Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


karszih # 2021.01.13. 15:27

Köszönöm Gerbera!
Azért tértem ki erre a perre, ugyanis itt a forumon sok esetet olvastam ezzel kapcsolatban, hogy emberek szinte tönkre mennek azzal, hogy egyszerűen nem tudják birtokba venni azt, ami a tulajdoni lapon már rég a tulajdonuk, ugyanis az adóst nem tudják kitenni, annak ellenére, hogy a 30-45 nap között írásban kérték a kiürítést, birtokba adást.
GERBERA: Valahol Öntöl olvastam egy olyat, megpróbálom idézni, " egyszerű ember, aki nem jártas a dolgokban ne is foglakozzon a páratlan vagy páros számokkal " ez alatt, mit értett, a végrehajtási ügyszámban van egy meghatározó tényező, amit jobb ha figyelembe veszünk az eljárás lebonyolítása miatt?

HA szabad ilyet, akkor megragadnám az alkalmat, miszerint: A FORUMON TÖBB OLYAN SZEMÉLY VAN, AKINEK EZ A MUNKATERÜLETE. HA VAN RÁ MÓD, (TERMÉSZETESEN DÍJ ELLENÉBEN), AKKOR ÉLNÉK A LEHETŐSSÉGGEL, MISZERINT A KEZDETEKTŐL FOGVA SZERETNÉM HA JOGI SZEMÉLY KÉPVISELNE! e-mailen várom az esetleges segítséget, ezzel kapcsolatban!

Esetemben, ismételt árverésről van szó, 50%-minimáláron. 1/1 tulajdon, jelenleg tulaj lakja, de beköltözhető, tehermentes, nincs haszonélvező.
Előleg befizetésre került, azonban még érvényes licitet nem tettem, 1 hónapom van még, várok.

Továbbá olyan kérdésem lenne, hogy mi határozza meg az 50%-minimálárat? Tudtommal a nem lakóingtalan esetében lehet kikiáltási ár 70% alatt, viszont ez lakóingatlan, esetleg a többszöri sikertelen árverés miatt került megállapításra az 50%-?

A tulajdoni lapon 2011-2012-ben banki jelzálog került bejegyzésre devizahitel miatt, ezzel párhuzamosan illetve azóta tetemes összeg került felhalmozódásra, ebből fakadóan több végrehajtás van folyamatban.
Esetemben az április 30-val lejáró moratóriumot kell figyelembe venni VAGY a devizahitel ezt kitolja, ha igen mennyivel? Az adós valószínűleg, mindent megfog tenni, hogy keresztbe tegyen.. Van esélyem a teljes procedúrát lerendezni 2021.05.03-tól számított pár hónapon belül vagy években kell számolnom? Köszönöm és elnézést kérek tudatlanságomért!

gerbera317 # 2021.01.11. 16:14

ezt vontam le
Ha ma veszel egy ingatlant, akkor az adóst a végrehajtó május 3-án onnan kirakhatja. Márpedig az nem 6 hónap.
de az adós pert indít, ami évekig húzódhat
És mire indítana pert? Ítélt dologban, ami már végrehajtási szakban van, annak is a vége felé? Jó, láttunk már karón varjút, de ne ez legyen a kiindulópont.

karszih # 2021.01.11. 16:06

A 6 hónapot nem Ön írta, viszont a felsorolt határidőkre vonatkozóan ezt vontam le, hogy max 6 hónap alatt kiforrja magát..

