gyermekelhelyezés megváltoztatása

zsoka78 # 2013.03.17. 08:37

Kedves Jogászok!

Az élettársam lánya decemberben lesz 14 éves. Már régóta mondogatja (több éve felmerül nála), hogy hozzánk akar költözni. Az apa felvetette az anyának, hogy közös megegyezéssel változtassák meg a gyermekelhelyezést, persze ő semmi képen nem megy ebbe bele. Ha beadja az apa a gyermekelhelyezés megváltoztatására a keresetet, akkor az anyának bele kell egyezni a kötözésbe, ha már elmúlt 14 éves a gyerek? Vagy elég az, hogy ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, az elhelyezésére vonatkozó döntés csak egyetértésével hozható? Célszerűbbnek láttuk volna, hogy költözzön ide a következő tanév kezdete előtt, hogy ne év közben kelljen iskolát változtatnia. De akkor még nem lesz 14 éves, és az anyja akkor sem fog közösen megegyezni, ha már betölti, ezt közölte. Érdemes megpróbálni pár hónappal azelőtt kérni az elhelyezés megváltoztatást, hogy betölti a 14 évet, vagy várjuk meg míg betölti? Azért sem akartunk várni, mert úgyis hónapokig húzódnak a tárgyalások.

gozika # 2013.03.02. 14:15

Üdvözlök mindenkit!

Gyermekem láthatásával kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni! A volt párom Decemberben összejött egy másik hapsival akivel kicsit szorosabb lett a viszonyuk Február 5. én elköltöztem közös megegyezéssel hangoskodás nélkül 8. án megérkezett a csere pasi! 7. éve voltunk együtt ebből a kapcsolatból van egy kettő és fél éves lányunk is akit nagyon szeretek! Ez idáig nem is volt gond szóban megegyeztünk viszont a volt párom nem akarja engedni a láthatást vagyis 2 hetente max 4 órát lehetek vele és azt mondta hogy a saját lakásomba el sem hozhatom! Joga van ehhez vagy tereljem jogi útra! Ráadásul az új hapsi akarja megszabni hogy mit mikor és hol amihez azt-hiszem semmi köze nem lenne mivel nem őt akarom látni meg nem is a volt páromat hanem a lányomat akit a nevemre vettem! Egy folytában azt mondják hogy ügyvédtől kérdezték és azt mondták nekik hogy ők szabják meg a láthatások! Ami nekem nem túl jó mert változó munkarendben dolgozok sokszor hétvégén is! Bölcsibe sem mehetek érte szerintük! Mik a lehetőségeim mire kell figyelnem és milyen időközönként meddig láthatom a gyerekem illetve elhozhatom e magamhoz? Válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm! Üdvözlettel egy elkeseredett apa!

zital # 2013.01.30. 07:11

A másolat kikérésnek már utána néztem, de a többi kérdésemre még szeretnék választ kapni, ha valaki lenne olyan kedves :)

aqws12 # 2013.01.29. 19:01

Tisztelt fórumozok!

