Tisztelt Fórumtársak!
Tavaly, felperesként volt egy polgári peres ügyem, amelynél az első tárgyaláson az alperessel közösen kértük az eljárás szüneteltetését.
A szünet alatt sikerült peren kívül megegyeznünk, így 4 hónap elteltével az eljárás automatikusan megszűnt.
A bíróságtól kaptam egy végzést, hogy annak jogerőre emelkedése után a befizetett illeték 90%-át visszaigényelhetem a NAV-tól. A végzés ellen, az illetékre vonatkozó rendelkezés tekintetében pedig 15 napon belül lehet fellebbezni. Az eljárás megszűnt mivel a szüneteltetés megállapítása óta eltelt 4 hónap.
Természetesen sem én sem az alperes nem fellebbeztünk. Vártam több, mint egy hónapot, majd írtam az illetékes NAV-nak, hogy kérem vissza az illeték 90%-át. Csatoltam a banki utalások kivonatát az illeték befizetéséről, valamint a bíróság végzését, melyben benne van, hogy az eljárás megszűnése miatt a többlet illetéket visszaigényelhetem.
Kb. két hét múlva (tegnap) kaptam a NAV-tól egy hiánypótlási felszólítást, amiben az áll, hogy a bíróság végzése nem jogerős mert nem tartalmaz jogerősítő záradékot. A visszatérítés alapjául szolgáló jogerős végzés másolatát pedig 8 napon belül küldjem el nekik. Ha ezt nem teszem meg, akkor a már beadott nem jogerős végzés alapján döntenek, vagy megszüntetik az eljárást. Kíváncsi lennék, hogy ki tud ilyen végzést ilyen rövid idő alatt beszerezni bíróságtól, hogy még 8 napon belül el is tudja azt küldeni.
Meg tudná valaki mondani, hogy milyen záradékot hiányol a NAV?
A bíróság elsőfokú döntése nem válik jogerőssé ha ellene nem fellebbeznek? Ráadásul itt csak az illetékre vonatkozó rendelkezés ellen lehetett volna fellebbezni.
Erre vonatkozóan csak a 2004. évi CXL. törvényt találtam.
73/A. § * (1) A hatóság első fokú döntése jogerőssé válik, ha
- ellene nem fellebbeztek, és a fellebbezési határidő letelt.
Ez pedig a bíróságra lehet, hogy nem vonatkozik?
Minden esetre írtam a bíróságnak, hogy küldjenek egy jogerős záradékkal ellátott végzést.
Ezt tegnap megkapták, mert lajstromozták is. (Elektronikusan küldtem).
Meglepődnék, ha erre 7 napon belül válaszolnának is, hogy még el is tudjam küldeni a NAV-nak.
Mennyi esélye lehet, hogy az előzőleg beküldött végzés alapján is visszafizessék a többlet illetéket?
Köszönöm!