Határozat jogerőre emelkedése - mikor?

Szomorú örökös # 2025.01.15. 16:26

Birtokos

A bíróságtól kaptam egy végzést, hogy annak jogerőre emelkedése után a befizetett illeték 90%-át visszaigényelhetem a NAV-tól. A végzés ellen, az illetékre vonatkozó rendelkezés tekintetében pedig 15 napon belül lehet fellebbezni. Az eljárás megszűnt mivel a szüneteltetés megállapítása óta eltelt 4 hónap.

Az, hogy az eljárás megszűnt, automatikusan természetesen nem jelenti a jogerőre emelkedést. Egyébként én úgy tudom, hogy nem 4, hanem 6 hónap után van a szüneteltetett bírósági per megszüntetése, bár lehet azóta ez változott. Nekem is volt ilyen szünteltetett peres eljárásom, ami bizony 6 hónap után szűnt meg és akkor én is csak a 10 %-ot kellett kifizessem. Szóval még akár ez is lehet, amiért nem szűnt meg az eljárás.

Természetesen sem én sem az alperes nem fellebbeztünk. Vártam több, mint egy hónapot, majd írtam az illetékes NAV-nak, hogy kérem vissza az illeték 90%-át. Csatoltam.....a bíróság végzését, melyben benne van, hogy az eljárás megszűnése miatt a többlet illetéket visszaigényelhetem.

Te úgy gondoltad, hogy ha csak vársz, azzal megoldódik magától a történet. Nos, nem így lett!

Szomorú örökös # 2025.01.15. 16:19

osztap

legrosszabb esetben utána újra beadod a kérelmet a NAV-hoz, immár mellékelve a jogerősített megszüntető végzést

Lehet egy kicsit ezt most elkapkodta.

osztap # 2025.01.15. 15:20

Birtokos,

A NAV nem tudja, hogy fellebbeztek-e a megszünető végzés ellen. Honnan tudná? Ezért, amikor eltelt a fellebbezési határidő, és nem érkezett fellebbezés, a bíróság ráüt egy pecsétet a végzésre, amire ráírják, hogy jogerőre emelkedett ekkor meg ekkor. Ezt meg kellett volna küldeniük Neked, de elfelejtették.

Kérelmedre meg fogják (remélhetőleg) csinálni. A hét nap, khm, ambiciózus, de legrosszabb esetben utána újra beadod a kérelmet a NAV-hoz, immár mellékelve a jogerősített megszüntető végzést.

Birtokos # 2025.01.15. 14:46

Tisztelt Fórumtársak!

Tavaly, felperesként volt egy polgári peres ügyem, amelynél az első tárgyaláson az alperessel közösen kértük az eljárás szüneteltetését.
A szünet alatt sikerült peren kívül megegyeznünk, így 4 hónap elteltével az eljárás automatikusan megszűnt.
A bíróságtól kaptam egy végzést, hogy annak jogerőre emelkedése után a befizetett illeték 90%-át visszaigényelhetem a NAV-tól. A végzés ellen, az illetékre vonatkozó rendelkezés tekintetében pedig 15 napon belül lehet fellebbezni. Az eljárás megszűnt mivel a szüneteltetés megállapítása óta eltelt 4 hónap.
Természetesen sem én sem az alperes nem fellebbeztünk. Vártam több, mint egy hónapot, majd írtam az illetékes NAV-nak, hogy kérem vissza az illeték 90%-át. Csatoltam a banki utalások kivonatát az illeték befizetéséről, valamint a bíróság végzését, melyben benne van, hogy az eljárás megszűnése miatt a többlet illetéket visszaigényelhetem.
Kb. két hét múlva (tegnap) kaptam a NAV-tól egy hiánypótlási felszólítást, amiben az áll, hogy a bíróság végzése nem jogerős mert nem tartalmaz jogerősítő záradékot. A visszatérítés alapjául szolgáló jogerős végzés másolatát pedig 8 napon belül küldjem el nekik. Ha ezt nem teszem meg, akkor a már beadott nem jogerős végzés alapján döntenek, vagy megszüntetik az eljárást. Kíváncsi lennék, hogy ki tud ilyen végzést ilyen rövid idő alatt beszerezni bíróságtól, hogy még 8 napon belül el is tudja azt küldeni.
Meg tudná valaki mondani, hogy milyen záradékot hiányol a NAV?
A bíróság elsőfokú döntése nem válik jogerőssé ha ellene nem fellebbeznek? Ráadásul itt csak az illetékre vonatkozó rendelkezés ellen lehetett volna fellebbezni.
Erre vonatkozóan csak a 2004. évi CXL. törvényt találtam.

73/A. § * (1) A hatóság első fokú döntése jogerőssé válik, ha

1. ellene nem fellebbeztek, és a fellebbezési határidő letelt.

Ez pedig a bíróságra lehet, hogy nem vonatkozik?

Minden esetre írtam a bíróságnak, hogy küldjenek egy jogerős záradékkal ellátott végzést.
Ezt tegnap megkapták, mert lajstromozták is. (Elektronikusan küldtem).
Meglepődnék, ha erre 7 napon belül válaszolnának is, hogy még el is tudjam küldeni a NAV-nak.
Mennyi esélye lehet, hogy az előzőleg beküldött végzés alapján is visszafizessék a többlet illetéket?
Köszönöm!

Vadsuhanc # 2018.07.16. 14:10

Tisztelt Fórumozók!

Már csak arra keresem a választ, hogy ha a egy végzés a záradék alapján 2010.09.14. lett jogerős a Pp szerint a jogerőre emelkedés napján vagy csak következő naptól van következménye a végzésnek?

Vadsuhanc # 2018.07.12. 11:23

Segíteni tudna valaki? Igazán hálás lennék.

