gyerektartás 18 év után

ObudaFan # 2010.06.24. 13:31

Most az az ő esélye, hogy nem hibázik többet. Mert ha tovább bukdácsol, tuti nem fog neki járni a tartásdíj.

evaeva # 2010.06.24. 13:37

Köszönöm a válaszokat!

kari6 (törölt felhasználó) # 2010.06.30. 15:37

Érdeklődnék, hogy ez a szabály milyen esetekre vonatkozik, mikor tekinthető "érdemtelennek" jogi szempontból a fiatal? (mit szoktak vizsgálni, mire lehet /kell hivatkozni, ha meg akarom szüntetni a gyt fizetést?):
2. a gyermek a tartásra kötelezettel szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik)
3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
köszönöm

landi74 # 2010.06.30. 16:02

Kari6!
A nagykorú gyermek utáni (rokon)tartási kötelezettségnek három együttes feltétele van (ezeket egyébként igen részletesen a XXIX. sz. Polgári Elvi Döntésben olvashatod el):
1.) a gyermek szükséges tanulmányokat folytat (ilyen pl. a középiskola, főiskola, egyetem, de csak az első diploma, szakma megszerzése stb.)
2.) a gyermek ne legyen rá érdemtelen (pl. tartson kapcsolatot a kötelezett szülővel, ne csak a pénze kelljen, a tanulmányait képességeihez mérten tisztességesen végezze, vagyis pl. ne halasszon minden évben, ne bukdácsoljon, hiszen semmi más dolga nincs, mint hogy rendesen tanuljon)
3.) a rokontartás a kötelezett saját szükséges tartását nem veszélyeztetheti.
A három feltételnek együtt kell fennállnia

Ha például nem tartja a gyermek a kapcolatot a különélő szülővel az is egy ok lehet,volt már rá példa nem is egy, vagy ha bukdácsol az egyik hozzászóló pont egy-két napja írta, hogy két vizsgája nem lett meg a gyermekének és emiatt szüntették meg a rokontartást nála.
De ez csak a rokontartásra vonatkozik a gyermektartásnál nincs érdemtelenség!!

bicus # 2010.06.30. 17:11

landi74!

Ha a kötelezett saját háztartásában 2 kiskorút is eltart minimálbér jövedelem mellet, szó lehet megszüntetésről? A nagy gyerek nem tartja a kapcsolatot az apjával (a párommal).

ObudaFan # 2010.06.30. 19:29

Ha például nem tartja a gyermek a kapcolatot a különélő szülővel az is egy ok lehet

Ez azért általában nem elég.

ObudaFan # 2010.06.30. 19:30

Ha a kötelezett saját háztartásában 2 kiskorút is eltart minimálbér jövedelem mellet, szó lehet megszüntetésről?

Jövedelmi viszonyoktól függően szó lehet.

Kata64 # 2010.07.01. 17:06

Tisztelt Fórumozok!
Nagyon sok kérdést és választ visszaolvastam de csak részben kaptam választ a problémánkra, ezért inkább felteszem.A párom 3 gyermek után fizet gyerektartást. A legnagyobb gyermek betöltötte a 19 évét és befejezte a gimnáziumot.Jelentkezett főiskolára, reméljük felveszik.Szeretnénk neki továbbra is biztosítani a gyerektartást, de neki fizetnénk. Az édesanyjának az elmúlt 3 évben nem volt munkaviszonya.Nem látjuk biztosítva,hogy megkapná azt az összeget amivel a tanulmányait segíteni tudjuk.Mit lehet ilyenkor csinálni. Az anyának nem szeretnénk fizetni! A fiúnak a számlájára utalnánk a pénzt. Megtehetjük? A gyermek érdekét ez szolgálná.Kérjük a tartásdíj változtatását?

ObudaFan # 2010.07.01. 20:29

Ha nem az anyjánál lakik, akkor feltétlenül. Ha ott lakik, akkor az anya követelheti a tartásdíjat.

