Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2021.03.12. 11:04

Nos, az EÁR privát felülete veled azt közli, hogy nem a tiéd a legmagasabb licit, ami aktuálisan a minimálár. Az árverés valóban a 90/80/70% utolsó szakaszában van. Ezzel szemben a nyilvános felület szerint nincs is vételi ajánlat, tehát a te ajánlatod sincs ott.
Ezek után nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a folyamatos árverésre aktiválás önmagában nem minősül vételi ajánlatnak. Kíváncsi volnék Papinianus és Grave véleményére.
Ellenben nem értem, miért biznisz neked az előleg elbukása (ha ez itt egyáltalán bukta).

gerbera317 # 2021.03.11. 12:54

Ránézek arra az árverésre, ha elárulod, hol van az ingatlan, és ha több van, melyik. Küldheted privátban, válaszolni nyilvánosan fogok.

Csuklósbusz # 2021.03.11. 12:51

Folyamatos árverést aktiváltam minimálárral. El is indult, utolsó szakaszban jár de nem került oda a licitem, azt írja nincs licit.

De bejelentkezve az "Ingatlan árveréseim" alatt ottvan, de azt írja nem az enyém a legmagasabb összeg, de a licitnaplóban "nincs üzenet" azt mutatja.

Ha nem teszek licitet akkor eltudom summantani az előleg bebukásával?

papinianus88 # 2021.03.03. 09:21

Vht. 140 § (8) bek

Ha a becsérték megállapítása (kifogás esetén bíróság általi jogerős megállapítása) óta két év eltelt, és az ingatlan még nem került értékesítésre, a végrehajtó bármelyik fél kérelmére az árverés kitűzése előtt a becsértéket az (1) és (2) bekezdésben foglaltak alkalmazásával ismételten megállapítja.

Tehát teljesen megmagyarázhatatlan, illetve azt sejtjük, hogy a tulaj beszélte meg a dolgot valahogy a végrehajtóval

Ilyen pedig nincs. a felek megkapták a becsértékközlést, azon szerepel az ingatlan beköltözhető és lakott értéke...ha már azt magasnak tartották, be kellett volna adni a becsérték ellen a kifogást és nem sajnálni a szakértő díját megelőlegezni...

Az, hogy 90/70/50 %-on tűzi vagy 100%-on az pedig a jogszabályi feltételektől függ.

Ez az adós egyetlen lakóingatlana? a végrehajtást megelőző 6 hónapban is ebben lakott? Itt a lakóhelye? Szóval azért látatlanban nem kellene ilyeneket írni, hogy összejátszik az adóssal a végrehajtó ;) alaposabban kell figyelni az okiratokra, nem hasraüt a végrehajtó és ráír egy értéket a hirdetményre

Tamáss86 # 2021.03.03. 09:15

Üdv mindenkinek!

Egy lakást árvereznek a társasházunkban, azonban a lakást irreálisan magas árra értékelték fel. Konkrétan a környéken lévő új építésű lakások nm arányosan fele(!) áron indulnak az MBVK liciten. Tehát teljesen megmagyarázhatatlan, illetve azt sejtjük, hogy a tulaj beszélte meg a dolgot valahogy a végrehajtóval, mert így nyilván nem jön licit a lakásra, hisz a piacon is olcsóbban mennek a hasonló lakások. Így pedig a hatalmas adósságával együtt élhet nyugodtan a lakásban, a közös költséget továbbra sem fizeti természetesen. Már hónapokkal ezelőtt volt az árverés, nyilván nem volt licit, egyelőre nem írták ki újra, de gondolom megint ezen az áron történik majd meg. Mit lehet tenni az ügyben?

Ipiapacs # 2021.03.02. 19:44

Bocsanat annyival egeszitenem ki az elozo hozzaszolasomat,hogy egy birosagi vegrehajto intezi az arverest ,de tole sem kaptunk ertesites,edesanyam allitasa szerint, csak az erdeklodo mondta,hogy kint van az arveres a polgarmesteri hivatalban es akkor kereste meg edesanyam a hivatalt ,akik utana kikuldtek a hivatalos arveresrol szolo papirt,de valotlan adatokkal es kepekkel es ezekkel a valotlan adatokkal szerepel az interneten is.

