gyermekelhelyezés megváltoztatása


walaky13 # 2013.05.08. 13:57

persze, tisztában vagyok vele, hogy előfordulnak dolgok, mondjuk a részemről max véletlen (bár ez nem változtat a dolgokon), a feleségem viszont rendszeresen tömi a fejüket, hogy ha nálam lesznek, el fogom Őket tiltani tőle, meg ilyenek...
Családterápia meg tulajdonképpen kizárt, maximum mi hárman mennénk el, a feleségem meg van győződve arról, hogy ez így a tuti, így a tökéletes, meg hogy majd megszokják...

walaky13 # 2013.05.08. 13:54

pont, hogy ez a mostani helyzet egy ideiglenes intézkedés, amit a drága feleségem, és az ügyvédje elértek, ráadásul jó eséllyel kb 4-5 hónap múlva lesz csak a következő tárgyalás. Ezt az ideigeles intézkedést a bíróság megváltoztathatja, ha viszek egy szakvéleményt, hogy ez a helyzet kifejezetten rossz a gyerekeknek?

mentaldr. # 2013.05.08. 13:53

Lehet pszichológiai szakvéleményt kérni-szakpszichológustól, de hosszú távon családterápia, mert akkor is "befolyásolod" a gyereket, amikor nem is gondolnád...

ObudaFan # 2013.05.08. 13:48

Ideiglenes intézkedést lehetne kérni a bíróságtól, de azt nem fog elrendelni a bíróság csak azért, mert szerinted a gyerekeknek rossz a kedve, legalább egy magánszakvélemény kellene pszichológustól szerintem. Akkor talán a bíróság sürgősen kirendel egy peres szakértőt.

walaky13 # 2013.05.08. 11:53

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hátha valakinek lesz valami ötlete, hogy mit lehetne tenni.
Előre leszögezem, férfi vagyok, tehát apa, és sajnos hallottam sok negatív dolgot, hogy mik az esélyek.
Nagyon nagy vonalakban a történtekröl: a gyerekekkel (és a háztartással) pici koruk (kb 6-7 éve már) jórész én foglalkozom, neki a karrierje inkább fontos. A gyerkőcök most 10 és 8 évesek. Párommal 2.5 hónapja külön élünk, és április közepén megvolt az első tárgyalásunk is. A válást ő adta be. Addig a gyerekek fele időben itt, fele időben ott voltak, erről szólt a megegyezés (vitte volna őket teljesen, de nem engedtem...) köztünk, viszont a bíróságon sikeresen kiharcoltak egy nekik (a feleségem és az ügyvédje) sokkal jobb kb 2/3 időben ott, 1/3 időben nálam helyzetet. Ami a dolgot bonyolítja, mindkét gyerek az anyjának is elmondta, hogy velem szeretnének lenni, de ez a legkevésbé sem érdekli, és még az sem, hogy a gyerekek nagyon komolyan megszenvedik a helyzetet. A fiam teljesen az anyja ellen fordult már (még anyák napján sem volt hajlandó felköszönteni, pedig többször is beszéltem Vele, hogy tegye meg, mert akármi is van, ő az édesanyja, stb), minden nap sírva könyörög neki, hogy engedje fel hozzám (egy házban lakunk külön lakásban), de míg ezt a tárgyalásig minden nap engedte Neki, azóta hallani se akar erről... A kislányunk meg kezd teljesen magába fordulni, már az iskolában is szóltak, hogy nem ártana odafigyelni, mert kezdenek komoly problémák lenni Vele. Ráadásul imádta a napközit mindig, ha valamiért korábban el akartuk hozni, kérte, hogy had maradjon, most viszont már mindig kér, hogy menyjek érte ebéd után, de már többször ebéd előttre is kérte. Munkám miatt ezt nagy általánosságban meg is tudom tenni, viszont maximálisan a feleségem "jóindulatára" vagyok kénytelen hagyatkozni, mivel az idő nagy részében ugye vele vannak hivatalosan. Abszolúte nem érdekli a gyerekek lelki világa, óhaja, ragaszkodik hozzájuk, és kész. Sőt, szerinte ez a gyerekeknek tökéletesen jó, hiszen más gyerekek 2 hetente látják az apukájukat.
Ami a nagyon nagy problémám, látom sírni, és "leépülni" a gyerekeimet, miközben a kezem meg van kötve. következő tárgyalásra kitűzött időpont még nincs, erősen gyanúm, hogy őszig már nem is lesz a nyári szünet miatt. Mit tudnék tenni, akár a tárgyalásig, illetve a következő tárgyaláson lehet-e esélyem az ideiglenes gyermekelhelyezés megváltoztatására? Pszichológushoz nem nagyon szeretném vinni Őket, csak ha nagyon kell, épp elég volt Nekik, amikor az anyjuk rángatta el Őket, mert be akarja bizonyítani, hogy azért akarnak velem maradni, mert ellenük neveltem Őket.
Tudnék még mesélni, bőségesen lenne mit, de egyrészt ez nem az a hely, másrészt nem akarok untatni senkit, viszont mindenkit kérnék, akinek bármi épkézláb ötlete van, hogy mit lehet tenni, kérem jelezze
köszönöm szépen

