Gyermek tulajdon

drbjozsef # 2024.08.02. 05:12

kati48

A szocpol (és a CSOK) támogatások feltétele a 10 évig az ingatlanban lakás, ennek biztosítására az állam elidegenítési tilalmat jegyeztet be a ház tulajdoni lapjára. A bejegyzéstől számított tíz évig senkinek, a gyermekeidnek sem adhatod/ajándékozhatod el az ingatlant.

Egyébként nincs olyan, hogy "átiratom". Eladod nekik, vagy nekik ajándékozod. Előbbi esetén a gyermekeidnek ki kellene fizetni a vételárat részedre, szóval gondolom az utóbbi terveznétek.

Ha te mint anya maradsz benne, szülői felügyeleti jogod van, DE az ingatlan már nem a tulajdonod, hanem a gyerekeidé, akkor természetesen TE nem adhatod el senkinek, hiszen nem a te tulajdonod. A gyermekeid eladhatják, ha ők kiskorúak még az eladáskor, akkor a nevükben eljárhatsz, de csakis a gyámhivatal beleegyezésével. A pénz természetesen a gyerekeké lesz, külön számlára el kell helyezned, és ha másik ingatlant vennétek, akkor az természetesen csak a gyerekek nevére kerülhetne - hiszen az ő pénzük.

A kiskorú nevére "iratott" ingatlan sok vesződséggel járhat a gyámhivatal miatt.
Ha nekik ajándékozzátok az ingatlant, akkor az többé nem lesz a tietek, nem rendelkezhetsz vele.

kati48 # 2024.08.01. 20:54

Kérdezni szeretném, szocpollal terhelt ingatlanunkat átirathatjuk e a gyermekek nevére. Válunk, s mindketten azt szeretnénk ha a ház a gyerekek nevére menjen, csakhogy még terhelt szocpollal. Ha én, az anya maradok benne, s nekem van meg a szülői felügyeletem, akkor én ezt az ingatlant később eladhatom ?