Viszont azt nem értem, ha nincs halasztható hatálya, a kiköltöztetésnek, de az adós pert indít, ami évekig húzódhat, akkor hogyan tudom mégis kiköltöztetni pár hónap lefolyása alatt, ha nem záródott le a per?!

gerbera317 # 2021.01.11. 15:40

ez kb. max 6 hónap alatt mindenképpen lezáródik
Milyen "max 6 hónap"? Én ilyet nem írtam.
mert az adós bármikor megtámadhatja a kilakoltatást.
Az igaz, hogy megtámadhatja, de az is igaz, hogy annak nincs halasztó hatálya. Netán friss hús az eljáró végrehajtó, vagy csak nem megfelelő személlyel beszéltél?
Ha (...) nem kell megvárnom az adós kiköltözését, akkor melyik szakaszban van jogom
Nincs jogod. se lehetőséged. Amíg az adós ott lakik, te oda be nem mehetsz. Ezért kell őt a végrehajtónak előbb kiraknia.

karszih # 2021.01.11. 15:32

Tisztelt gerbera317!
Köszönöm segítségét! A végrehajtóval többször is felvettem a kapcsolatot, de nem állnak megfelelően szóba illetve nem adnak megfelelő tájékoztatást.. azt a választ kaptam, hogy akár évekig elhúzódhat egy ilyen procedúra, mert az adós bármikor megtámadhatja a kilakoltatást.

Azonban, ha jól értelmezem, amit írt.. ez kb. max 6 hónap alatt mindenképpen lezáródik. Ha egyáltalán van ilyen és nem kell megvárnom az adós kiköltözését, akkor melyik szakaszban van jogom, lehetőségem a beköltözésre?

gerbera317 # 2021.01.11. 14:55

nem találok pontos infót
Ez a topik szinte csak erről szól, és nagyjából két képernyőnyi görgetésenként egyszer le van írva. Talán most jött el a 2 képernyő vége, tehát:
Az adósnak - ha mást halasztásra okot adó körülmény nincs - az árverést követő 30. napig kell ingóságaitól kiürítve elhagyni az ingatlant, és biztosítani, hogy a végrehajtó azt a vevőnek átadhassa. Ha ezt elmulasztja, a 30. napot követő 15. napig kérelmezheti a vevő a végrehajtótól a kiürítést. A végrehajtó a kérelemről 8 napon belül értesíti az ingatlan fekvése szerinti jegyzőt, majd az innen számított 60 nap elteltével intézkedik a kiürítés iránt. Ha ez április 30. előtti téli időszakra esik, akkor a kiürítést április 30-át követő időszakra halasztja el.
Ez a rengeteg képernyő-koptatás elkerülhető lenne, ha a vevő az árverési jegyzőkönyv aláírásakor - csak úgy mellékesen -megkérdezné ugyanezt a végrehajtót...

karszih # 2021.01.11. 14:43

Üdv! Lehet sokszor feltett kérdés, kérem nézzék el, nem találok pontos infót, ezért szeretnék segítséget kérni!

MBVK.-n nyert licit esetén, hogyan vehetem birtokba az ingatlant, olyan tekintetben, hogy 1/1 tulajdoni hányad, nincs haszon élvező, tehermentesen és beköltözhetően van hirdetve, viszont jelenleg az adós benne lakik!

..elvileg ha jól tudom,sikeres licit esetén 15 napon belül ki kell fizetnem az ingatlant, ez rendben van, de mi lesz a bentlakóval, milyen jogai vannak kinek a kötelessége és költsége kiköltöztetni, én betudok e költözni azonnal a 15 nap elteltével? Sajnos minden hasznos információra szükségem lenne, köszönöm! Ha Bp.-en tudtok esetleg olyan jogi személyt, aki ebben tud rugalmasan segíteni, azt is szívesen fogadom!

Robert95 # 2021.01.07. 16:37

Jogerős jegyzőkönyv alatt arra a vízjellel ellátott dokumentumra értettem, amit ma kaptam meg a vh-tól, mivel ugye nem érkezett kifogás a vétel ellen, illetve a jegyző jogerőre emelte. Lehet rosszul fogalmazok, elnézést kérek érte! A 15 nap alatt pedig arra gondoltam, hogy a mai naptól (ma vettem át a jogerős jegyzőkönyvet), 15 napig kérhetem hivatalosan a vh-tól az ingatlan átadását/kiürítését (a kiürítés itt nem opció, mert lakatlan).
Mindezt csak azért kérdeztem, mert ugye miután felkerülök széljegyre birtokba veszem két tanuval - jegyzőkönyvezve stb., viszont ha nem fogadják el a közművek átírásnál ezt a saját magam által készített birtokba vételi papírt, akkor a vh-tól kell kérnem valami hasonlót (ha jól tudom).

gerbera317 # 2021.01.07. 15:54

Milyen jogerős jegyzőkönyv? Milyen 15 nap?
154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek. Igazából nem kérni kell, hanem emlékeztetni erre a kötelességére. És ha ezt elmulasztotta, bármikor pótolhatja.

