gyerektartás 18 év után

Novalyn # 2014.01.14. 13:17

Üdvözletem!

Az én kérdésem az volna, hogy nagykorú gyermek esetén a tartásdíjfizetési kötelezettség a mesterképzéssel járó diploma megszerzéséig vagy a 25. életév betöltéséig áll fenn? (Abban az esetben ha a 25. életév betöltése még a képzés alatt megtörténne, tehát a diploma megszerzése előtt)

ObudaFan # 2014.01.09. 14:23

Az úgy nem igazán. Vagy jár folyamatosan, vagy már jó eséllyel nem fog járni. De inkább az előbbi.

Eberaln # 2014.01.07. 12:44

Akkor, hogyha most fél évig tegyük fel dolgozom akkor erre az időszakra mivel nem tanulok nem jár a gyerektartás, mert már elmúltam 18. Viszont ha szeptemberben egyetemre megyek akkor újra lehet igényelni?

monalisa1 # 2014.01.07. 10:17

Előfordulhat hogy a megszakított félév tandíját utóbb kifizettetik veled, nézd meg mi is van a szerződésben.

ObudaFan # 2014.01.07. 09:58

Eberaln

Folyamatosan kell a tanulmányokat végezni a tartásdíjra való jogosultsághoz. De ha indokolt, akkor valószínűleg ennyi megszakítás még belefér. De erre azért ne várj garanciát.

ObudaFan # 2014.01.07. 09:55

nellily

A bíróságtól kérhettek egyezségi kísérletre idézést, és akkor a bíróság előtt egyezséget köthettek gyorsan és olcsón.

ObudaFan # 2014.01.07. 09:54

Kisseszter71

Az iskola látogatásáról a perben lehet információt kapni.
Szerintem érdemes lenne elindítani a pert elsődlegesen az érdemtelenség miatt a tartásdíj megszüntetésére (mivel nem tartja a kapcsolatot az édesapjával), másodlagosan pedig a kiskorú gyermek miatt a mérséklésére.

Eberaln # 2014.01.06. 17:26

Jó estét kívánok!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy idén töltöm be a 19. életévemet. Jelenleg egy OKJ-s tanfolyamon vagyok első éves. A szüleim körülbelül 3 éve váltak el. Van egy öcsém aki most lesz 14 éves és édesapánknál kértük hogy helyezzenek el minket így most vele, a barátnőjével és a barátnője 14 éves fiával élek. Abban egyeztek meg a szüleim, hogy édesanyám kap 1.000.000Ft "haladékot" és csak azután miután ez letelt azután kell gyerektartást fizetnie. Nos ez számításaink szerint rég letelt azonban még mindig nem fizet gyerektartást. Most indítványoztuk, hogy keressék meg és fizetnie kelljen.

Azonban a lényegi rész annyi lenne, hogy ugye mivel elmúltam 18. már rokontartást kellene fizetnie. Azonban ez abban az esetben is fent áll, hogyha én most erre a félévre megszakítom a tanulói jogviszonyomat és szeptemberben egyetemre megyek? Úgy tudom akkor is jár ha egyetemista vagyok, míg be nem fejezem a tanulmányaimat, csak azzal nem vagyok tisztában, hogy akkor is, ha megszakítom a tanulói jogviszonyomat és majd csak szeptemberben folytatom?

Válaszukat előre is köszönöm!

nellily # 2014.01.05. 19:34

Üdvözletem!
Volt egy házasság, ami válással ért véget, a két gyerek az egyik szülőhöz került, a másik fizetéséből vonják a tartásdíjat. Időközben a lányok megnőttek, egyetemre járnak, a szülők megegyeztek abban, hogy a gyerektartás a két gyerek számlájára legyen utalva fele-fele arányban. Az egyik lány hamarosan a tartásra kötelezett szülő lakásába fog költözni a barátjával. Tehát az egyik lány itt, a másik lány ott - ezzel tulajdonképpen megszűnik a gyerektartás fizetési kötelezettség. Mivel bírósági döntés alapján vonják a gyerektartást, tudtommal bírósághoz kell fordulni, hogy megszüntessék. Mi ennek a legrövidebb módja? Természetesen a kedvezményezett szülő is beleegyezik, hiszen már egy ideje amúgy se ő kapja a gyerektartást.
Köszönöm a választ.

