Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2016.11.13. 20:38

Olyan nincs, hogy az adóst nem értesítik (...)?

Milánka, nehéz egyenesen kérdezni?

Bela a Bela # 2016.11.13. 21:01

Tisztelt Hozzáértők!

Először is köszönöm az eddigi tetemes mennyiségű segítséget, melyet Tőletek kaptam.

Kiderült, hogy a Végrehajtóm értesítette a Földhivatalt, csak nem azonnal az árverés jogerőre emelkedését követően. Most a B-400-as NAV nyomtatvánnyal kapcsolatban lenne két kérdésem:

  1. 1 -es oldalon a "vagyonszerzést igazoló okirat keltének napja" az árverési vétel esetén a jegyzőkönyv aláírásának a napja?
  2. 3. oldalon, amin az "értékesítő (bevételt szerző) adatai"-t kell megadni a Végrehajtó irodáját, vagy az Adóst kell megadni? Ha netán az Adóst kellene (bár szerintem ez a kevésbé logikus), akkor az adatait honnan tudhatom meg?

Válaszokat nagyon szépen köszönöm!

gmailcom # 2016.11.14. 05:28

gerbera317!
Köszönöm

milánka # 2016.11.14. 05:40

Kedves gerbera317: akkor egyenes kérdés: értesíti a végrehajtó az adóst arról, hogy én benyújtottam a kilakoltatási kérelmet? Vagy a jegyző? Jelenleg úgy tűnik ő tájékozottabb, mint én.Közölte, hogy nem megy ki, csak március végén, addig nincs hova mennie. Ha nem értesítenék, akkor legalább annyi lenne a kezemben, hogy mondhatnám, hogy kértem a kilakoltatást.

gerbera317 # 2016.11.14. 07:42

Ki az az "ő", és hová megy ki március végén?

Ahogy előadod, abból az derül ki, hogy a végrehajtó mégiscsak elfogadta az elkésett kérelmedet. Nem látom be, miért itt kérdezősködsz, amikor ott a végrehajtó, tőle vetted meg az ingatlant, tőle kérted a kilakoltatást, ő tudja, mit csinált és mit nem. Egyébként, valószínűleg nem értesítette az adóst, és egyelőre nem is köteles rá.

milánka # 2016.11.14. 09:17

Az Ő az adós, akitől a lakást vettem. Nem adtam be kérelmet, aug. 17- én volt az árverés vége. 18-án aláírtuk a jegyzőkönyvet. Aug 27- én kifizettük a vételárat, és vártunk. Sem a végrehajtó, sem az adós nem mondott semmit. Az itteniek alapján úgy látom, hogy szept. 18- án lejárt volna a kiköltözési határidő (senkisem támadta meg)és nekem még október 4-ig lett volna lehetőségem kérni a kilakoltatást. Mivel erről nem tudtam, nem kértem. Ezért kérdezem, ha most benyújtom és viszadátumozzuk, akkor tudja e ezt igazolni az adós, hogy nem határidőben történt benyújtása a papírnak, kvázi, ha nem köteles kiértesíteni a végrehajtó az adóst, akkor azt sem tudja, hogy benyújtottam e, avagy nem.

Bela a Bela # 2016.11.16. 19:30

Tisztelt Hozzáértők!

Ma sikerült beszélnem a B400-al kapcsolatban a Végrehajtómmal, elvileg az eladóra vonatkozó adatokat nem kell rajta kitölteni - a NAV úgy is el kell, hogy fogadja.
Kérdés viszont, hogy a közművek átírása különböző szolgáltatóknál hogy megy, ha lövésem sincs pl. a régi tulaj új címéről (ezt pl. a Főtáv kérné)? Van erre valamilyen hivatalos eljárás, vagy addig kell erősködni (értem ezalatt a perrel fenyegetést), amíg bele nem mennek így is az átírásba?

Köszönöm a válaszokat!

sportkovi # 2016.11.17. 09:25

Milánka!
Nem tudtál róla, ezért nem kérted..?
Benyújtod és visszadátumozzátok..?
"Király"
Gratulálok..

magyar77 # 2016.11.18. 16:07

Tisztelt Hölgyeim/Uraim!

