Az eltartott lakóhelye szerinti bíróságon kell pert indítani. Azt kérheti a felperes, hogy a bíróság a távollétében is tárgyalja az ügyet és hozzon határozatot.
gyerektartás 18 év után
Köszönöm szépen a segítséget!
Nincs mit.
"Kata64 # e-mail 2010.07.02. 09:34
Válaszod köszönöm!
Ha felveszik a főiskolába, kollégiumban fog lakni, Székesfehérváron. Az anya többször kijelentette, hogy ne tanuljon tovább mert ö nem tudja finanszírozni! Ha sikerül egy közös megegyezést aláíratni az anyával, hogy a két kisebb gyermek után továbbra is ö kapja e gyerektartást, de a nagyobb fiúnak közvetlen fizetnénk míg tanul, akkor is kell kérni a Bíróságot, hogy módosítsa a korábbi ítéletét? Választ előre is köszönöm!"
Korábban már tettem fel kérdés és meg is kapta a választ. A gyermeket felvették a főiskolára, sajnos az anyával nem sikerült közös megegyezéssel megállapodni, így be kell adnunk bíróságra. Milyen címen tegyük ezt? Kérelem, beadvány stb? Mikor kell kérni a per költségmentességét, valahol olvastam, hogy a gyerektartásdíj per tárgyi perköltség mentes.Kérnünk kell a gyermekre eső tartásdíj megszüntetését? Vagy hogy fogalmazzam? Holnap beszeretnénk nyújtani, és kérhetünk ideiglenes ítéletet? Választ előre is köszönöm!
Kedves hozzaertok!
Ha a gyermek betoltotte mar a 18-at amikor erettsegizett iden, es osszel OKJ-s kepzest kezd el, ami 2 eves, de jovore ismet felvetelizni akar, akkor az OKJ-s 2 eves kepzes megszerzese utan tovabbra is jogosult tartasra, ha foiskolara elkezdett kozben jarni?
Illetve mi tortenik, ha nem fejezi be a 2 eves OKJ-s kepzest - viszont jovore elkezd egy 3 eves foiskolat, akkor kitolta 4 evre a tartasdijfizetesi kotelezettseget ezzel gyakorlatilag?
Koszonettel varom valaszotokat!
Szerintem lehet esélye egy tartásdíj megszüntetési pernek.
tisztelt hozzáértők!
gyermektartás elmulasztása miatt ,ami több mint 2.500.000ft érdemes -e polgári pert inditanom,van -e rá esély,hogy valami számomra kedvezőt dönt a biróság?vagy soha nem fogom tudni behajtani a pénzt rajta?a rendőrségen egy hónapja tettem följelentést,hiszen többször kijelentette a volt férjem és jelenlegi felsége,hogy soha nem fognak fizetni. váláskor a férjem kilépet egyik napról a másikra,minden hitelt és adósságot én fizetek.tudom,hogy dolgozik,de csak feketén.jól keresnek és jó körülmények között élnek,amig mi nélkülözünk.havonta 110.000ft-ot 9 hónapig itélt meg a biroság ,azt követően,havi 80.000-et.semmit sem fizet. csökkentésre beadta a kérelmet,de a megfelelő papirokat nem tudta bemutatni a biróságon ,ezért elutasitották.kérdésem az lenne, a jelenlegi feleségnek(2és fél éve házasok) a fizetése számit -e ,ha bíróságra kerül a sor?
köszönöm szépen!
lgt69
Rossz hírem van... tartásdíj hátralék miatt csak 6 hónapra visszamenőleg lehet végrehajtást indítani, kivéve, ha bizonyítani tudod, hogy te korábban többször is kérted a tartásdíjat (nehéz lesz...), vagy ha bírósági ítéleted van több havi tartozás megfizetési kötelezettségéről, esetleg tartozáselismerő nyilatkozatot tett az apuka stb...
Ha már jártál a rendőrségen, az jó, mert akkor büntetőeljárást indítanak ellene, és ez vélhetően pozitívan hat majd a fizetési készségére... De azt tudnod kell, hogy két különböző ügyről van szó.
A büntetőjogi eljárás során elsősorban már nem kötelezik az apát a fizetésre, hanem büntetik. A fizetést elvileg polgári perben kérhetnéd... De sok esetben a büntetéstől való félelem miatt az apuka ÖNKÉNT elkezd fizetni, így nem kell polgári pert indítani.