Feleségem önkényesen elhagyta a családi otthonunkat,mert egy kapcsolatba mászott bele.A nagyobbik gyermeket otthagyta, a kicsit aki akkor 9 éves volt elvitte. Hosszadalmas várakozás után mivel reménykedtem,hogy észhez tér és haza talál,ami nem így történt be adtam a válópert.Előtte kötöttünk ügyvéd előtt egy kölcsönös megállapodást ami azt tartalmazta,hogy a kicsi nála lesz elhelyezve a nagy aki akkor 12 éves volt nálam. Közben az ő életfelfogása negatív irányba fordult, ezért be adtam egy viszont keresettet, a megállapodás megváltoztatására.
A Tárgyalás előtt pár perecel aljas módon megfenyegetett és megzsarolt,ha nem álok el a keresettől,....... dolgok fognak velem törtté ni.A tárgyaláson mindenki meglepetésére elálltam.Mikor haza értem a kicsi első kérdése az volt:/Apa nyertünk? Maradhatok?/Megszakadt a szívem,és sírva közöltem vele a tényeket.A gyermek tanulmányi eredménye azóta jelentősen romlott, az exem a láthatást nem tartja be folyamatosan,a gyám ügynél be is jelentettem ahol mind kettőnket meghallgattak,együtt.Az élete jelentősen megváltozott.Dolgozni a mai napig nem dolgozik, albérletből albérletbe,Élet társa kénytelen volt alkalmi munkákat vállalni.A kicsi aki most 11 éves minden áron haza szeretne költözni amit meg is értek.
Szeretnék egy új gyermek elhelyezési eljárást indítani,ha sikerülne együtt lehetnék mind a két fiammal,és nyugodtabb lennék,hogy nem kallódna el.Segítséget szeretnék kérni,Mikor milyen feltételekkel tudnám elindítani és esetlegesen gyermekeimmel együtt kitűzött célunkat elérni.
Várom segítségüket és tanácsaikat.
Üdvözlettel.aqws12

pirosbögre # 2013.01.28. 09:44

Tisztelt Scales!
Apukától ninncs elszakítva a gyermek annak ellenére,hogy ő 2évig bújtatta előlem és minden hatóság elől.Már hatóságok fordultak rendőri segítségért. A láthatásokra mindig felkészítem,2nappal előtte már tudja,mikor jön apa és várja. Soha egy rossz szó sem hangzik el tőlem apukára. Mégis gyártja folyamatosan ellenem a beadványokat,mocskol az óvodában,hivatalokban, gyermeknek,mindenhol.Nem tudja elfogadni,hogy nem kapta meg a gyermeket az igazságügyi szakvélemények alapján sem.Ott gáncsol,ahol csak tud,vagy gondolja,hogy tud.
Sajnos nem fogja fel,mit tesz a gyermekével.
Nem az az apuka,akivel meg lehetne beszélni bármit is,pedig sokkal könnyebb lenne mindenkinek.Attól tartok,hogy az óvoda nem sokáig fogja elviselni a viselkedését és a gyerekek nyugalma érdekében eltanácsolják a gyermeket és kezdhetjük ismét egy új környezetben. Kinek jó ez????
A gyereknek ne,bár most még nem érzi a helyzetet,megkíméltem tőle..

Scales # 2013.01.28. 08:16

Kedves pirosbögre!

Az óvoda szerintem nem köteles mindenről értesíteni az apát, neked viszont kellene, illene...
De mik is a lényeges dolgok? Egy szülői értekezlet, nyílt nap szerintem az és majdan az iskolában is az lesz a fogadóórával együtt. Van ballagás az oviból is, oda is illik majd meghívni. Aztán vannak apró "kedvességek". Pl. fénykép készítés a gyermekről az oviban, esetleg meg lehet kérdezni az apát szeretne-e belőle Ő is rendelni. Nem kell neki ajándékba adni (bár az sem lenne egy elvetemült ötlet...), csak tudjon a lehetőségről...Ha majd iskolát kell neki választani, azt is meg kell beszéljétek.
Szeretném azt hinni, hogy ezekkel az apró gesztusokkal kihúzod a probléma méregfogát és ha Ő is tud a gyermekével kapcsolatos eseményekről nem kell az oviba menni rendszeresen érdeklődni.
Nem igazán szólhat bele, ha másik lakásba költöztök ugyanabban a városban, de azt joga van tudni, hogy hol lakik a gyermeke. Nem kell beengedned a lakásban.
Az adu a Te kezedben van, rajtad múlik nagyban a gyermeknek az apával való kapcsolata. Neki szüksége van apára most és majd egész élete folyamán.
Ha a fentebb említett "gesztusok" ellenére is úgy látod, hogy rosszindulatú veled szemben, akkor legalább elmondhatod, hogy mindent megtettél. De amíg úgy érzed, hogy apa másodlagos szerepet tölt be a gyermek életében, akinél azt keresed mihez nincs joga, addig ez nem lesz így.

