gyerektartás 18 év után

kisokos # 2010.04.30. 09:18

Jogosan kapjuk még a gyerektartást?
Jog szerint igen, mert az egészen addig jár, amíg a bíróság meg nem szünteti. Morálisan talán már más kérdés... de attól még jogos.

Kinek kell bejelenteni a változást?
nincs bejelentési kötelezettséged. Ha apuka pert indít a megszüntetésre, akkor a bíróságnak kell majd nyilatkoznod.

Visszaperelhető az eddigi „jogtalanul kapott“ gyerektartás?
Nem volt jogtalan. Egyébként a kereset beadását megelőző 6 hónapra visszamenőleg kérhető a csökkentés/megszüntetés, de a már felélt tartásdíjat nem kell megtéríteni.

Huncutka-1 # 2010.04.30. 09:25

Köszönöm szépen a segítséget!

monalisa1 # 2010.04.30. 15:13

Minden megkezdett szemeszterről iskolai igazolást kell az apának bemutatni/eljuttatni, mert csak abból látja hogy a tanulmányokat folytatod.

Ami a levelezős tanulmányokat illeti, mivel most már munkajövedelemre teszel szert, az apa kérheti a bíróságot hogy vizsgálja felül a további t.díj jogosságát - legalább is mérséklését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

vidi # 2010.05.03. 07:58

Üdvözletem!
Kérésem a következő:
Fiam 21 éves aki Szakközépiskolai érettségi után jelentkezett főiskolára.Ezt első év után bukása miatt abba hagyta és visszament a középiskola speciális képzésére ahol két szakot is felvett,így a technikusi vizsgát csak a speciális szak után kezdi ami már fizetős.A technikusi képzés eredetileg az érettségi után két évre szólt volna a kerettanterv keretében.Mire tudok hivatkozni a bírósági kereset levelemben?

Kisebbik fiam is ugyanebbe az iskolába jár és 17 éves.

ObudaFan # 2010.05.03. 14:23

Ha ezek a bukdácsolásai még kiskorúsága idején voltak, akkor nem biztos, hogy bármire is. 18 éves kora óta már rendjén végzi az iskoláit?

TóthAlex # 2010.05.04. 07:41

A segítségüket szeretném kérni.

Bár már sokszor volt róla szó, de konkrétan még így nem találtam leírva. Szóval. A lányom most érettségizik, a 18. életévét már tavaly betöltötte.

A gyermektartás díj helyett szeretném, ha a rokontartás díj címén fizethetnék neki. Nagyon valószínű, hogy főiskolára megy tovább, mivel nagyon jó tanuló. Szeretném ha a továbbiakban már neki fezethenék és nem az édesanyjának.

A kérdés: Mi ennek az ügymenete?

Jó az információm, hogy először kérnem kell a gyermektartásdíj megszűntetését és egy másik eljárásban kell kérnem a rokontartás megáéllapítását? Vagy esetleg ezt a kettőt egy kérelmen kell beadni az illetékes bírósághoz?

Segítségüket előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.05.04. 08:05

Mivel jelen idő szerint az anya jogosult az előzőekben megállapított t.díjat felvenni, vele szemben kell pert kezdeményezni., kérni hogy a fizetési kötelezés módosuljon un. felnőttartássá, mely a továbbiakban a nagykorú gyermeket illeti majd meg.

Tehát egy kérelmet kell beadni a városi/kerületi bíróságnak és 3 pld.-ban, tértis levélként feladva.

Aktuális jövedelemigazolásra szükség lesz majd.

A lányod köteles lesz minden beiratkozott félévről iskolai igazolást bemutatni, tehát szeptember/február hónapokban, mert a t.díj egy nagykorúnál már nem magától értetődően automatikus. (Pl. van aki a jó tanulmányi eredményként ösztöndíjban részesül, vagy valami diákmelóra tesz szert, így pedig kérhető a t.díj mérséklése - akár.)

A kereseted add be mielőbb mert egy per nem egyik napról a másikra való eljárás.

"Lisa"
laikus hozzászóló

TóthAlex # 2010.05.04. 08:56

Nagyon köszönöm a hasznos választ. :)))

Akkor belekezdek pedig olyan kellemetleN. Nem értem miért nem lehet ezt az ex-el normálisan bíróság nélkül megbeszélni, de sajna nem jutok dűlőre.

monalisa1 # 2010.05.04. 16:45

Ha a szóbeli megállapodást esetleg később felrúgja kellemetlen lehet a bíróságon hogy nem úgy teljesítesz ahogy az egyébként elő lett írva - ezért kell az újabb írásbeliség.

ml.

