Kapcsolattartás: naptári kettős ünnep

Zotyika # 2012.02.22. 10:39

Hogy pontosítsunk.

A gyámhivatalnak a bírói végzést vagy saját határozatát kell végrehajtania.
Persze mindig azt mondják a gyermek érdekében, ezért ez szubjektív és helyenként eltérő lehet.
De alapjában véve a határozat vagy végzés szövegéhez kell tartaniuk magukat. Ezért:

1. Ha azt írja, hogy a gyermek óvodája, iskolája szerinti szünet, akkor a nevelési tervben maghatározott szerint. Ezt az intézménynek minden év októberéig el kell készíteni és leadni a fenntartónak. Ebben lehet továbbképzés az óvónőnek, stb lehet kétnapos és akkor már az apának is jár egy nap. Lehet síszünet, kis mértékben eltérhet az OM rendelettől ami annyit tesz, hogy egy-két nappal TÖBB lehet. Rövidebb nem.
Persze lehetnek extrém esetek pl, bombariadó miatt ezt a napot le kell tanulni, stb. De akkor ezt a kapcsolattartást pótolni kell.

2. Ha nincs meghatározva csak iskolai szünet, tehát nincs benne, hogy a gyermek iskolája GYERMEK mindenkori óvodája, stb. akkor az OM rendelet szerint lehet eljárni.

Ha tervezni akartok az OM rendelet minden év végén jelenik meg a következő tanévre.

Véleményem szerint fentiek miatt jobb ragaszkodni a gyermek iskolája szerinti szöveghez, mert az mindig több.

Továbbá a nevelési tervben előfordul, hogy akképp adják meg a szüneteket, hogy pl dec22-január 2. Ami ugye eltér az OM rendelettől mert az pl. most ha jól emlékszem a téli szünetre december 30-ig írta, mivel a következő napok hétvégére estek. Persze ők is leírják, hogy az első tanítási nap 2-a. De a gyámhivatalos rosszindulata alapján nyugodtan számolhatja akképp, hogy a szünet csak 30-ig tart, tehát az addig eltelt napokat kell felezni. Levonva a karácsony két napját. Így ez esetben az iskolai szünet hosszabb volt mint az OM rendeletben írt szünet.

kaméleon # 2012.02.22. 09:07

Megosztom veletek a témában szerzett legutóbbi tapasztalatomat:

3 éves folyamatos végrehajtási kérelmezés után, most végre hajlandó volt a gyh. leírni esetünkben, hogy a kapcsolattartások szempontjából a rendeletben meghatározott szünetek az irányadók.
(Ugyanis, az egyébként oktatási intézményben vezető poszton lévő anya 3 éven át állította, hogy csak az intézmények által meghatározott szünetek (na de síszünet, és egyéb rendkívüli szünet persze nem) munkanapokra eső szünetnapjait kell feleznie, és 3 évig büntetlenül ehhez is tartotta magát. (Ez pl. anya egyéni számítási módja szerint, a tavalyi húsvéti szünetben egyetlen átengedett apás napot jelentett a 2. ünnepnapon kívül.)

10 napja ezt írták egy egyébként elutasító végzésbe:
„A nemzeti erőforrás miniszter 30/2011 (VI.7.) NEFMI rendelete a 2011/2012. tanév rendjéről, valamint egyes oktatási tárgyú jogszabályok módosításáról 5.§ (2) bekezdése határozza meg azt ide vonatkozó tanítási szünetet (…) .”

Ha ezt megnézitek, és tovább olvassátok, az 5. § (4)-ben az a kiegészítés szerepel, hogy az iskola a szüneteket módosíthatja, és más időpontokban is adhat tanítási szünetet. Tehát szerintem, ha a kapcsolattartásoknál szünetekben ebből a rendeletből kell kiindulni, ez azt jelenti, hogy az előző bekezdésekben pontosan meghatározott szünetek csak akkor érvényesek az adott gyerekre, ha az ő iskolája azt a jogos lehetősége szerint, nem változtatta meg. Ez alapján a síszünet is tanítási szünet, és akár az áll a határozatban, hogy a rendelet szerinti szünet fele, akár az, hogy a tanítási szünet fele, ezt a szünetet is felezni kell (ha van értelme, mert pl. itthon marad). Hogy mi alapján kellene a gyh-nak kizárólag a 2. bekezdést figyelembe venni, pláne, ha nem is pont akkor lenne a gyereknek szünet, azt nem sikerült még megtudnom, indok és hivatkozás – mint általában – nincs.
(Természetesen, ha a gyerek valóban síelni megy, akkor ez méltányosan nemigen vehető figyelembe.)

