gyerektartás 18 év után

Big Joe # 2010.05.11. 17:30

Elvileg igen.De a bíróság nem így ítélkezik a gyakorlatban. Az én fizetésem hiába netto 90, a bíróság azt mondta ki, hogy diplomával az elvárt netto 120 ezer. Ezt osztotta kétfelé, és azt 3 felé. Így lett 20 ezer.
Ha a valós dolgokat nézem,akkor 15 ezerre jönne ki a 16,6%. Sajnos nem értem a bíróság logikáját. Mertha az elvárt jövedelmet megállapítja 120 ezerre,akkor adhatna hozzá munkahelyet is.Én szívesen dolgozom.
Nem tudom,hogy mit lehet ilyen ellen tenni,mert ez a logika alapján a becsült elvárt jövedelem lehetne 500 ezer is. Sem a 120, sem az 500 nem a valós állapot sajnos.

bombázó # 2010.05.12. 05:29

Üdv mindenkinek!

Nekem is lenne ehhez a rokontartáshoz kapcsolódóan egy pár kérdésem.Én is hasonló cipőben járok, mint az előző hozzászólok.
A gyermekem most töltötte be a 18 évét, még középiskolában tanul. Én is gondolkoztam azon, hogy kérem a gyerektartás megszüntetését, és rokontartás megállapítását. Ám Grád úr hozzászólása gondolkodóba ejtett.
Viszont felmerül a kérdés, hogy mindennek ellenéra kérhetem-e hogy a tartásdíjat a 18. év betöltése után fix összegben, és ne %-ban fizessem a jogsultnak(exnek). Vagy ennek van jogi akadálya? ha kérhetem kevesebb lesz-e az összeg, mint amennyit most fizetek %-ban? Kaphatok arról tájékoztatást a gyerek mikor fog végezni? vagy én kérhetek-e az iskolától ilyet? Persze a körülményeket veszik figyelembe, de vannak még gyerekeim (kicsik)rajta kívül, akiről gondoskodni kell.

TóthAlex # 2010.05.12. 07:33

Tisztelt dr. Grád András!

Mivel én abszolut nem értek a joghoz előre is elnézést kérek, ha butaságot írok.

Azt írta Ön, hogy teljesen felesleges rokontartás kérni gyermektartás helyett. De én úgy értelmeztem, amit a rokontartásról olvastam, hogy azért az már nem ugyanaz, mint a gyt. Tehát akkor már lehet kérni fix összeg megállapítását, ami azért nem mindegy. A netto fizetésem 20%-a és a jutalmak, 13. havi stb. azért sokkal több, mint ha van egy fix összeg és azt kell teljesítenem.

Arról nem is beszélve, hogy ha a kislányom elmegy főiskolára (De ha nem megy és már jogilag nem jár neki semmi én akkor is segíteni fogom amíg élek) akkor már nem lesz az édesanyja háztartásában és akkor fizethetem neki a pénzt.(ez így van?) Ha pedig mégis az anyjának kell fizetnem akkor kapja meg azt a fix összeget azt lenyelem, de a fennmaradó többi összeget gyűjthetem a kislányomnak (lakáskassza, stb). Természetesen emellett mivel napi kapcsolatban állunk mindent megkap, amire szüksége van és a nyaralástól kezdve a magántanárokig minden költségbe beszállok a gyerektartáson felül.

Tisztelettel várom válaszát, mert mostmár nagyon elbizonytalanodtam!

TóthAlex # 2010.05.12. 08:23

Természetesen más véleményére is kiváncsi vagyok!!!!

ObudaFan # 2010.05.12. 12:16

Mindezeket lehet kérni, de akkor így kell kérni, és nem azt, hogy rokontartás legyen gyermektartás helyett.

erás61 # 2010.06.04. 10:34

Lányom elmúlt 21 éves, érettségizett, intézménykommunkátor szakot végzett és most idegenvezetői iskolába jár, ezen felül iskolaszövetkezeti rendszerben dolgozik, meddig kell fizetnem a tartásdíjat?
Köszönöm: H.Róbert

monalisa1 # 2010.06.04. 11:29

Halmozhatja a végzettségeket - végül is előnyös, de az első önálló képesség megszerzése után illik már a saját lábra állni.

Kérd a bíróságtól a t.díj kötelezés felülvizsgálatát, összegszerűségét, külön is tekintettel a melódiákban szerzett jövedelemre.