Szeptember elején sikerült árverésen vennem egy lakóházat. Pár nap után aláírtuk az árverési jegyzőkönyvet. Ebben nyilatkoztam, hogy kérem az adós kilakoltatását.
Az árverési jegyzőkönyv megküldése után végrehajtási kifogás érkezett a végrehajtást elrendelő bírósághoz, amiben kérték az árverés megsemmisítését, mivel az ingatlan végrehajtó általi becsült értéke az adós szerint alacsony.
A kifogás elbírálására a bíróságnak 45 napja volt, ami letelt, de semmiféle választ eddig nem kaptunk (mármint a végrehajtó). Eleve abszurdnak érzem a becsérték kifogását egy sikeres árverés után, valamint a vht.-ben is nevesítve van, hogy az adós kérésére vizsgálható felül a becsérték, de az árverés előtt. A 3 év után jelen esetben lehetséges, mert 2009-es megállapított becsértéken ment el az ingatlan.
Kérdésem, hogy kinek mi a véleménye az előbbiekkel kapcsolatban, továbbá szerintetek meddig húzhatja még a bíróság az elsőfokot.
Köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2016.11.18. 16:23

Nyilván értelmetlen a végrehajtási kifogás, el is fogják utasítani. Kár, hogy a 15 ezer forintot nem te kapod, hanem a bíróság.
Ez csak időhúzásra ment ki, így már csak tavasszal kaphatod birtokba az ingatlant.

magyar77 # 2016.11.19. 15:03

Köszönöm a választ Gerbera!

bszmaresz # 2016.11.25. 16:36

Tisztelt Hölgyek,Urak!

2016.10.12-én lezárult egy ingatlan árverése,a legmagasabb ajánlat az enyém volt,így 10.17-én aláírásra került az árverési jegyzőkönyv.
Az ingatlant az árverés ideje alatt megtekintettük,tény,hogy az adós csak a kilakoltatási moratórium lejárta után költözik ki. A jegyzőkönyvben az ingatlan átadásával kapcsolatban a következő áll:"A jogorvoslati határidő letelte után árverezőt a Földhivatalnál tulajdonba helyezem és az ingatlant kiürített állapotban átadom." Kiürítési kérelmet kell-e ezek után benyújtanom a végrehajtó felé és ezt meddig tehetem meg?
Ma beszéltem telefonon a végrehajtóval,aki jelezte,hogy személyesen még nem kereste fel az adóst,viszont érdemes tudnom,hogy az adós jogorvoslattal kíván élni,valamilyen kérelmet benyújtott,erről többet nem tudok. Ilyen esetben elbírálják a kérelmét a jogorvoslati időn belül,vagy a kérelme elbírálásával kitolódhat a jogorvoslati határidő?
Az adós helyzete nagyvonalakban: Erste Bank jelzálog 6,6M Ft,a végrehajtást kérte a Budapest Autófinanszírozási Zrt.,aki felé a tartozás 4,5M Ft. Annyit biztosan tudunk,hogy az autóra felvett hitelt hosszabb ideje nem fizette,az utóbbi hónapokban már a másikat sem. Az ingatlant az adós maga is árulta,mielőtt végrehajtás alá vonták volna,ingatlanközvetítő kínálatában is szerepelt. Az ingatlan becsült értéke sem fedezte volna teljes mértékben a felhalmozott tartozásokat és járulékos költségeket. Van-e esély rá,hogy mégis pozitívan bírálják el a kérelmét,esetleg a hitelintézetekkel megegyezésre jut? Erről kitől kapok majd értesítést?
Előre is köszönöm a segítséget!

bszmaresz # 2016.11.25. 19:23

Sikerült elírnom a dátumokat...tehát az árverés 11.12-én zárult le és 11.17-én írtuk alá a jegyzőkönyvet...elnézést a figyelmetlenségemért.

gerbera317 # 2016.11.26. 13:22

OFF Sokat kérdezel, rosszul, ráadásul több helyen is. Szégyelld magadat! ON

Olvasd el ezt, magyarul van, értened kell:

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.
154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
(10) Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.
(11) A végrehajtó köteles - a lakóingatlan kiürítésére irányuló kérelem részére történt kézbesítését követő 8 napon belül - tájékoztatni a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt arról, hogy az árverési vevő az ingatlan kiürítésére irányuló kérelmet terjesztett elő.
(12) A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.
182/A. § (1) A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását (174. § d) pont) a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

Összefoglalva:
1) November 17. + 30 nap: eddig kell az adósnak önként kimennie. Ha kifogást nyújtott be valaki, akkor annak jogereje + 15 napra tolódik ki ugyanez a határidő.
2) Az adós ezt követően még kimehet önként (nem szokott), de ha nem teszi, ettől az időponttól számított 8. napig lehet kérni a kilakoltatás. Ezt nem érdemes megvárni, mert ez + 60 napra fog megnyílni a lehetőség, hogy a végrehajtó kiényszerkiköltöztetést tűzzön ki.
3) de akármikor is nyílik meg erre a lehetőség, azt a végrehajtó egyébként is köteles március 1-ét követő időszakra elhalasztani a kilakoltatást. Értsd: akár karácsony másnapján is kitűzheti, de csakis március 1-ét követő időpontra.
Árverési vevőként ne érdekeljen, kinek, miért és mennyivel tartozik az adós, sem az, hogy utólag ezekkel milyen egyezségre jut az adós!
Még egy jótanács: Ne kérdezz marhaságokat, és főleg ne több helyen!!! Ja, és érd be ennyivel.

aga77 # 2016.11.26. 18:32

Tisztelt Fórumozók!