Viszont, ha ezt a magyarázatot bármelyik gyámhivatal elfogadja, „megeszem a kalapom”.
Azt hiszem, örülni kell, ha a rendeletben pontosan, napra meghatározottra érvényesíthető a kapcsolattartás. Ha a dolog nem egyértelmű, úgyis elutasító végzést kaptok, amivel csak a gondozó szülő "naugyehogy" ellenállását erősítitek meg a jövőre nézve, és az eddigi tapasztalataim alapján (legalábbis Pest megyében) sajnos úgy néz ki, nem lehet reménykedni abban sem, hogy a kormányhivatalok gyh. ügyintézői jobban értenek ehhez, mint a városi gyh-ban ülő kollégáik.

Érdekességképpen írom, hogy amíg a szünetet nem tartotta be a pedagógus anya, azzal, hogy ő nem érti, az pontosan mikor van, addig ezt soha nem írták le. Kérésem ellenére nem pontosították számára, hogy milyen szünethez kell tartania magát.
Most azért kaptam meg vastagított szövegben én, aki egyébként eddig is erre hivatkoztam, tehát nekem nem kell a „segítségük”, mert a szünetben, az itt csak 2 naposra korlátozott időszakoson kívül eső, páros hétvégére esedékes folyamatos kapcsolattartást az anya visszautasította azzal, hogy az az időszakos kapcsolattartás idejére esik, így annak ilyenkor nincs helye.
A gyh most azt a marhaságot közölte, hogy szerinte is minden iskolai szünet teljes időszaka egyenlő az időszakos kapcsolattartás időszakával, és döntése egyetlen alátámasztásaként arról tájékoztat, hogy mikor van szünet :)).

tarjani # 2012.02.21. 17:24

Igaza van zotyikának, én is ez miatt szivtam mert az OM szünet a szünet.A végzésemben meg az van,hogy iskolai szünetek amik ezek sajna.kitartást.

Zotyika # 2012.02.21. 17:16

A végzés szerint kell.
Pl 1.
van mikor az OM rendelet szerint kell. Abban nincs síszünet, így nem jár.
2. A gyermek mindenkori óvodája, iskolája szerinti szünet. Akkor jár.

Szóval a fogalmazástól függ.

Sólet # 2012.02.21. 17:02

Köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat.

Nem is gondoltam, hogy így felélénkül itt a témázgatás...
Legaktuálisabb prolémám miatt jöttem fel a fórumba.
Ma kezdődött a síszünet. Az anya semi jelét nem adta, hogy szerené megosztani. Négy napból szerintem a fele járna... Majd csütörtök-péntek után a hétvégi kapcsolattartás is az enyém :-)
Ha csütörtökön nem hozná anyuka a gyerkőt akkor jogosan követelhetem a síszünet felét? Iskoa honlapján fenn vann mettől meddig tart a szünet.
Köszönöm ha tudtok segíteni. Fontos volna, mert szerintem ez a szünet is megosztható. Viszont szabadságot nem merek csak úgy kivenni, főleg ha anyuka nem is hozza a csemetét...

tarjani # 2012.02.21. 11:21

Sajnos én már ezeken túl vagyok tapasztalatból mondom,hogy az iskola nagy ivben le...ja,hogy neked mint másik szülőnek mik a jogaid a gyermekkel kapcsolatban.fordulj, a pmi hiv.hoz.minek?az iskola fenntartója és "főnöke"nem igen fog majd beavatkozni.azt tanácsolom ne fordulj senkihez, látogasd a gyereket iskolából haza felé beszélj vele figyeld,hogy tanul, segitsd őt menj el fogadóórákra.max ezt teheted.ha meg valakinek ez nem tetszik ne foglalkozz vele, -élj a jogaiddal 100 %ban - mert tönkre mégy benne és nem ér ennyit/mert ám szeretnek mások is ebbe beleszólni./

