gyerektartás 18 év után

bertus # 2010.09.01. 05:57

Sziasztok!

A gyermekem most kezdi az utolsó technikumi évét,tartásdíjat fizetek utána.(20 éves)
A kérdésem, hogy a jogosultnak vagy a kötelezettnek kell a bíróságra beadni a papírt, hogy nem jár tovább a tartásdíj (jövő június), mivel befejezte az iskolát és szakmát is szerzett.
És kb. mikor kell ezt beadni a bíróságra, hogy ne legyen "túlfizetés"?

előre is köszi

ObudaFan # 2010.09.01. 08:06

Ha meg tudtok egyezni, akkor bármelyikőtök beadhat egy egyezségi kísérletre idézést, néhány hónappal a vége előtt.

bertus # 2010.09.01. 13:18

Obudafan, köszönöm.

Éa mi van abban az esetben, ha nem. Nem vagyok jó viszonyban az exemmel.Ebben az esetben szintén pár hónappal az iskola vége előtt kérhetem a keresetemben, hogy a tanév végéig vonják a tartásdíjat.

ObudaFan # 2010.09.01. 16:53

Igen, csak akkor a keresetben célszerű a végrehajtás felfüggesztését is kérni.

marcika # 2010.09.06. 10:11

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek, Szakértők,

az lenne a kérdésem, hogy a következő esetben jár-e még a gyerektartás?

A lány tavaly elvégezte az egyetem első félévét, majd halasztott egy fél évet. Most újra felvételizett, de másik szakra, ahová felvették. Ezeket mind hallomásból tudjuk, az édesapával nem közölték. A lány 20 éves.

A fiú idén érettségizett, 22 éves, és felvették (gondolom egy OKJ-s) két éves képzésre, ahol nappali tagozaton tanul. Az órarendje szerint néha délelőtt, néha délután folyik a tanítás. Ő sem mutatott be a beiratkozásról igazolást.

Előre is köszönöm válaszukat.

marcika # 2010.09.06. 14:22

Még azt szeretném kérdezni, hogy törvény, jogszabály írja elő, hogy a tanulmányokat folytató nagykorú be kell mutassa az igazolást a tanulmányairól a kötelezett felé, vagy ez inkább csak szokás/illik/elvárható....stb

ObudaFan # 2010.09.06. 16:50

Én indítanék pert a megszüntetés iránt. A perben lesznek kötelesek bemutatni.

marcika # 2010.09.06. 18:10

Köszönöm szépen.

Egy kérdésem lenne még csak. Ha a leányzó újra (máshol más szakon) kezdi az első évet, úgy hogy az előző szakon halasztott (februárban már nem iratkozott be) akkor az folyamatos tanulmánynak számít?

ObudaFan # 2010.09.06. 19:56

Az nem.

Yunsha # 2010.09.21. 05:03

A kérdésem feltevése előtt több, itt a fórum különböző részein található kérdést/választ is átböngésztem, de ennek ellenére az eset továbbra is tartalmaz számomra homályos részeket.

A legnagyobb (első feleségemnél elhelyezett) fiam idén májusban töltötte be a 19-dik életévét. A tartásdíjat rendszeresen fizetem utána a mai napig.

A főiskolai jelentkezése kevés pontszám miatt nem sikerült, de elkezdett egy OKJ-s tanfolyamot azzal, hogy az plusz pontokat ad majd a jövőre, az ismételt főiskolai felvételihez.

Második házasságomból van 3 kiskorú gyermekem, és feleségem szeptember 30-ával munkanélkülivé válik, mivel mukahelye megszűnik.

Kérdéseim:

1. Ha az OKJ-s tanfolyamon munkavállalásra alkalmas szakképzettséget szerez, (feltéve, hogy jövőre sikerült a felvételi) még a főiskola megkezdése előtt, akkor a továbbra is fizetni kell a gyerektartást, vagy a felnőtt kor és az első szakma megszerzése alapján kérni lehet a megszüntetést?
  2. Ha akár sikeresen vagy sikertelenül befejezi az OKj-s tanfolyamot és a főiskolára sem sikerül jövőre sem bejutni, de újabb OKJ-s képzésbe kezd, akkor meddig jár a tartásdíj? A legelső képesítés megszerzéséig de max. 25- éves koráig?
  3. Mivel a sikeres főiskolai felvételi jelenleg csak egy lehetséges alternatíva, semmi több, lehet-e beadványt beadni a gyermektartás megszüntetésére, vagy az OKJ-s tanulmányok is nappali tagozatos "iskolai" elfoglaltságnak minősülnek, tehát, amíg OKJ-s tanfolyamra jár addig jár a gyermektartás is? (Látsd 2.-es pont?)

Előre is köszönöm a válaszokat.

TóthAlex # 2010.09.27. 10:24

Tisztelt Fórumozók!

Olvasgattam a fórumot, sőt már segítséget is kértem és kaptam is, amit ezúton is köszönök.

