gyerektartás 18 év után

monalisa1 # 2013.08.16. 10:31

Kiskorúnak a postás nem fizethet ki pénzt, ellenben ha a bankban van a nevére nyítva junior számla akkor felette szabadon rendelkezhet.

monalisa1 # 2013.08.16. 10:23

Én mint laikus hozzászóló írtam a kérdéseről magamét...

monalisa1 # 2013.08.16. 10:21

velence

A pénzt a gyermek havonta rendszeres megkapta, ha nem így lett volna amiatt lenne gázos a dolog., azt hogy "postai" úton vagy "számlára" lényegtelen.

A számlára a kényelmesebb mert nem kell lesni a postást, az automatából a kártyával meg akkor veszi ki amikor neki megfelel - akár éjjel kettőkor is...

ObudaFan # 2013.08.16. 10:17

velence

Lehet.

velence # 2013.08.16. 09:37

Tisztelt Szakértők!
Ezzel a mondattal kapcsolatban lenne kérdésem:
"meg tudtok egyezni hogy apukád a pénzt a továbbiakban közvetlenül neked utalja át - és ezt le is írják és aláírjátok -, akkor elmaradhat a peres eljárás"
Én esetem:
Per előtt gyerekem kapta a pénzt. Per után postán küldte a cég a lakáscímre,majd kértek számlaszámot, én a gyerekemét kaptam/adtam meg nekik. A végzésben az szerepel, hogy levonás útján, postán megy gyt.
Fellebeztem több ok miatt, amiből nem lett semmi, de fellebezésben azt is kértem, hogy ugyanúgy történjen a fizetés, mint eddig.(gyereknek számlaszámra) Fellebbezés vissza lett mondva, indoklásban erre nem tértek ki, azonban fellebbezésre jött bíróságon keresztül válasz a másik féltől,hogy eddig is gyereknek utaltam és nem érti a problémámat.(Másik fél véleményem szerint kvázi "beleegyezett", hogy neki megfelel, ha továbbra is a gyerek kapja a pénzt.)

Most meg lesz szüntetve a gyt -lehet ebből probléma, hogy nem a végzésben szereplő módon fizette a pénzt a cégem?

Köszönöm válaszukat.

monalisa1 # 2013.08.15. 21:33

Javítva: nem "másik topic" hanem a témában a kérdés kpeti nich néven lett indítva 2013.07.15. 11:50-kor, amire ObudaFan érdemben meg is válaszolt.

hungril95 - mint a kérdés alanya - itt az lentebb megtoldta a kérdést...

Minden rendben - jó tanulást, apukádnak meg muszáj a t.díjat továbbra is fizetni.

monalisa1 # 2013.08.15. 21:16

Ahogy a másik topicban írtam: szeptemberben iskolai igazolást kell küldened apukádnak arról, hogy a tanulmányokat folytatod., ebben az esetben a július - augusztus hónapról elmaradt t.díjat köteles utólag megfizetni.

Ha nincs igazolás - és nem tartjátok a kapcsolatot -, honnan tudná hogy tanulsz tovább, vagyis továbbra is jogosult vagy a t.díjra - függetlenül attól, hogy azt már felnőttartásnak hívják.

monalisa1 # 2013.08.15. 21:02

Egy kiskorú gyermek esetében az apa akkor is köteles fizetni t.díjat ha a gyermekkel nem tarják a kapcsolatot, ellenben a 18. életévet betöltött fiatal felnőttnél már vizsgálhatják az esetleges érdemtelenséget.

Azonban mivel a sima érettségi miatt még tovább vagy kényleten tanulni hogy legyen valami szakmád/képesítésed, apukád továbbra is köteles fizetni a t.díjat.

Tehát az hogy te el akarsz költözni otthonról, itt nem játszik "az" érdemtelenség kifejezés.