Ha csak arra játszik, hogy a büntetőeljárást megszűntessék ellene, és így időnként fizet egy csekély összeget, akkor viszont kénytelen vagy újra és újra
- írásban felszólítani a fizetésre, vagy
- végrehajtást indítani ellene.
De ez leginkább a jövőre nézve aktuális, visszamenőlegesen keveset tehetsz.
A feleség jövedelme és vagyona csak kevés esetben számít, mert ha pl. ő maga is egy-két kiskorúról gondoskodik...
Tisztelt fórumozok!
Egy egyszeri kapcsolatból mikor már az ember rég elfelejti, jön a második, amikor is 8 hónapos terhesen beállít, és a papírjaimat kéri, mivel ő szerinte én vagyok az apa! Persze nagy megdöbbenésemben nem adtam ki az adataimat,de a gyerek megszületett így is 1991-ben az ő és a szülei döntése alapján ! A három lehetséges apajelölt közül én húztam a rövidebbet! Hozzáteszem utána sem lett szorosabb a kapcsolatunk, mivel nekem már eközben menyasszonyom, ill. késöbb feleségem lett! A gyerek születése után egy évvel visszamenőleg megítélte a bíróság a tartásdíjat és persze, folytatólagosan az aktuális havit! Kisebb kihagyásokkal fizettem ,de ezt azért próbálta azonnal korrigálni és így tudtunk is találkozni, ez a bíróság volt! Ezt kb.3-szor játszottuk el, épp a legutóbbinál volt,hogy a papával is találkoztam ,mivel az anyuka kisebb belesett miatt öt küldte! Mint régi ismerősként persze akkor láttuk egymást először a tárgyaláson megállapodtunk a hiányról és megint elváltak útjaink ! Ha jól emlékszem és persze jól ,a gyereket 2007-ben láttam először amikor épp tartásdíjat kézbesítettem,mert volt olyan eset,hogy mentek a csekket évekig egyszer csak visszajött,hogy ismeretlen helyre költözött ,persze én vártam,hogy majd felhívja a figyelmemet, hogy nem fizetek ! Fel is hívta, megint a bírósági tárgyaláson találtam magam, na mind egy ezt csak úgy eszembe jutott! Én 2007 szeptember kimentem dolgozni Spanyolországba, mikor hazajöttem 2008 dec.13-án már megint jött a levél ,de most már a végrehajtótól,hogy nyilatkozzak a vagyonomról ! Most ott tart az ügy,hogy árverezik a telkemet,amit még édesanyámék művelnek mivel ők a haszonélvezők, remélem még 100 évig! Én kis nyomozásba kezdtem a gyerek tanulmányait illetőleg, mégpedig alsó tagozatban egyszer ismételt és angolból felmentés alatt van,jelenleg is. Szakmunkásképzőbe géplakatosnak tanul amit a 8-dik után választott 2+3 éves most megy 12-dik osztályba ! Igazából nem értem miért nem lehetett mindjárt 8-dik után lakatos tanuló mi ez a plusz 2 év! A jegyei tiszta borzalmasak, elégséges mindenből, szorgalma hanyag és a legmegdöbbentőbb az égészben,hogy az általános iskolai tanulmányaira vonatkozó iratokat nem adták ki nekem mivel nem én vagyok beírva apának ! Igazából az a bajom ,hogy semmi nem fűzött össze bennünket közel 20 éve csak a pénz nincsenek érzelmek csak a bosszúságot okozta és szeretnék véget vetni már az egésznek!
Szeretném ,ha valaki megírná,hogy van e esélyen megszüntetni a tartásdíjat 2011 áprilisában lesz 20 éves ,de nekem is van egy kiskorú gyermekem akiről gondoskodnom kell!
Válaszát előre is köszönöm !
Elnézés ,hogy ha kicsit hosszúra sikerült próbáltam rövid lenni!
Ha ilyenek az eredményei , akkor van esélyed.
köszönöm a választ, akkor lépek ez ügyben!
Nincs mit.
Tisztelt fórumozók.
A lányom 19 éves. Levélben tájékoztatott (személyesen nem nagyon tartjuk a kapcsolatot), hogy befejezte nappali tagozatos tanulmányait, munkát keres és nem tart igényt tovább a gyerektartásra.