laikus hozzászóló

zital # 2013.01.28. 06:59

Ami még eszembe jutott kérdés: ki lehet-e kérni a tárgyalási jegyzőkönyveket, illetve a bekért nyilatkozatokat/szakvéleményeket? Ha igen, akkor ennek milyen anyagi vonzata van (másolási díj, stb) ?

zital # 2013.01.25. 19:05

Kedves Mindenki! Végigolvastam az elejétől, de nem találtam választ a problémáimra (gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti per 1. tárgyalása után), ezért megkérdezem:

1. Facebookon privát üzenetbe írtakat fel lehet-e használni és ha igen, akkor milyen módon fogadják el hitelesnek? (alperes anya és élettársa is folyamatosan fenyegetnek, mocskolódnak, rágalmaznak, illetve többször kijelentették, hogy a jelenleg átmeneti gondozott, nevelőszülőnél élő gyermek sorsa nem érdekes, az anya adta be, nem is akarja egyik sem, hogy velük éljen, de ne lehessen az apánál)
  2. Alperes anya kiharcolta hazugságokkal, hogy a felperes apát elmeszakértői vizsgálatra küldjék. Ez hogyan zajlik, mennyibe kerül (ha nekünk kell fizetni egyáltalán)? Az alperes esetében ezt hogyan érhetjük el mi is (tekintettel arra, hogy még gyámhatósági vonalon is őt kötelezték ilyenre gyermek veszélyeztetésének gyanúja miatt (is), de nem volt hajlandó elmenni)?
  3. Ha beadványba kérjük, hogy nyilatkoztassák vagy idézzék be tanúnak az évek során eljáró gyámhatóságok, TEGYESZ, gyermekjóléti szolgálatok dolgozóit, szomszédokat, nevelőszülőt, láthatási felügyelőt stb, akkor ezt megteszik-e, főleg a következő tárgyalásig?
  4. Ha az alperes állítása miatt még azt is bizonyítanunk kell, hogy mióta ismerjük egymást a férjemmel (aki a felperes) és valódi házasságban élünk, akkor pl rágalmazásért vagy ilyesmiért perelhetem-e az alperest? Ugyanígy minden negatív jelzője miatt (alkoholista, kurva, stb), amiről be kell bizonyítanom (és be is fogom), hogy nem igaz? (mármint van-e értelme, megnyerhető-e -> szeretném, ha törvényesen bűnhődne az általa okozott kellemetlenségekért)

Köszönöm előre is

valoapa # 2013.01.25. 15:15

> a gyermek úgyis elmondaná az óvónéninek ha valami baj lenne otthon.

Húha, ez egy hatalmas, de közhelyes tévedés!!!

monalisa1 # 2013.01.25. 14:23

A gyermek esetlegesen megváltozott lakhely- tartózkodási helye az valóban fontos dolog, erről a másik szülőt tájékoztatni kell, de a lakásba beengedni továbbra sem szükséges. Egy esetleges környezettanulmányhoz a gyámügynek joga van és indokolt esetben valószínűleg meg is teszik, bár nagy rutinjuk lehet a külön élő szülő "panaszkodását" kiszűrni.

A másik szülő lehetőleg hagyjon fel a sárdobálással - csak magát járatja le, a gyermek úgyis elmondaná az óvónéninek ha valami baj lenne otthon.

Az "ellenem neveli" na az ami nehezen remélhető, hiába is a leghatározottabb ezírányú kérés. (Benne van a jellemében, a válás miatti végtelen nagy sérelmében...)

Az óvodavezető elhajthatja a "kedves" szőlőt ha úgy látják látagatásainak gyakorisága zavaró már.

----
  • laikus hozzászóló
valoapa # 2013.01.25. 13:34

Amíg önként nem mondasz el neki te minden fontos dolgot a gyerekkel kapcsolatban, addig nem véletlenül feltételezi azt, hogy titkolni valód van. Erre még nem gondoltál? Ne titkolózz, és nem fog nyomozni, ennyi.