Meg volt az első tárgyalás, a rokontartással kapcsolatosan. A bírónő azt mondta, hogy várjuk meg, hogy eldőljön a lányomat felveszik-e a főiskolára. Szerencsére felvették és e hónap elejétől Egerben tanul nappalin. A bíróságon érdeklődtem és azt mondták az ügy szüneteltetés alatt van. (Azért hogy felveszik-e a lányt vagy sem)Az első keresetben kértem a gyerektartás megszüntetését és a rokontartás fix összegű megállapítását.
( Most a fizetésem 20%-át vonják le.)

Kérdéseim:

1, Kérnem kell az eljárás folytatását? (Gondolom igen)

2, Kérhetem-e, hogy a megállapított összeget, a gyerek számlájára utalhassa a munkáltatóm? (Heti 5 napot tölt albérletben és csak hétvégén van otthon.)

Bár ez a magánügyem, de szeretném leszögezni, hogy nem a gyerektől akarom megspórolni a pénzt. Szeretném őt segíteni az albérelt kifizetésében, zsebpénzzel és minden mással, amire szüksege van, de sajnos úgy hogy az édesanyjának kell fizetnem nem tudok már neki sokkal többet adni.

Köszönöm válaszukat!!!

Egy tanácstalan apuka...

ObudaFan # 2010.09.27. 10:56

Szerintem az édesanyának kell majd fizetned tovább, így kérdés, hogy érdemes-e kérni a folytatást.

TóthAlex # 2010.09.27. 11:08

De ha már az első keresetben azt írtam, hogy kérem a gyerektartás megszűnetését és a rokontartás fix összegű megállapítását, akkor most menjek oda és monjam, hogy a megszűntetését kérem és nem akarom a rokontartást sem fizetni?

Ahogy a hozzászólásokat olvasom mindenképpen fizetnem kell hiszen nappalin jár a kislányom. Ha pedig már muszály fizetnem azért akarom hogy minél kevesebbet kelljen, hogy több maradjon a lányomnak.

TóthAlex # 2010.09.27. 11:11

Bocsánat félreértettem Önt. A tárgyalás folytatását nem érdemes folytatnom most már értem. De miért nem lehet fix összegben megállapítani? Azért nem mindegy hogy mondjuk fix 15.000-20.000 Ft megy az anyának és a többit a lánynak adhatom vagy a fizetésem 20%-a, ami 13. havi juatalom vagy prémium, túlóra, veszélyességi pótlék esetén akár havi 50-60.000 is szokott lenni, amit levonnak.

ObudaFan # 2010.09.27. 13:38

Fix összegben fogják megállapítani, de azért nem biztos, hogy 15-20e Ft-ban.

Limie # 2010.10.19. 12:11

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni.
Lányom idén töltötte be a 18 évet, most nyáron nappali tagozaton érettségizett, s felvételizett is, de most nem vették fel.

Dolgozni az egyéves átmeneti időszakban nem tud, mert idén négy műtétje volt jóindulatú daganatos betegsége miatt, jelenleg is lábadozik.
Apja azzal fenyegetőzik, hogy nem fizeti tovább a gyerektartást, ami havi 15e Ft.
15-én lett volna esedékes, és még tényleg nem küldte el (most 19-e van).

Apja Angliában van, ott dolgozik. Mind a munkahelye, mind a lakcíme ismeretlen számunkra (csak a nevet és a születési dátumot tudjuk).
Mit lehet tenni ebben az esetben? Jogos-e hogy megtagadja a tartásdíj fizetést? Hogyan lehet behajtani rajta, ha külföldön tartózkodik? Kinek kell fizetnie a gyerektartást, kötelezhető-e hogy továbbra is an én számlámra utalja vagy ha ő ragaszkodik hozzá, a gyermek számlájára is mehet a pénz?

A gyermek apja normál anyagi körülmények között él Angliában, tehát nem zavarja a gyerektartás kifizetése az ő életvitelét, csak épp rosszindulatú velünk szemben.

Köszönettel:
Egy kétségbeesett édesanya

ObudaFan # 2010.10.19. 15:57

Az elsőfokon eljárt bíróságon kell végrehajtást kérni. Eleve közöld, hogy kint él.

punk # 2010.11.13. 08:13

Segítséget kérnék, gyermek novemberben 18 lesz,még mindig általánosba jár,mert orvosilag halszthatott, fél éve megemelték a t.díj összegét 20e forintra.Meddig jár még a t.díj?A gyerek nem fogyatékos, de anyukának sikerült mindig a betegségre hivatkozva megbuktatni.A betegségétől mehetne dolgozni,vagy leszázékoltathatná, de nem teszi sőt ismét tovább akarja taníttatni, hogy az apuka továbbra is fizesse a gyerektartást.Az apuka fizetése netto 80, 1 kiskorú gyermeke van az új házasságban.A 18 éves gyermeknek csak a pénz kell, már 1éve nem veszi fel a telefont, nem áll szóba az apukával. Mit tehet az apuka?

ObudaFan # 2010.11.13. 09:16

Érdemtelenség miatt meg lehet próbálni egy megszüntetési pert indítani.

punk # 2010.11.14. 10:18

Kedves ObudaFan! Nagyon köszönöm a segítségét.

monalisa1 # 2010.11.14. 17:31

punk

A következőt találtam: 49/2002. (VII.26.) OM rendelet a szakképzéssel kapcsolatos egyes oktatási miniszteri rendeletek módosítása.

