gyermekelhelyezés megváltoztatása


Ophelie # 2009.08.11. 17:21

Kedves _Wasp_ és ObudaFan,

köszönöm a megnyugtató válaszokat, szerencsére nem áll fenn semmi valódi körülmény, ami miatt egy objektív bíróság elvenné tőlem a gyermekfelügyeleti jogot. A zsarolásnak sem engedek, csak lelkileg meglehetősen megvisel az örökös telefonon történő zaklatás, fenyegetőzés és ordítozás, így időnként elbizonytalanodom.

ObudaFan # 2009.08.11. 11:16

Ezt interneten keresztül senki nem fogja tudni megítélni. A gyermekelhelyezés megváltoztatása igen nehéz és körülményes dolog, de azért nem lehetetlen akkor, ha tényleg alkalmatlan vagy a nevelésre. Ez utóbbit nem fogjuk tudni megítélni. Ezzel együtt nem hiszem, hogy szerencsés engedni az ilyen zsarolásnak.

_Wasp_ # 2009.08.11. 11:16

Az a kérdésem, hogy ezeknek a fenyegetőzéseknek mennyire van realitásuk.
kb semennyire.

(A gyermeknevelésre alkalmatlanságnak ugyan - elvileg - lehetne, ezt önnek kell tudnia, de szerintem annak sincs semmi esélye az égadta világon.)

___________________
nem ügyvéd.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Ophelie # 2009.08.11. 11:12

Tisztelt Ügyvéd úr!

Tizenkét éve nevelem egyedül a fiamat, aki egy hónap múlva lesz 14 éves. Gyermektartást az édesapja soha nem fizetett, annak ellenére, hogy a bíróság ezt jogerősen megállapította. Kb. 3 éve elindítottam a végrehajtási eljárást, gondolva arra, hogy a gyermekünk már elég nagy ahhoz, hogy édesapja bosszúja lelkileg kissé felvértezettebben érje. Mivel az apa francia, az ügy igen hosszadalmas és költséges. Az apa végül is megkapta a fizetési felszólítást és - ahogy erre számítani lehetett - különféle eljárásokkal fenyegetőzik, úgy mint: megtiltatja, hogy gyermekünk átlépje Magyarország határait, ellenem pert indít, mellyel azt óhajtja bizonyítani, hogy alkalmatlan vagyok a gyermeknevelésre, kérelmezi a közös gyermekfelügyeletet. Az a kérdésem, hogy ezeknek a fenyegetőzéseknek mennyire van realitásuk. Előre is köszönöm válaszát!

Grád András # 2009.08.11. 07:20

Kedves Melish!

Láthatólag mindent igyekszik/igyekeznek elkövetni, ami a gyermeknek árthat. Még ennyi év után is csodálkozva figyelem, ahogy emberek úgy beszélnek a gyermekükről, mint egy vázáról, amit vagy az egyik tart magánál, vagy a másik, és akár el lehet lopni, visszalopni, nem visszaadni, megállapodásokat felrúgni stb., lehetőleg azért, hogy betarthassanak a másiknak. Érdekli Önt a legcsekélyebb mértékben is, hogy mindeközben az a másfél éves gyerek, akinek állítólag az érdekében jár el, miken megy közben keresztül? Ez a legérzékenyebb életkora, még ha ezt nem is tudják, hiába nem tud még kommunikálni, a sérülései maradandók lesznek! Itt egyetlen vesztes van máris: a gyereke! További jó kűzdelmet! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

melish # 2009.08.11. 07:07

Bíróságon elmondták:

Nincs olyan , hogy a mediátor és a cs.s. (családsegítő) aláírassanak velem egy olyan papírt amiben az van, hogy apánál a gyermek, (figyelembe véve eddig ki nevelte 17 hónapig, ill. ezalatt ő hol volt ... ) és nem mondják el ezzel ki a nyerőbb.

Azt is elmondták, nekem ugyanolyan anyai jogaim vannak mint az apának, tehát: Gyerek akkor marad amikor akarom, ez nem hatósági papir. Nem hívhat rendőrt, mert bent kiröhögik.
Ahogy tették velem is mikor bejelentettem -nem hozta vissza.
Ha nekiáll balhézni ajtón kívül hívok én rendőrt.
Jegyzőkönyv. Neki nem jó.....