Az, hogy nálad helyezték el a gyereket, nem jelenti se azt, hogy csak te vagy a szülő és ő nem, és azt sem, hogy te jobb szülő vagy, mint ő.

Próbáld elképzelni, hogy milyen érzés lenne, ha ő nyerte volna meg a lutrival egyenértékű gyermekelhelyezési pert, és most te lennél, aki szinte semmit nem tudna a saját gyerekéről.

Az oktatási intézményekről pedig: http://hvg.hu/…onelo_szulok

valoapa # 2013.01.25. 13:34

Amíg önként nem mondasz el neki te minden fontos dolgot a gyerekkel kapcsolatban, addig nem véletlenül feltételezi azt, hogy titkolni valód van. Erre még nem gondoltál? Ne titkolózz, és nem fog nyomozni, ennyi.

Az, hogy nálad helyezték el a gyereket, nem jelenti se azt, hogy csak te vagy a szülő és ő nem, és azt sem, hogy te jobb szülő vagy, mint ő.

Próbáld elképzelni, hogy milyen érzés lenne, ha ő nyerte volna meg a lutrival egyenértékű gyermekelhelyezési pert, és most te lennél, aki szinte semmit nem tudna a saját gyerekéről.

Az oktatási intézményekről pedig: http://hvg.hu/…onelo_szulok

pirosbögre # 2013.01.25. 11:11

Segítséget kérnék az alábbiakban: Jogerős ítélettel nálam helyezték el gyermeke,szülői felügyelet csak a lényeges kérdésekben van.
Kérdéseim: köteles-e az óvoda mindenről értesíteni volt párom,állítása szerint igen,rendszeresen bejár az óvodába és számon kéri a tájékoztatás hiányát,pl-nem értesítik szülői értekezletről,stb. Közben engem mindennek elmond a vezetőnek mennyire veszélyben van nálam a gyermek.Elmondták,hogy a gyerekkel minden rendben van,kiegyensúlyozott,boldog kisgyerek.Ennél többet azonban nem mondtak és nem engedték be a gyerekhez sem.
Gyámhivatalban sérelmezte,hogy nem biztosítom neki,hogy személyesen meggyőződjön a lakhatási körülményeinkről,nem engedem megnézni a lakásunk,nem is tudja ténylegesen hol lakunk.
A Kapcsolattartás rendben megy,mindig átadom a gyermeket az állandó lakhelyünknél a kapuban,ennél többet azonban nem engedek.Gyermekemet rendszeresen faggatja,az általa mesélteket kiforgatja, minden szót ellenem fordít,folyamatosan beadványokat írogat a gyámhivatalnak,óvodának,gyermekjólétnek. 3évig tartott a válásunk,mert mindent kitalált rólam,amit a bíróság részletesen kivizsgált,ezek után került hozzám a gyermek.
Azóta sincs nyugtom,folyamatosan védekezésre kényszerít és lejáratmindenhol.

Részletesen sehol nem találom,hogy mi tartozik a lényeges körülmények közé részletesen,pl.ha azonos városban másik lakásba költözünk,beleszólhat-e,kell-e engedélyt kérnem tőle? stb.
Óvodát piszkálhatja? Hol vannak a határok,amíg megkeserítheti az életünket?

hell35 # 2012.12.01. 22:04

Tisztelt Fórumozók!

segítségeteket szeretném kérni. 16 és 12 éves gyermekem perli a volt férjem, ő a felperes (alkoholista, pszichiátriai előzményekkel) a nagymama gyámságát kéri a két gyermekem felett...A történet hosszú s unalmas. A kérdésem az lenne, hogy a pszichológusi vizsgálatra kapunk hamarosan időpontot, melyet ők kértek. Ha valaki eltudná mesélni, hogy hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat, azt megköszönném. Nem is félelem, talán inkább kíváncsiság van bennem. Gyermekeimet viszont határozottan megviseli a történet, hiszen két ember akiket nagyon szeretnek, most értük harcol...2006 óta nevelem őket egyedül, az édesapa akkor nem óhajtotta őket, ezt akkor kijelentette. Segítségeteket előre köszönöm szépen!

tarjani # 2012.07.31. 05:34

Köszönöm.minden törvényes eszközt bevetek hogy ne tudja elvinni.