A 3. § (1) bek "31" jelű írás azt taglalja, hogy a 16 életévét betöltött, hatodik osztályt elvégzett tanuló 2 év felzárkoztató képzésen vehet részt a választható szakképesítések végett, míg a hetedik osztályt elvégzett tanuló 1 év felzárkoztató képzésre mehet és elvégzése után szakmát választhat annak elsajátítása végett.

Tehát nem kötelező a 8 általánost elvégezni (...) de egy vagy két évet még tanulni muszáj...

Aztán hogy az életben hogyan merre azt kellő bölcselettel meg kell fontolni.

Ha tök alkalmatlan a tanulásra vagy szándékosan iskolakerülő, akkor ahogy ObudaFan javasolta: érdemtelenség címén kérni a t.díj kötelezés megszüntetését.

monaLius
laikus hozzászóló

LiDoki # 2010.11.17. 07:41

Üdvözlöm!

Férjemmel külön élünk. Jelenleg nem kapok tartásdíjat az alábbiak miatt: férjemnek első házasságából van egy nagykorú gyermeke, a tartásdíj levonás után jövedelme netto 57.00,- Ft, ebből fizeti a lakás 41.000,- Ft-os törlesztőrészletét. A maradék 16.000,- Ft-ból a saját fenntartását sem tudja megoldani.

Nekünk van egy 11 éves gyermekünk.

Most elindította az első házasságából született, 22 éves lánya után fizetendő tartásdíj megszüntetését. A volt felesége felhívta, hogy nem óhajt lemondani a tartásdíjról és egy bíróval már meg is beszélte, hogy nem fogják megítélni a megszüntetést. A gyerek nagykorú, idén nyáron a Nyíregyházi Főiskolán diplomázott, majd szeptembertől átment a Debrecen Egyetemre mesterkurzusra. Azzal érvel az anya, hogy
folyamatos tanulmányokat folytat. Kérdésem, hogy meddig köteles még férjem fizetni utána. Én úgy tudtam, hogy ha már megszerezte a diplomáját, akkor nem kell tovább fizetni. Ilyen alapon még 10 évig eljárhat mesterkurzusokra.

Addig, amíg nem szüntetik meg a tartásdíj fizetési kötelezettséget a nagykorú gyermek után, addig férjem nem tud fizetni nekem, hogy közös, 11 éves, kiskorú gyermekemet el tudjam tartani.

Azt hallottam, hogy van egy törvény, ami előírja, hogy a nagykorú gyermek tartásáról csak akkor kell gondoskodni a szülőnek, ha a saját létfenntartását és másik kiskorú gyermek ellátását nem veszélyezteti.

Kérem segítségét, hogy kb. mire számíthatunk és milyen rendeletekre, törvényekre hivatkozhat férjem. Decemberben lesz a tárgyalás. Ügyvédre nincs pénze férjemnek.

Köszönöm válaszát.

LiDoki

ObudaFan # 2010.11.17. 11:07

Önnek kellene a kiskorú gyermek részére fizetendő tartásdíj iránt pert indítani. Arra majd a férje is tud hivatkozni a nagykorúval szemben.

monalisa1 # 2010.11.17. 17:17

LiDoki

A bíróságtól lehet kérni hogy hivatalból rendeljen ki ügyvédet - jövedelemfüggő, vagyis csatolni kell a keresetigazolást.

Külön: egy nagykorútól már elvárható hogy részben-egészében gondoskodjon magáról, valamint a nappali tanulmányok mellett is lehet munkát vállalni pl. részmunkaidő és/vagy a hétvégéken.

monaLuis
laikus hozzászóló

Csillagtanc # 2010.12.16. 11:23

Üdvözlöm!

Szüleink régen elváltak, én önellátó vagyok, két kisebb testvérem 19 és 21 évesek, apámhoz kerültek bírósági végzés által, még a válás után.
Azóta édesanyám tartásdíjat fizet a két gyerek után.
Az érettségit követően öcsém beiratkozott egy OKJ-s tanfolyamra, ami 2 éves, anyu pedig a tartásdíj megszüntetésére irányuló kérelmet adott be.
Megy a huza-vona, megszületett már az ítélet, miszerint a tartásdíjat nem köteles fizetni.
apánk fellebbezni akar, mivel állítólag az iskolalátogatási igazolást elkavarta a bíróság és nem vették figyelembe hogy tesóm még iskolás.
Addigis bírósági letétbe megy a pénz, se egyik fél se másik fél nem kap semmit.
A kérdésem tehát az lenne,
hogy vajon jogos-e ez a fellebbezés, tényleg jár az anyjától tartásdíj egy OKJ-s nappali képzésen résztvevő gyereknek, vagy - ahogy anyánk mondja - csak ha felsőoktatásban tanul, nappalin, akkor járna neki?
Melyik az igaz?
Minden esetben jár neki akárhol tanul tovább?
Válaszát előre is köszönöm!!!

KN