Nyugdíj

2345678 # 2024.12.18. 13:13

ATESZ 62-nek: olvastam ezt az abszurdnak tűnő helyzetet amit leírtál. Mivel mostanában intéztem a nyugdíjamat ezért alaposan beástam magam a törvényekbe és ezért úgy érzem, hogy érdemben tudok hozzászólni ahhoz amit írtál.A nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI törvény 83/C § (1) kimondja, hogy bizony az ellátást szüneteltetni kell, ha az ellátásban részesülő személy egészségügyi szolgálati jogviszonyban áll nyugdíjasként. Sajnos ez van. A törvény félreérthetetlenűl leírja ezt.

inagy58 # 2024.12.14. 22:13

Tisztelt Szakértők!
Egyházi fenntartású iskolában dolgozom pedagógusként. A lehetőségekkel élve 2024.12.20. napjától öregségi nyugdíjasként, folyamatos munkaviszony mellett. A tanév végén ténylegesen is nyugdíjba mennék. Kérdésem, hogy jár-e és milyen körülmények között, milyen feltételekkel a felmentési idő? A munkáltatóm számítása szerint 2025. júniusában lesz meg a 40 év szakmai gyakorlatom. Ha ennél hamarabb szűnik meg a munkaviszonyom, jár-e a 40 éves köznevelési foglalkoztatotti jutalom?

osztap # 2024.12.13. 13:37

frescohu,

Élettársként. Elvált házastársként csak akkor, ha kapott tartásdíjat (házastársi tartás, nem gyerektartás!) - ami nem valószínű, ha közös háztartásban éltek továbbra is. Olvasgasd a részleteket itt:
https://www.allamkincstar.gov.hu/…egyi-nyugdij

frescohu # 2024.12.13. 12:45

Tisztelt fórumozók,
ha a házaspár 25 évi házasság után elválik (2 gyerek), de ezt követően is 20 évig életközösségben marad (azonos lakcím, közös háztartás), egyikük halála esetén a másik jogosult-e özvegyi nyugdíjra ? Ha igen, milyen alapon? Mint elvált házastárs, vagy mint élettárs?

Majordomus # 2024.12.12. 21:46

Az már szép.
Ennyi munka után meg is érdemled.

atesz62 # 2024.12.12. 21:45

Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék a következő esetünkre tanácsot kérni.
Feleségem idén szept. 01-vel 40 év után nyugdíjba vonult, a Nők 40 év keretein belül. Egészségügyben dolgozott végig.
De rész munka időben továb dolgozik, ugyan ezen a munkahelyen szept. 01-től. A nyigdíj intézetnél időben el lett kezdte a nyáron minden ügyintézés.
Ennek ellenére , csak most egy hete kapta meg a határozatot és Államkincstártól is visszamenőleg a 4 havi nyugdíját. Gyakorlatilag 95 nap volt az ügyintézési idő.
Sok volt a munkájuk, arra hivatkoztak Nyugdíj intézetnél. Elnézést sem kértek szinte.
Erre most munkáltató be kéri feleségemtől a határozatot, papírokat és arra kötelezik, hogy Nyilatkozzon az Államkincstár felé, hogy mostantól ne számlájára utalják a nyugdíját közvetlen , hanem majd a munkáltató részére. Vagyos a kórház fogja fizetni a nyugdíját is.
Kérdésünk, hogy ez jogos eljárás? Kötelezhetik ilyenre a nyugdíjas munkavállalót? Mi köze van a munkáltatónak az ő nyugdíjához?
Már most meg mondták, hogy ez ráadásul több hónapot ügyintézési hercehurca lessz megint, mire fogja újra kapni nyugdijat majd.
El nézést de milyen embertelen eljárás ez?! Kérdezem. A megérdemelt nyugdíj melett vállalni tud még munkát és a rendes nyugdíjára most megint hónapokat kell majd várnia.? Mi történik ha nem kéri az Államkincstártól, hogy Kórházon keresztül kapja a nyugdíját?
Ki fogják rúgn? Vagy nem kaphat nyugdíjat? Felháborítónak tartjuk ezt.
Kérem a tanácsát, aki volt hasonló helyzetben. Előre is Köszönjük szépen!

drbjozsef # 2024.12.12. 16:41

Köszi a visszajelzés.
Más is láthatja, hogy van értelme utánamenni.