ObudaFan # 2012.07.30. 20:27

Hát fellebbezz, hogy bírságolják is. És kérd, hogy a gyámhatóság kötelezze a költségeid megtérítésére. (Pl. kifizetett nyaralás, amire nem tudtad a gyereket elvinni.)

tarjani # 2012.07.30. 18:33

Hát én is így gondolom eddig én mindig betartottam a szabályokat ő nem.7szer figyelmeztette a gyámügy.ha most elviszi sokra megyek ha megint figyelmeztetik nekem meg ugrik a nyaram,nyaralás.ezt nem lehet pótolni.én a törvények betartása mellett vagyok.köszönöm

ObudaFan # 2012.07.30. 17:37

Nem adod oda.

Regiina # 2012.07.30. 17:23

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni!
A problémám a következő:
Édesanyámnak 2000-től 2011-ig (vagyis 3 éves koromtól 15 éves koromig)volt egy élettársa, az én nevelőapám. Édesanyám idén egy másik férfival megcsalta őt és ez az új ember költözött ide az én otthonomba, aki minden nap megkeseríti az életemet, megfenyeget,dörömböl az ajtómon és nemegyszer kezet emelt rám. Anyukám gondolatait és viselkedését is ellenem irányítja. Felfordult az addig normálisnak mondható életem. Ma már saját magamnak kell mosnom a ruháimat,a hűtő szinte üres és csak két naponta van főtt étel, addig pedig azt kell ennem amit megveszek magamnak, ezért nagyon egészségtelenül is táplálkozom.
Idén 2012-ben elhatároztam hogy Édesapámhoz szeretnék hivatalosan is kerülni, aki nagyon szívesen vállal engem, de nekem kell intézkednem, mert ő nem akarja azt hogy Édesanyám azt higgye hogy Apukám keresztbe akar neki tenni. És mikor végre elindulnék a gyámhivatalba, Édesanyám mindig megfenyeget hogy akkor ő öngyilkos lesz és nem lesz többet anyám. És nem tudom hogy most csak hazudik (mert nagyon sokszor hazudik nekem) vagy tényleg komolyan gondolja.
Mindenesetre én kezdek ebbe a helyzetbe beleőrülni, a tanulmányi átlagom az utóbbi évben 5,0-ról 3,1-re ment le, mert itt létezni is alig bírok, nem hogy tanulni.
És kíváncsi lennék hogy én most 16 éves létemre mit tudnék tenni, milyen jogaim vannak ezzel kapcsolatban.
Remélem tud valaki tanácsot adni.
E-mail címem: nagy.regiina@gmail.com
Előre is köszönöm!

tarjani # 2012.07.30. 16:25

A helyzet az hogy el akarja vinni a gyereket tőlem,amikor nálam van elhelyezve.mik azok a törvényes lehetöségek amivel ezt meg tudom"akadályozni."?

ObudaFan # 2012.07.30. 13:12

Akkor mi a kérdésed?

tarjani # 2012.07.30. 11:50

Az iskolai szünetek,több napos ünnepek első felét a gyermekek a felperesnel(ez ő)még a második felét az alperesnél (nálam)töltik.ennyi.

ObudaFan # 2012.07.30. 10:40

Mi van a határozatban?

tarjani # 2012.07.30. 09:45

Köszönöm.ilyen esetben kapcs.tartási joga van-e?azaz köteles vagyok-e engedni hogy találkozzon vele meg ilyenek?azért kérdezem mert elég szemétül viselkedik velem,velünk.

Dr.Attika # 2012.07.30. 07:03

Nem kell odaadni. Anyukát el kell hajtani. Ha rendőrökkel jönne, akkor meg kell mutatni a bírósági határozatot.