ja,és nem írnék ide!
A levelezős diploma nem diploma?
már azt sem bánnám,ha ezt az őrült eszement ötletet bevezetnék.legalább ezzel is csökkenne a létszám,ill az anarchia mutatója
Én azt hiszem, hogy mondjuk Heidegger filozófiáját filozófián, a "le" partikula használatát a kínaiban, a gerundiumot és a gerundivumot a latinban, a pun háborúkat a töri szakon tételesen kell tudni (exemplifikatív felsorolás). Ugyanide tartozik az üvegkutya kelta voltának megállapítása régészet szakon, vagy az állatcsontok felismerése Bartosiewicz professzornál. Ezeknek édeskevés közük van a művészethez, illetve a "körbeülünkkonczzsuzsárahajladozunkmintanádszáletikavizsgán" jelenséghez, itt tételesen kell dolgokat tudni. Tehát ez annyira szubjektív, amennyire a vizsgáztatók szubjektívvé teszik, de gyanúm szerint minden felsőoktatás objektív mércékkel dolgozik, akkor is, ha Ehnaton fáraó szobráról kell szabadkézi rajzot készíteni, vagy ha a feladat történetesen részlet eltáncolása a "Hattyú halálából".
Sunshine after the rain.
Én azt hiszem, hogy mondjuk Heidegger filozófiáját filozófián, a "le" partikula használatát a kínaiban, a gerundiumot és a gerundivumot a latinban, a pun háborúkat a töri szakon tételesen kell tudni (exemplifikatív felsorolás). Ugyanide tartozik az üvegkutya kelta voltának megállapítása régészet szakon, vagy az állatcsontok felismerése Bartosiewicz professzornál. Ezeknek édeskevés közük van a művészethez, illetve a "körbeülünkkonczzsuzsárahajladozunkmintanádszáletikavizsgán" jelenséghez, itt tételesen kell dolgokat tudni. Tehát ez annyira szubjektív, amennyire a vizsgáztatók szubjektívvé teszik, de gyanúm szerint minden felsőoktatás objektív mércékkel dolgozik, akkor is, ha Ehnaton fáraó szobráról kell szabadkézi rajzot készíteni, vagy ha a feladat történetesen részlet eltáncolása a "Hattyú halálából".
Sunshine after the rain.
Sunshine after the rain.
Kedves jó Tamás!
Nem társadalomtudományok mérnöke... Ha jól emlékszem a Roscoe Pound-i mondat úgy hangzik: "A jogász a TÁRSADALOM mérnöke." Nagy különbség!
Az, hogy bölcsész, az nekem így nem mond semmit: abban ott a filozófus, az etikus, az esztétika szakos, a szabad bölcsész, a történelem, a magyar, és az idegennyelv szakosok (angoltól az észten át a japánig, a kínaiig, és a tibetiig). Az említett klasszika-filológiát és régészetet is érdemes itt feltüntetni. Szerintem a bölcsészdiploma annyit segít a jogászoknak, mint a jogi diploma a bölcsészeknek, azaz 0-t. Miféle munkahely, ahol ilyen ostobaságot követelnek meg? Nagyon remélem, nem közszolgálat, mert az (is) megérdemelne némi kikarikírozást, lehetőleg (jogi)tudományos lap hasábjain.
És mind a négy szakot el tetszett végezni?
Sunshine after the rain.
„A ttk, áok, btk, jog 4-esből melyik szakokat végezted el?”
„a feltett kérdésedet meg nem is értem”
Szerintem azon még KBS is mosolyog, hogy ennyi karon tanultál.
Kedves Mohos doktor,
elnézést, hogy félreértettem...college-t valóban végeznek, de azt nem nevezném bölcsész karnak...inkàbb amolyan utólagos kiegészitése annak, amit mi érettségire tanulunk, de nàluk a középoktatàs tananyagàból hiànyzik...
magyarul a college arra van, hogy àltalànos müveltséget adjon, mielött neki vàg az egyetemnek.
legalàbbis szerintem...:)
Kedves ksstomi,
annyiban egyetértek veled, hogy a maygar jogàszképzés nem ad széles làtóteret arról, hogy miben müködik vagy kéne müködnie annak, amit tanulnak. De meggyözödésem, hogy ezt a hàtteret nem a bölcsészképzés fogja nyujtani.
Màrcsak azért sem, mert akkor specifikàlnunk kellene szakok szerint. A bölcsészképzés sokkal heterogénebb, mint az orvos, mérnök, közgazdàsz jogàszképzés...ezért minden szak különbözö làtàsmóddal, értékrenddel stb rendelkezik. Szerinted melyik bölcsész szak az, amelyik a jogàszi szakma elsajàtitàsàban és gyakorlàsàban a legtöbbet segithet? Mert gondolom a régészet vagy ógörög szak kevésbé...
