Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


papinianus88 # 2021.03.23. 09:13

csuklósbusz, mi a kérdésed?

Ezen az ügyön rugózol. Nincs benne semmi kérdés. Sok sikert, érd el, amit szeretnél. Habár eddig egyikőnknek sem derült ki mi a célod valójában.

Csuklósbusz # 2021.03.23. 08:58
Aktiváltam egy folyamatos árverést de nincs érvényes licitem. VH a helpdeskhez küldött, a helpdesk meg a VH-hoz. VH erre írt a helpdesknek amit véletlen nekem küldött el: ------------------
  • "A végrehajtó kitűzte az újabb xx árverést és a hirdetmény készítése során rögzítette az ajánlattevő felhasználónevét és az általa tett xx forint összegű ajánlatot a megfelelő rubrikában.

A felhasználó az új árverésen részt vesz, azonban ajánlatot tenni nem tud, és a folyamatos árverésre tett ajánlata sem került közzétételre a licitnaplóban. Az árverés jelenleg a harmadik szakaszban van.

Várom szíves javaslatotokat, hogy mivel orvosolható a hiba, mielőtt az árverés lezárul. Példának okáért: zárjam-e ki az árverezőt, és próbáljam meg őt újból aktiválni, vagy töröljük a jelenlegit és készítsük el újból a hirdetményt?

-----------------

Szegény VH, ha tudná hogyha nem enged be a társtulaj akkor kifizetve se lesz... :-) xd

gerbera317 # 2021.03.22. 12:29

OFF Ugyan, wers. Az elütés-jellegű hibákat tudni kell helyükön kezelni. De egy "átruházták felém" nem elütés, és nem is a telefon fogalmazza át, hanem maga az ember, ezért nem lehet mellette szó nélkül elmenni. ON

wers # 2021.03.22. 12:18

:))

Nem az idézőjelek között a hiba.

Én magam is hihetetlennek tartom, hogy ennyi idő alatt gerbera engem még nem javítgatott helyesírásilag, pedig - minden igyekezetem ellenére - okot szolgátatok rendszeresen.

Jól van Gerbera, mi így szeretünk. ” Úgy, úgy.

gerbera317 # 2021.03.22. 12:16

Ez nem rossz nap kérdése, ember! Ha valamit rám terhelnek, akkor arról úgy is beszélek, ahogyan az történt, és semmiképpen nem úgy, hogy "átruházták felém". Vagy ha mégis, akkor igenis méltóztatom tűrni az építő jellegű kritikát. Vágod?

H_alex # 2021.03.22. 12:13

Jól van Gerbera, mi így szeretünk.
Nemhiába tettem idézőjelbe, de ma szerintem kifejezetten rossz napod van ;)

gerbera317 # 2021.03.22. 11:32

OFF „átruházására" a vevő felé?” Szerinted ezzel a mondatoddal átengednének egy érettségi vizsgán? De nem is adjuk kicsit lejjebb: egy középiskolai felvételin. ON
Ha elolvastad a 154. §-t, akkor értenéd: Az adó és a köztartozás az árverés napjától, vagyis az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától terheli az árverési vevőt. Akkor is, ha jogorvoslati kérelem érkezett. Csakhogy ez nem átruházás (ugyan ki ruházná át ezeket???), hanem teher, amit utólag állapítanak meg, ellenben visszamenőlegesen, t.i. az árverés napjáig.
A többire ez nem vonatkozik. De most komolyan: pl. egy számlát ugyan ki ruházna át? És főleg kire? Felé, baxi... Az eszem megáll...

H_alex # 2021.03.22. 11:16

Üdv!

A végrehajtási kifogás halasztó hatállyal bír a következő tételek "átruházására" a vevő felé?

  • adó
  • köztartozás
  • közüzemi számlák
  • többlethasználati díjra jogosultság

A 154. §-ben csak annyit írnak, hogy az árverés napjától kezdődően már a vevőt terhelnek bizonyos tételek, de mi van ha a kifogás révén egy évig is elhúzódik a jogerőre emelkedés, illetve a tulajdonjog bejegyzése?

Köszönöm.

papinianus88 # 2021.03.18. 12:01

Csuklósbusz, de most komolyan:

Döntsd már el, hogyha már kérted annak a szerencsétlen folyamatos árverésnek az akitávlását, felélesztését, hogy akarod-e vagy nem. Hívd fel a helpdesket és többet tudsz. Amennyiben a végrehajtó cseszte el, akkor megmondják. Amúgy minden végrehajtó megkapta a kari iránymutatást arról, hogyan is kell aktiválni az árverezőt folyamatosból. Ha kihagyta ezt a lépcsőt, akkor hívd fel a figyelmét, de akkor könyörgöm ne ilyeneket írogass:

De az MBVK gondolom nem nyúlhat bele, a VH nem tudja mit kell tenni, de még én sem tudom visszalépjek-e vagy sem.. :-) xd

mert k... idegesítő.

