„A helyi építési szabályzat módosítása folytán valóban átkerülhet a szomszéd tulajdonába az általam korábban, a módosítás előtt, jogszerűen felépített kerítésem?”
Nem.
„A helyi építési szabályzat módosítása folytán valóban átkerülhet a szomszéd tulajdonába az általam korábban, a módosítás előtt, jogszerűen felépített kerítésem?”
Nem.
Az OTÉK alant idézett szövege az építési hatóság által elrendelt kerítésépítési szabályokra vonatkozik.
Az OTÉK 44. § (9) bekezdése pontosan: Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos (kezelő, használó) az oldalkerítés azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Már kialakult beépítés esetén – a helyi szokásoknak megfelelően – az oldalkerítés megépítésének és fenntartásának kötelezettségét a helyi építési szabályzat ettől eltérően is meghatározhatja.
Ebből annyit kellene értelmeznie az építéshatósági ügyintézőnek, hogy megvizsgálja, a hatóság rendelte-e el a kerítés létesítését, illetve hogy lenne-e egyébként jogalapja elrendelni? Valószínűleg nem. Egy ügyintézőnek, akinek egyébként bár e-mail-eket írogat, közel sem biztos, hogy van önálló döntési, és kiadmányozási joga. Szóval ennek azért nem dőlnék be.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy egyebekben a kerítés építési viták eldöntésére nem az építési hatóság, hanem a bíróság jogosult, hiszen alapból tulajdonjogi (polgárjogi) kérdésekről beszélünk, ahol a bíró elvileg jogvégzett ember, így ő talán tudja is értelmezni a jogszabályokat. Magyarán, ha ebben a kérdésben az építési hatóság állást foglal, egyszerűen túllépi a hatáskörét.
És elnézést, de le kell írnom: mindegy, milyen kőműves, mindegy, milyen drót, stb. stb.
A lényegre válaszoljon valaki, ha kérhetem (kérhetjük).
Természetesen az építési hatóság. E-mailben is lehet kérdezni az illetékes ügyintézőtől, ő e-mailben válaszol. Ez nem tilos.
És ha a szomszédot így tájékoztatja az ügyintéző, akkor ő erre hivatkozva elzavarja a kőműveseket, akik javítani akarják a kerítést. Megjegyzem, a kérdező területén belül, viszont hozzá kell érni a dróthoz, ami a szomszéd szerint már az övé. És nem engedi. A kőművesek n nem akarnak vitatkozni és jogi ügyekbe keveredni, tanúskodni. Inkább elmennek.
Sok minden elhangzott a témával kapcsolatban, csak épp a kérdésre nem született válasz. Az elkeseredett szomszéd helyett most én kérdezem, mert engem is érint a téma:
A helyi építési szabályzat módosítása folytán valóban átkerülhet a szomszéd tulajdonába az általam korábban, a módosítás előtt, jogszerűen felépített kerítésem? Ez a lényeg.
„A hatóság e-mailben megküldött tájékoztatása sajnos így szól.”
Milyen hatóság?
Miért email?
Tájékoztatás? Hát az meg kit érdekel? Egy határozat, legfeljebb, jogorvoslati kioktatással...
253/1997 (XII 20.) Korm. rendelet 44 §. (9) bek.:
"Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos az oldalkerítést azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. "
Ettől eltérhet a helyi építési hatóság a kialakult szokásoknak megfelelően. De nem tért el.
Ezzel él vissza a szomszéd, mert a hatóság olyan tájékoztatást adott neki, hogy a kérdező által épített kerítés immár a szomszéd tulajdonába került.
A fenti kormányrendelet ez év december 31-ig van érvényben.
Remélem, elég rövid voltam.
Nanemaa
Igen, két különböző fogalom a kötelezettség és a tulajdon a kerítés vonatkozásában. Sajnos a hatóság nem így értelmezi, emiatt a jobb oldali szomszéd erre hivatkozva több kőművest elriasztott a kerítés javításától. Még attól is, hogy a kerítés mellett, a saját területen betonsáv kerüljön lerakásra.
Megjegyzem, a drót abszolút a telekhatáron van, a jobb oldali szomszédnak "köszönhetően" többször fel lett mérve igazságügyi szakértő által, s a felmérés óta nem lett változtatva a nyomvonal.
A HÉSZ módosítás ha megváltoztatja a beépítési módot szabadon állóról oldalhatáron állóra, akkor azt is előírja, hogy azon az oldalon kell kerítést építeni, amelyik oldalon kell majd építkezni, ha új házat épít valaki. Bal oldalt ír elő, eddig jobb oldal volt.
Emiatt úgy értelmezi a hatóság és a szomszéd, hogy a módosítás folytán a szomszéd tulajdonába került a jobb oldali kerítés, mert ez az ő bal oldala.
Ezáltal szerintük a kérdező által felépített kerítés ellenérték nélkül átkerült a szomszéd tulajdonába, s azt a szomszéd bármikor lebonthatja.
A hatóság e-mailben megküldött tájékoztatása sajnos így szól.
Ismerem az ügyet, a hatóság a fentiek szerint tájékoztatta a kérdezőt. A kérdező másik szomszédja vagyok.
Fenntartom a korábbi állásfoglalásomat, miszerint a HÉSZ módosításának semmiféle káros hatása nincs a meglévő kerítés fenntartása kérdésében. Azt pedig nem tudjuk, hogy a kérdezőnek a módosítás egyébként milyen jogát, jogos érdekét sérti?
Amalia,
2024.10.22-én ezt írtad a kerítéses topikban :
„Most új rendezési tervet fogadtak el, melyben ez a tömb oldalhatáron álló beépítésű lett.”
Annyira nem új fejlemény akkor.
