gyerektartás 18 év után

monalisa1 # 2013.12.22. 11:38

A nagyobbikkal kapcsolatban: a t.díj csak az első önálló szakma/végzettség megszerzéséig jár, onnantól el lehet menni dolgozni...

Ha a jelen tanulmányait felsőfokú nappali tagozatos tanintézetben végzi - főiskola vagy egyetem - akkor továbbra is megillető őt a t.díj, ellenben ha csak valamilyen "nappali" tagozatos oktatás az a suli, akkor már nem.

Úgyis fizeted a havi nem kis összegű tandíjat.

zolibp17 # 2013.12.22. 05:57

Az ingatlan és az autó kb.ilyen értéket képvisel.
"A szüleidtől kaptak autót, vettek nekik egy ingatlant, ezt akként kellene tekinteni mintha tőled lenne(!), vagyis a t.díjba számítsák be mint vagyoni juttatás."-akkor ezt végkép nem értem:-(
Eszünkbe sem jutott visszakövetelni az autó és az ingatlan árát.
A másik ami nem világos:"külön is figyelemmel, hogy a nagyobbikra már csak rövid ideig kell fizetni."-most akkor kell fizetnem vagy nem?
Köszönöm a választ.

monalisa1 # 2013.12.21. 23:03

Bocs de honnan nagy hírtelen ez a 15 M Ft, lentebb nem írtad. / Ha az autó és a ház amit a szüleidtől kaptak ennyit ért, azt ők vették/ajándékozták nekik, utólag nemigen lenne jogalapja a visszakövetelésnek, csupán azért, hogy a pénzből a továbbiakra a t.díjat megválthassad.

Az ex-el próbálj a két gyermekre a t.díj összegében egyezségre jutni, külön is figyelemme, hogy a nagyobbikra már csak rövid ideig kell fizetni.

A volt feleséged kapott "tőletek" annyit, hogy t.díj igényét ne túlozza el.

zolibp17 # 2013.12.21. 15:24

Tisztelt monalisa1!
15 MFt-ot hogy lehet beszámíttatni vagyoni juttatásként, főleg úgy mintha tőlem lenne?
Köszönöm a választ!

monalisa1 # 2013.12.19. 12:33

Amikor a bíróság vizsgálja a t.díj dolgát a gondozószülőnél is szoktak vizsgálódni: mennyi a jövedelme, milyen körülmények között él, stb. Tehát a t.díj összege nem kizárólagosan az apa jövedelme alapján, hanem a gyermekek tényleges szükséglete szerint.

monalisa1 # 2013.12.19. 11:30

Mivel a nagyobbiknak már van szakmája/végzettsége, igazából már nem járna utána t.díj. Ha a család mégis úgy döntött hadd tanuljon még valamit, akkor un. felnőttartásról beszélünk és annak havi díja általában már kevesebb mint az előzőekben volt.

A szüleidtől kaptak autót, vettek nekik egy ingatlant, ezt akként kellene tekinteni mintha tőled lenne(!), vagyis a t.díjba számítsák be mint vagyoni juttatás.

A nagyobbik után már nem jár az állami családtámogatás: az adókedvezményt és cs.pótlékot, az ex ne tőled várja ezek kompenzálását, sőt egyáltalán se.

Ha azt a sok túlórát "a" családért vállalod be, akkor arra is legyen figyelemmel - ne "megdöglésig" a munkavégzés.

Javaslom sűrgősen fogadj ügyvédet.

zolibp17 # 2013.12.19. 09:56

Tisztelt Jogi Fórum!Az alább leírtakban szeretném a tanácsukat kérni:
2010-ben váltunk el.Gyerektartásként a fizetésem 50%-át,de min.havi 81 eFt-ot fizetek(gyerekenként 27 eFt)(2013-ban 1.2 MFt gyerektartást fizettem).A legnagyobb gyerek idén szeptembertől a 2.szakmáját tanulja,amely fizetős képzés.Én szeretném,ha utána már nem kellene gyerektartást fizetnem.Evvel szemben a volt feleségem azt kérte a bíróságtól,hogy továbbra is fizessem az 50 %-ot,ill.ha már nem jár,akkor a 2 gyerek után havi 74 eFt-ot szeretne kapni.Arra hivatkozik,hogy csökken az adókedvezménye és a családi pótlék,és a fiunk tandíja is igen magas,így sokkal kevesebb lesz a bevétele.Az igazsághoz tartozik,hogy a tandíjat és az utiköltséget(a gyerekek vidéken élnek)a szüleim fizetik,ők vettek a feleségemnek autót,és tőlük kaptak egy ingatlant is.Én sokáig albérletben laktam,szeptemberben költöztem haza a szüleimhez,ők tartanak el,így tudok csak spórolni(havi nettó bérem átlag 90-95 eFt).Az ő segítségükkel próbálom a közösen felvett hiteleinket visszafizetni.(az össz tartozás kb 2.5 MFt volt,de ebből már történt rendezés,ill.most is folyamatosan fizetem).Én havonta fix 65 eFt gyerektartást szeretnék fizetni a 2 gyerek után. A munkáltatómtól kapott jövedelem igazolás szerint a havi nettó bérem 217 eFt,ami valós,de ehhez havonta átlag 35-40 túlórát kell teljesítenem.(3 éve havi 200-210 órát dolgozom 3 műszakban.Túlóra nélkül kb.155 eFt a nettó munkabérem))
A kérdésem:van-e esélyem a bíróság elött a tartásdíj csökkentésére?
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2013.12.13. 06:49