Ha a továbbiakban a saját számládra akarod kapni a t.díjat ahhoz anyukának hozzá kell járulnia, ellenkező esetben bírósághoz leszel kénytelen fordulni. (Amikor anno a bíróság megállapította apukád t.díj fizetési kötelezettségét, azt a mamád "kezeibe" kellett teljesítenie - és ez most is így van.)

Persze ha mindhárman meg tudtok egyezni hogy apukád a pénzt a továbbiakban közvetlenül neked utalja át - és ezt le is írják és aláírjátok -, akkor elmaradhat a peres eljárás. (Minderre azért lenne szükség nehogy anyukád utóbb apukádtól követelje a pénzt...)

----
  • laikus hozzászóló
SzeBo # 2013.08.09. 12:55

Szeretném megtudni, hány éves koráig köteles fizetni gyerektartást a volt férjem? 2 fiam, 12 és 15 éves.Most kezdi a középiskolát. Van egy 3.gyermekem is. Vele meddig maradhatok itthon főállású anyaként? Mivel a nagyobbik 3 év múlva már 18 lesz, ő már nem számít gyereknek? Ha 20éves kora után is tanul nappali tagozaton, akkor jár még családi pótlék nekem 3 gyerek után?

monalisa1 # 2013.08.09. 12:15

Egy nagykorú fiatal felnőtt már felelős a saját tetteiért, pl. érdemtelenség miatt önmagában is per índítható a t.díj kötelezettség megszüntetése végett.

Ha tovább is tanul nappali tagozaton, az un. felnőttartás címén kérni lehet a bíróságot az eddigi t.díj mérséklésére., a tanulmányok mellett el lehet menni dolgozni, pénzt keresni, vagyis joggal elvárható hogy egy fiatalat részben-egészében gondoskodjon már magáról. Akár nappali akár levelező, sőt egyáltalán is: dolgozni a hétvégén is lehet...

Jó abba most ne menjünk bele, hogy manapság nem könnyű munkát találni.

kpeti # 2013.08.09. 11:54

Köszönöm.
Viszony: 2 évig nem is láttam, telefont nem vette fel, hiába kerestem, sms, e-mail-re sem reagált.
Azért más forrásból nagyjából tudtam mi a helyzet vele.
2 év hallgatás után, csak úgy megjelent, gondolom vki felhomályosította, hogy veszélyben van a gyt.

monalisa1 # 2013.08.09. 11:19

Néhány héten belül meglesz a bizonyosság az okj. sikeres felvételről, javaslom addig várj a bírósághoz fordulással. (Ha szeptemberben nem mutat be semmiféle igazolást hogy nappalira valahová is felvették, onnantól nem jogosult a t.díjra.)

Szóval, a te gyermeked, és bárhogy is a válás utáni kapcsolat kettőtök közt, egy szülőnek a legjobb befektetés a gyermeke taníttatása.

Ha bírósághoz kell majd fordulni az anyját kell alperesnek megnevezni.

kpeti # 2013.08.09. 10:58

monalisa1: köszi.
Sima érettségi.
Engem csak az zavar meg, hogy egyetem levelezőre felvették, de okj-ra még nem jelentkezett tudtommal.
Mostani helyzet szerint kérhetek megszüntetést (gyt), de ha a tárgyalásig jelentkezik okj-ra, akkor bukom a tárgylást. Vagy ott is lehet kérni gyt csökkentést a tárgyaláson az új helyzetre tekintettel?

monalisa1 # 2013.08.09. 10:36

Azt nem írtad, hogy az érettégi bizonyítványához társult-e valamiféle végzettség is, vagy csak egy "üres" papíros... Ha ezen utóbbi akkor joga van tovább tanulni, valamiféle szakmát/képzést szerezni - amivel már elindulhat az életbe.

A felsőfokú levelezőn tanulás ettől független, az a saját elhatározása, azt csak akkor leszel köteles támogatni ha később esetleg átvált nappalira.

kpeti # 2013.08.09. 09:53

Helló!