Ipiapacs # 2021.03.02. 19:41

Tiszteletem ,

Abban kernem a segitseguket,hogy arverezik edesanyam hazat.Az utolso pillanatban tudtuk meg,mert egy erdeklodo megkereste telefonon.Nem kapott rola semmilyen ertesitest. Mikor erdeklodott a polgarmesteri hivatalnal ok kuldtek ki neki az ertesitest,amelyben az all,hogy ket nap mulva le is zarjak a licitet,amire marerkezett is ervenyes licit.Mivel joval a piaci ar alatt hirdetteknmeg es fog is elkelni valoszinuleg,ezert szeretnek tenni valamit.Ilyennkeves ido alatt termeszetesen nem fogok vevot talalni ra,hogy a licitnel joval magasabb aron ,de meg mindig piaci ar alatt eladjuk,ezert szeretnem elhuzni a dolgot valahogyan.
A hivatalos arveresi oldalon valotlan adatok szerepelnek az ingatlannal kapcsolatban,mas az alatpterulet es hamisan azt allitjak anleirasban ,hogy pince is tartozik hozza.Ezen kivul a szomszed haza van a fenykepeken is.
Azt szeretnem tudni ezekre hivatkoza nem kerhetem az adatok modositasat es az ujboli licit inditasat ,hogy azalatt kereshessek vevot az ingatlanra?
Kerem segitsenek.

Grave7 # 2021.02.28. 18:40

@H_alex: Ha ígyis-úgyis kifogás lesz, akkor te is nyugodtan kifogásolhatod a jegyzőkönyv hiányosságát, nem?

  • Ha a kifogásod elutasítja a bíróság, akkor legalább az adós erre alapított kifogását sem fogja másként elbírálni.
  • Ha a bíróság megváltoztatja az árverési jegyzőkönyvet és végzésével beleilleszti a "beköltözhető" szót, akkor szintén nincs gond.
papinianus88 # 2021.02.25. 14:22

Sajnos a végrehajtási kifogás, mire jogerősen elbírálásra kerül bizony lehet 6 hónap is, ha fellebbezéssel élnek, akkor a Törvényszéknél még 6 hónap.

Ha szerencséd van, akkor a kötelezettek nem emiatt adnak be kifogást és a bíróság ezt nem is vizsgálná. Így ha már 5ször elutasították a végrehajtási kifogásukat, elfogják hatodjára is.

A birtokbaadásról szóló okiratot is kifogásolhatják, azonban a kifogásnak NINCS halasztó hatálya ilyen esetben. Azaz - hacsak a foganatosító bíróság nem függeszti fel a végrehajtási eljárást -, akkor foganatosíthatja a végrehajtó a birtokbaadást.

H_alex # 2021.02.25. 14:13

arról szól, hogy 1 intézkedés -> 1 kifogás""

Ebben az esetben milyen egyéb intézkedésre kerülhet sor, ami ellen kifogást emelnek?

Elvégre az árverést tudják egyedül kifogásolni, utána mi egyéb szakadna még a nyakamba?

  • Ha nem javítják a jegyzőkönyvet, akkor elég valószínű, hogy a bíróság helyt ad a kifogásnak.
  • Ha javítják a jegyzőkönyvet, akkor kis eséllyel adnak helyt.

Ez az egyetlen kifogás tartana 6 hónapig?
Mit lehetne még ezen a fázison túl tovább halasztani, milyen intézkedésre adnának még be kifogást? Magát a kényszerkiürítést is kifogásolnák?

gerbera317 # 2021.02.25. 13:59

Egyébként itt a kifogás nem abból lesz, hogy a végrehajtó hanyagul végzi a munkáját, és a kijavítás szabályainak betartása sem tartozik az erősségei közé. Valószínűleg ezt senki nem fogja észrevenni. Egyszerűen csak ismeri az adósokat, és tudja, hogy ez az ügy a kezdetek óta arról szól, hogy 1 intézkedés -> 1 kifogás. Emellé ismeri a foganatosító bíróság munkatempóját, így közölte veled a gyorsan levont következtetést: fél év minimum, de ha az belecsúszik a következő téli moratóriumba, akkor egy év.