Rossz esetben 6-12 hónapot is elhuzódhat az eljárás, és addig fizetned kell...

Vélem az idegenvezetői iskola nem nappali tagozatos felsőoktatási inzétmény: főiskola vagy egyetemen.

"Mona"
laikus hozzászóló

Grád András # 2010.06.04. 12:11

Kedves Mazsola20!

A nagykorú gyermek után is kötelező a tartásdíj fizetése az első önállóü jövedelem megszerzésére képessé tevő képesítés megszerzésééig. Ez véletlenül akár 25 éves kor is lehet. :-) Ilyen szabály viszont nincs. Olyan viszont igen, hogy amennyiben a gyemek indokolatlanul megszakítja a tanulmányait, nem a képességi által elvárható szinten teljesít, bukdácsol stb., akkor nem jár neki a tartás vagy csak csökkentett mértékben. Az eset összes körülményei alapján döntenek, ezek meg a leveléből értelemszerűen nem derülnek ki. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.06.04. 12:12

Mielőbb bírósághoz fordulni és kérni hogy a továbbaikra nézve a fizetési kötelezést vizsgálják felül.

Valamikor már el kell indulni az Életben, annak halogatásához nem okvetlenül köteles a szülő asszisztálni.

Amúgy a 25. év betöltése nem feltétlen időkorlátozó mert vannak okok/élethelyzetek hogy valaki még azt követően is tanul - és jogosult lehet a t.díjra. De itt nem erről van szó.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.06.04. 12:14

Köszöntelek Tanár Úr, régen jártál errefelé...

monalisa1 # 2010.06.04. 12:21

Nem kell abbahagyni, vagyis szépen tanulni kell oszt lesz/lenne róla papíros.

Lógja ill. lógná még az éveket...

Grád András # 2010.06.04. 12:38

Szia Lisa, én is köszönetelk, tényleg ritkán jut időm feljönni, általában napi 10-12 órát dolgozom, most is csak késett egy ügyfél, és az így nyert fél órában felugrottam ide! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2010.06.10. 04:14

Tisztelt Fórumozók, Ügyvéd úr!
Tavasszal született bírósági döntés az idén nagykorú gyt-val kapcsolatban.(letiltás, fix összeg)
Kérdésem az lenne, ha az érettségi után 2 éves iskolában szakmát tanul a gyerek és utána jelentkezik felsőfokú intézményben, akkor meddig jár a gyt.?(szakmája ezáltal lesz)
Perktg. megosztása mi alapján történik?(lényegében senki nem nyert, de mégis eltérő arányban ítéltek perktg-et.Erre lehet kérni részletfizetést vagy méltányossági csökkentést?(az ítélet most jött meg postán)
Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2010.06.10. 10:52

Valószínűleg csak arra a két évre. Hogy a bíróság mi alapján osztotta meg ilyen arányban a perköltséget, annak az ítéletből kell kiderülnie. Részletfizetést lehet kérni, az illeték vonatkozásában pedig ha kijön a fizetési meghagyás az adóhatóságtól, mérséklést is lehet kérni.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2010.06.10. 10:58

Köszönöm!(gondolom, mivel itt volt ügyvéd, ott meg nem..azt azért nem értem, hogy ezért miért "büntetik" az alperest, mivel az ügyvéd sem kevés ktg..És az ügyvédi ktg-et sem terhelték rá felperesre.Ezek mindig bírói szubjektív döntések?)

ObudaFan # 2010.06.10. 13:17

Nem szubjektív döntések. De te ismered az ítéletet, nem én. Abban kell, hogy le legyen írva.

Rami-Szonja # 2010.06.19. 22:05

Kedves Fórumozók, Ügyvéd Úr!

A lányom most töltötte be a 18. évét. Gyermektartást rendszeresen kap munkáltatói levonásból. Az apukája 5 éves kora óta nem látogatja. Mondhatni nincs kapcsolat közöttük.
Kérdésem az lenne, hogy van-e valami teendőm azzal kapcsolatosan, hogy igaz még van egy éve a gimnáziumi befejezéséhez, viszont nyári munkát vállalna, hogy kicsit segítse a családi kasszánkat, hiszen egyedül nevelem. Valahol jeleznem kellene-e, hogy jövedelme származik belőle, még ha elég csekély összeg is. A nyári munka nem biztos, hogy diákszövetkezeten keresztül menne, az is lehet, hogy 4 órás alkalmi bejelentés.
Másik kérdésem, hogy ha majd nappali főiskolára megy tovább egy év múlva, akkor lesz-e bármi teendőm szintén, bárki felé, hogy továbbra is szeretnénk a gyermektartást, vagy automatikusan folytatódik a küldése.
Olvasgattam a kérdéseket és a válaszokat, de a rokontartás nekem egy új dolog, nem igazán értem, hogy mikor kell kérni, kinek és miért.