Az angol elnevezéssel együtt haladva, inkàbb tekintem a bölcsésztudomànyt müvészetnek, mint tudomànynak, mivel szubjektiv mércékkel dolgozik, nem objektivekkel. Egy regény, egy festmény, bàrmi minden embernek màs és màs üzenetethordoz...vagy ha jobban tetszik, màst és màst fog fel az szerzö/alkotó üzenetéböl.
(bölcsésztudomànyt azért sem tekinthetem tudomànynak, mivel a sokkal több ilyen jegyet magàn viselö - és ezért sokkal inkàbb tudomànynak tartható - "jogtudomànyt" is csak fenntartàssal tudom elfogadni tudomànynak - de màr ezt kifejtettem màshol koràbban)
Amit meg az amerikai egyetemekröl mondtàl:
azzal egyetértek, hogy rendkivül vàltozó USA szerte. Több, mint 200 jogi karjuk van...jut belöle ilyen is és olyan is.
De engedd meg, hogy felvillantsak egy olyan összefüggést, amely - mondandód alapjàn ezt kell feltételeznem - szerinted korrelàl: az, hogy egy képzést nehezebb elvégezni, még nem feltétlenül jelenti, hogy magasabb a szinvonala...és nem még csak nem is könnyebb elvégezni egy amerikai jogi egyetemet, mint egy európait. (a magasabb mérce a középoktatàs esetében viszont igaz)
hozzászólás törölve
Ksstomi, Te miről beszélsz, hogy erős a magyar követelményrendszer? Az erős Neked, hogy úgy el lehet végezni egy magyar jogi egyetemet, hogy az ember soha nem járt be előadásra, szemináriumra? (levelező, egyéni tanrend)
A ttk, áok, btk, jog 4-esből melyik szakokat végezted el?
Egyébként azért várják a jobbnál jobb állásajánlatok a sok frissen végzett bölcsészt, mert annyira hasznos amit tanultak.
hozzászólás törölve
hozzászólás törölve
Arra értettem, hogy a jogi egyetem előtt elvégeznek egy főiskolát. Konkrétan megnéztem az egyik fiatal houstoni ügyvéd életrajzát.
Kedves Mohos doktor,
nem teljesen vilàgos, hogy ezt a megjegyzést a bölcsészekre, Mezei Barnàra vagy pedig az outsourcing-os cikkre tetted...
mivel az utóbbira tippelek, engedd meg, hogy némi kiegészitéssel éljek:
- nem csak Amerikàban van igy, és
- ott sem minden fajta iroda csinàlja ezt.
:) ...de ha a "társadalomtudományok mérnöke", akkor miért nem mérnöki diplomát kérünk a jog előtt...?
Szerintem e jogászok száma is drasztikusan csökkenne.
Kedves Anstalt,
többször hallottam màr ezt a mondtatot és nem csak töle...
nem igazàn tudom, mit gondoljak róla...ilyen erövel a mérnök a természettudomànyok jogàsza...
jó dolog az interdiszciplinatiràs, de jogi karaink túlzàsba viszik.
egyébként jellemzö, hogy a "bölcsésztudomàny" angolul nem tudomàny, hanem "art"...
Kedves Mohos doktor,
?
Amerikában valóban így van.
A jogi egyetemek tanrendjét elnézve a tanulmányok során rengeteg tárgyat meg kell tanulni, ami igazából a bölcsészkarra lenne való.
Az ELTE dékánja, Mezei Barna nyilatkozta egy interjúban, hogy Magyarországon az államvizsgázott jogász nem más, mint a "társadalomtudományok mérnöke".
Egy ilyen képzést tényleg "nagyon fontos" lenne még egy bölcsészdiplomával megfejelni. :)
Kedves ksstomi,
kifejtenéd kérlek, hogy egy bölcsész diploma vagy szemlélet mennyiben segiti elö jogi problémàk megoldàsàt?
mert az én tapasztalatom szerint inkàbb hàtràltatja...
a komplex módon való gondolkodàs szükségességével egyetértek, de azt is többféleképpen lehet:
van, amelyik a probléma mélyebb megértését segiti elö és
van, amelyik a felesleges összekuszàlàsàt...
hozzászólás törölve
hozzászólás törölve
LOL
hozzászólás törölve
Az a fő probléma, hogy a Pázmány, csak nevében katolikus, kevés az a tanár (Tisztelet a kivételnek!), aki valóban akként is bánt a hallgatókkal és magáévá tette az egyetem hármas jelszavát. Sajnos pont azokkal volt a legtöbb baj, akik fennen hangoztatták magukról, hogy ők aztán mekkora nagy katolikusok. Ha ez másképp lett volna, talán sokkal könnyebb lett volna az az öt (és hála a katolikus méltányosságnak: plusz fél) év.
Az meg hogy valaki ilyet ír elő az álláshirdetésben, nekem se szimpatikus, eleve oda se mennék már, de mint munkáltatónak, szíve-joga.
Egy volt pázmányos
egyébként mindenkinek ajànlom figyelmébe a "Költségeket csökkent a hatékony outsoucing" cimü cikket...
gondolatébresztönek:)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02