Mindenesetre a csütörtökre kíváncsi leszek...

kisokos # 2009.08.10. 14:50

Melish,

ez milyen mediáció volt??? Ki az a cs.s. központ? Mi az, hogy nem vették figyelembe a kislány életkorát", hogy "nem erről volt szó"?

_Wasp_ # 2009.08.10. 14:11

ez szép irányba kezd elmenni.

A férje bele fog egyezni a mediációba, csak hogy vihesse a gyermeket, és aztán meggondolja magát. A kapcsolattartást pedig arra hivatkozva tagadhatja meg, hogy ön fel akarta rúgni a megállapodást, így rá sem vonatkozik.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

melish # 2009.08.10. 13:56

köszönöm a válaszokat, a cs.s. központnál újabb mediációt kértem, hivatkozva arra, Nem erről volt szó, és nem vették figyelembe hogy a kislány (18 hós , írtam.) eddig nálam volt .

A megállapodást bármikor felrúghatom.
Fel is rúgom. Cs.s . jön a csütörtöki láthatásra és megbeszélünk egy újabb mediációt.

Ha nem egyezik bele a férjem, akkor a gyermek marad.

A Bíróságon ugyanezt tanácsolták.
M.

kisokos # 2009.08.10. 08:24

Melish,

Ha neked egy megállapodás NEM JÓ, akkor legközelebb ne írd alá! Nyilvánvalóan, most az apa van előnyben. Neked ugyanis jó indok kell majd a bíróságon, hogy miért szeretnél kihátrálni a megállapodásból, amit vélelmezhetőleg saját akaratból, kényszer nélkül írtál alá. (Az enm kényszer, hogy vmit nagyon szerettél volna elérni!) Ennek hiányában a bíróság könnyen úgy láthatja, hogy nem vagy képes felelős döntéseket hozni sem a saját, sem a gyermek érdekében.

A gyermek önkényes magadnál tartását nem javaslom. Ez csak tetézné a problémáidat. Keress egy jó ügyvédet és készüljetek fel alaposan, mert nagyon nem neked áll a zászló. Amikor pedig láthatod a gyermeket, akkor mindenképpen tedd meg.

melish # 2009.08.10. 07:48

És ha egyszerűen NEM ADOM VISSZA???? Mit tud csinálni? Ez NEM hatósági papír.
Ez csak egy megállapodás.

kalamalyka # 2009.08.09. 09:43

Valószínű, hogy bármelyik anya aláírta volna, ha ezen múlik, hogy láthassa a kislányát a tárgyalásig vagy sem........ úgymond csőbe húzták ezzel.....

ObudaFan # 2009.08.09. 09:11

Nem ez a célja, de te aláírtad, csak azt nem tudom, minek.

melish # 2009.08.08. 13:36

És mit tudok tenni , hogy a mérleg az én oldalamra billenjen?

Fogalmam nem volt hogy ez a célja a mediációnak hogy egy anyától elvegyék a gyermekét.senki nem közölte ezt velem. aláirattak egy megállapodást amit ha nem irok alá nem látom a gyerekem. (naiv gondolkodás szerint)
És ha bemegyek a CS.S.Központba, hogy ez nekem nem jó így??? Mert NEM JÓ!!!!!!Anya vagyok!!!!
Mit tudnak tenni?

Eléggé el vagyok keseredve és a sírás nem vezet jóra.

ObudaFan # 2009.08.08. 08:54

Igen, jelentős előnyben.

melish # 2009.08.08. 06:41

De most ezzel, hogy aláírtam, ő van előnyben. Nem??

ObudaFan # 2009.08.07. 17:22

A mediáció arra jó, hogy peren kívül egyezséget hozzon létre olyan felekközött, akik között ez lehetséges. Nem minden esetben lehetséges.

melish # 2009.08.07. 15:53

Kérdeznék : Mire jó a mediáció?

apa elvette a kislányom, mint korábban írtam (18 hó) és nem akarja visszaadni. Most h kitűzték a válás időpontját, mondvacsinált indokkal nem hozta vissza . A mediátor előtt egy papírt írtunk alá (minden másnap apai felügyelettel láthatom) miután én kértem az ideiglenes gyermekelhelyezést.
ő hivatkozik arra, most ő neveli....

Mit tehetek hogy visszaszerezzem???

esőcsepp # 2009.08.06. 07:48

Tisztelt Grád András!

Nagyon örülök, hogy Ön válaszolt :)!
Köszönöm, én is így éreztem a megoldás helyességét!
további szép nyarat kívánok!
esőcsepp

Grád András # 2009.08.06. 07:45

Kedves Esőcsepp!