Jurea # 2010.05.06. 07:46

Kedves fórumozók!
Elvált férjem jelenleg 18 ezer forint gyermektartást fizet két közös gyermekünk után.Az egyikük 14 éves,a másik nemrég töltötte be a 18.évét,viszont Ő születése óta halmozottan sérült,én vagyok a kirendelt gondnoka.Jelenleg semmilyen ellátást nem kap,most intézem,hogy kapja a rokkantsági járadékot.
Ha ez megvalósul,a havi jövedelme 50 ezer forint körül lesz.Egy éve egy otthonban van,mivel a sok évi emelgetéstől egyik szememre megvakultam,leszázalékoltak,47 ezer ft rokkantnyugdíjat kapok.A gyerek hét végéken itthon van,az itthoni ellátását és a bentlakás díját(ami havonta 50-60 ezer ft) én fizetem.
A kérdésem az lenne,ilyen körülmények közt megteheti-e a volt férjem,hogy a továbbiakban megszüntesse a gyermektartást a sérült gyerekre?
Ezt a gyereket élete végéig gondozni kell,járni nem tud,etetni,pelenkázni kell.
Köszönöm,ha tudtok megoldást.

kaméleon # 2010.05.06. 12:55

A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha azt egészségi állapota, betegsége, vagy munkaképtelensége indokolja. Annak megítélése, hogy az ilyen gyermek betegségével összefüggésben milyen mértékű munkaképesség-csökkenés áll fenn, orvos szakértői vélemény birtokában lehetséges. A véleményben foglaltaktól függően lehet köteles a szülő a gyermek teljes tartására vagy számára részleges tartás-kiegészítés biztosítására. (…)
Az ítélkezési gyakorlat a nagykorú gyermek részére a tartásdíjat határozott összegben állapítja meg. A nagykorú gyermek tartásdíja határozatlan és határozott időre is megállapítható (…).

Jurea # 2010.05.06. 15:39

Köszönöm a választ:)

TóthAlex # 2010.05.11. 12:53

A kereset beadásától számítva kb. mennyi ideig tart egy gyermektartás megszüntetésére és rokontartás megállapítására irányuló per?

monalisa1 # 2010.05.11. 13:23

Az adott bíróság leterheltségétől- valamint a per összetettségétől függően 2-4 tárgyalás várható. (Mondjuk ha mához egy évre megvan a jogerős itélet akkor az jó eredménynek mondható.)

Persze ha a felek minden kérdésben meg tudnak egyezni és ezt írásban a bíróságnak előre meg is küldik, akkor az első tárgyalással végeztek is.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Big Joe # 2010.05.11. 13:32

Alex esete hasonlít arra,ami előttem áll 2 év múlva. Kérdés: ilyen esetben a tartásdíj megszüntetés/rokontartás megállapítás per kezdésének időpontja a gyermek 18. évének betöltése vagy az értettségi letétele 19 éves korában?
Vagy úgy is nézhető a per, hogy úgyis sokáig tart a per, addig még leérettségizek a per alatt és akkor a keresetet lehet módosítani a per közben.
Mi a követendő sorrendiség?

Grád András # 2010.05.11. 15:26

Kedves BigJoe és Alex!

"Mivel jelen idő szerint az anya jogosult az előzőekben megállapított t.díjat felvenni, vele szemben kell pert kezdeményezni., kérni hogy a fizetési kötelezés módosuljon un. felnőttartássá, mely a továbbiakban a nagykorú gyermeket illeti majd meg." (Lisa)

NEM!!! (Bocs, Lisa, tudod, hogy kedvellek, de ez akkor is egy blődség, beleviszel emebereket értelmetlen, és az új illetékszabályok szerint már elég költséges perekbe!)

A leírtak fodítottja igaz! A gyermek nagykorúságával a korábban megállapított gyermektartásdíjat főszabályként eleve nem kell perben megváltoztatni. Ha a körülmények olyanok, hogy a gyermek a tartásra már nem vagy csak csökkentett mértékben szorul rá (pl. igazolhatóan komoly rendszeres jövedelemre tesz szert a tanulmányai mellett, ami nem igazán gyakori), akkor lehet pert indítani a tartásdíj leszállítása iránt, de akkor sem megszüntetjük a gyermektartásdíjat, és egy másik perben meg megállapítunk rokontartást! A még kiskorúsága idején elrendelt gyermektartásdíj ilyenkor ugyanis a bíróság külön erről szóló ítélete nélkül is immár rokontartásként illeti meg a gyermeket, de ettől még változatlanul az őt gondozó szülő kezéhez kell teljesíteni. Kizárólag abban az esetben kellene a gyermekkel szemben/gyermek által pert indítani, és az ő kezéhez fizetni a tartásdíjat, ha a tartásdíj megállapítására a nagykorúvá válását megelőzően korábban soha nem került volna sor. Úgyhogy senki ne indítson fölösleges és drága pereket, még akkor se, ha nem szereti, hogy a volt házastárs kezéhez kell továbbra is teljesítenie! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.05.11. 15:35

Köszönöm a kijavítást, egyben mára elmentem...