Robert95 # 2021.01.07. 15:27

Vedd birtokba, jelentsd be a végrehajtónak, és kérd, hogy ő is adja át a Vht. 154. § szerint!

Köszönöm Gerbera!

Erre jogerős jegyzőkönyv átvételétől 15 napom van ugye? (Kérni a vh-tól az átadást)

papinianus88 # 2021.01.07. 13:18

Az árverési vevővel szemben milyen jogi lehetőségem van ? mert a végrehajtó nem tehet róla, mivel MBVK rendszert nem Ő üzemelteti, írta a válaszában, mert Én imailba kértem , hogy tartom a vételi összeget, és a nevemre állítsa ki az árverési jegyzőkönyvet, mint az elővásárlási jog jogosultságának.
Segítséget kérek, hogyan maradhat továbbra is családi tulajdonban a lakás ?

Ilyen nincs. Ezért regisztrálták Önt az Elektronikus Árverési Rendszerbe. Szépen ott nyomkodni kell a licitet, hogy a rendszer rossz lehet? Sajnos az szerencsétlenség, de semmi sem zárta ki azt, hogy az előárverezési jogát félretolván (ami gyakorlatilag olyan pici jogosultság, hogy nagyon sok értelme nincs is) nyom egy demoralizáló licitet és akkor mások nem tesznek magasabb ajánlatot.

E-mailban a végrehajtó azt sem fogadhatná el, hogyha karácsonyi üdvözlőlapot küld, nemhogy azt, hogy tartja a vételi összeget. Joghatás kiváltására alkalmatlan. Amúgy ilyen nincs, ha az árverési rendszerben lemarad, akkor kimarad. Sajnos. (Amúgy a jogszabály-változás az próbál ezen javítgatni, de majd kiderül)

Az egyetlen opció a gerbera javaslata. A polgári anyagi jog szabályai szerint próbálja megvásárolni a haszonélvezeti joggal terhelt tulajdoni hányadot, sokat nem kezdhet vele a társtulajdonos (árverési vevő).

Ami még eszembe jutott: Közös tulajdon megszüntetése. Ebben az esetben a végrehajtási eljárásban licitálhat a végrehajtást kérő és az adós is (habár valójában egyik sem végrehajtást kérő vagy adós) De az kicsit macerás. (Végrehajtás szempontjából nem, mert a végrehajtható okiratban rendelkezni kell a feleknek a vételárról,így nem kell becsértéket megállapítani a végrehajtónak, valamint a végrehajtási költségek viseléséről.)

gerbera317 # 2021.01.07. 10:26

A licitnaplóban nem láthatták a nevedet, még csak a felhasználói nevedet sem, hanem kizárólag az álnevet!
hogyan maradhat továbbra is családi tulajdonban a lakás?
Meg kell venni az új tulajdonostól. Nagyon erős alkualap, hogy ő sem birtokon belülre nem kerülhet, sem használati díjat nem követelhet. Kénytelen lesz eladni neked, akár még veszteségesen is.
Banki tartozás is volt a követelések között? Mert akkor lehet, hogy bank vette meg, aki egyáltalán nem akarta megvenni, hanem csak felverni az árat, csakhogy rajta maradt a licit, mivel te a rendszerhiba miatt nem tudtad tartani a vételi ajánlatot.