Mindezt le kellene írni a bíróság részére, és még a szakértői vélemény ismerete előtt, nehogy úgy tűnjön, hogy csak ezért teszik, másik szakértő kirendelését kellene kérni elfogultságra hivatkozással. Ha aztán bejön a szakvélemény, az majd csak alátámasztja a leírtakat. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

esőcsepp # 2009.08.06. 07:39

Tisztelt Fórumozók!

Régen jártam már erre, de mindig jó tanácsot kaptam. :)
A gyermekelhelyezés megváltoztatása per közepén vagyunk. Én az apa oldalán állok. Tanácsot szeretnék kapni az alábbi helyzetre:
A pszichológus szakértő irodájában rossz időpontot adtak meg hivatalos papiron, mint amire a szakértő várta az apát. (órákkal későbbi időpontot írt az adminisztrátor). Amin az apa meg is jelent. De addigra az anya és a gyerek ki lett kérdezve.A szakértő meg sík ideg volt, mert a saját elmondása szerint tönkretettük a napját. Szerencsétlen apával úgy beszélt a szakértő amire felnőtt emberként nem volt példa az életünkben. Beszólt neki, gúnyolódott vele, teljesen "szétszedte". Természetesen a magnót ki-be kapcsolva. Az anya elmondását kész tényként fogta fel és nem volt hajladó az apát végighallgatni. Tényleg, komolyan, belefolytotta a szót.
Azért is leteremtette hogy áll a széke, vagy azért mert az aszalára hajolt, hogy lássa a szondi teszt képeit mert sütött rá a nap. Szerencsére el kellett szaladnia a szakértőnek és adott egy kis szünetet amikor le tudtam valamennyire nyugtatni az emberem. Utána én is sorrakerültem /gyógypedagógus vagyok :) / Valamennyire lenyugtattam a szakértőt is, és adott emberemnek még egy fél órát, de közölte mindkettőnkkel, hogy az anyát találja alkalmasabbnak mert már ő neveli évek óta, meg egyébként is..... és elkezte sorolni az anya vádjait, amit a bíróságon már pontról pontra megcáfoltunk. Tehát még a pairokat sem olvasta el.

A kérdésem a következő:
Nem kellett volna a gyerek viselkedését az apa jelenlétében is vizsgálni?
Szívem szerint azonnal beszéltem volna a főnökével. Vagy várjuk meg amíg leírja amit gondol és utána?
Hogyan dönthet minkor még a teszetek épp hogy csak felvette , de nem elemezte?
Milyen jogi lehetőségeink vannak?

Az önök tapasztalatai szerint mi a megoldás?

Köszönöm: esőcsepp

_Wasp_ # 2009.08.05. 10:34

A bíróság mit szólna ahhoz, ha én most a jog ellenére nem biztosítanám a láthatást, de később – szerintem – jó eséllyel bizonyítanám, hogy ezt kellett tennem, kis túlzással gyakorlatilag kötelességem volt nem hozzáengedni a gyereket?
ezt nem ajánlom. mindenesetre van ügyvéded, kérdezd meg feltétlenül őt is - ő látta az összes információt, és neki van felelőssége. (úgy tekintsd a fórumon kapott tanácsokat, mintha csak egy sörözés során ismeretlenektől kapnád - hiszen semmivel nem megbízhatóbbak)

én úgy gondolom, hogy nagyon jól veszi ki magát, ha biztosítod a láthatást akkor is, ha nincs közvetlen joghátrány fenyegetése a fejed felett, és nagyon rossz, ha nem teszed.

Ezt nem csak a gyermek érdekében vélem így, hanem a per vonatkozásában is, hiszen ha kialakul egy működő rend a tárgyalásra, amiben az is benne van, hogy kialakul a kapcsolattartás, netán a tartásdíj fizetése, akkor a bíróság hajlamos a fennálló helyzetet fenntartani, hiszen ez bizonyítottan működik.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

projektnév # 2009.08.05. 10:25

Hali,

Természetesen, passzív ellenállás lenne, az utóbbi egy évben ezt akívan (akarom mondani passzívan) gyakoroltam, menni fog. A gond az, hogy elszólásokból és sms-ekből következtetve azon gondolkodik, hogy nem egyedül jön. Tudom, hogy jogilag nem tehetik meg, hogy félrelöknek, stb., de a gyakorlatban mégis, és ha ismeretlen helyre viszik a gyereket, a rendőrség túl nagy nyomozást nem fog csapni. Sajnos itt kb. egy fél óra, mire kiér a rendőrség, ha azonnal indulnak.