Kata64 # 2010.07.02. 07:34

Válaszod köszönöm!
Ha felveszik a főiskolába, kollégiumban fog lakni, Székesfehérváron. Az anya többször kijelentette, hogy ne tanuljon tovább mert ö nem tudja finanszírozni! Ha sikerül egy közös megegyezést aláíratni az anyával, hogy a két kisebb gyermek után továbbra is ö kapja e gyerektartást, de a nagyobb fiúnak közvetlen fizetnénk míg tanul, akkor is kell kérni a Bíróságot, hogy módosítsa a korábbi ítéletét? Választ előre is köszönöm!

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2010.07.02. 09:48

Üdvözlet a fórumozóknak!
Alábbi kérdésem lenne: idén tavasszal született bírósági végzés gyt. összegéről, amelyet letiltás utján kell fizetni. GYerek rá egy hónapra betöltötte a 18.évét és otthonról nagymamához költözött!(természetesen úgy, hogy anyuka semmit nem fizetne, -neki túl sokba került, azért költözött el! -csak az apától vonják a gyt-t)
Mi ilyenkor a teendő? Lehet fellebezni ilyen esetben, hogy a körülmények megváltoztak, anya is fizessen -letiltással- a nagyszülőnek?(gyerek még tanul nappalin)
Elvileg 2 évig nem lehet az ítélethez nyúlni, ha jól tudjuk, de ezt teljesen igazságtalannak tartjuk, hogy lénygében anya semmit nem költ a gyerekére.

ObudaFan # 2010.07.02. 10:48

Kata64

Akkor nem feltétlenül.

Nyanyu

Azt te nem kérheted, hogy ő is fizessen, legfeljebb azt, hogy a bíróság vegye figyelembe az általad fizetendő díj mértékénél, hogy fizethetne.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2010.07.02. 11:06

Köszönöm! (és figyelembe szokták venni?!)

Ezek szernit nagymamának kéne bíróságra menni, ha szeretne vmit. Nem jó hír.

ObudaFan # 2010.07.03. 10:07

Figyelembe veszik.

miértke # 2010.07.04. 21:59

Sokat visszaolvastam, de csak részben kaptam választ. Az én problémám a következő: Van 2 nagykorú gyerekem, a nagyobbik júni végén érettségizett le (egy szaktárgyból is), ezzel már szakmai képesítése van? Tehát nem jár neki tovább tartásdíj?
Szeretne majd egyetemre menni, de szeptembertől még egy OKJ képzésre fog járni nappalira, akkor sok plusz ponttal indulhat a felvételin egy évvel később, ő jó tanuló.
A kisebbik bukdácsol, jelenleg kiesett a nappali oktatásból, most keresem neki a további lehetőségeket, ő lenne az a bizonyos 'érdemtelen'? Egy nehéz helyzetben lévő gyerek érdemtelen a szülői segítségre?????.... Az enyémre biztosan nem, én segítem őt, ameddig szüksége lesz rá, és ha nehezen is, de lábra áll. Épp azért nehéz az egyedülálló szülő gyerekének, mert egy ember neveli, a másik magára hagyta. Furcsa, hogy a szőnyeget még ki is húzzák alóla....

A volt férjem már júniusra sem fizette ki a tartásdíjat, helyette megüzente, hogy ezentúl a gyerekek kezébe ad majd valamennyi, általam ismeretlen összeget, akik velem élnek egy háztartásban.
Igaz lenne, hogy már nem jár nekünk tartásdíj? Megteheti ezt a volt férj, hogy nem fizet többet?
A júniusit legalább követelhetném tőle? Illetve mit tehetek az ügyben, van valami lehetőségem?