Azt leginkább a másik féllel kell megbeszélned, ha szeretnél egyezséget kötni, az egyezségkötéshez bizonyítékot nem kell benyújtani, hanem ahhoz a másik fél hozzájárulása kell.
Költségmentességet kérhetsz, ehhez az erre szolgáló formanyomtatványt kell kitölteni.

obi van # 2013.12.12. 14:21

Tisztelt Óbudafan!

Köszönöm válaszát - nem álltam el a keresettől végül.

Viszont: benyújthatom-e a tárgyalás napján, h én egyeszséget szeretnék kötni, bizonyítékként anya beadványát csatolva? (erről jott jogerős végzés,hogy anya kérésére a letiltást megszüntetik.Nem tartottam fontosnak, h a keresetben csatoljam, csak hivatkoztam a számára..hiszen úgyis ez a bíróság hozta a döntést a beadvány alapján.)
Ennek mi a formája/neve?

• méltányossági okból nem szeretnék perköltséget fizetni. Ezt is most kell kérnem? Mi ennek a pontos megnevezése?

Köszönöm!

ObudaFan # 2013.12.02. 14:34

Ha idejében elvégzi, akkor addig, amíg el nem végzi.

butterflyblue # 2013.11.30. 19:59

Tisztelt Ügyvéd Úr

Gyermekem betöltötte a 18. életévét és első éves hallgatója egy főiskolának.
A kérdésem az lenne, meddig kell gyerektartást fizetni?

Köszönettel
Butterflyblue

ObudaFan # 2013.11.29. 14:51

obi van

Elállhatsz a keresettől.
Attól függ, miről szól az a végzés. NEm biztos, hogy kizárja azt, hogy bármikor újra végrehajtást indítson. Biztosabb lenne, ha bíróság előtt megállapodnátok arról, hogy nincs kötelezettséged.

obi van # 2013.11.28. 22:18

Tisztelt Fórumozók!
2 kérdésem lenne:

• vissza lehet-e mondani keresetet, ha idéző végzést küldött már a bíróság?
  • milyen hátránya van annak, ha a gytartásdíj fizetési kötelezettségemet nem szüntetem meg? Arról jogerős végzés van -anya kérésére, -hogy a gytdíj végrehajtását megszüntetik.(letiltás útján fizettem)mivel 22 éves gyerekem nem tanult tovább.

köszönöm!

arenda26 # 2013.11.28. 09:37

Sziasztok!

Próbáltam megkeresni a problémámnak megfelelő topicot, remélem sikerült
  • ha nem, kérem a moderátorokat, hogy helyezzék át a megfelelő helyre!!!

Most készülök szociális alapon tandíj csökkentést kérni az orvosin. Egyedül élek, 26 éves vagyok, van egy párom, aki alkalmanként tud segíteni anyagilag, de önfenntartó vagyok. Diákhitel 1-et felvettem (havi max összeg).
Szüleimtől külön élek, és anyagilag ők sajnos nem tudnak támogatni (óriási hitelük van).
A Tanulmányi Osztályon azt javasolták nekem, hogy írassak részükről egy anyagi támogatás lemondó nyilatkozatot, így is bebiztosítva magamnak a maximális tandíj csökkentést.

Az állandó lakcímem még az otthoni (bankkártya, jogsi, stb stb átíratása macerás lenne... és sátoros ünnepekkor amúgy is haza szoktam menni
  • ennyire van időm és lehetőségem sajnos )
Ideiglenes lakcímként természetesen a mostani albérletem van bejelentve (szívességi lakhatás).

Ehhez a támogatás-lemondáshoz kell közjegyző? Van valakinek vmi fomranyomtatványa, vagy h honnan tölthetném le?
Akadály-e ebben a dologban, h az állandó lakcímem még a szüleimnél van?