H_alex # 2021.02.25. 13:50

Persze, de a két hirdetmény között eltelt egy hét.
Az elég valószínűvé teszi, hogy mindenki megkapta.

Amit eddig tapasztaltam, az okirathamisítás, szándékos félrevezetés, és együttműködés ismételt megtagadása a hiba javítása során.. na és persze jó nagyra nyitotta a kaput az adós kifogásai előtt is.
(Ha jól tudom, eliltották a cégbíróságon vezető tisztség betöltésétől pár éve, aminek a hatálya nem telt le, elég valószínű hogy nincs két ugyanolyan nevű jogász (dr.) az ő nevével)

Azt belekalkuláltam, hogy az adósok viselkedése miatt kockázatos egy árverés, de hogy pont a végrehajtó miatt szívjak, akit kvázi az én pénzemből fizetnek ki...

Szóval mit javasoltok így az ügybetekintés után, mit csináljak vele/magammal?

papinianus88 # 2021.02.25. 13:31

Ez csak akkor fordulhatott elő, ha mindenkinek kiment elsőre.

Amúgy nem feltétlenül. Az elektronikus kapcsolattartás alapján a jegyzőnek cégkapunk küldi ki a hirdetményt (nagyon remélem!). Lehetséges, hogy elfeledkezett erről az aprócska tényről, azonban az érintett feleknek nem került kézbesítésre. Persze valóban sanszosabb, hogy mindenkinek kiment, de attól, hogy a jegyzői kiment, abból nem következik a további kézbesítések sorsa (viekr-en, postán)

papinianus88 # 2021.02.25. 13:29

h.alex így más...

kellett volna egy jegyzőkönyvet készítenie az árverés törléséről és utána újratűzni, ez elmaradt, ha ugyanaz a sorszám az tényleg ciki.

H_alex # 2021.02.25. 12:59

Hát igen.. ezért agyalok, hogy milyen úton tudom ezt a legkevesebb fájdalommal megúszni.

Per?
Peren kívüli egyezség?
Panasz?
Kifogás?

gerbera317 # 2021.02.25. 12:56

Tehát elcseszte a hirdetményt, mitöbb, meghamisította, majd elcseszte az árverési jegyzőkönyvet, végső soron pedig ismeri az adósokat és a foganatosító bíróság munkatempóját. Nem túl jó kilátások. Három-négy évnél idősebb ügyekben kitűzött árveréseknél a vevő ne számítson túl sok jóra.

H_alex # 2021.02.25. 12:51

Onnan tudom, hogy láttam a település jegyzőjének a pecsétjét az első kiküldött hirdetményi példányon (gugliban rákerestem a végrehajtó nevére, és egy kis böngészés után rátaláltam a település weboldalán szereplő hirdetmények között). Ez csak akkor fordulhatott elő, ha mindenkinek kiment elsőre.

papinianus88 # 2021.02.25. 12:44

Akkor viszont nem küldte ki, csak feltöltötte (ami elég durva lenne) vagy kiküldte és nem készített jegyzőkönyvet az árverés törléséről, amelyet nyilván ugyanúgy ki kellene küldenie a feleknek.

Én inkább azt mondom, hogy feltöltötte az EÁR-ba a hirdetményt, de nem postázta ki, nem küldte ki cégkapunk, viekr-en, majd amikor észlelte, törölte a hirdetményt.

ez ki lett küldve,

ezt honnan tudod?

H_alex # 2021.02.25. 12:37

Hát pont ez az.. hogy a sorszám is ugyanaz.

Egy hét eltéréssel

  • volt egy ugyanolyan sorszámú hirdetmény, amiben nem szerepelt, hogy beköltözhető (ez ki lett küldve, majd törölve lett)
  • majd egy héttel később (amire licitáltam), abban már szerepelt hogy beköltözhető.