2345678 # 2024.12.12. 11:35

Korábban jeleztem,hogy évtizedekig 2 db 8 órás mukaviszonyom volt. Az egyik egy minimálbéres munka volt, de mindkét munkahely befizette a nyugdíjjárulékot. Kiváncsi voltam,, hogy hogyan számolják majd a nyugdíjat. Kaptam tanácsot,amit köszönök. Majd megígértem,hogy beszámolok az eredményről. Az eredmény az,hogy 45 év szolgálati időt állapítottak meg. és figyelmbe vették ezt a 2 bebefizetést. És a nyugdíjat pedig 556 000 Ft-ban állapították meg.

Frank2022 # 2024.11.30. 17:33

Üdvözlöm a Tisztelt szakértőket.2012 -ben mentem csökkentett összegü nyugdijba, az új törvény szerint kérhetem az ujraszámolást? Előre köszönöm válaszukat.

Frank2022 # 2024.11.30. 17:33

Üdvözlöm a Tisztelt szakértőket.2012 -ben mentem csökkentett összegü nyugdijba, az új törvény szerint kérhetem az ujraszámolást? Előre köszönöm válaszukat.

2345678 # 2024.09.22. 16:52

Köszönöm !
Majd beszámolok az eredményről
Üdv :János

drbjozsef # 2024.09.22. 13:34

Én a helyedben felhívnám a Nyufig.-ot, és rákérdeznék, mert ha heteken belül nyugdíjba mennél, akkor elve kell egy eljárás a nyugdíj megállapítására, ami feltételezem, pont ugyanaz, mint az adategyeztetés egyébként.
Mondják meg pontosan mi a teendő. Amúgy valamelyik munkahelyeden is érdeklődhetsz, biztos volt már nyugdíjba menő alkalmazottjuk, tudják mi a teendő.
De a megállapítás alapdatait nézd át alaposan. Nehogy hiányozzon valami.

2345678 # 2024.09.22. 11:24

Kedves Ügyvéd Úr !
Hálásan köszönöm a jogi segítséget a nyugdíj ügyben..
Annak örülnék, ha a nyugdíj összegében megjelenne,
hogy évtizedekig 2 munkahelyem volt Magyarországon
napi 8 órában.
Adategyeztetést fogok kérni.
Üdvözlettel: János

drbjozsef # 2024.09.22. 09:21

2345678,

Ha októberben nyugdíjba mész, akkor már elég késő van, de talán még most is meg lehet próbálni elindítani egy adategyeztetési eljárást.

Ügyfélakpuval akár online is benyújtható, bár szerintem 30 napos határidővel küldenek határozatot.

https://www.allamkincstar.gov.hu/…tesi-eljaras

Azért érdemes átböngészni, mert én például megcsináltam pár éve, bár még nincs közel a nyugdíj, és simán hiányzott egy fél év az ő kimutatásukból. Egyszerűen nem volt benne egy időszak, amit nem is értem, hogy lehetett, mondjuk 2007.december 31 után 2008 júliussal folytatódott.
Jó hosszú pdf-et küldenek, de érdemes átböngészni alaposan.

drbjozsef # 2024.09.22. 09:11

2345678,

A nyugdíj kiszámítása a szolgálati időn, az átlagfizetéseden alapul, utóbbit korrigálják (hivatalosan : valorizáció) az egyes évek vásáróerejével.

Ha több jogviszonyod volt egy időben, akkor ez a szolgálati időben nem számít duplán, mert azt naptári napokra számítják.
Viszont ha két jogviszonyban fizettek utánad járulékot, akkor mindkét fizetésed beleszámít az átlagodba, ez jócskán emelheti a nyugdíjadat.

Lásd pl. itt :

https://www.allamkincstar.gov.hu/…olgalati-ido

2345678 # 2024.09.22. 05:42

Igen !
Az egyik munka kötetlen időbeosztással. De napi 8 órában.