Kisseszter71 # 2014.01.05. 18:31

Élettársam fia 20 éves, elsős egyetemista. Apjával évek óta nem tartja a kapcsolatot semmilyen formában (netről tiltás, személyes találkozás megtagadása, stb.) Véletlen találkozáskor a volt feleség tájékoztatott, de ő is csak hézagosan. Állitólag az iskola 6 év, és még doktorálni is akar! Nekünk azóta van egy közös gyermekünk, és nekem 2, akiknek a tartásáról közösen gondoskodunk. A korábbi birósági határozatban minimum 8500ft van megállapitva tartásdíjnak, ez most minimálbérből 20 %, kb havi 20ezer forint.( a közös gyerek után járó családi kedvezményből is 20%, ami elég felháboritó) Szeretném tudni, hogy mi módon tudhatjuk meg, hogy még meddig kell fizetni? Jogunk van-e iskolalátogatási igazolást kérni, vagy az csak birósági uton kérhető? A nevelt gyerekek tartására hivatkozva lehet-e csökkentést kérni. A párom fizetése igy kb nettó 75ezer, tehát a közös kicsire, és főleg magára az apának nem jut annyi, mint a nagyfiának gyermektartás cimén.Nagykoruság elérése esetén autómatikusan rokontartássá minősül az összeg, vagy azt kérni kell, hogy gyerektartásból rokontartássá minősitsék át??? Segitséget előre is köszönöm!

monalisa1 # 2014.01.02. 13:11

Mielőbb fordulj bírósághoz és kérd a t.díjra kötelezés felülvizsgálatát, az összegszerűséget, valamint a két nagyobbik igazolja a tanulmányokat.

A 20 éves idén végez, ha nem tanul tovább t.díjra aug. 31-ig jogosult. Azt hogy egy osztrák iskolába sikerül majd beíratkozni azt szept. hónapban igazolnia kell, valamint azt is hogy mit fog tanulni és előre láthatóan meddig. Az ő esetében a továbbiakban un. felnőttartásról lesz szó ami összegszerűen kevesebb lehet mint az eddigi t.díj. (Nem kizárt hogy valamilyen öszöndíjat stb. kap, valamint a tanulmányok mellett próbájon munkát találni.)

A 23 éves valószínűleg idén végez, ebben az esetben legtovább csak júl. 31-ig jogosult t.díjra.

Alperesnek a gyermekek anyját kell megjelölni mert anno a t.díjat őneki itélték meg. (Ha külföldön élnek kell az ottani címük ahová a bíróság a zidéző végzést
postázni tudja, illetőleg egy tuti biztos itthoni cím.)

A 9 évest csak érintőlegesen említsed, ő a saját édesapja után bizonyára kap t.díjat.

Legkésőbb az első tárgyalásra tedd le a bírósi asztalra a bruttó/nettó havi jövedelemigazolásodat.

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2014.01.01. 10:11

A leírtak alapján van rá esély.

ObudaFan # 2013.12.31. 17:14

Akkor érdemtelenségre hivatkozva meg lehet próbálni elindítani a pert a megszüntetésre.

ObudaFan # 2013.12.31. 13:40

semmilyen formában nem akarja tartani a kapcsolatot

Mondjuk ez jelenthet érdemtelenséget, de vizsgálni kell, hogy te mit tettél azért, hogy legyen kapcsolattartás.