Amalia
„Azért bátorkodtam feltenni a kérdést, mert új fejlemény, hogy megváltoztatták a rendezési tervet a mi kárunkra.”
Abban azért igaza volt drbjozsefnek, hogy lehetne rövidebben is kérdezni.
Ráadásul új témát nyitva megint, mert a régi hely már nem felelt meg neked.
Nem biztos, hogy az egész képernyőt be kell töltenie egy hozzászólásnak.
Az ilyet itt senki sem kedveli, de leginkább nem olvassák el végig.
Nanemaa
Köszönöm.
drbjozsef
Köszönöm, ez még hiányzott nekem. Azért bátorkodtam feltenni a kérdést, mert új fejlemény, hogy megváltoztatták a rendezési tervet a mi kárunkra. Erről eddig még nem tudtam.
Ezért mertem kérdezni, de nem fogok, mert csak bántást kapok. Ilyen a magyar ember újabban.
Majd én megoldom. Segíts magadon, az isten is megsegít. Az istenen kívül senki, mindenki csak azt nézi, hogyan rúghat bele a másikba. Tisztelet a kivételnek.
Létezik ilyen?
Milyen? Hogy hetente megkérdezed?
A szomszéd csak azért "röhög a markába", mert rájött, hogy át tudott verni téged.
+1. A helyedben én "visszaröhögnék" a jó szándékú szomszédra. ;)
A telkem jobb oldalán kerítést létesítettem sok-sok évvel ezelőtt. A szomszéd háza is és a miénk is szabadon állóként kapott építési engedélyt. A szomszéd nem tartotta be az engedélyben előírtakat, 2 m-rel közelebb jött hozzánk, de akkor is maradt köztünk 3 méter távolság legalább. (Az engedélyben mindkét oldalon legalább 5 métert írtak elő).
A közterülettel határos oszlopom megdőlt kissé. Meg akartam erősíteni, a szomszéd azonban minden szakembert elmart innen, holott a saját területemen akartam dolgozni. A tulajdonos az önkormányzatnál dolgozott, így sok szakit ismer.
Az önkormányzattól kértem tájékoztatást. Meglepetésemre a válasz a következő volt.
Az utcának azt a tömbjét, ahol a házunk (és a szomszéd háza van), a rendezési tervben átsorolták oldalhatáron álló beépítési módra, annak ellenére, hogy egy kivételével minden ház szabadon álló. Ebben a tömbben 5 ház van a következő merőleges utcáig. Négy ház szabadon állóként, egy ház oldalhatáron állóként épült. (Az oldalhatáron épült ház tulajdonosa tanácsi dolgozó volt, akkor még tanács).
Oldalhatáron álló építkezésnél a műszaki ügyintéző írásos tájékoztatása szerint nem a jobb oldali kerítést építhetem fel, hanem a bal oldalit.
És azt is közölte, hogy az elrendelés nélkül épített kerítés bármikor elbontható.
Kérdésem: legalább negyven évvel ezelőtt létesített kerítést valóban elbonthatja a szomszéd, hiába én építettem? (Egészen pontosan a tíz oszlopból hatot én vásároltam, amikor felújítottam a kerítést, négy megmaradt, amit a szomszéd édesapja épített fel édesapám megbízásából, de kifizette neki). A kerítésdrót és a fehér hullámlemez is az én tulajdonom.
És hiába adtam ki pénzt a kerítésem építésére és fenntartására, most építhetek a másik oldalon is egy kb. 20 méter hosszú kerítést? Amit ráadásul bármikor elbonthatnak? Mert elrendelés nélkül épült? Lakóházak vannak itt, a miénk is az, bár üdülő is akad. A biztonság miatt kerítésre szükség van, ez nem vitás.
Ez abszurdum.
Meg lehet változtatni egy fennálló beépítési módot egy tollvonással? Aminek nem csupán a kerítéslétesítési probléma a következménye, hanem az is, hogy az új rendezési terv szerint ha új házat építenénk, azt nem lehetne úgy elhelyezni, hogy megfelelő benapozást kapjon. a telek az előírt helyen túl keskeny, a szomszédos házak és a szemben levő három emeletes házak mindig beárnyékolnák.
Nem akarjuk lebontani a meglevő házunkat, ami a telek mélyén van, de lehet egy természeti katasztrófa, adódhat valami, ami miatt el kellene adni. Esetleg bővíteni szeretnénk. Amit már nem tehetünk meg, értelmezésem szerint. Tehát jelentős értékcsökkenés következett be egy tollvonással.
Ráadásul a szomszéd röhög a markába, hogy nem javíthatom/erősíthetem meg a saját magam által épített homlokzati oszlopot, mert nem elrendelésre épült, tehát bármikor lebontható.
Ez így működik hazánkban? Hogy egy tollvonással bárkit tönkre lehet tenni? Hogy egy tollvonással semmissé lehet tenni egy nagy költséggel felépített kerítést? Mert nem elrendelésre épült?
Akkor senki sem létesíthet kerítést a tulajdona köré?
És a Ptk. kerítésépítésre vonatkozó rendelkezése már nem is érvényes? Hogy a helyi szokásoknak megfelelően lehet csak változtatni a kerítésépítési szabályokon önkormányzati szinten?
Akkor miért írja elő a Ptk., hogy kerítés létesíthető akkor is, ha nem a tulajdonos jogosult rá, de a kerítésnek a saját területen kell állnia?
Nem értem ezt az egészet.
Kisvárosunkban egy asszony, aki szabályosan tartott állatokat, de egy haver társasházat épített mellé, és kifogásolta azt a kevés állatot, öngyilkos lett, mert kötelezték az állatok leölésére. Ez a falusi besorolású tömbben történt.
Teljesen kétségbe vagyok esve. Ez a ház és telek az életem, nem túlzás.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |