A levelezős diploma nem diploma?

Egyjogász # 2008.09.22. 12:20

Nézegettem ma egy kicsit a jogászi hirdetéseket, így szinte általános jelleggel mondhatom, hogy a közigazgatási szervek, a nagy cégek nagyon korrektül hirdetnek. Pl.:

"egyetemi szintű felsőoktatásban szerzett jogász szakképzettség (alkalmazási feltétel)"

Úgy látom, hogy a meghatározott egyetem vagy nappalis diploma előírása, mint alkalmazási feltétel szinte kizárólag az ügyvédek között dívik.

Úgy hogy a topic címadó kérdésére végül is az lehet a válasz, hogy bizonyos ügyvédeknél a levelezős diploma nem diploma.

Abban pedig 100%-ig egyetértek Kacsával, hogy olyan helyre meg nem is érdemes menni dolgozni, ahol a főnök csak az az egyetemet tekinti egyetemnek ill. azt a tagozatot tekinti megfelelőnek, ahol vélhetően ő is végzett, és minden más jogászt lenéz.

Legislator # 2008.09.22. 09:23

:-)))

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.22. 09:14

Nem?! Pedig már kezdtük komolyan azt hinni.

Kacsa11 # 2008.09.22. 07:55

nem én vagyok, de minden tiszteletem Földi professzoré...

Legislator # 2008.09.22. 06:59

:-)))

Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.09.22. 00:31

Legislator,

Még a végén kiderül, hogy Kacsa azért ken-vág itt mindent, mert ő az... :D

Legislator # 2008.09.21. 16:02

Ez a humor egy kicsit Földi András professzorra emlékeztet:-)

Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.09.21. 16:01

:-DDD

Sunshine after the rain.

Kacsa11 # 2008.09.21. 14:03

a karhatalmi szerveknek meg leolvasót...:)
már látom is magam előtt ahogy a bűnözőket szó szerint fülön csípik:)))

Legislator # 2008.09.21. 09:34

Vagy az emberek fülébe is chipet kéne ültetni, mint a kutyákéba, olyan chipkártyával, amely mindent helyettesít. Azt még otthon sem lehet hagyni:-).

Sunshine after the rain.

Kacsa11 # 2008.09.21. 08:24

Kedves Egyjogász,

alapvetően egyetértek veled: néha teljesen idióta álláshírdetések vannak, még itt a fórumon is.
egy idő után azonban már a puszta szövegezésből leszűrhető, hogy kb milyen szinten fizetnek és milyen munkát várnak el cserébe...

a start kártyás hirdetésnél persze a kedvezményre hajt a mttó, meg valszeg arra, hogy gyorsan elküldje tárgyalásokra a jelöltet (lehet, hogy a nyakába szakadt egy csomó kirendelés:))))

egyébként nem akkora baj, ha gyorsan váltogatsz munkahelyet...felétve, hogy egyre jobb feltételeket nyújtanak neked.
egyébként is szerintem egy pillanatra sem szabad abbahagyni az álláskeresést és interjúra járást szakvizsgáig, vagy utána 1-2-3 évig:)))

Egyjogász # 2008.09.21. 06:46

Természetesen ezeket a hirdetési feltételeket nem én találtam ki, ha a Fórum kezdőlapján (jelen beírás időpontjában) rákattintasz a 10 legfrissebb álláshirdetés egyikére, most is megtalálhatod.

Én gyakran figyelem a jogi álláshirdetéseket (a Fórumon is, máshol is), és elképesztő, hogy néha milyen feltételekkel találkozni.

A legdurvábbak a nyíltan törvénysértőek (ilyen is volt már a Fórumon, hozzászólásom után javították ki), amelyekben pl. feltétel a 35 év alatti kor, vagy a jelölt meghatározott neme (na vajon melyik?:)), de ebbe a kategóriába tartozik a "Fizetés:csak tapasztalat" is. (Azaz: "Jöjjön a mi Irodánkba! Mi még minimálbért sem fizetünk!")

Óvatosságra int, amikor a hirdetőnél a feltételek között semmi más nem szerepel, csak két-három nyelv felsőfokú ismerete szóban és írásban. Ilyenkor meg az jut az eszembe, hogy vélhetően egy ügyvédjelölt a tizedébe sem kerül az irodának, mintha egy hivatásos szinkrontolmács-fordítót alkamazna.

De találkoztam már olyan hirdetéssel is, amelyből első olvasatra úgy tűnt, mint ha nem is jelöltet keresnének, hanem egy focicsapatba balösszekötőt.:) (Elvárás: jogi diploma nem, hanem: gyorsaság, csapatjátékban való részvétel, nem probléma, ha más munkatársak keze alá kell dolgozni, stb.)

A START kártyában biztios igazatok van, akkor pedig adott helyen vélhetően az az elvárás, hogy a jelölt után kedvezményt lehessen igénybe venni, és gyorsan váltogassa a munkahelyeit:)

Impossible # 2008.09.21. 00:59

Lehete 1 darab digitális kártya, mint pl telefonkártya, amire felviszik az adatokat. A kártyanyomtatók meg átképződhetnének adatfeldolgozókká. :D

hunfrakk # 2008.09.20. 21:51

de akkor ki kéne rúgni az állami, önkormányzati hivatalokból, intézményekből bizony jó sok dolgozót, kártya laminálót - feleslegessé válnának

ha rajtam múlna, már rég egy kártya lenne

ez lesz a jövő sztem - de hát, hogy a balkánra mikor jön el a jövő, oh...