Zotyika # 2012.02.21. 09:54

Sólet:
Semmit sem tehetnek ellened. Bár az igaz, hogy kapcsolattartási jogod csak akkor van, ami a végzésben szerepel.
Talákozhatsz persze minden nyílt eseményen, pl télapó ünnepségen, ballagáson, stb. De nem használhatod fel ezt kapcsolattartásra. Nem tarthatod fel ha az anyával már indulni akar, stb.
Vigyázni kell, hogy az iskolában ne mondják, hogy azért késik el az óráról, mert te mindig beszélgetsz vele. Ne sértse meg a házirendet miattad, stb...
Sőt menj be az iskolába, miként állnak a jegyei, stb. Ha nem akarják, megmondani, írj levelet amiben jelzed, hogy az anya ezeket az információkat nem adja át részedre. Ha nem válaszolnak, a polgármesteri hivatal következik. Aztán majd inkább tájékoztatnak és megengedik hogy bemenj még ha utálnak is.

Zotyika # 2012.02.21. 09:42

gyógyszerész:
A gyámhivataltól lehet kérni a gyermek tartózkodási helyének megállapítását.
Pl a legegyszerűbb, hogy az iskola, óvoda, gyermekorvos, védőnő választás miként történt. Ugyanis általában a tartózkodási helye szerint veszik fel a gyermekeket ezekre.
Ezt követően pedig oda kell menni, ha más nincs az egyezségben. De azt is meglehet változtatni ha az a gyermek érdekével ellentétes. Az pedig bizonyosan nem az, hogy utazgasson feleslegesen.
Az meg marhasg, hogy a szülők ne találkozzanak. Ugyanis a nevelő szülőnek be kell számolnia a gyermek előmeneteléről a különélő szülő számára, stb. Tehát a gyermek érdekében a kommunikáció kötelező.

Tatica # 2012.02.21. 09:41

Szia Sólet!

Nekem csak egy kérdésem lenne. Miért kizárólag az ünnepes láthatásba egyezett bele az exed? Én a helyedben közös gyámságra adnék be kérelmet, mert ha semmi sem indokolja az ilyen hosszú távol tartást, akkor annak nincs értelme. Az írásaid alapján Te rendszeres kapcsolatot szeretnél, ebben a gyermek is partner, inkább ellened van az exnek egy kis bosszúja. Ott döf, ahol fáj.
Vagy beszélj a fiaddal, mond el a sérelmeid, és add be a tartásdíj csökkenésére a papírt.

Zotyika # 2012.02.21. 09:34

Az anyának kell jeleznie, hogy a kapcsolattartásnak akadálya van, mivel tanítás lesz. Ezért a pótlás lép életbe.
(A határozatban ha van előre tájékoztatás pl 48 óra és van pótlás pl a következő hétvége.)

Persze te ezt jelezheted az anyának sms vagy e-mail-ban előre, hogy tervezni tudj.

Ha ő nem jelentkezik, menj a gyermekért a végzés szerint helyre és időben.

Ha nem adja oda akkor és ott, akkor gyámhivatal. Persze csak ha a végzés a fentiekről rendelkezik, illetve a végzésben írtakat megszegi.

Zotyika # 2012.02.21. 09:29

Szabolcs1969
Sokat nem.
Ha elmész a meghatározott időre és nem jönnek el veled, etr tanúval tudod bizonyítani, vagy ők maguk elmondják, akkor a gyámhivatalnál panaszt tehetsz az elmaradt kapcsolattartások miatt 30 napon belül.
Ekkor kérheted, hogy mediátort rendeljenek ki. Ha nem fogadják el a gyermekek vagy az anya, akkor kérhetsz pszichológiai vizsgálatot. Akár védelembe vételt. Sok mindent, de ha a gyermek nem akarnak és nincsenek veszélyeztetve akkor nem sok reményed van. Még akkor sem ha a gyermekek felnőtt nélkül vannak otthon. Ugyan az elvilef lehet veszélyeztetés, de a gyerekek megutálnak, ha a jóvilágukat akarod befolyásolni. Persze eldöntheted, hogy mint apa a jövőjüket nézed és vállalod a konfliktust, vagy hagyod őket. Az előző rengeteg kitartást igényel.
Ha megállapítják, hogy a gyermeket ellened nevelik, és a gyermekek veszélyeztetve vannak, nem jó a helyük, cigiznek, stb akkor kérheted a gyermekelhelyezés megváltoztatását is. Még akkor is ha a gyerekek nem akarják.
Ha semmi nem működik kérheted a gyermektartás megszüntetését, mint arra érdemtelenekét.