Árverésen vásárolt ingatlan esetén terheli az árverési vevőt az adós által felhalmozott közműtartozás? Az ingatlan amúgy tehermenetesen, beköltözhetően került árverésre.

Általánosan a közművek díja mikortól terheli az árverési vevőt? A közmű szerződések átírása az árverési jegyzőkönyvvel intézhető?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

Szomorú örökös # 2016.11.27. 05:57

aga77
Benne van a válasz a kérdésedben! Bár ez csak az én véleményem.

Az ingatlan amúgy tehermenetesen, beköltözhetően került árverésre.

gerbera317 # 2016.11.28. 07:18

Árverési vétel esetén három időponthoz fűződhet jogkövetkezmény: 1) az árverés napja, 2) a tulajdonjog bejegyzésének napja, 3) a birtokba jutás napja. Közművek szempontjából az 1) időpont egyáltalán nem számít.

runningman # 2016.11.28. 09:14

Ez oké is, de a 3. időpont mindenképp bejátszik. S mivel a törvény ad némi szabadságot a közműnek arra, hogy milyen üzletszabályzata legyen (amire az idézett kormányrendelet visszautal), ezért egy kellően okos közmű beszedheti az előző tulaj tartozását a következőtől, ha kellőképp lehetetlen feltételt támaszt az átíráshoz - szigorúan a törvényi kereteken belül persze. Ezt a szabályt el kéne törölni.

Madar71 # 2016.11.28. 11:52

Van annak valamilyen előnye vagy hátránya, ha az árverezett lakás tulajdonosa a Magyar Állam (MNV Zrt)? Gondolom kilakoltatni nem kell? Egyáltalán hogy válhat az állam árverési eljárásban adóssá?

gerbera317 # 2016.11.29. 12:32

egy kellően okos közmű beszedheti az előző tulaj tartozását a következőtől, ha kellőképp lehetetlen feltételt támaszt az átíráshoz

Ehhez nem a közműszolgáltatónak kell kellően okosnak lennie, hanem az árverési vevőnek kellően töketlennek.

gerbera317 # 2016.11.29. 12:34

Madar,
1. Nem számít, sőt előny, ld. 2. pont.
2. Nem kell
3. Ne érdekeljen. Lehetséges punktum.

Zsoka.Cs. # 2016.11.30. 15:35

Kedves Gerbera317!

Szeretném kérni a velemenyét és tanácsát.
Árverésen vásároltunk egy csaladi házat.

Az árverés November 12. en lezajlott.
A vételárat November 20.án átutaltuk a végrehajtó részére.
AZ árverési jegyzökönyvet November 29.én aláirtuk.

AZ ingatlanban èvek ota nem lakik senki,a szomszédok elmondása szerint.
A lakcimre senki nincs bejelentve. A polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint, errőL akár igazolast is kiallít.

Kértük az ingatlan birtokba adását, de azt a választ kaptuk, hogy a moratorium utan tudja átadni, csak tulajdonjogot tud bejegyeztetni.

A kérdésem az, hogy a torveny valöban kot bennunket, akár laknak benne, akár nem, az ingatlan valóban nem bìrtokba adható? Dehát nem kell kilakoltatni senkit.
Tudunk tenni valamit, hogy birtokba kapjuk az ingatlant, a jogerőre emelkedés után.

Nagyon szépen köszönöm elöre is a válaszát.

Udvozlettel.
Zsòka

gerbera317 # 2016.12.01. 09:02

154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.

A végrehajtó nem a moratórium miatt nem adja át az ingatlant, hanem mert az adós nem biztosította, hogy azt a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Innentől már csak kényszereljárásban adhatja át, arra pedig csak tavasszal kerülhet sor.

Nem túl szabályos, de alacsony büntetőjogi kockázattal jár, ha magad lépsz a tettek mezejére, és bejelented a végrehajtónak, hogy az ingatlan kulcsait az adóstól átvetted, kéred a végrehajtót, hogy adja át az ingatlant. Előtte persze így vagy úgy, de be kell jutnod a lakásba, és zárat kell cserélned, hogy valóban rendelkezzél kulcsokkal. A végrehajtó nem fogja vizsgálni, hogy igazat mondtál-e, hanem átadja az ingatlant. Abban az esetben, ha odabent értékes holmi van, és az adós egyszercsak felszólal, a kockázat a tiéd lesz.

bszmaresz # 2016.12.01. 11:27

Kedves gerbera317!

Köszönöm a válaszát! Lehet,hogy marhaságokat kérdeztem,azt gondoltam laikusként itt megtehetem...

Ármin2017 # 2016.12.12. 11:46

folyamatos árverési hirdetménynél miután a licitáló átutalta a 10%-os előleget a vh-nak és kérte a hirdetmény aktiválását mennyi idő alatt köteles a vh a hirdetményt aktiválni?van erre határidő?