetemen végzett. Aki "PPKE szellemiséget" kíván el az álláshírdetésre jelentkezőktől, arról ne gondoljuk, hogy PPKE diplomát vár el, mert akkor valóban azt kellet tvolna feltüntetnie az álláshírdetésben. Ha szellemiséget írt, akkor azt is kell elvárnia. A szellemiség viszont, mint fogalom nem diplomát, hanem eszmerendszert, gondolkodási struktúrát, meghatározott értékrendet takar. Ez az értékrend sajátja a katolikus (tágabban: keresztény) kultúrkörnek, de - mint korábban is írtam - a társadalom egészének - vallásra tekintet nélkül - szüksége van ezekre, hiszen ezek nélkül nem tudna működni. Korábban azt is leírtam, hogy az Alkotmány is elfogadja ezeket az értékeket, ezek az értékek a jognak is sajátjai. Mint ahogyan Frakk írta, valóban nem létezik külön katolikus büntetőjog, de ezt én sem állítottam. Azt állítottam, és mondom most is, hogy a katolikus (keresztény) értékek a jog világának is szerves részét képezik. Ez pedig vitathatatlan tény.
„Ezen az egyetemen pedig nem csupán katolikus vallásukat gyakorlók és nem csupán magukat katolikusnak vallók tanulnak ill. tanítanak; viszont minden hallgató és oktató köteles tiszteletben tartani ezt az értékrendet, és elfogadni, hogy ezen az egyetemen ebben a szellemben oktatnak.”
ez nem áll közvetlen összefüggésben azzal,
hogy vki PPKE-szellemiséggel bíró jelöltet akar
mellesleg sajnos nem érezhető a keresztény szellemiség a PPKE-n - talán az első másfél évben valamicske...
Tóth Mihály mondta: nincs katolikus / református / buddhista büntetőjog
mert aki bűncselekményt követ el, az bűntetendő
(minden egyébtől függetlenül)
"A „PPKE szellemiség“ megkívánása tehát nem olyan feltétel, amelynek egy más vallású vagy adott esetben nem vallásos ember ne tudna eleget tenni."
Akkor ezek szerint ez úgy működne, hogy nem baj, ha a jelentkező izraelita/mohamedán/buddhista/ateista, stb. és az sem, hogy pl. Miskolcon végzett, ha tesz egy nyilatkozatot, hogy elfogadja a PPKE szellemiséget, megfelel? Nem hiszem.
A PPKE szellemiség vélhetően azt "hatja át", aki a PPKE-n tanult. Valóban egyszerűbb - bár földhözragadtabb - lett volna azt írni, hogy elvárás: PPKE-n szerzett diploma.
„katolikus érték például a szeretet, az elesettek, rászorulók segítése, az egyenlőség, az igazságosság, méltányosság”
Nahát! Én meg azzal voltam, hogy ezek egyetemes emberi értékek.
Impossible: azért ennyire olvassál a sorok között pls. Azért diszkriminatív, mert ezzel tudtodra adják, hogy PPKE-n végzetteket várnak. A többi smaful. Az SZTE-t lehúzhatod a klotyón, a maga szellemiségével, a többi egyetemmel együtt. Amúgy jó pár PPKE-s hallgatót ismerek, egyiknek sem sikerült magába szívnia ezt a szellemiséget...
Impossible: azért ennyire olvassál a sorok között pls. Azért diszkriminatív, mert ezzel tudtodra adják, hogy PPKE-n végzetteket várnak. A többi smaful. Az SZTE-t lehúzhatod a klotyón, a maga szellemiségével, a többi egyetemmel együtt. Amúgy jó pár PPKE-s hallgatót ismerek, egyiknek sem sikerült magába szívnia ezt a szellemiséget...
"PPKE szellemiség" röviden: PPKE-JAK azaz Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar. Ezen az egyetemen - mint a nevéből is kiviláglik - fontosnak tartják a katolikus (tágabban: keresztény) értékeket. A katolikus értékekre azonban nemcsak a katolikusoknak, hanem az egész társadalomnak is szüksége van, mivel katolikus érték például a szeretet, az elesettek, rászorulók segítése, az egyenlőség, az igazságosság, méltányosság (irgalmasság). Az Alkotmány is támaszkodik keresztény (katolikus) értékekre, amikor ezeknek az értékeknek jogosultságok és kötelezettségek formájában ad hangot. Például az egyenlőséggel áll kapcsolatban a joggal szembeni egyenlőség. Az alapjogok is tükrözik a keresztény értékrendet, lásd élethez, emberi méltósághoz való jog. A keresztény (katolikus) értékrend tehát a jogban is megjelenik. Sőt, a társadalom ezen értékek nélkül nem is tud működni. Ezen az egyetemen pedig nem csupán katolikus vallásukat gyakorlók és nem csupán magukat katolikusnak vallók tanulnak ill. tanítanak; viszont minden hallgató és oktató köteles tiszteletben tartani ezt az értékrendet, és elfogadni, hogy ezen az egyetemen ebben a szellemben oktatnak. A "PPKE szellemiség" megkívánása tehát nem olyan feltétel, amelynek egy más vallású vagy adott esetben nem vallásos ember ne tudna eleget tenni. Nem diszkriminációról van tehát szó, amikor álláshírdetésben ilyen feltétellel találkozunk, hanem csupán igényességről, amely azt hiszem, inkább becsülendő, mint megvetendő.
Hát igen, az már elég durva lenne.....
(Bár olyat már láttam, hogy katolikus szobafestő hirdette a szolgáltatását.)
Egyébként lehet, hogy hihetetlen, de néha ez a kérdés is fontos lehet. Egy exkollégám hívő, vallását gyakorló ember, aki elment egy jóhírű irodába dolgozni.
Csak később derült ki, hogy a 3 alapító ügyvédtárs is hívő, vallásukat gyakorló személyek voltak.
Apró probléma volt, hogy exkollégám vallása elég jelentősen eltért az övéktől (remélem elég árnyalt voltam), és ez csak kicsit később, de elég hamar kiderült.
Mit mondjak, exkollégám nem sok sót evett meg ennél az irodánál.
Gondolom vallását gyakorló római katolikusnak kell lenni, csak ezt nem lehet így leírni.
Sunshine after the rain.
Nekem a legjobban az a feltétel tetszett, hogy "PPKE szellemiség":D Ez mi? Amúgy sem túl jó a renoméja annak a helynek, de hogy még szellemisége is legyen, ehh...
Kedves Egyjogàsz,
ezért irtam még - asszem ennek a topic-nak - az elején, hogy komoly helyen (közig szerv, multi cég, nagy vagy nk-i irodàk) nem nézik, melyik jogi kar àllitotta ki a diplomàdat...
kicsinyes sznoboknak szàmit...de oda meg minek mennél dolgozni?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02