Természetesen nem fogom engedni, hogy elvigyék, de a rángatást el akarom kerülni - úgyhogy ajtómegfogás lesz természetesen, és hivatalos tanú(k).

A bíróság mit szólna ahhoz, ha én most a jog ellenére nem biztosítanám a láthatást, de később - szerintem - jó eséllyel bizonyítanám, hogy ezt kellett tennem, kis túlzással gyakorlatilag kötelességem volt nem hozzáengedni a gyereket?

_Wasp_ # 2009.08.05. 08:39

házastársi tartást ha nem kér, hát nem kér - és nem biztos, hogy eszébe jut.

Azt viszont nem gondolnám, hogy a gyermektartásdíjról előzetes lemondás jó ötlet lenne. Mire lenne jó az? Ha nem akarod végrehajtatni (mert pl volt házastársad nehéz helyzetben van), hát nem teszed. Ha az anyuka tud fizetni, és nincs rá szükséged, akkor beteszed a gyermekednek egy bankszámlára, és amikor nagyobb lesz, akkor biztos vagyok benne, hogy meglesz a helye.

Így szerintem az anyuka is jobban megértené, milyen kötelezettségei és jogai vannak.

Hogyan lehet megakadályozni a gyermek jogellenes elvitelét? Hát nem tudom. Én beállnék az ajtóba, igaz, hogy nehezebb arrébb lökni, tekintve a 105 kilómat. Elvileg jogos önhatalomra lehetőséged lenne, de mégsem javaslom, a gyermek rángatását, vagy más támadó jellegű fizikai fellépést. Ha ő megüt téged, hát tegye, szerintem viseld el, csak legyen rá tanú. Ha netán mégis jogos önhatalmat alkalmaznál, akkor belefutnál egy bizonyítási harcba, ahol vélhetően neked lenne igazad, de az lenne a bíróság benyomása, hogy van két alkalmatlan, agresszív szülő, mindegy kinél helyezik el a gyermeket, sehol nincs jó helyen. Szóval én valami passzív ellenállást javasolnék - és ha probléma van, akkor a rendőrség azonnali kihívását.

A kérdezett bizonyítékok olyanok kellenek hogy legyenek, hogy meggyőzzék a bíróságot az állításaidról. A híváslista pl nem igazol sok mindent (főleg, mivel a bejövő hívások nem lesznek rajta), mindenesetre, ha pl jó ötlet, ha küldesz a feleségednek egy ajánlott levelet, hogy hétköznapokon mondjuk kedden és csütörtökön este biztosítod a telefonos kapcsolattartást (ezeket megpróbálod tanúval, hangfelvétellel igazolni), levelet ide és ide tud küldeni, a személyes találkozással járó kapcsolattartást meg itt és itt biztosítod (akár a saját lakásodon, akár a családsegítőben - ez utóbbi lenne talán az első időszakban a jobb)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

projektnév # 2009.08.05. 00:30

Nem lesz egyszerű, de természetesen mindent megteszek, amit lehet. Gyámügy is olyasmit javasolt, hogy biztosítsam a láthatást bizonyos (elfogadható) feltételekkel, és ha nem él vele, az az ő baja. Sajnos a feltételek ahhoz kellenek, hogy legyen tanú.

Ha el fog indulni a gyerekkel, hogy elvigye - mert az elmondása alapján ezt fogja tenni - milyen következményekkel lehet az rám nézve, ha megállítom?

Telefonos kapcsolattartás dokumentálásához elég a szolgáltatói híváslista, vagy fel kellene venni, vagy tanú, vagy mindezekből ami csak lehet?

Keresetet úgy tervezzük beadni az ügyvédemmel, hogy csak gyermekelhelyezést kérek, válást nem (ez az én hülyeségem, de már lehet hogy a válást is el akarom indítani ezek után), és beleírtuk, hogy nem tartok igényt tartásdíjra. "Asszonytartást" pedig nem tudom, hogy fogok tudni fizetni, mert a házasság alatt sikerült egy csomó tartozást összeszedni - pontosan a feleségem hozzáállása miatt. Elviekben szeretnék fizetni, de baromi nehéz lesz.