Köszönöm !
Majd beszámolok az eredményről
Üdv :János
Nyugdíj
Én a helyedben felhívnám a Nyufig.-ot, és rákérdeznék, mert ha heteken belül nyugdíjba mennél, akkor elve kell egy eljárás a nyugdíj megállapítására, ami feltételezem, pont ugyanaz, mint az adategyeztetés egyébként.
Mondják meg pontosan mi a teendő. Amúgy valamelyik munkahelyeden is érdeklődhetsz, biztos volt már nyugdíjba menő alkalmazottjuk, tudják mi a teendő.
De a megállapítás alapdatait nézd át alaposan. Nehogy hiányozzon valami.
Kedves Ügyvéd Úr !
Hálásan köszönöm a jogi segítséget a nyugdíj ügyben..
Annak örülnék, ha a nyugdíj összegében megjelenne,
hogy évtizedekig 2 munkahelyem volt Magyarországon
napi 8 órában.
Adategyeztetést fogok kérni.
Üdvözlettel: János
2345678,
Ha októberben nyugdíjba mész, akkor már elég késő van, de talán még most is meg lehet próbálni elindítani egy adategyeztetési eljárást.
Ügyfélakpuval akár online is benyújtható, bár szerintem 30 napos határidővel küldenek határozatot.
https://www.allamkincstar.gov.hu/…tesi-eljaras
Azért érdemes átböngészni, mert én például megcsináltam pár éve, bár még nincs közel a nyugdíj, és simán hiányzott egy fél év az ő kimutatásukból. Egyszerűen nem volt benne egy időszak, amit nem is értem, hogy lehetett, mondjuk 2007.december 31 után 2008 júliussal folytatódott.
Jó hosszú pdf-et küldenek, de érdemes átböngészni alaposan.
2345678,
A nyugdíj kiszámítása a szolgálati időn, az átlagfizetéseden alapul, utóbbit korrigálják (hivatalosan : valorizáció) az egyes évek vásáróerejével.
Ha több jogviszonyod volt egy időben, akkor ez a szolgálati időben nem számít duplán, mert azt naptári napokra számítják.
Viszont ha két jogviszonyban fizettek utánad járulékot, akkor mindkét fizetésed beleszámít az átlagodba, ez jócskán emelheti a nyugdíjadat.
Lásd pl. itt :
Igen !
Az egyik munka kötetlen időbeosztással. De napi 8 órában.
Évtizedeken keresztül?
Napi 16 órát dolgoztál?
Kedves Ügyvéd Úr !
Októberben megyek nyugdíjba. Két 8 órás munkahelyem volt és most derült ki, hogy mind a 2 munkáltató évtizedeken át
fizette utánam a nyugdíjjárulékot. Azt gondolom, hogy ez nem egy mindennapi történet. És fogalmam
nincs, hogy számít ez valamit a nyugdíj összegében. Amennyiben volt már hasonló eset szívesen fogadok minden tanácsot.
Köszönettel: Kabály János
Kedves DrbJozsef,
nagyon szépen köszönöm a hasznos választ.
Üdvözlettel
Lajos
MLala,
Ne a NAV-ot, hanem a Nyugdíjbiztosíóhoz kell fordulni - ez most azt hiszem a helyi Kormányhivatal.
Én tőlük kérdezném meg, hogy mi a teendőd ilyen esetben - azt gondolom, egyáltalán nem olyan ritka az ilyen...
A TB törvény 43.§ szerint a nem megfelelő adatokat az M30 nyomtatvánnyal tudod igazolni. Aztán majd ők ráküldik a NAV-ot a cégre, hogy a hiányzó járulékokat csengessék be. Téged elvileg ezért hátrány nem érhet.
Tisztelt Szakértők!
2023.03.01-től korhatár előtti ellátásban részesültem, aminek megállapításához 2021.december 31-ig vették figyelembe a jövedelmeimet.
2024.06.15-én elértem az öregségi nyugdíjkorhatárt, és a korhatár előtti ellátásom öregségi nyugdíjjá változott.
Tekintettel arra, hogy a korhatár előtti ellátás idején dolgoztam, és a járulékokat fizettem, kérhetem a nyugdíjam összegének újraszámolását.
Azonban a munkáltatóm nem a valós összeget vallotta be a járulékadatok bevallásánál 2022. és 2023. évekre vonatkozólag. Gyakorlatilag a minimál bérre jelentett be. Ugyanakkor a kiállított M30-as igazolások tartalma helyes.
A nyugdíjam újraszámolását akkor szeretném kérni, amikor a helyes járulékadatok szerepelnek a NAV adatbázisában.
A munkáltatómat 2024. április óta kérem, hogy a javítsa a 2022. és 2023. évekre vonatkozó járulékadat bevallását, de ez mindezidáig nem történt meg.