Impossible # 2008.09.20. 21:47

Ez a start kártya nem vmi mszp-s kreálmány? Csak a neve miatt...olyan mszp-s hangzása van. :D Egyébként ez idegesítő, hogy mindenhez külön kell kártya. Tb-kártya, adókártya, bankkártya, lakcímkártya, start kártya...személyi, diákigazolvány, vezetői engedély... mindenről van kártya, aztán ha nincs nálad a 20-ból az egyik, akkor megszívod, mert pl a BKV-ellenőr megbüntet. (Aki ugye még mindig nem igazoltathat??? És nem alkalmazhat fizikai kényszert. Tehát simán el lehet futni előle. Remélem. :D) Szóval ez a "mindenhez egy kártya" dolog nem jó irányba halad, adnának inkább 1 kártyát, amit mondjuk sokszor változtatsz, de legalább egy helyen van minden. Ez szerintem a bürokrácia térhódítása. Nemsokára ki se fogunk látni a kártyahalom alól...

Kacsa11 # 2008.09.20. 21:09

akkor hunfrakk is ugyanúgy gondolja...

hunfrakk # 2008.09.20. 21:04

két és fél évig kevesebb adót/járulékot fizet utána mtató
közben lehet váltogatni mhelyeket
kedvezmény megmarad!

ha vki első mhelyén dolgozott pl. 1 hónapot
de nem jó az neki, és váltani akar

ám de egyetem elvégzése után rögtön nem váltotta ki start kártyát, hanem mviszonyt létesített,

kissé rosszul jár,
mert már nem válthatja ki a start kártyát
kevesebb lesz nettója - pedig.............

Kacsa11 # 2008.09.20. 21:02

javítsatok ki, ha tévednék, de

1. a START kártya pályakezdőknek adható ki és
  2. 2 évig érvényes

azonban azt semmi nem tiltja, hogy a 2 év alatt nekem több munkahelyem legyen...az adókedvezményt 2 évig kapja a munkáltató, függyetlenül attól, hogy hanyadik...

akkor viszont lehetséges, hogy a jelentkező jelölti igazolvánnyal és start kártyával is rendelkezik, feltéve, hogy első munkahelye is megkérte (vagy neki magától eszébe jutott), hogy kiváltsa a start kártyát...

vagy valamit félrenéztem? (bocs, de késő van már)

hunfrakk # 2008.09.20. 21:01

gondolkodjatok!

start kártyát az válthatja ki
akinek még nem volt soha semmiféle munkaviszonya
de itt nem erről van szó!!!!

egy példa arra, hogy lehetséges az, hogy vkinek ügyvédjelölti igazolványa és start kártyája is legyen

2007 nyarán végzett illető
végzés után rögtön kiváltja start kártyát

2007 szept. elhelyezkedik ügyvédjelöltnek az X irodánál
2008 szept. rájön emberünk hogy nem jó X iroda, váltani akar -

van jelölti kártyája is, start kártyája is

tehát 2008. szept-ben már mehet örömmel Y Irodába
és kevesebb adót fizet utána mtató

Legislator # 2008.09.20. 20:48

Ha a lentiekben írtak helytállóak, akkor ez az az "eszményi hirdetés" amelynek senki sem tud megfelelni.

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.20. 20:38

Jól tudod. A hirdető bizonyára nem specializálódott a munkajogra - legalábbis ami annak a közjogi vetületét (támogatások, járulékok, ilyesmi) illeti. :)

Egyjogász # 2008.09.20. 17:58

Találtam már megint egy nagyon jó ügyvédjelölti hirdetést a fórumon, ezek szerint nem kell elkeseredni a levelezősöknek sem, van remény:))

E szerint a hirdető ügyvédnek két elvárása van a jelölt jelölttel szemben: "ügyvédjelölti igazolvány, START-kártya"

Na most lehet, hogy én tudom rosszul, de szerintem ügyvédjelölti igazolványa csak annak lehet, aki már legalább egy ügyvéddel munkaviszonyban áll(t).
Így a hirdetőnél max. a 2. munkaviszonyát létesítheti, ha már van igazolványa.

START kártyát pedig mintha az igényelhetne, aki biznyos kor alatt van és az első munkaviszonyát létesíti.

De mondom, lehet, hogy ezt én tudom rosszul.

Impossible # 2008.09.18. 20:50

mind1 :D

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.18. 20:42

már 7 év előtt is feltételhez kötik egyes egyetemek…na ennyit a törvényről :D
Például melyik, és milyen feltételhez?

Nem mellesleg a kérdés a nyelvvizsgára vonatkozott.

Impossible # 2008.09.18. 19:22

Az ilyesmiket a legjobb az adott egyetemen megkérdezni, lehetőleg a tanulmányi osztály hivatalvezetőjétől, meg tanulmányi dékánhelyettestől. És fontos, hogy ne csak egy személytől, mert ha az téved, akkor beszptad. :D És hát ilyen gyakorta fordul elő.