Majordomus # 2024.09.21. 19:56

Évtizedeken keresztül?

Majordomus # 2024.09.21. 19:55

Napi 16 órát dolgoztál?

2345678 # 2024.09.21. 16:40

Kedves Ügyvéd Úr !
Októberben megyek nyugdíjba. Két 8 órás munkahelyem volt és most derült ki, hogy mind a 2 munkáltató évtizedeken át
fizette utánam a nyugdíjjárulékot. Azt gondolom, hogy ez nem egy mindennapi történet. És fogalmam
nincs, hogy számít ez valamit a nyugdíj összegében. Amennyiben volt már hasonló eset szívesen fogadok minden tanácsot.
Köszönettel: Kabály János

MLala # 2024.09.06. 08:15

Kedves DrbJozsef,
nagyon szépen köszönöm a hasznos választ.
Üdvözlettel
Lajos

drbjozsef # 2024.09.06. 07:24

MLala,

Ne a NAV-ot, hanem a Nyugdíjbiztosíóhoz kell fordulni - ez most azt hiszem a helyi Kormányhivatal.
Én tőlük kérdezném meg, hogy mi a teendőd ilyen esetben - azt gondolom, egyáltalán nem olyan ritka az ilyen...

A TB törvény 43.§ szerint a nem megfelelő adatokat az M30 nyomtatvánnyal tudod igazolni. Aztán majd ők ráküldik a NAV-ot a cégre, hogy a hiányzó járulékokat csengessék be. Téged elvileg ezért hátrány nem érhet.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

MLala # 2024.09.05. 14:52

Tisztelt Szakértők!
2023.03.01-től korhatár előtti ellátásban részesültem, aminek megállapításához 2021.december 31-ig vették figyelembe a jövedelmeimet.
2024.06.15-én elértem az öregségi nyugdíjkorhatárt, és a korhatár előtti ellátásom öregségi nyugdíjjá változott.
Tekintettel arra, hogy a korhatár előtti ellátás idején dolgoztam, és a járulékokat fizettem, kérhetem a nyugdíjam összegének újraszámolását.
Azonban a munkáltatóm nem a valós összeget vallotta be a járulékadatok bevallásánál 2022. és 2023. évekre vonatkozólag. Gyakorlatilag a minimál bérre jelentett be. Ugyanakkor a kiállított M30-as igazolások tartalma helyes.
A nyugdíjam újraszámolását akkor szeretném kérni, amikor a helyes járulékadatok szerepelnek a NAV adatbázisában.
A munkáltatómat 2024. április óta kérem, hogy a javítsa a 2022. és 2023. évekre vonatkozó járulékadat bevallását, de ez mindezidáig nem történt meg.
Azt szeretném megkérdezni, milyen módon érhetném el, hogy a munkáltatóm kijavítsa a korábbi évek járulékadat bevallását.
Nav-nál jártam, gyakorlatilag módosították a SZJA bevallásaimat, és ennyi.
Köszönettel: Lajos

Bajzath # 2024.09.02. 07:30

Tisztelt Szakértők !
Korkedvezményt kaptam két évet , de már csak egyet tudok igénybe venni mivel 64 éves vagyok .Van felmondási idő ilyenkor a vállalatom felé ?
A nyugdíjbiztosító értesíti a cégemet , vagy ez hogyan történik?
Köszönöm

kohasz # 2024.08.02. 11:17

Tisztelt Szakértők !
Amennyiben megkapnám a korkedvezményt abban az esetben teljes körű nyugdíjnak számítana-e ?
Azaz ugyan olyan összegű nyugdíjat kapnák , mintha 65 éves korban mennék nyugdíjba?
Előre is köszönöm

buskrisztina67 # 2024.05.21. 13:27

Tisztelt Szakértők!
Férjem 2022 januárjában halt meg. Én ekkor 54,5 éves voltam, tehát 1 évig 2023 januárjáig járt az ideiglenes nyugdíj.
Kérdésem. Ha betöltöm a nyugdíjkorhatárt kaphatok-e özvegyi nyugdíjat?
Köszönöm a választ.
Üdvözlettel: Krisztina