Ha valaki hozzáértő válaszol, köszönöm.
miértke

Anyucika72 # 2010.07.21. 15:31

Üdvözlöm a fórumozókat! Az én problémámra nem igazán találtam kielégítő választ. A férjem 1993. óta fizet az első házasságából született gyereke után . Idén betöltötte a 21-et és sikerült levizsgáznia (szakmunkás). Soha nem tudtuk , hogy hová jár iskolába , mindíg elhittük , hogy még iskolás . Egyik ballagására sem kapott a férjem meghívót. Most azt írták e-mailben , hogy úgy döntött leérettségizik egy kétéves iskolában . Mi írtuk , hogy kérjük a tanulói jogviszonyról az igazolást . De addíg is fizetnünk kell vagy majd csak visszamenőleg kell a júliusi és augusztusi tartásdíjat fizetni ? De mi a teendő , ha mégsem tanul tovább ? Autómatikusan megszűnik a gyerektartás díj fizetési kötelezettségünk , vagy tennünk kell ez ügyben valamit ?Van olyan , hogy két év alatt le lehet érettségizni ? A segítséget előre is köszönöm !

monalisa1 # 2010.07.21. 15:47

miértke, Anyucika72

Bírósághoz fordulni és kérni a t.díj további kötelezésének felülvizsgálatát. Egyúttal a keresetben kérni hogy az eljárás végső lezárásáig is hozzanak egy ideiglenes intézkedést, miszerint a t.díjat bírósági letétbe lehessen fizetni., esetleges túlfizetésnél a pénzt a gyerek hasából visszakövetelni nem lehet...

Bár itélkezési szünet van de a keresetlevelet rendben átveszik, és mindig van bíró aki a sürgős- pl. ideiglenes intézkedést igénylő esetekről külön dönt.

Ahogy annak idején a bíróság elrendelte a t.díj fizetést, úgy annak megszüntetéséről is bírósági itélet/végzés kell hogy szülessen.

Azt hogy a t.díj továbbra is megilleti-e a gyermeket, vagyis hol és mit is tanul(na) még, azt a bíróság vizsgálni fogja.

"Mona"
laikus hozzászóló

Anyucika72 # 2010.07.21. 16:35

monalisa1
Köszönöm szépen !

monalisa1 # 2010.07.21. 16:53

A szakmunkás bizonyítványt követően a dolgozók 4 éves képzésű esti szakközépiskolájában, 3 év alatt lehet az érettségit megszerezni - miközben napközben dolgozni illik már a saját magáról gondoskodás végett. És ebben az esetben a t.díj már nem jár, illetve annak fizetésére a bíróság nemigen kötelezi az apát.

monalisa1 # 2010.07.21. 16:57

A bíróság majd kötelezi hogy mutasson be iskolátogatási igazolást, és abból fehéren - feketén kiderül hová jár és mit tanul, vagyis milyen oktatási formában is. (T.díj ill. nagykorú esetében un. felnőttartás csak a nappali tagozatos tanulmányok esetén, azon belül is leginkább már a főiskola ill. egyetem.)

Anyucika72 # 2010.07.21. 17:10

Köszönöm a segítséget! Csodálkoztam is , hogy két év alatt érettségit lehetne szerezni .? Ezért is kételkedtem .

monalisa1 # 2010.07.21. 17:41

Egy szakmunkás bizonyítvánnyal be lehet ülni a dolgozók esti szakközépiskolásának II. évfolyamára.

miértke # 2010.07.21. 18:02

Kedves Mona! Köszönöm én is a válaszod.
miértke

Anyucika72 # 2010.07.21. 18:08

Ezek szerint lehet két év alatt , de csak estin .
Köszönöm !

Anyucika72 # 2010.07.22. 08:23

Kedves Mona !
Akkor is bíróságra kell menni , ha a férjem saját maga fizeti a gyerektartást? Nem alkalmazottként dolgozik , egyéni vállalkozó.(Nem megy jól a vállalkozása , de azért próbálkozik .) Nem kell a munkahelyén igazolni , hogy ne vonják tovább a tartásdíjjat.
Még azt is szeretném megkérdezni , hogy mindegy melyik bíróságra megyünk , vagy oda kell ahol az ítélet 1993-ban megszületett ?Mert a volt feleség a tárgyalás előtt kb.300 km-re költözött és ott volt a tárgyalás is . Nem lenne egyszerű megint oda járni.
Válaszod előre is köszönöm !