Vadsuhanc # 2018.07.09. 17:18

Tisztelt Fórumozók!

A közjegyző a végrehajtás elrendelése előtt hozott egy jogutódlásról szóló végzést a végrehajtást kérő személyében beállt változás miatt 2010. évben. Az adósnak ezt a végzést nem küldte meg csak most 8 év múlva. A megküldött végzésen szerepel egy záradék, amely megállapítja, hogy a végzés 2010. év 09.14. napján jogerős lett. Az tiszta és elmagyarázták már itt, hogy ez a jogerősítő végzés nem megtámadható, de a kérdésem, hogy a fellebbezhető végzés megküldésének hiányában is így van-e, hiszen az adósnak esélye sem volt a fellebbezésre. Van-e erre Pp szabály?

A másik kérdésem, hogy a végzés a záradék alapján 2010.09.14. lett jogerős. A Pp szerint a jogerőre emelkedés napján vagy csak következő naptól van következménye a végzésnek?

Köszönöm az esetleges megtisztelő válaszotokat. Nagyon sürgős lenne.

intentio # 2016.06.02. 11:19

edchina 2016.06.01. 09:07

Tisztelt Szakértők!

Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy hogyan lehetséges az, hogy egy 2008/5 végzés miért 2016/5 emelkedik jogerőre? 8 év kellett hozzá. Úgy tudtam ha meg van a végzés, 15 nap ( ha nem fellebbeznek)múlva jogerőre emelkedik egy végzés.
A válaszokat előre is köszönöm!

Milyen végzésről van szó?

2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól

71. § (1) A hatóság - az (5) és (6) bekezdésben meghatározott kivétellel - az ügy érdemében határozatot hoz, az eljárás során felmerült minden más kérdésben végzést bocsát ki.

73/A. § (1) A hatóság első fokú döntése jogerőssé válik, ha
a) ellene nem fellebbeztek, és a fellebbezési határidő letelt,

1. a fellebbezésről lemondtak vagy a fellebbezést visszavonták,
  2. a fellebbezésnek - ideértve a végzések elleni önálló fellebbezést - nincs helye, vagy
  3. a fellebbezés elbírálására jogosult hatóság az elsőfokú hatóság döntését helybenhagyta.

(3) ....a másodfokú döntés a közléssel válik jogerőssé.

edchina # 2016.06.02. 03:17

Köszönöm, így már valamennyire érthető. Csak azt nem értem miért kellett 8 év ahhoz, hogy valami történjen. Ez alatt az idő alatt nem kaptam semmilyen értesítést az üggyel kapcsolatban. Már elkönyveltem, hogy nem kapom vissza a pénzem. Bár lehet, hogy ez így is lesz. Mert olvastam elévülési időről , ami valahol 5 év, máshol pedig 10 év intervallumban van megadva. Köszönöm a hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.01. 08:13

Az, hogy a határozat száma 2008/5.-re végződik, csak annyit jelent, hogy az eljárás 2008-ban indult. Maga a határozat lehet idei is.

Rexor # 2016.06.01. 08:08

Milyen végzésről van szó?

edchina # 2016.06.01. 07:07

Tisztelt Szakértők!

Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy hogyan lehetséges az, hogy egy 2008/5 végzés miért 2016/5 emelkedik jogerőre? 8 év kellett hozzá. Úgy tudtam ha meg van a végzés, 15 nap ( ha nem fellebbeznek)múlva jogerőre emelkedik egy végzés.
A válaszokat előre is köszönöm!

Immaculata # 2016.05.29. 16:09

Az ingatlan a Tied. Más fizetési kötelezettségét nem terhelheted rá a saját ingatlanodra.

Immaculata # 2016.05.29. 16:07

Ameddig nem tesz le a haszonélvező biztosítékot, addig nem mehet vissza az ingatlanba.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.29. 12:49

Legalább te érted, amit írsz? Nem volt ügyvéded?

nytina79 # 2016.05.29. 11:20

Érdeklödnék,hogy meg nyertem egy tárgyalást haszonélvezet és tulajdon jog,a haszonélvezeti jogot felfüggesztettem,mivel nem rendeltetés szerűen használták az ingatlant,ezért biztosíték adásáig ,fel van függesztve,fizetni kell 960 e /FT OT,de erre volt 15-napja,de meg kell határoznia hogy a végzés mely részével nem ért egyet.Erre most meg kaptam ugyan azt a végzést,csak mellékelve,egy papirt,hogy,VÉGZÉS
A bíróság megállapítja,hogy az ítélet xy napján jogerőre emelkedett és végrehajtható vált.Akkor ezzel vége?
Másik kérdésem,hogy nem tudja a végrehajtó az összeget be hajtani mert nincs miből,és börtönben van,ha ki szabadul vissza kell engednem,a házba?akkor is ha nem fizet?De a szülöi házat ha meg terhelem,hogy jegyezzenek be rá mint tulajt,ezzel az összeggel.Akkor a ki nem fizetésig még mindig nem mehet oda be?

gitron # 2008.09.21. 13:22

Szívesen.

Katica2001 # 2008.09.21. 12:34

Gitron, köszi szépen!

gitron # 2008.09.21. 12:30

Ha a fellebbezésre nyitva álló idő eltelt és nem fellebbeztek, akkor jogerőre emelkedik. Vagyis 15 nap múlva.
Na persze ha több érdekelt kapja a határozatot, akkor mindenkinek a saját kézhezvételétől számít a 15 nap.

Katica2001 # 2008.09.21. 10:41

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy egy határozat mikor emelkedik, -azaz hány napon belül- jogerőre?
Az van a levélben , hogy a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezéssel lehet élni, ezért úgy gondoltam, hogy a jogerőre emelkedés: 30 nap.
Ti mit gondoltok erről?
Köszi a választ!