paradigma # 2012.02.20. 22:32

Bár jómagam is tanácsot szeretnék kérni Tisztelt Fórumozó Társaktól, Kedves Szabolcs szerintem minden elmaradt kapcsolattartási hétvégére külön-külön kérjél gyámügytől, az önkörmányzatnál intézkedést, végrehajtást és védelembe vételt. Ne egyben, mert külön-külön a bírság sokkal több lesz.

Az én problémám, hogy március 24-e szombat munkanap az én kapcsolattartásos hétvégém. Tanítási nap lesz. Iskolai kirándulás. Nem kötelező részt venni. Kérdésem, hogy ha a kapcsolattartás helyett iskolába viszi az anya a gyermeket, akkor kérhetem-e a kapcsolattartás pótlását, valamint az iskolából nekem kell-e elhoznom, amikor a kapcsolattartásra az átadás helye nem az iskola?
Tapasztaltabb Fórumozók tanácsát kérem, hogy helyesen járok-e el ha kapcsolattartáskor szóvá teszem ha az előírt időpontra és helyre nem hozza el az anya a gyereket? Eddig egyszer már birságolták. Valájában mindent megtesz hogy ellenem hangolja a gyereket.

Szabolcs1969 # 2012.01.11. 15:17

Segítséget szeretnék kérni. 20 év után az nő lecserél egy fiatalabb kiadásra.
Viszont a gyermekeimmel (18.é. fiú - 14.é. lány) kapcsolat tartásit ítélt meg a bíróság, minden páros hétvégét, s ünnepekből egy napot, valamint a nyári szünetben az első két hetét. A gyermekeim nem akarnak velem lenni hiába szolok nekik, hogy most van a páros hét vége. Mennék értük. A kisebbik még néha-néha 1-2 órát hajlandó velem lenni (csak akkor, ha adok neki pénzt) a nagyobbik viszont soha semmilyen alkalomkor sem hajlandó, még meglátogatni sem. Telefonom tudok velük beszélni, már ha hajlandóak felvenni.
Most én mint apa mit tehetek ez ellen, hogy a gyermekeimmel lehessek, ha ők nem hajlandóak velem lenni. (nincs megengedve nálam semelyik részére, a cigaretta és alkohol, otthon viszont minden hétvégén egyedül vannak, s azt csinálnak amit akarnak, mivel nincs otthon az anyuk). A volt nejem ezzel szemben bírósághoz akar fordulni, hogy a gyermekeimmel nem tartom a kapcsoltatott.
Köszönöm a választ.

minoca # 2012.01.06. 10:43

Segítség!
Szeretnék segítséget kérni egy igen bonyolult ügyben.
2kislányom van 5,6 évesek az apjukkal még a terhességem alatt külön váltunk "nem voltunk házasok" de a gyerekeket a nevére vette,még a terhességem lején "2006ban" "apai elismerő nyilatkozatot tett. "gyermek elhelyezés volt és kapcsolat tartás is meg lett állapítva, még 2007 ben,de gyerektartás díj nem lett megállapítva. 2008 ban viszont az apa börtönbe került. én 2010 ben kértem a gyerektartás díj meg állapítását mert sajnos, az kellett egy másik kérvényemhez. a gyerekek nem ismerik a "biológiai" apjukat mert nem vett részt egyáltalán sem a nevelésükben sem a tartásukban, férjemet tekintik édesapjuknak.de az apa ragaszkodik ahhoz hogy felvegye a kapcsolatot a gyerekekkel. a kérdésem az lenne hogyan és miként tudom elérni azt törvényes keretek között hogy ne láthassa többet a gyerekeket. Ezt hozzá teszem Férjem örökbe szeretné őket fogadni és a nevére venné őket csak épp fél attól hogy ha nézik az anyagi körülményeinket még talán el is vehetnék a gyerekeket.
Kérem aki tud nekem ebben segíteni, pénzünk nincs ügyvédre és a következő tárgyalás februárban lesz.
Nagyon köszönöm.