Azt szeretném megkérdezni, milyen módon érhetném el, hogy a munkáltatóm kijavítsa a korábbi évek járulékadat bevallását.
Nav-nál jártam, gyakorlatilag módosították a SZJA bevallásaimat, és ennyi.
Köszönettel: Lajos
Tisztelt Szakértők !
Korkedvezményt kaptam két évet , de már csak egyet tudok igénybe venni mivel 64 éves vagyok .Van felmondási idő ilyenkor a vállalatom felé ?
A nyugdíjbiztosító értesíti a cégemet , vagy ez hogyan történik?
Köszönöm
Tisztelt Szakértők !
Amennyiben megkapnám a korkedvezményt abban az esetben teljes körű nyugdíjnak számítana-e ?
Azaz ugyan olyan összegű nyugdíjat kapnák , mintha 65 éves korban mennék nyugdíjba?
Előre is köszönöm
Tisztelt Szakértők!
Férjem 2022 januárjában halt meg. Én ekkor 54,5 éves voltam, tehát 1 évig 2023 januárjáig járt az ideiglenes nyugdíj.
Kérdésem. Ha betöltöm a nyugdíjkorhatárt kaphatok-e özvegyi nyugdíjat?
Köszönöm a választ.
Üdvözlettel: Krisztina
Oké nem voltam elég alapos.
Tehát a csepel művek csőgyára amit kihagytam.
„ gyártott izzó acéltömbből ( hengerléssel-nyújtással ) különböző csőkészítményeket” Így van, annyi kiegészítéssel, hogy az acélcsöveket húzással és hegesztéssel is gyártották. Vannak a húzott, varrat nélküli acél csövek és a hegesztett acél csövek. Vonal és spirál hegesztett csövek
Sajnos ez már a múlt.
További kutakodást és szerencsét.
„Az ember azért bízza meg az ügyvédjét, mert megbízik benne. Akkor viszont hallgasson is rá.”
Pontosan ezt teszem , hiszen elmondása szerint nem munkajog a szakterülete így tanácsolta , hogy más forrásból is próbáljak segítséget kérni a döntésemhez
„Érdekes.
Mo.-on ilyenmunkahely nem sok volt.
Dunaújváros, Diósgyőr, Ózd és talán Bp.-en a Lörinci hengermű. Ezek nagy foglakoztatók voltak, szinte hihetetlen, hogy nyomtalanul eltűntek.”
25 évvel ezelőtt szűnt meg - Csepeli Csőgyár -a főkaputól a dunapartig húzódó területen gyártott izzó acéltömbből ( hengerléssel-nyújtással ) különböző csőkészítményeket
Az ember azért bízza meg az ügyvédjét, mert megbízik benne. Akkor viszont hallgasson is rá.
(Általánosságban azért elmondom, hogy a közigazgatási per illetéke 30K. Ezt és az ügyvédi munkadíjat kockáztatja a fél, ha perel. A hivatal - elég nagyvonalúan csak ritkán érvényesít perköltséget; ha mégis, az is csak néhány tízezer.)
„.., hogy kohász lakatosként dolgoztam 12 hengersoron ,”
Érdekes.
Mo.-on ilyenmunkahely nem sok volt.
Dunaújváros, Diósgyőr, Ózd és talán Bp.-en a Lörinci hengermű. Ezek nagy foglakoztatók voltak, szinte hihetetlen, hogy nyomtalanul eltűntek.
Tisztelt Szakértők!
Előző kérdésem óta (2022.03.20) ismét benyújtottam 2023 októberében kérésemet kohászatban eltöltött éveim ( 20 ) után járó korkedvezmény ügyében . Újabb két tanút sikerült felkutatnom , akik egybehangzóan büntetőjogi felelősségük teljes tudatában nyilatkoztak arról , hogy kohász lakatosként dolgoztam 12 hengersoron , amit aláírásukkal is megerősítettek...Nos "természetesen "
ismét elutasító határozatot hoztak jóval a törvényben előírt 75 napon túl .(2024 április közepén kaptam meg ) Az indok szerint
" megnyugtató módon nem nyert bizonyítást, hogy igénylő teljes munkaidejében
melegüzemi körülmények között dolgozott volna, a két tanú a jogviszony teljes ideje alatt nem dolgozott együtt igénylővel
Ennyi a rövid indoklás ami minden tekintetben megalapozatlan és már-már sablon szöveg
Erre az összefércelt egy mondatra kellett várnom 180 napot ?