Nagyon megköszönném a gyors segítséget!!!
Szép napot Nektek!
arenda26

marcipán1 # 2013.11.11. 17:01

Sziasztok!
A 20 éves nagylányom fizetős nappalira jár. Albérletben van, felvette a diákhitel plafont az 1-ből és 2-ből.(Havi 50 + tandíj) Sok milliós adósságot halmoz fel. Most másodéves lett, de eddig 6 tárgyból nem sikerült levizsgáznia.(állítólag majd úgy vizsgázhat, hogy az előző évi anyagból kell levizsgáznia belépőként) Meddig kell fizetnem a rokontartást, ha a credit rendszer jóvoltából beiratkozhat a következő szemeszterre úgy, hogy tolja maga előtt a nem sikerült vizsgákat?
2 kiskorú gyermeket nevelünk feleségemmel, és nagyon nehezen élünk, devizahitelt vettünk fel még 2007-ben a házunk felújítására, mert akkor nem lehetett halogatni tovább a javításokat.A nagy gyerek nem akarta eddig tartani sose a kapcsolatot, most szóltak neki, hogy néha írjon sms-t, nehogy ez miatt érdemtelenségre tudjak hivatkozni.Évi 1 db sms-ről van szó.Közben én sosem felejtettem el a évnapján, születésnapján megköszönteni, Karácsonykor ajándékot vinni.Ő ezt sosem viszonozta életében egyszer sem.
Mit tekint érdemtelenségnek a bíróság a gyakorlatban?

magdaszabo # 2013.11.08. 15:59

Tisztelt ObudaFan!
Kiderült, hogy a gyerek anyja idéztetett be tanúnak. Továbbra sincs ötletem, mit akar tőlem kérdezni, nem sok közöm van az ügyhöz, de ez valószínűleg már csak a bíróságon fog kiderülni.

pazs # 2013.11.06. 09:00

ööö, ez nem tudom, miért itt jelent meg és hogy hol van az, amire válaszoltam...

pazs # 2013.11.06. 08:59

Hogyne és amíg meg nem szerzi az első szakképesítését indokolatlan halasztások nélkül (praktikusan amíg rendesen végzi az egyetemet).

magdaszabo # 2013.11.06. 07:57

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm szépen a választ. Elolvastam a két paragrafust, de nem lett világos számomra, hogy ez miért csak a kiskorú gyerekre vonatkozik, kérem, magyarázza el úgy, hogy laikusként is megérthessem. Előre is nagyon köszönöm!
Egyébként ötletem sincs, hogy mit fognak tőlem kérdezni, csak annyi van az idézésben, hogy a személyimet és a perre vonatkozó feljegyzéseimet, irataimat vagy egyéb tárgyaimat vigyem magammal a tárgyalásra. Ezek közül nekem csak személyim van...Eléggé tanácstalan vagyok.

ObudaFan # 2013.11.05. 21:41

Véleményem szerint csak kiskorú gyermek tartása esetén van helye hivatalbóli bizonyításnak, ez következik a Pp. 282. és 286. §§-ból.

magdaszabo # 2013.11.05. 08:30

Tisztelt Szakértők!
Férjem rokontartás leszállítását kérte a bíróságtól, tanúk meghallgatását nem kérte. Engem, a feleségét mégis beidéztek tanúnak az első érdemi tárgyalásra. Ez szokásos eljárás, vagy a gyerek anyja kérhette a meghallgatásomat, esetleg a bíró gondolta úgy hogy meghallgat? Nem nagyon értem, mi közöm egy olyan felnőtt eltartásához, aki nem is az én gyerekem. Előre is köszönöm, ha elmagyarázzák nekem, mit mond ilyenkor a jog!

picitimi # 2013.09.27. 16:33

Tisztelt cim.Kérdésem a következö lenne.3 éve elváltam 2 gyermekem felügyeletét én kaptam meg.Tartásdijat az apuka fizeti.Most a nagyobbik gyermekem betöltötte a 18at de még tanul arra hivatkozva hogy neki nagyobb szabadságra van szüksége a barátjához költözik.?n minimalberböl élek albérletben lakunk.azis neheziti a helyzetet h a vagyonmegosztásbol kifizetett pénzböl szocpoltamogatás és minimális hitel segisegével belevágtam 1épitkezesbe hogy gyermekeimnek biztos fedél legyen a fejük felett.Szeretnem tudni ha a nagylány barátja szüleihez vagy esetleg édesapjához költözne akkor nekem kellene az ö részere tartásdijat fizetni?Vagy jelen esetben mire számithatok,mivel a kisebb gyermek 14 éves és mar igy is nehéz a megélhetés.Előre is nagyon köszönöm a segitségét!

monalisa1 # 2013.08.18. 09:02

Ha apukáddal találkozol, lehet hogy vannak féltestvéreid, lehet hogy új jó barátokra találsz.

monalisa1 # 2013.08.17. 20:01

Ami a felnőttartás összegét illeti megállapodás szerint: maradhat a jelenlegivel azonos összeg, de apukád akár mérsékelheti is...
Vagy emelhet rajta...

monalisa1 # 2013.08.17. 19:57

Anyukádtól kell egy sornyí írás miszerint hozzájárul: a t.díjat (= felnőttartást) mostantól apukád neked teljesítheti.

Anno a bíróság anyukád "kezeihez" rendelte a mindenkori havi t.díj fizetést, most azzal hogy nagykorú lettél és elköltözöl otthonról és a pénzt a továbbiakban közvetlenül te szeretnéd megkapni, nehogy anyukád a papádtól követelje - mivelhogy a valamikori bírósági rendelkezés mind ez idáig hatélyos...

De ha a mamád írásban lemond ezen jogáról, apukád védve van.

üdv.