Csuklósbusz # 2021.03.18. 11:49

Én csak próbálnék "előrébb jutni", azért játszok ilyet, csak közben változnak az életkörülmények, új infók is előkerülnek az ingatlanról stb.

Ezt írta a végrehajtó:

Tisztelt Árverező!

Bejelentésének utánanéztem, és megállapítottam, hogy kizárólag egyetlen licitáló van az árverésen, akinek a folyamatos árverésre érkezett ajánlata alapján került az új árverési kitűzésre, és az ajánlatot a rendszer rögzítette az új árveréshez, azonban szemlátomást az ajánlat nem érvényes. Technikai problémában a végrehajtó sajnos nem tud érdemben segíteni, azzal kapcsolatban szíveskedjék az árverési rendszert üzemeltető MBVK-hoz (Helpdesk szolgáltatás) fordulni.

----------------------------
De az MBVK gondolom nem nyúlhat bele, a VH nem tudja mit kell tenni, de még én sem tudom visszalépjek-e vagy sem.. :-) xd
gerbera317 # 2021.03.14. 11:51

Ha viszont elfelejti Csuklósbuszt hozzárendelni az árveréshez, és emiatt vételi ajánlat nélkül zárul a licitnapló, akkor a Csuklósbusz ingyen szabadul az általa kezdeményezett árverésből.
OFF Azt még mindig nem értem, mire jó neki ez a játék. Az árverés nem játék! ON

papinianus88 # 2021.03.14. 10:37

Csuklosbusz, Grave, Gerbera.

Igen, az árverezői aktiválási kérelem után, a végrehajtó megadja a folyamatos hirdetmény sorszámát az Evürben, az aktivalasi kerelmet elfogadja és feltölti a hirdetményt az ingatlanárverések közé (és NEM törli le a folyamatost! Azt az EÁR a megfelelő adatok alapjan megteszi) ahogy Grave mondta itt nem áll meg a sztori, megvárja, hogy megjelenjen (és a folyamatos törlődjön) az EÁRban és hozzá kell adnia manuálisan az árverezőt (hasonlóan, mint az előárverezési jogosultat) a felhasznalóneve alapján a minináláras ajánlatával. Valószínű, hogy ez elmaradt, de még tudja pótolni. Kell is, mert olyan nincs árverezői aktiválás esetén, hogy úgy zárodjon le a licitnapló, hogy nem volt rajta vételi ajánlat...

Lederer_Gy # 2021.03.13. 19:43

@Grave7
Koszonom a korrekt valaszt.
Felolvasom nekik hetfon, remeljuk bevalik.
Az alakisaggal nem nagyon lehet gond, egy adott ingatlanra adtam es reszletesen felsoroltam, hogy mire terjed ki.

Grave7 # 2021.03.13. 15:06

@Lederer_Gy: Nincs ilyen jogszabály.

A Vht. 9. § alapján a Pp-t kell alkalmazni, ha a kérdést a Vht. eltérően nem szabályozza.
A Pp. 34. § (1) bek. kimondja, hogy személyesen vagy meghatalmazott útján lehet eljárni.

A Pp. egyes esetekben külön meghatározza, hogy kötelező a személyes jelenlét (pl. Pp. 432. § (6) bek., a személyi állapotot érintő perek esetében).
A Vht. 152. § (2) bek. nem határozza meg, hogy az árverési jegyzőkönyvet csak személyesen lehetne aláírni - mert nincs benne a "személyes" szó.

A Vht. 142. §, 132/B. § (4) bek. alapján alkalmazandó 123. § (1) bek. pedig kimondja:
"Az árverező személyesen vagy megbízottja, illetve képviselője útján árverezhet."

.
Inkább a meghatalmazás tartalma szokott probléma lenni, amikor túl szűk annak tárgya és pl. az árverési jegyzőkönyv aláírására nem terjed ki :D

Lederer_Gy # 2021.03.13. 13:00

Holgyeim, Uraim egy gyors kerdes.

Kulfoldon ragadtam karantenban, mikozben mar befizettem egy eloleget egy arveresre.
Hagytam otthon ugyved altal ellenjegyzett meghatalmazast erre az esetre, igy egy kozvetlen hozzatartozom alairhatna a jegyzokonyvet, ha nyerek.

Gondoltam ma azert rakerdezek a vegrehajtonal, hogy rendben lenne-e ez igy.
Nem volt bent, a helyettes azt mondta csak szemelyesen lehet alairni. Kertem hivatkozast jogszabalyra, mondta hivjam hetfon(?).

Csodalkoznek, ha nem lehetne meghtalmazassal alairni, igy probaltam megtalalni a jogszabalyt online, de nem sikerult.
Megtenne valaki, hogy kisegit a kerdesben?