Újabb fejlemény újabb kérdés:
Lányom 19 éves, most érettségizett le, felvették főiskolára/egyetemre levelezőre + el akar menni okj nappalira mellette. Kell még gyerektartást fizetni így?
Mivel főiskola/egyetem levelező mellett dolgozhatna, okj meg alacsonyabb fokú, mint főiskola/egyetem, nem?

rono11 # 2013.08.06. 15:31

Megszeretnem kerdezni hogy gyermekem 21 eves less decemberben.A szakami vizsgaja sikertelen let juniusban igy potvizsgaznia kell.Meddig jar utanna a gyerektartas dij? Mit lehet tenni ha az apa nem fizet,kulfoldon el,itthon cask egy fel lakas van a neven.Koszonettel RONO

ObudaFan # 2013.07.31. 12:20

Meg lehet próbálni egy megszüntetési pert, hacsak a Határeset, de ennyi információ alapján inkább úgy tűnik, hogy kell. Annak a négy évnek a nagy részében ugyanis még kiskorú volt, az akkori tévedéseit a bíróság valószínűleg nem venné számításba.

kittoci # 2013.07.31. 07:17

Tisztelt fórumozók!
A kérdésem az lenne,hogy kell-e még gyerektartást fizetnünk a férjem 19 éves lánya után,aki az általános iskola után elkezdett egy szakközépiskolát,később több iskolában is megfordult,de 4 év alatt sem egy szakmát,sem egy érettségit nem szerzett?Jelenleg egy levelező tagozatos gimnáziumba jár.Nehezünkre esik már fizetni,mivel a férjemmel négy kiskorú gyermeket nevelünk!Idáig rendesen fizettük a gyerektartást,kölcsönös megegyezés alapján sokszor erőnkön felül.

ObudaFan # 2013.07.30. 17:50

Ha még lehet vizsgázni, akkor valószínűleg elvárható, hogy ezt tegye.

obi van # 2013.07.29. 18:12

elnézést, még egy eset lehet:
4, elmegy, sikerül, és ezek után elkezdi a másik képzést.

obi van # 2013.07.29. 18:11

Kedves ÓbudaFan!
Köszönöm a pontosítást! Az ok: betegség miatt nem ment el a vizsgára. 3 dolog történhet:
1, elmegy és sikerül a vizsga
2,elmegy, de nem sikerül
3, el sem megy, hanem elkezdi a másik tanfolyamot..így szakmája nem lesz, csak ha befejezi a 2-at.(amire ezek után mi a garancia?)

Valamelyik ezek közül "menthető ok", ami indokolja a további tartást?

Köszönöm!

ObudaFan # 2013.07.29. 13:48

Azért ez attól is függ, hogy mi volt az oka annak, hogy nem tudta befejezni, mert ha a gyerek igazolja, hogy menthető oka volt, akkor az nem biztos, hogy alapja lehet a megszüntetésnek.
Szerintem ha peren kívül állapodtok meg, akkor is célszerű bíróság előtt kötni az egyezséget.

obi van # 2013.07.29. 11:32

Tisztelt Fórumozók!
Július 17-i kérdésemre Immaculata válasza szerint, ha nem fejezte be a gyerek az első OKJ-s tnafolyamt, akkor a másodikat már nem kötelességem támogatni.
Bírói gyakorlat is ez szokott lenni, nem a gyerek mellé állnak, amíg nincs szakmája? Nem szeretnék feleslegesen pereskedni és annyi mindent olvastam, hallottam már..:(
Milyen módon lehet megegyezni a másik féllel peren kívül?
Köszönöm válaszukat!

ObudaFan # 2013.07.18. 09:40

Akkor a tárgyaláson is módosíthatod a kereseted.

kpeti # 2013.07.18. 07:07

Köszönöm.

Hül.. kérdés, olyat nem lehet, hogy kereset tárgya az lenne: gyt csökkentés ill. tovább nem tanulás estén megszüntetés
Amire tárgyalás lesz,addigra kiderül, hogy tanul-e a gyerekem.