Marcsika46 # 2021.01.07. 09:57

Tisztelt Hozzáértők, Szakértők.
A lakótelepi lakás 1/4 tulajdon részére lakottan, özvegyi joggal terhelten árverezést tűztek ki. Az 50 % tulajdon részem és haszonélvezeti jogom van a másik 50 %-ra, az adós a lányom aki 10 éve örökölte az 1/4 tulajdon részt és nem velem lakik.
Én az Ingatlanárverezési Hirdetmény átvétele után kértem a Végrehajtó segítségét, hogy számolja ki az összes tartozás összegét, amelyet a tulajdonrész megvásárlásával rendezek, és állítsa le az árverést. Ő azt válaszolta, hogy a 6 db végrehajtás kérővel egyenként rendezzem a tartozást, és a továbbiakban felvilágosítást csak az adósnak ad. A jelenlegi vírusos életünkben Én a veszélyeztettek közé tartozom, ezt fizikailag nem tudtam vállalni.
Ezért elintéztem, hogy előárverezési joggal részt veszek a licitáláson, így az Én valódi nevem is látszott a licitnaplóban. A licit lezárása előtt 1 órával 5 fő licitált a lakásra, a licitálási idő hosszabbításával, technikai probléma jelentkezett a rendszeren, amelyet kétszer tudtam korrigálni, de a harmadik kísérletemnél,már a licit gomb nem működött, lefagyott, így nem Én nyertem a licitet.
Az árverési vevővel szemben milyen jogi lehetőségem van ? mert a végrehajtó nem tehet róla, mivel MBVK rendszert nem Ő üzemelteti, írta a válaszában, mert Én imailba kértem , hogy tartom a vételi összeget, és a nevemre állítsa ki az árverési jegyzőkönyvet, mint az elővásárlási jog jogosultságának.
Segítséget kérek, hogyan maradhat továbbra is családi tulajdonban a lakás ?

gerbera317 # 2021.01.07. 09:43

Vedd birtokba, jelentsd be a végrehajtónak, és kérd, hogy ő is adja át a Vht. 154. § szerint!

Robert95 # 2021.01.06. 21:35

Tisztelt fórumozók!
A napokban kapom meg a jogerős árverési jegyzőkönyvem egy ingatlanról, ami lakatlan. A korábbi tulaj nincs képben, Nekem kell birtokba vennem az ingatlant.
A kérdésem az lenne, hogy attól függetlenül, hogy birtokon belülre kerülök két tanúval - jegyzőkönyvezve mindent illetve fotózva, Nekem még kérnem kell írásban a végrehajtót arra, hogy adja számomra birtokba az ingatlant?!
Ellentétes információim vannak ezzel kapcsolatban.
Köszönöm a választ előre is!

DAlma09 # 2021.01.06. 17:20

@gerbera317

Ma beszéltem egy ügyvéddel ami megpróbált utánna járni. Az a helyzet, hogy a mostani tulajdonos kötött egy olyan "valamit" amiről bírósági papírja is van, hogy ha elárverezik a házat akkor neki 6 hónapja legyen kiköltözni!És az a 6hónap az mostantól lép életben! És bármit tehetek ez ellen nem tudok semmit tenni. De ugyebár erről se a hirdetményben se sehol, sem a végrehajtónál erről szó sem esett.

papinianus88 # 2021.01.06. 10:44

tulipán1974

adatvédelem, gdpr valamint semmi közöd más végrehajtási ügyéhez. Korrekt választ kaptál. Lényegében arról, hogy magadnak kell kikaparni a gesztenyét. Sajnálom, de ez így helyes

tulipán1974 # 2021.01.06. 10:22

Köszönöm a válaszokat!
Felhívtam a végrehajtó irodát, megkérdeztem, várható-e árverés a másik fél ingatlanra vonatkozólag. Ők nem tudnak semmit, mérlegeljen mindenki maga (persze információk nélkül).
Nem hiszem, hogy a végrehajtón irodának nincs információja. Miért nem tájékoztatnak legalább a legalapvetőbb kérdésekben?

papinianus88 # 2021.01.06. 07:43

tulipán 1974:

Mi az oka annak, hogy a végrehajtási jog bejegyzésétől még évek telnek el az árverésig?