monalisa1 # 2013.03.20. 15:49

Ne engedd hogy "játszadozzon" veled, valamint és főleg a lányoknak ne kavarjon. Legyél vele szemben határozott!

monalisa1 # 2013.03.20. 15:31

Nyugodj meg a gyermekeket nem fogják tőled elvenni - nem adsz rá semmi okot. Minden egyéb más sajnos az idegek játéka...

Kérd a gyámhatóságot készítsenek egy jegyzőkönyvet amiért nem hagy nektek nektek nyugodt, békés életet.

utolsó esély # 2013.03.20. 13:22

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni mit tehetek.
Volt élettársammal van két közös kislányunk jelenleg 6 és 9 évesek. 2008 óta vagyunk külön, akkor volt egy gyermekelhelyezés és tartásdíj magállapítási egyességünk, melyben nálam helyezték el a lányokat, de volt élettársam kérte közös szülői felügyeleti jogot. Akkor a bírónő azt mondta, hogy igazából a lányok életében a főbb változásokat jelenti ez, mint a lakóhely, iskola stb megválasztása így beleegyeztem. Akkor még meg tudtunk egyezni, azóta sajnos egyre többször fenyeget azzal volt élettársam, hogy kéri a lányok újra elhelyezést. Úgy gondolom ennek oka, a tartásdíj fizetése, ennek csökkentését már kérte is, de elvesztette a pert. Úgy érzem semmi olyat nem teszek amivel ártanák a lányoknak ő ezt nem így látja mondván bizonyítéka van rá, hogy ellene nevelem a lányokat. Amikor megkérdezem, hogy mi a konkrétum nem tud mit mondani, csak azt, hogy tartsam bura alatt a lányokat, hogy ne tudjanak semmiről. Úgy gondolom ez kivitelezhetetlen, inkább az ő szintjükön megértetni és elfogadtatni kell velük dolgokat nem pedig eltitkolni, vagy hazugsággal kibújni dolgok alól. Olyan szinten elegem lett az állandó fenyegetéseiből, hogy igazából örülnék egy pernek. Beszéltem gyámügyessel is azt mondta, nem ítélnék apukának a lányokat, mert nincs miért. Viszont szerintem ez csak üres fenyegetőzés mint az elmúlt 5 év alatt már jó párszor. Mit tudok tenni a fenyegetései ellen? Mert igaz, hogy az eszemmel megértem, hogy nincs esélye arra, hogy a lányokat nála helyezzék el, de lelkileg akkor is megviselnek ezek a fenyegetések és a feszültséget a lányok is megérzik ilyenkor, ami nem jó nekik. Így 5 év elteltével úgy gondolom, hogy nekünk (nekem és a lányoknak) is jogunk lenne egy nyugodt élethez, ahol nem azzal kéne foglalkozni mikor, hol és miért jelent fel hanem a lányokkal.
Remélem valaki tud tanácsot adni, hogy védhetem ki a folyamatos fenyegetéseit, zsarolásait.

zsoka78 # 2013.03.19. 18:06

Köszönöm.

ObudaFan # 2013.03.19. 16:16

A perköltséget főszabály szerint a pervesztes viseli. Az utazási költséget külön igazolni kell. Ügyvédi munkadíjra meg a bíróság nem fog annyit megítélni, mint amennyit a pernyertes valóban kifizet az ügyvédnek.

zsoka78 # 2013.03.19. 15:18

Még mindig merülnek fel kérdések. Ilyen esetben ki viseli szokásosan a perköltséget? A pervesztes? Azt lehet-e kérni, hogy minden felmerülő költséget a pervesztes fizessen (utazás díja, ha szakértő hallgatja meg a gyereket, illeték, ügyvéd, stb.) Külön kérni kell, hogy a perköltséget a vesztes viselje? Elnézést, de nem tudom kibogozni a jogszabályokból.

zsoka78 # 2013.03.19. 12:03

Köszönöm.

