végrehajtás gépkocsira

papinianus88 # 2024.08.02. 11:16

Egyszerű. Ha a rendelet szerint észleli a végrehajtó, hogy 1. az adós foglalkozásához kell a gépjármű (taxis) , akkor 500 ezres becsérték esetén NEM foglalhatja le, mert a rendelet tiltja. Ha a gépjármű becsértéke mondjuk 2 millió forintban állapítható meg, akkor azt lefoglalhatja, DE a sikeres értékesítés esetén a taxisnak az 1,2 millió forint visszajár (abból vegyen magának újat, ha tud alapon), a felette lévő 800.000 - Ft fordítható a követelések kielégítésére ( jó még előtte a végrehajtási költségeket is le kell vonni)

De ahogyan említettem, már csúszik a jogalkotói cél, hiszen 1,2 millió forintért már aligha kap egy taxis olyan gépjárművet, amivel naponta több 100 km-t hajtja a gépet. 2001 óta szerintem érdemes lenne felülvizsgálni ezt az értéket... De mondom ez az adósok 0,5%-ra, ha vonatkozik. A foglalkozáshoz nélkülözhetetlen, ha taxis, vagy kamionozik és ezt igazolja, vagy ételfutár. De nem tartozik bele az, aki arra hivatkozik, hogy ő a gépjárművel jár be a városba dolgozni. Tessék akkor kifizetni a tartozást, vagy buszra szállni, gyalog menni, előbb ébredni, a munkahelyre, mert ott van alternatíva.

detti789 # 2024.08.02. 06:42

papinianus88, köszönöm szépen a válaszodat!

A rokkantsági kártyás dolog nyilván elengedős...

Már csak az nem világos (vagy kéne több kávét innom így kora reggel) hogy ha a megállapított érték 1,2 millió alatt van, akkor semmiképpen nem kerülhet végrehajtás alá, vagy a végrehajtón múlik tulajdonképpen minden? Vagyis be is vonható mégis, vagy mivel megfelel a feltételeknek, semmiképpen sem?

Adásvételi szerződéssel vettem két hónapja, kétlem hogy több mint félmillióval többre becsülnék most, bár lehet ezt csak én gondolom így, és a papír sokmindent elbír...

papinianus88 # 2024.08.01. 13:41

Igazából akkor lenne mentes vagyontárgy,hogyha rokkantsági kártyával rendelkeznél, akkor nem foglalható. (Vht. 90. § (1) bek. i) pontja) A 13/2001 IM rendelet is konkretizál eseteket, de az azokra vonatkozik, akiknek foglalkozásához úgy nélkülözhetetlen a gépjármű, hogy az fogalmilag is kizárt (például taxis, anélkül nehéz) és a típustól függően van egy becsérték is megállapítva, ami sajnos jó ideje nem került módosításra, pedig szerintem elég kevesen taxiznak 1,2 milliós becsérték alatti gépjárművel.

Ha nem is lesz mentes vagyontárgy, a végrehajtó foglalásától számított 8 napon belül kérelmezheted (Vht. 103. § (8) bek.) a foganatosító bíróságtól az árverésig történő használatot, méltányolható okokra hivatkozva (pl: kisgyermek szállítása), de vigyázz, ha felszólít a végrehajtó, hogy árverésen értékesítené, és te nem bocsátod a rendelkezésére, akkor speciális rendelkezésként a gépjármű becsértékének megfelelő összegű rendbírságal sújthat a bíróság. (Vht. 45/A. § (8) bek.)
Persze a végrehajtást kérő a rendelkezési joga alapján nyilatkozhat, hogy hozzájárul a feloldáshoz/ vagy ne legyen foglalva, de ez ritka.

detti789 # 2024.08.01. 09:49

Tisztelt Szakértők!

Van egy 20 éves, kb 400 ezer forintot érő autóm, melyet munkába járáshoz használok egyik településről a másikra, illetve iskolás kiskorú gyermekemet szállítom vele napi szinten.

Bármilyen módon kikerülhet ez a kocsi egy esetleges végrehajtás esetén a végrehajtás alól?

Segítségüket köszönöm!