Az ingatlanárverés nem egy automatikus, a végrehajtó által hivatalból eszközölt eljárási cselekmény (lehet kivétel). A fokozatosság és arányosság elve a végrehajtási eljárás vezérelve, ez alapján az ingatlan értékesítése egy ultima ratio eljárás, a végső "megoldás". Azonban ezt is kifejezetten kérelmeznie kell az adott jogosultnak! Azaz Ön által említett végrehajtási jog bejegyzése "csupán" egy foglalás, a jogosultnak egy biztosíték. Lehetséges, hogy a kötelezettnek a munkabéréből havi 200ezret levon a munkáltató, 3 több milliós gépjárművel rendelkezik, esetleg megállapodott a jogosulttal részletfizetésben, ezért a biztosíték (ingatlan lefoglalása) megmarad, azonban az értékesítést nem kérelmezi a jogosult.

Mondjuk a 10+ M és járulékai az eléggé nagy mértékű lehet. Nem tudhatjuk. Lehetséges, hogy a becsértéket már közölte a végrehajtó, azonban a kötelezett végrehajtási kifogással élt, vagy a jogosult nem értett egyet a becsértékkel, ilyenkor a bíróságnál "áll az ügy mint a torta"

Mikortájt várható vajon a másik 1/2 ingatlan árverése?

ahogy fentebb írtam: lehet, hogy soha. Keresse meg a tulajdoni lapon bejegyzett jogosultat. Lehetősége van arra is, hogy árverésen megvásárolja az 1/2-ed tulajdoni hányadot, a másik 1/2-ed tulajdoni hányadra pedig megkeresi a kötelezettet és árverésen kívül árverési vétel hatályával megvásárolja az ingatlant (az adósnak meg kell fogni a kezét, becammogni a végrehajtóhoz, kitalálni egy vételárat. Ha a vételár kevesebb mint az össztartozás(ok), akkor kell a jogosult(ak) hozzájárulása.

Tartozok-e helytállni a tulajdonostárs által a múltban vagy a jövőben felhalmozott rezsi- és más tartozásokért? (A hirdetményben nem szerepel rezsitartozás.)

A kúria szerint a vízközmű a necces. Ha a vizszolgáltatást nem teljesíti, az "új" tulajdonos kötelezhető a tartozás kifizetésére, amennyiben szeretné, hogy legyen víz. Szerintem ez extra bullshit: kötelezni valakit egy olyan tartozásért, amelyet más halmozott fel, hogy új szerződést kössön? Nyilván kisírták, az ok egyszerű: Ha elárverezik az adós ingatlanát, akkor lehúzták róla az utolsó csontot, hiába indít végrehajtást a szolgáltató az adós/extulajdonos ellen, egy vasat nem fog látni.

„Milyen egyéb buktatói lehetnek ennek a (naiv) elgondolásnak?”

Adósi jogorvoslati lehetőségek, akár 1 év a tényleges birtokbalépés, stressz stb. Ezért nem kötelező az árverésen licitálni :) Azonban ha van türelmed, nem a lakhatás azonnal a kérdés, mert vannak ingatlanok, akkor no para.

Szomorú örökös # 2021.01.06. 04:55

tulipán1974

Mi az oka annak, hogy a végrehajtási jog bejegyzésétől még évek telnek el az árverésig?

Nagy valószínűleg az elsődleges cél az adósság behajtása, nem pedig az ingatlan elárverezése. Ez utóbbi általában már csak a végső megoldás.

Tartozok-e helytállni a tulajdonostárs által a múltban vagy a jövőben felhalmozott rezsi- és más tartozásokért? (A hirdetményben nem szerepel rezsitartozás.)