Milyen lépéseket kell meglépnem ahhoz, hogy hivatalosan megszüntessem a gyerektartást, mert addig nem merem abbahagyni a fizetését amíg hivatalossá nem válik a dolog?
Köszönettel
BBENI
A legcélszerűbb a bíróságtól kérni egyezségi kísérletre idézést, és a bíróság előtt egyezséget kötni.
Szerintem abba lehetne hagyni a tartásdíj fizetését is, mondjuk az e havit még kifizetni a többit már nem.
A biztonság kedvéért azért még félretenni a bíróság döntéséig a tartásdíjat, mert hátha mégis fizetni kell, akkor pedig meglegyen rá a pénz.
A kifizetett tartásdíj ugyanis már nem követelhető vissza.
Tisztelt Fórumozók. Lányom múlt hónapban töltötte a 18.évét.Mivel értelmi fogyatékos,tanulmányait nem folytatja.Volt férjemmel nem tartom a kapcsolatot,mivel ő már évek óta nem tartja a kapcsolatot a lányommal(nem látogatja,nem hívja,stb.)Gyerektartást fizet.A kérdésem az lenne,hogy elég ha telefonon,vagy levélben értesítem vagy hivatalos úton kell értesítenem arról,hogy a lányom nem tanul tovább.Még egy dolog,mivel a lányom fogyatékos,nem jár tovább a gyerektartás?A Segítséget előre is köszönöm.
Járni fog tovább a gyermektartás, hacsaknem olyan enyhe fokú a fogyatékosság, hogy attól még el tudná magát tartani.
Köszönöm a választ.
Nincs mit.
Sziasztok!
Ebben a kerdesben tudna valaki tanacsot adni?
"Kedves hozzaertok!
Ha a gyermek betoltotte mar a 18-at amikor erettsegizett iden, es osszel OKJ-s kepzest kezd el, ami 2 eves, de jovore ismet felvetelizni akar, akkor az OKJ-s 2 eves kepzes megszerzese utan tovabbra is jogosult tartasra, ha foiskolara elkezdett kozben jarni?
Illetve mi tortenik, ha nem fejezi be a 2 eves OKJ-s kepzest – viszont jovore elkezd egy 3 eves foiskolat, akkor kitolta 4 evre a tartasdijfizetesi kotelezettseget ezzel gyakorlatilag?
Koszonettel varom valaszotokat!"
Koszi!
Véleményem szerint a bíróság mindkét esetben a kötelezett keresetére meg fogja szüntetni a tartásdíj fizetési kötelezettséget.
Tisztelt Szakértő!
Érdekes dolgot szeretnék kérdezni. A volt férjemmel
közös vagyont megszüntető szerződéssel éltünk külön,
a szerződésben én lemondtam a gyermekek 18 éves koráig
a gyermektartásdíjról a házunk fele részének fejében.
A férjem azóta elhunyt,a gyermekeimen különféle
címeken követelt az édesanyja bizonyos összeget, mert
állítólag Ő tartotta el.Azt tudni kell még, hogy ő alkoholista volt. A gyermekeim lemondtak az örökségük-
ről,mely kis összege miatt nem akartak pereskedni.
Az édesapjuk 2008.december 30.-án halt meg.
Az lenne a kérdésem, hogy mivel gyermekeim 18 éves koruk után is tanultak kérhetem-e a tartásdíjat
utólag, és kitől. A gyermekem 2 évvel ezelőtt fejezte be
a tanulmányait / 21 évesen/.
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Most már biztosan nem.
Tisztelt Fórumozók!
A fiam Elmúlt 19 éves, és most sikerült letennie az érettségi vizsgát. a válásom óta az anyjával él, és én fizettem is a gyerektartást egészen idáig. Most azonban a fiút a gyenge iskolai teljesítménye miatt nem vették fel semmilyen iskolába. Ebben az esetben egyszerűen abbahagyhatom a gyerektartás fizetését? És ha jó pár év múlva kezd majd tanulmányokba (pl már 30 éves korában) akkor is fizetni kell neki újra a gyerektartást, ameddig meg nem szerzi az első szakmáját?
Segítségüket köszönöm
A birosagtol kerheted a tartasi kotelezettseg megszunteteset,ha mist nem tud bemutatni, iskolalatogatasi bizonyitvanyt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02