Végrehajtás jogutódlása


Angi # 2024.08.02. 17:28

Köszönöm a választ.
Azt lehet tudni, hogy az 5 év elévülési idő mikortól számítódik? Maga az alap végrehajtási eljárás, ami alapján édesapánk fizetett, 2008-as, a hagyatéki végzés ezévi.
A követelés jogcíme kapcsán annyit tudunk, hogy egy ingatlan eladás után a vevő műszaki állapot miatt indított eljárást és kért kártérítést.

papinianus88 # 2024.08.02. 15:18

Ha a végrehajtást kérő nem nyilatkozik, akkor szünetelhetne a Vht. 52. § b) pontja alapján, DE a rendelkezés szerint: „a végrehajtást kérő vagy az adós meghalt, vagy a nem természetes személy adós megszűnt, és a jogutód vagy az ellenérdekű fél nem kérte a jogutódlás megállapítását,

Ha van jogerős hagyatékátadó végzés, amelyben egyértelműen megállapítható, hogy adósi oldalon jogutódlás megállapítható, akár az örökösök is kérhetik a jogutódlás megállapítását. Ezért is rendelkezik úgy a jogalkotó, hogy mind a jogutód, mint az ellenérdekű fél lehet kérelmező.

Ha nincs kérelem, akkor Vht. 52. § b) pontja alapján szünetel. A szünetelés ideje alatt a követelés elévülhet, függ a követelés jogcímétől, de általános elévülési idő 5 év. A követelés a kifizetés napjáig kamatozik.

Angi # 2024.08.02. 14:35

Üdvözlöm!
Édesapám hagyatéki tárgyalásán került elő, hogy jogerős végrehajtás alapján a nyugdíjából 15 éve levonást végeztek, kb. havi 15-25 ezer forint értékben.
A hagyaték alapján a tartozást is örököltük. Megállapodnánk a jogosultakkal.
Egyeztettem a végrehajtóval és azt mondta, hogy csak a végrehajtást kérő tudja intézni náluk a továbbiakat úgy, hogy kéri a jogutódlást és utána tudjuk majd a megállapodást intézni. A jogutódlással kapcsolatos nyilatkozat tételi felhívásukra a végrehajtást kérők nem reagáltak.
Az lenne a kérdésem, hogy meddig áll fenn az öröklés kapcsán a mi felelősségünk? Illetve ha nem kérik a jogosultak a jogutódlást, akkor mi lesz az eljárással? Meddig szünetel? Mikor évül el? Ha ők nem lépnek, akkor az adósság egészen addig kamatozik?
Köszönettel