ObudaFan # 2013.12.31. 13:39

Ettől még lehet, hogy kell, mert az egyetem magasabb végzettség megszerzését teszi lehetővé, mint egy szakma.

andig # 2013.12.30. 12:35

Lenne egy kérdésem. 13 éve váltam el. Van egy 19 éves fiam,aki most fejezi be a gimnáziumot és egy 23 éves lányom. Rendesen fizetem a gyt.,pedig 12 éve nem láttam a gyerekeket,a volt feleségem teljesen ellenem nevelte őket,azt sem tudom hol és milyen iskolába jártak,járnak.A régi lakásukból elköltöztek az exnejem új pasijához. A régi lakás ott áll üresen,de fenn tudják tartani.Néha ismerősöktől hallunk róluk,hogy itt nyaraltak,meg ott.Most derült ki,hogy a lányom hova jár fősuliba és a fiam Ausztriába megy tanulni. A kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben mi a teendő,kell e tartásdíjat fizetni? Milyen jogi lépéseket kell tennem, úgy gondolom az efféle magatartás miatt már nem is kellett volna fizetnem,de a gyerekeimért tettem mert szeretem őket.De most már az egészségem megsínylette és magamra kell gondolnom. várom a választ. Köszönöm.

monalisa1 # 2013.12.23. 11:45

Kedves kaméleon, köszönöm a kisegítést, meg mint más esetekben is.
Boldog Karácsonyt!

kaméleon # 2013.12.23. 11:30

Kedves Zolibp17, a közösen felvett hitelek közös visszafizetési kötelezettséget is jelentenek, tehát, ha egyedül fizeted, akkor annak a felét kérheted az extől. Bár, ahogy írtam, nem tudjuk pontosan mi hogyan történt, milyen egyezségeket kötöttetek, stb.
Ha ezek a kérdések nem tisztázottak, akkor tényleg nem marad más, hogy mielőbb értelmes, tisztességes ügyvédet keress, akivel ezeket aprólékosan tisztázzátok. Ő kereshet számodra kedvező és kihasználható lehetőségeket.
(Egyébként, talán a szüleiddel is megbeszélhetnéd, hogy mint gyereküket, ők téged segítsenek inkább, és akkor te is jobban meg tudsz felelni a gyerekeid veled szemben támasztott, méltányos elvárásainak. (Mert, valóban nem az ex elvárásai a mérvadóak, nem őt kell támogatni.))

monalisa1 # 2013.12.23. 10:49

A szülő köteles gondoskodni a gyermeke lakhatásáról (is), a gyermekeitől különélő apa - a nagyszülők segítségével - a gyermekek lakhatását biztosította: részükre lett vásárolva egy ház.

Ami a volt feleségeddel közös tulajdonú hiteles ingatlant illeti, az ex-nek el kellene gondolkodnia: t.díj is meg az egész havi hiteltörlesztés is, hát...

Talán legjobb lenne eladni ezt a házat, a hitelt lerendezni, aztán ami a pénzből marad (?) azzal a volt tulajdonosok saját belátásuk szerint.

Csak leírtam, "új megvitatni valót" ezzel a magam részéről nem kívánok.

monalisa1 # 2013.12.23. 10:06

A közösen felvett hitelről eddig nem írtál., ha az ex törlesztőjét is te fizeted feltétlen tájékoztasd a bíróságot.

monalisa1 # 2013.12.23. 10:01

Mint bizonyára tudod egy gyermekre a t.díj 15-25% közötti, tehát nem okvetlenül kell a bíróságnak a 25%-ot meghatároznia - az a körülményektől függő. Ami a nagyobbik gyermek t.díját illeti már ketten is írtuk, hogy nem biztos, hogy ez jár neki - a körülményeket te ismered.

Ha valaki non-stop túlórázni kénytelen - azért amiért - azt az egészsége előbb-utóbb megsinyli.