Nagyon köszönöm, előre is a válaszukat.
Üdv.
Szonja

godiwa # 2010.06.20. 04:07

Az egyik barátomnak a fizetéséből vonják a gyerektartást, a gyerek most végezte el a főiskolát, de még nincs a kezében a diplomája. Úgy tudom, hogy ilyenkor a gyerektartás fizetési kötelezettség megszűnik.
A kérdésem az, hogy ezt hogyan lehetne a munkáltatónál bejelenteni vagy hogyan szűnik meg ilyenkor a gyerektartás fizetési kötelezettség? Kell-e ezért a bírósághoz fordulnia külön?

MajorDomus # 2010.06.20. 11:42

Ha birósági végzés rendelte el a letiltást, akkor a letiltást kiadó eljáró biróság az illetékes a megszüntetésre is.

monalisa1 # 2010.06.20. 11:53

Rami-Szonja

Itt balra a "Szolgáltatások" rovat törvénytárban megtalálható a teljes Családjogi Törvény -rövídítve: csjt.-, azt kell oda beírni és a Rokontartással kapcsolatos jogszabályra rákeresni.

Amíg a lányod az első önálló szakmát/képzést meg nem szerzi addig automatikusan jár a gyermektartás - a 18. életévét betöltött nagykorú fiatal esetében un. rokontartásból lehet beszélni.

A nyári munkavégzés némi jövedelme a t.díjnál nem oszt nem szoroz, ergo nem bejelentésköteles.

A nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok befejezéséig is jár a t.díj.

Az egyetemre történt felvételt követően, minden beíratkozott szemeszterről (= félévről) igazolást kell az apa részére eljuttatni (= muszáj) mert annak hiányában a t.díjat nem fizeti tovább - legalább is arra a félévre nem.

Aki jól tanul ösztöndíjban részesülhet az egyetemtől, ez azonban befolyással lehet majd az un. rokontartás havi összegére.

Az apa kérésére a bíróság vizsgálni fogja ezt majd.

Egyébként pedig javasolt ezen topic visszolvasása, sokat lehet tanulni, hasznosítani belőle.

"Mona"
laikus hozzászóló

evaeva # 2010.06.24. 09:14

Tisztelt Fórumozók!

Lányom tavaly érettségizett,de sajnos nem lett elég a pontja, ezért az idén megpróbálta újból.
Szeptemberben elkezdi mindenképpen az egyetemet, ha máshogy nem megy, költségtérítéses formában.
A két érettségi közötti időszakban nappali képzésben vett részt.
Kérdésem az lenne, ha így l év alatt szakmát szerzett, jogosult vagyok-e gyermektartásra?

ObudaFan # 2010.06.24. 09:43

Ha már betöltötte a 18-at, amikor a sikertelen próbálkozás volt, akkor szerintem esélyes lehet, hogy megszüntetik, ha a másik szülő pert indít.

evaeva # 2010.06.24. 10:00

Igen, sajnos betöltötte.
Viszont az egy évben elvégzett egy tanfolyamot nappali tagozaton, hogy ne szakadjanak meg a tanulmányai, újra érettségizett emelt szinten ötösre, letett egy második "C" típusú nyelvvizsgát.
Ha nem kapok gyermektartást, nem fog tudni tanulni.
Milyen lehetőségek vannak?

sagit # 2010.06.24. 10:44

Megbeszéled az apjával hogy továbbra is támogassa erejéhez mérten, ami még inkább megfelelő ha ezt a lánya teszi....

evaeva # 2010.06.24. 12:55

Igen. Ezt a megoldást is próbáltuk, pl. mikor külföldre ment a gyerek sporttal kapcsolatban versenyekre. Egyetlen egyszer kapott 1.000,- Ft zsebpénzt, én pedig fizettem a többit. Nyugodtan elmondhatom, hogy szinte erőmön felül.
Ezért szeretnék a jogi dolgokkal tisztában lenni.