gyógyszerész # 2011.12.28. 14:05

Kedves Vacsi!A szülő,aki használja az "átadás" kifejezést "adta át" a gyermeket a nagyszülőknél.Érzelmeket hagyjuk.Jogi tanácsra van szüksége a másik szülőnek.Köszönjük.

vacsi # 2011.12.27. 14:43

yógyszerész,
a gyerek átadás-átvételének (szép szó!) a helyszíne nyilván azért a szülő lakása, hogy a korábbi házastársak még véletlenül se találkozhassanak össze! Nem olyan nagy baj ez, nálunk is így történt, a nagymama vállalta a gyerekek utaztatását. Ma már a gyerekek felnőttek, mindkét szülővel, illetve az új házastársakkal igen jó a viszonyuk, nemcsak nekik, hanem az azóta megszületett unokáknak is!

gyógyszerész # 2011.12.27. 11:18

Kedves Fórumozók!Az előbb kimaradt,hogy a kapcsolattartás páros-páratlan hét szerint van leosztva.A hét hány órakor kezdődik,ha ez nincs szabályozva,mert a gyermeket nevelő szülö szerint 12.30 az elvitel és visszahozatal ideje.A kapcsolattartás akadályozása még nem elég Bírósághoz fordulni a megállapodás felülvizsgálása céljából.Köszönjük.

gyógyszerész # 2011.12.27. 11:00

Kedves Fórumozók!A szülő,akinél a gyermeket elhelyezték,kapcsolattartás gyakorlásához a gyermek átadásának helyeként az Ő szüleinek házát adta meg.Ő nem oda van bejelentve,hanem ugyanezen helység másik utcájában lévő ingatlanba.Ill. ideiglenesen és életvitelszerűen egy kb 150 km-rel odébb lévő faluban lakik,nem messze a másik szülőtől.Karácsony másnapján utazott a szülő a kicsiért...de 2012 január másodikán szintén oda kell visszavinni a kapcsolattató szülőnek,holott a gyermek a másik szülővel az átadást követő órákban szintén autóba ül és utazhat vissza a szomszéd faluba,hogy a kapcsolattartó szülő városában reggel elkezdhesse az óvodát.Egyezségen alapuló elhelyezés történt 2011 nov. 25.-én.A kapcsolattartás akadályozása többször megvalósult azóta.A nehezítés is.Ki,mi szabályozza az átadást,ha semmi sem volt a megállapodásban erre nézve lefektetve.Köszönjük.

csangi # 2011.12.23. 13:42

Sólet!Ha jól látom a saját szilveszteri buliját szervezi.

csangi # 2011.12.23. 13:37

Üdv.A bíróság ideiglenesen az anyukánál helyezte el a gyermekünket ami nem jogerős.Az időszakos kapcsolattartásra nem tér ki a határozat.Szünet van és jön a karácsony is.A"jó" anyuka nem engedi karácsonyi találkozásunkat,mivel nem esik rám a hivatalos láthatás.Pedig ráadásul várja az egész családom is és a rengeteg ajándék.1 napot engedett volna csak,azzal a feltétellel,ha lemondok egy januári láthatásomról.Megteheti ezt?Köszönöm ha valaki tud segíteni

sió # 2011.12.23. 08:30

Menj be a gyámhívatalhoz.

Sólet # 2011.12.22. 12:32

Az ősziszünet után szülőtársam újabb részlehajló kapcsolattartási ajánlattal állt elő.
Idézem:
>> Szünetre vonatkozó felajánlás:
>>
>> 2011. december 26. (karácsony másnapja) 9-19 óra
>> Dec.29-én 9-től 30-án19 óráig
>> és December 31-én 10-től január 1-én 18 óráig.
>>
>

Mivel a mai nap már tanításmentes nap, így a szünet 2. fele, plusz a karácsony 2. napja jóval több nap. A dec 31-i hétvége az én apás hétvégém, de a január 2.-a hétfő még tanításmentes nap.
Eddig még nem sikerült egyszer sem arányosan megosztani egy szünetet sem. Megállapította a közigazgatási bíróság a gyermek veszélyeztetését de a védelembevételt gyámügyhöz hasonlóan bíróság sem tartotta indokoltnak. Perköltséget nekem kell fizetnem.