ObudaFan # 2013.03.19. 11:29

Ilyen már egyik sem létezik, lakóhely van és tartózkodási hely. A lakóhely szerint illetékes bírósághoz kell benyújtani.

zsoka78 # 2013.03.19. 06:29

Köszönöm. Ha van ideiglenes és állandó lakcíme akkor melyik az illatékes bíróság? Erre nem találtam meg a pontos választ.

ObudaFan # 2013.03.18. 08:58

Be lehet adni.

zsoka78 # 2013.03.18. 07:20

Még az a kérdésem, hogy be lehet-e adni a keresetet hamarabb, mint ahogy betölti a 14-et, hogy mire betölti addigra le is rendeződjön, vagy csak akkor? Úgy, hogy 14 éves korától kérjük az elhelyezés megváltoztatását, nem akkortól, mikor beadja a keresetet. Mivel gondolom több hónap, mire ítélet születik.

zsoka78 # 2013.03.18. 06:31

Obudafan és is erre gondoltam. Szóval várjuk meg míg betölti, hátha sikerül. Köszönöm mindenkinek a segítséget.

ObudaFan # 2013.03.17. 17:50

Ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, az elhelyezésére vonatkozó döntés csak egyetértésével hozható, kivéve, ha az általa választott elhelyezés fejlődését veszélyezteti.

zsoka78 # 2013.03.17. 17:02

Igen, nem lehet ráhúzni, hogy nem alkalmas. 5 éves volt, mikor elváltak, azóta folyamatosan az apjához akar költözni. Az apja abban bízott, hogy majd rendeződik a helyzet és a lány is megszokja az anyja új férjét, valamint ismerve a volt feleségét nem akarta a gyereket kitenni a cirkusznak, mivel ő semmiben nem képes kompromisszumot kötni. Olyan középiskolába akar menni, ahol koleszos vagy tőlünk járhat iskolába. Az anyja azt mondta neki, 14 évesen majd dönthet, hol akar lakni, de szerintem ezzel csak le akarta szerelni. Ezért vagyunk tanácstalanok, hogy mit tegyünk, ez a helyzet egyre rosszabb, hiába reméltük, hogy javulni fog.

monalisa1 # 2013.03.17. 11:39

Az anya bizonyára alkalmas a gyermeknevelésre - gondolom ez el fel sem merül, az más téma, hogy több oka is lehet annak miért szeretetne nálatok lakni és nem otthon. (Abban a korban van akikor a tinik lázadoznak...)

monalisa1 # 2013.03.17. 11:35

Zsóka

Egy 14. életévet betöltött gyermek esetében a bíróság az összes érintettet meghallgatja és majd dönt a kérdésben, míg a 16. életév betöltést követően már átköltözhet a gyermek a másik szülőhőz - gyámhatósági jóváhagyással. (Természesen az eddigi tartási fizetési kötelezettség "iránya" megváltozik - ehhez új perre lesz szükség, valamint a láthatást is újra kell szabályozni.)

Tehát ha az anya jelenleg nem járul hozzá az átcuccoláshoz akkor bizony a következő tanévet + még egy felet a jelenlegi helyen kell maradni. (Ne is hozzátok elő a témát jó ideig, csak vita, sírás a vége.)

Ez benne van a Családjogi Törvényben melyet megtalálsz itt balra az Adattár menűsor "kereső" rovatban Csjt. rövidítés alatt.

----
  • laikus hozzászóló
zsoka78 # 2013.03.17. 11:20

Ezzel tisztában vagyok, de az elmondása szerint nagyon nem érzi magát jól az anyjával. Soha nem akar haza menni, stb. Szóval érdemes előbb beadni, mint ahogy 14 lesz, vagy nem? A közös megegyezés szinte teljesen kizárt. Csak tekintetbe veszik, mit mond a gyerek, nem? Attól függetlenül, hogy nem ő dönt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.17. 10:10

Zsóka, azért a gyerek kívánsága nem kötelezi a bíróságot. Nem hogy 14 évesen, de 16 évesen sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.17. 10:08

A biztonság kedvéért célszerű lenne kérnie egyezségkísérletre idézést. Mert ha van jogerős és végrehajtható bírósági döntés, akkor a kedvezményezett bármikor kérheti a végrehajtását - pern kívüli egyezség ide vagy oda.

bsz79 # 2013.03.17. 09:51

Kedves Fórumozók!

Gyermek elhelyezéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Abban az esetben, ha bírósági határozat van arra vonatkozóan, hogy a gyermekem nálam van elhelyezve, és ezt közös megegyezéssel módosítani szeretnénk, elegendő, ha egymás között írunk erről egy papírt 2 tanúval, esetleg gyámügy előtt, vagy pereskedni kell?
Köszönöm a válaszokat!