( a mentők , rendőrség , tűzoltóság , és még sorolhatnám teljes munkaidejükben
területen voltak ? )
1. teljes munkaidőm alatt nem dolgoztam melegüzemi körülmények között
Egyetlen kohász sem töltötte teljes munkaidejét a hengersoron , hiszen a kohász pihenőben megegyezett idő szerint váltották egymást pedig csak 8 órában dolgoztak.... Jómagam pedig 12 órás munkarendben dolgoztam
2 két tanú a jogviszony teljes ideje alatt nem dolgozott együtt igénylővel
Mindkét tanú az üzemfenntartáshoz tartozott , akárcsak én mindketten gépészek voltak .
Tanúkat kértek és ez sem elég ? Azóta eltelt 40 év már élő tanút honnan keressek ?
Az ügyvédem szerint aki benyújtotta tavaly az adategyeztetési kérelmemet nem sok értelme van bírósághoz fordulni jogorvoslatért , mert tapasztalata szerint az a gyakorlat , hogy a bíróság jóváhagyja az elutasító határozatot . Természetesen továbbra is vállalja a képviseletemet , amennyiben úgy határozok.
Önök mit tennének a helyemben ?
Köszönettel várom megtisztelő válaszukat
Tisztelt Kovács-Béla-Sándor! Köszönöm szívélyes "szakmai" válaszod..DE! Nem-, nem tudom, mivel nem vagyok jogász (ezért is kérdeztem..) A kúriai döntés-amire az aloeres védiratában is hivatkozott- annyit mond, hogy "...teljes MUNKAIDŐBEN ".( Napi ? Heti? Havi?)..Azt is írja az alperes, hogy " ..a korkedvezményre jogosultságot nem a munkaszerződé/megbízási szerződés jellege ( teljes vagy részmunkaidő), hanem az adott munkakörben végzett munkavégzés TÉNYE alapozza meg.." "Érdekesség "képpen elmondom, hogy a korkedvezményre jogosultságot -2002.évre vonatkozóan- azokra a napokra, amikor "külsős" munkavállalóként havi 80 órában járművet vezettem "munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében" az alperes elismerte. ( Ugyanaz volt a helyzet, tehát : a főállásom mellett, "havi 80 órában", szabadnapjaimon , NAPI teljes munkaidőben járművet vezettem..) Természetesen CSAK azokra a napokra, amikor ténylegesen dolgoztam.. Tényleg nem értem, ha azt elismerték, akkor az 1989-1993 közötti időket miért nem?? 70 napról van szó..(Havonta kb 6-7 szolgálatot teljesítettem..)
Tiszteletem!
Nyugdíj szolgálati idővel kapcsolatban adategyeztetési eljárást kezdeményeztem. A "határozat" a szolgálati időimet helyesen tartalmazza, viszont pályám során "korkedvezményre jogosító" munkakörben is dolgoztam. (Járművezető). A határozattal nem értettem egyet, kértem annak felülvizsgálatát vagy a közig.bíróság felé továbbítását. A bíróság a keresetemet elutasította arra hivatkozva, hogy "csak a teljes munkaidőben" végzett munka jogosít nyugdíj korkedvezményre. A határozatot hozó szerv egy kúriai állásfoglalásra hivatkozva a zt állapította meg, hogy " a bírói gyakorlat szerint csak a teljes NAPI munkaidőben végzett munka után állapítható meg jogosultság". Nos. Az általam benyújtott dokumentumok alapján én a főállásom mellett, "havi 90 órában" (tehát nem heti 20!, ahogy az a hatósági nyilvántartásokban szerepel!) láttam el korkedvezményre jogosító munkakörben szolgálatot. A főállásomban 12/24 munkarendben dolgoztam és a SZABAD/PIHENŐ napjaimon járművet vezettem, NAPI teljes munkaidőben. Kértem azon NAPOK elismerését, amelyeken járművet vezettem (munkaszerződés alapján, a főállás meéllett!) A T. Törvényszék elutasította a keresetem, mondván :" csak a teljes munkaidőben végzett munka jogosít korkedvezményre". Kérdésem: A "teljes munkaidő" a NAPI munkaidőre vonatkozik - ami a közlekedésben lehet 7 óra is, meg 10 óra is), vagy a munkaviszonyra ( teljes munkaidős, részmunkaidős) ? Köszönöm szépen
Nyujtsatok be egy szolgálati idő elismerési kérelmet.
.
Ha közvetlenül benyujtod a nyugdijkérelmet,kapsz egy elutasitó határozatot,viszont tételesen benne lesz az összes eddigi elismert és nyilvántartott szolgálati időd.
Ebből már látod mikor éri el a feleséged a 40éves jogosultságot.
.
Hát meg kell igényelni azt a nyugdíjat a megfelelő nyomtatvánnyal.
Ügyfélkapuval akár online is.
https://www.allamkincstar.gov.hu/…egi-nyugdija
A végén le vannak írva a teendők.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02