Grád András # 2010.05.11. 15:46

Kérlek, ne sértődj meg, Lisa, igazán nem akartalak megbántani, én lennék az utolsó! Magad is tapasztalhattad, hogy többször megvédtelek, miként Rexor is, de sajnos ahogyan sokat lehet itt segíteni, ugyanolyan könnyű ártani is. És a legnehezebb felismerni a kettő közötti határt. :-) Egyetértek KBS-sel abban (aki biztosra veszem, hogy szintén nem akart bántani), hogy inkább olyan tanácsokat adj, amik bejáratottak, jól ismered a témát, biztosan nem hibázol! Tudod, 70-80%-ban teljesen jókat írsz, és ez egy művelt laikustól nagyon jó teljesítmény, de az olvasó nem tudhatja, hogy ő nem tartozik-e történetesen a 20-30%-ba. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.05.11. 15:54

Kedves András! Szó sincs sértődésről, nem, valamint nem vagyok sértődős. Ellenben KÖSZÖNÖM a kijavítást, valóban tévesen szóltam hozzá - holtig tanulok én is...

Üdv.

Big Joe # 2010.05.11. 16:05

Tisztelt Grád András Úr!

Én is köszönöm a kimerítő tájékoztatást. Így pontos a kép,és jobb tényleg elkerülni felesleges köröket.
Még csak annyit szabadna kérdezni,hogy ha jelenleg 20 ezer van megítélve a gyermekre, de van két saját gyermekem a jelenlegi feleségemmel, a netto jövedelmem pedig 90 ezer, akkor van-e esélyem a csökkentésre a két kiskorúra tekintettel? (Mondjuk 15 ezerre levinni.Nekünk a havi 5 ezer is sok pénz.)
Saját vállalkozásom van,ami nem igazán megy, és hullámzik erősen a bevétel,van amikor alig van megrendelés.Nem tudok több jövedelmet kitermelni, a saját magam után fizetett járulékok iszonyúak.
A bíróság "elvárt jövedelem" után állapította meg a tartásdíjat, mert van diplomám.De a diplomámmal elhelyezkedni lehetetlen,a segély 0, marad a döcögő vállalkozás,amíg be nem bukik az is.

Grád András # 2010.05.11. 16:11

Kedves BigJoe!

Ha valóban igazolhatóan csak havi 90 eze a nettója, akkor a 3 gyermekre tekintettel a perbelit 16,6% tartásdíj fogja megilletni, ami nálam is 15 ezerre jött ki. Úgyhogy megindítható a per, jó esélye van a sikerre, és már a keresetlevélben kérni kell, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel a különbözetként jelentkező 5 ezer forintot továbbra is vonassa le, de kezeltesse a kifzetővel letétként, majd az ítélet jogerőre emelkedése után utalja vissza Önnek, a felélt tartásdíj visszakövetlésének ugyanis nincs helye! Üdv:

Big Joe # 2010.05.11. 16:22

Nagyon szépen köszönöm.
Akkor így lesz.Csak reménykedem,hogy most nem fog 2 évig elhúzódni, ha én mindent precízen beterjesztek.(legutóbb könyvszakértőt kért ex,ami engem igazolt,mégis a másodfok ítélete alapján én fizettem a felét - időben pár hónap+,pénzben 60 ezer - sajnos ez történt)

monalisa1 # 2010.05.11. 16:32

A keresetlevélhez csatold a közös gyermekek születési anyakönyvi kivonatának fénymásolatát, ezzel tudod igazolni/bizonyítani őket.

Ezt a lépést az egyik-másik gyermek megszületése után haladéktalanul meg kellett volna lépni már, lévén a körülmények időközbeni lényeges megváltozása.

ml.

Big Joe # 2010.05.11. 16:39

Kedves Monalisa!

Ha ez nekem szólt,akkor csak annyit mondanék, hogy én csatoltam az előző perben(ami 2008-ban indult és nemrég zárult le) több alkalommal.
Megjegyzem: elsőfokon az ítéletben ez áll: nem értékeljük, mert már 2004-ben értékelve lett,hogy született két új gyermek.Szóval: nem érdekelte az elsőfokot, a másodfokot igen.

monalisa1 # 2010.05.11. 17:02

Akkor marad a 3x16,6% t.díj, vagyis a jövedelem 50%-ig lehetséges a megállapítás.