És még azt, írtam hogy az anya körülményeit is meg szokták vizsgálni: jövedelme, életkörülményei stb. melyek szintén befolyással lehetnek a 15-25% közötti mérlegelésnél.

Szóval két gyermekre a 74 ezer forint nem sok, és ha a nagyobbikra egyáltalán nem jár (?!), akkor ezen összeg felét bizonyára simán teljesíteni tudod a napi 8 órás munkavégzéssel is.

zolibp17 # 2013.12.23. 07:15

Tisztelt Kaméleon!
Köszönöm a segítséged!
Tudod azt nehéz egy kicsit elfogadni,hogy amennyiben a bíróság megítéli a feleségem által kért összeget,akkor avval egyfelől gyakorlatilag kötelez a túlórára,másfelől engem teljesen ellehetetlenít,mivel a maradék 50 %-ból kellene a KÖZÖSEN felvett hitel-tartozásunkat rendeznem.(havi 80 eFt)(mert ha nem rendezem akkor jön a végrehajtás).
Még egyszer szeretném megköszönni a segítségeteket!

kaméleon # 2013.12.22. 22:45

Kedves Zolibp17!
Bár én is csak laikus vagyok, mivel látom, hogy elég nehezen megy, megpróbálnék egy picit segíteni néhány tévedés kiigazításában – ha elfogadod:
Az egyik, hogy az eddig adott ajándékokat, a gyerekre pluszban fordított összegeket nem lehet a tartásdíjba beszámíttatni. (Hogy mást lehet-e velük kezdeni – ha akartok – azt tényleg szakember mondhatja meg.)

A másik, hogy a nagykorú továbbtanuló gyerek után nem kell tartásdíjat fizetni, ha a korábbival azonos, vagy annál alacsonyabb szinten folytat tanulmányokat. Vagyis, ha ugyanolyan szinten szerzi a második szakmáját, akkor elvileg már nem kell. Kivételek vannak, pl., ha az első szakmában egészségügyi, vagy valamilyen más, tőle független ok miatt nem tudna elhelyezkedni, stb.

A harmadik dolog: a tartásdíj várható mértéke, ha két gyerek után ítélik meg. Havi 217e nettó bőven lehet alapja az anya által kért tartásdíjösszeg megítélésének. Nagyon elvileg nézve, a többletmunkákat nem kellene alapul venni, de szerintem ez a gyakorlatban nem működik, pláne, ha egy munkáltatótól, így egyben kaptál egy jövedelemigazolást.

Viszont, az ilyen ügyekben egy rakás befolyásoló tényező van. Neten, ha akarnál sem tudnál minden lényeges információt megosztani velünk, de ha igen, akkor sem adhatnának még az itt fórumozó jogi szakemberek sem biztos választ. Ahogy monalisa1 is javasolta, el kellene menned egy ügyvédhez, aki minden momentum ismeretében megmondja neked, hogy jobban jársz-e ha két gyerkőcre elfogadod az édesanyjuk kérését, vagy érdemes küzdened. (A közöltek alapján, ha egy pereskedés költségeit is hozzáveszem, én elfogadnám a 74-et, de ha van lehetőséged, a tájékozódás egy tisztességesen dolgozó ügyvédnél, nem lehet kidobott pénz.)

monalisa1 # 2013.12.22. 11:54

zolibp17

Kérdezted: "A 15M Ft-ot hogy lehet beszámítani vagyoni juttatásként, főleg mintha tőlem lenne."

A kérdést megválaszoltam, utólag ne tegyél úgy mintha tőled el sem hangzott volna...

monalisa1 # 2013.12.22. 11:44

Ha azt akarod hogy a t.díj fizetési kötelezettség a nagyobbikra megszünjön, az anyja ellen keresetet kell beadni a bíróságra., azért ekként mert anno az akkor még kiskorú gyermek után a bíróság neki itélte meg. (T.díjat visszamenőleg nem lehet követelni, azt a gyermek elköltötte stb.)