Tisztelt hozzáértők véleményét kérem, mit tudok tenni, hogy rábírjam szülőtársam a korrekt együttműködésre?

tarjani # 2011.11.08. 06:17

Valóban nem vagyok jogász, mert ha az lennék lehet ,hogy bele is hülyülnék a tehetelenségbe.Az esetem: azért mert a gyermekemmel iskola időben a szünetben keritésen keresztül megnéztem ,beszéltem vele több megaláztatás meghurcoltatás ért.Olyan emberek akiknek nincs köze hozzá bejelentették a munkahelyemen, az iskola igazgatója felháborodott levelet irt,hogy milyen alapon beszélek vele mivel nincs láthatásom,a gyámhivatalban én voltam a szar ember mivel" mit képzelek én, hogy ilyet teszek".Volt 8 gyámhivatali tárgyalás az anya ellen mivel többször nem adta oda láthatásra a gyermeket, figyelmeztették érte most egy végrehajtó adja át a gyermeket. Az ,hogy a gyermekemmel beszélek meg találkozok igy vele majdnem az állásomba került mivel egyes személyeknek ez szúrta a szemét és feljelentgettek meg főleg bejelentgettek.Egy kis falu nagyhatalmú polgármestere megtette azt,hogy két faluőrt küldött az iskolához ha meglátnak óraközi szünetben,hogy beszélek a gyermekkel zavarjanak el,mivel nekem nincs láthatási jogom./biztos szúrta az ex-et/.Mi lett a vége megszüntették az ügyet mert nem valósult meg,hogy elzavartak, nem volt hivatali visszaélés .Tehát jöhetsz nekem ilyen jogászi szöveggel én az életben tapasztaltam meg ezen megaláztatást, tehetetlenséget amivel nem tudsz mit kezdeni akármilyen jogász is vagy!! Ez csak ez én egyéni véleményem,mivel nekem ez a tapasztalatom és amég te nem mégy át ezen dolgokon lehet ebben jó tanácsokat adni, de átesni ezeken egész más.Azt javasolom annak aki hasonló cipőben jár, hogy legyen óvatos, ne bizzon a gyámhivatalban sem más egyéb olyan szervben aki elvileg a gyermekért van.Mindig az a fontos ha még is megalázzák az embert a gyermeke tudja,hogy fontos neki és viselje el ezen dolgokat mert ha majd nagyobb lesz megérti ezt.

Sólet # 2011.11.07. 21:47

Tisztelt Dr. Attika!
Esetemben a bírónő először alapból nem akarta szabályozni ideiglenes intézkedéssel a kapcsolattartást, majd amikor a másodfok szabályozta a rendszeres hétvégi kapcsolattartást akkor ugyanez a bírónő azt mondta, hogy csak akkor tarthatok kapcsolatot amikorra a másodfokú határozat ezt megengedte. Milyen jogi következményekkel számolhatok ha kapcsolattartási időn kívül találkozok a gyerekkel, játszótéren, úszás oktatáson, utcán stb? Konkrétan milyen jogszabály alapján kérhetem azt a bíróságtól, hogy külön élő szülő bármikor kapcsolatot tarthat a gyermekével és ezt a szülőtársa nem tilthatja meg?

Sólet # 2011.11.07. 21:07

Kedves Sió!
Tényleg egyértelműen apátlanítási folyamatok mentén lesz egyre családtalanabb a magyar társadalom, ugyanakkor világjelenség is ez, nem csak magyar sajátosság. A férfi tényleg jobban teszi ha nem házasságban meg családban gondolkodik. A rengeteg válás is azt igazolja, a férfi nem azért van hogy házasítsák. Böfög, szellent, káromkodik, csúnyán beszél, és ne is hagyja magát, hogy háziasítsák. Vesszen a házasság intézménye. A gyermek nevelése nem az ő dolga. A nők érjék be az apasági perrel, elégedjenek meg a gyerektartással.