A múltbelit nem tudom, dehogy amit ezután felhalmoz, azért simán kereshetnek téged is, mint tulajdonostársat. Utána indíthatsz ellene fizetési meghagyási eljárást. Kérdés lenne-e értelme?

Milyen egyéb buktatói lehetnek ennek a (naiv) elgondolásnak?

Pl. ha nincs elég pénzed meg türelmed hozzá. Hogy licitálsz, az egyébként sem jelenti azt, hogy tiéd is lesz egyből. Sajnos nagyon sokan megélnek az ilyen eljárásokból. :-O No meg hát ott a tulajodonos, aki a végtelenségig elhúzhatja a történetet. Itt a fórumon olvashatsz ezekről bőven.

tulipán1974 # 2021.01.05. 20:13

Szép napot!

Egy lakás 1/2 tulajdon hányadára árverési hirdetmény van kiírva, tehermentesen, beköltözhetően. A végrehajtási jogot az ingatlanra már 2018. januárjában bejegyezték.

A hirdetményben szerepel, hogy "az ingatlan akkor adható birtokba, ha a tulajdonostárs 1/2 tulajdoni illetősége is árverésen értékesítésre kerül".

Megnéztem a tulajdoni lapot. A tulajdonostárs tulajdoni illetőségére egy bank végrehajtási joga lett bejegyezve 10 millió Ft és járulékai erejéig 2019 júliusában. A fél ingatlan piaci értéke kb. 9 millió Ft lehet.

Azt tervezem, hogy licitálok a most kiírt 1/2 tulajdoni illetőségre, abban a reményben, hogy később árverés lesz kitűzve a másik felére is, és akkor megveszem azt is (esetleg kérem a saját részem árverezését is, ha ki akarok szállni.)

Mivel az itt jelenlévőknek nálam nagyobb tapasztalata lehet, kérdezem a következőket.

  1. Mi az oka annak, hogy a végrehajtási jog bejegyzésétől még évek telnek el az árverésig?
  2. Mikortájt várható vajon a másik 1/2 ingatlan árverése?
  3. Tartozok-e helytállni a tulajdonostárs által a múltban vagy a jövőben felhalmozott rezsi- és más tartozásokért? (A hirdetményben nem szerepel rezsitartozás.)
  4. Milyen egyéb buktatói lehetnek ennek a (naiv) elgondolásnak?
colle # 2021.01.05. 12:00

Gerbera317

Ha a tulajdonostárs egy cég, aki nem tudta előárverési jogát gyakorolni, akkor a hirdetményt a vh.-nak ügyfélkapun ki kell -e küldeni vagy elég a posta?

Lagopagosz # 2021.01.05. 11:53

Viszek egy fotót a mérőóráról és adjon róla egy papírt hogy Ő ezzel a mérőóraállással átadta, ezt szeretném, ilyet lehet-e?

Vagy jobban járok ha hallgatok róla, mert utánna lesz egy csőtörés ( az árverés és a tényleges birtokbavétel között) az meg az én saram lesz?

gerbera317 # 2021.01.05. 08:19

@Lagopagosz „Ha lefotózom az állását érdemes úgy átvenni a 154 & szerint?
Ezt a kérdést csak te érted, úgy-e?

@DAlma09
A bíróság utólag nem engedélyezhet kiköltözési halasztást. Ha van engedélyezett halasztás, azt a végrehajtó az árverési hirdetményben közli. Amit írsz, az nem életszerű. Mi történt valójában?

DAlma09 # 2021.01.04. 19:33

Szép napot!
Vettünk árverésen egy házat december közepén. A ház beköltözhetően volt árverezve, de az ingatlanban laknak. Elvileg ugye 30 napja lenne kiköltözni.. Voltunk nála megbeszélni, de nem hajlott a 30 napra.. Ma küldte a végrehajtó, hogy a bíróság 6 hónap halasztást adott a társtulajdonosnak! Én ez ellen tudok valamit tenni, hogy ne 6 hónap legyen hanem kevesebb? Sajnos a végrehajtó nem éppen nagyon segítőkész...!