És az utolsó sorszámig megegyezik az ügyszám.

papinianus88 # 2021.02.25. 12:21

h.alex

Nem mondhatna feltétlenül ilyet, de felkészített. Amit mondott gondolom abból következik, mivel az intézkedése ellen notóriusan betolták a végrehajtási kifogásokat, húzva az eljárást. Ettől nem lesz a végrehajtói intézkedés jogszerűtlen.

Gyakran előfordul, hogy az adós ugyanazon indokokra hivatkozva ad be kifogást az árverési jegyzőkönyv ellen is, mint a becsértékközlés, hirdetmény stb. ellen. Ez sajnos ilyen.

A végrehajtói ügyszám azért ugyanaz, mert ugyanaz az ügy, a differencia az év utáni sorszám. Ami viszont tutira különbözik.

Ettől függetlenül igazán rögzíthette volna, hogy beköltözhető, nem nagy dolog. Nem gondolom, hogy ez szándékos.

H_alex # 2021.02.25. 12:14

A tegnapi aláírás pillanata után közölte velem, hogy számítsak arra, hogy kifogással fognak élni és legalább fél évig elhúzódik az ügy, de lehet hogy akár egy évig is. Megkérdeztem, hogy ezt honnan veszi ilyen biztosra, válasza az volt, hogy már régóta ismeri ezt az ügyet és az adósokat.

Ugye, ha nem lenne jogalapja az adósoknak a kifogásra, akkor valószínűleg nem mondta volna hogy ilyen sokáig várható az elhúzódása.

Nekem a viselkedése alapján teljesen egyértelmű, hogy már elkövetett egy hibát korábban is, vagy akár megegyezett az adósokkal, hogy kaput hagy nyitva nekik arra, hogy legalább még egy évig az ingatlanban maradhatnak. Ugyanis találtam egy korábbi hirdetményt, ami ugyan törölve lett, de ki lett küldve minden résztvevőnek (adós, jegyző, stb) de azon nem szerepelt, hogy beköltözhető. Ez az új hirdetmény viszont már beköltözhetőnek hirdette az ingatlant és nekem nagyon gyanús hogy ezt akarja elfedni valahogy. Sőt, ugyanazon ügyszámmal látta el a két hirdetményt, vagyis egyazon szám alatt két különböző dokumentum létezik... ez nem okirathamisítás?

Vagyis, mindkét esetben várható a kifogás az adós részéről. Akár csinálok valamit, akár nem.
A mostani gyors változtatással azt szeretném elérni, hogy megtegyek minden tőlem telhetőt az elhúzódás minimalizására... és a jegyzőkönyvben mindenképp szerepeljen, hogy beköltözhető, mielőtt indul a kifogáscunami.
Az előlegem ott csücsül a számláján és a körülményeket egyre jobban ismerve ez még egy ideig így is marad.

A legjobb lenne egy olyan opció, ahol más venné át az ügyet, mert teljesen elveszett benne a bizalmam az első két találkozó után.
Vagy akár adják vissza azonnal az előleget meg valami kártérítést a hibájukért és agyőviszlát'.

gerbera317 # 2021.02.25. 11:28

Egyébként mi történik, ha így marad az az árverési jegyzőkönyv? Az adós nem akarja majd átadni? Vagy mi?

papinianus88 # 2021.02.25. 11:11

Ráadásul nem ő maga érkeztette/írta alá a mai kérelmemet, hanem lepasszolta egy helyettesnek, aki elvileg ma az irodavezetőnek továbbküldte.

auuucs :)

Szerintem már a biztonsági papírra elkészítette, nem akar előkotorni még egyet...hiszen a kijavítót is arra készítené.

H_alex # 2021.02.25. 11:07

Tegnap délben volt az aláírás.
Ma kora reggel pedig a javítási kérelem, és tudomásom szerint még nem lett kiküldve sehova.

Ráadásul nem ő maga érkeztette/írta alá a mai kérelmemet, hanem lepasszolta egy helyettesnek, aki elvileg ma az irodavezetőnek továbbküldte.

gerbera317 # 2021.02.25. 11:02

És mikor volt az az aláírás?