Koszonom!

gerbera317 # 2021.03.12. 19:35

1. Igen, bukja. Az előttem szóló már egészen profi ebben.
2. Nem. Új árverést kell kitűzni.

smog # 2021.03.12. 19:12

Egy olyan történet lenne, hogy egy fél évvel ezelőtt volt egy árverés, amit egy előttem lévő licitáló nyert. Ezt követően a mai napon ismét találkoztam az árverési oldalon a korábban "elárverezett ingatlannal" ugyan azokkal a feltételekkel.
Lehetséges, hogy aki nyerte a licitet az nem tartott igényt az ingatlanra vagy nem tudta kiegyenlíteni a vételárat? De ha ez történt akkor tudomásom szerint buknia kellet az árverési előleget ugye? Valamint a legfontosabb kérdés, hogy ilyenkor nem kerül értesítésre a nyertes licitet megelőző érvényes vételi ajánlatot tevő? (személy szerint én)?

gerbera317 # 2021.03.12. 18:41

aztán lecsap ha valaki kikaparta a gesztenyét
A nyilvánosság elvének a diszkrét bája.
Nem értetted még meg, hogy a végrehajtás célja nem a kótyavetye, hanem annak elérése, hogy az adós teljesítsen. Ez azzal jár, hogy a nyomorult adósnak az ingatlana többért kel el, mintha csak egy szűk kör csókosai vehetnék meg (ld. bank által visszavett, finanszírozott autók).
Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy a polgármesteri hivatalban látják meg a hirdetményt. Ahhoz, hogy "le tudjanak csapni", regisztrált EÁR-felhasználónak kell lenniük, és valószínűleg többet is tudnak kezdeni a rendszerrel, mint a papír hirdetmény alapján "lecsapni".

Csuklósbusz # 2021.03.12. 15:18

Köszönöm a választ!

VH eleve nem értett hozzá mert eleve nem tudtam elindítani az aktiválási kérelmet utolsó szakasz árral. Megreklamáltam, meghackelték, de valamit elronthattak mert ugye nincs ott a licitem és a vicc hogy ha most akarnám sem tudom odarakni.
Tehát eleve szólni kellene a VH-nak gondolom mert így kétséges a kimenetel?!
Ha meggondolom magam akkor ha pl 20 év múlva leég aztán 5 ezerért megveszi valaki akkor rajtam kérik a különbözetet?
Van erre valami időhatár?
Taktika a következő, utolsó héten odamenni hogy birtokba adják-e. Ha igen akkor kinyögöm, ha nem akkor bebukom.

Mindenesetre ha eldöntöm és tényleg akarom akkor még előny is lehet. Mert ahogy itt írja az előző kommentelő is, ha azt látják hogy valamire van licit akkor arra mások is ránéznek.
Ha nincs licit akkor ráérősek, gondolkoznak rajta, vagy azt hiszik ha másnak nem ér semmit akkor neki sem.
Nagyon sokról lemaradtam hogy mikor lett licit ( az enyém) akkor elvitték előlem.
De pl folyamatos árverésnél akkor rakják ki a hivatalba kifüggesztésre ha valaki aktivált. Aztán néhány cápa nem a netről hanem onnan tájékozódik.... aztán lecsap ha valaki kikaparta a gesztenyét.

Grave7 # 2021.03.12. 14:37

@gerbera317 2021.03.12. 12:04-kor:
Lehet a végrehajtó elfelejtette az új árveréshez társítani az árverezőt és ajánlatát (mert mondjuk megszokta a régi rendszerben, hogy ez automatikus - most meg a feltöltés visszaigazolása után kell párat kattintani).

H_alex # 2021.03.12. 12:42

Elfogadom. Téma lezárva.

gerbera317 # 2021.03.12. 12:25

Paranoia. Nem ezen a fórumon kezelik az ilyesmit.

H_alex # 2021.03.12. 11:46

Csak te figyeled az árverési oldalt? A kelendő holmi sokakat érdekelhet.

Ez rendben is van, csak az a váratlan, hogy pont azután jelenik meg az első licit, hogy engem regisztrált a végrehajtó, és persze nyilvánosan nem tettem még ajánlatot.
Előtte hetekig semmi aktivitás nem volt.

wers # 2021.03.12. 11:43

Nem először tapasztalom, hogy szinte pár órával azután hogy jelentkezek egy árverésre, megjelenik az első licit.

???? miért? Csak te figyeled az árverési oldalt? A kelendő holmi sokakat érdekelhet.

H_alex # 2021.03.12. 11:36

Üdv!

A végrehajtók össze szoktak játszani bizonyos szereplőkkel? Vagy netán ők is licitálnak egy harmadik félen keresztül?
Nem először tapasztalom, hogy szinte pár órával azután hogy jelentkezek egy árverésre, megjelenik az első licit. Ez lehet véletlen 1-2 alkalommal, de ennél azért többször fordult elő.