gyerektartás 18 év után

monalisa1 # 2010.12.16. 14:59

Újra be kell szerezni az iskolalátogatási igazolást és legkésőbb a fellebbezési tárgyaláson a bírói asztalra letenni. (Fénymásolatát otthon eltenni.) Annak alapján valószínű hogy a kérdésben kedvező itélet születik.

Miven nagykorúról van már szó, a továbbiakban nem "gyermektartásdíjról" hanem un. felnőttartásról beszélünk - összege nem okvetlenül azonos az eddigi t.díjjal.

A bíróság majd vizsgálja hogy ténylegesen mekkora pénzre is lesz jogosult?! (Nem kevesen részesülnek több-kevesebb ösztöndíjban, netán diákmelót vállanak stb., és ez figyelembe veendő.)

A továbbiakban minden szeptember/január hónapban be kell szerezni az iskolai igazolást az aktuális félévre történő beíratkozásról és azt a fizetésre kötelezett szülőnek átadni - automatikusan már nem jár a pénz.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.12.16. 15:01

Javítva: szeptember/február hónapban kell beszerezni a tanulmányok folytatásáról az iskolai igazolást.

Jocó1965 # 2010.12.19. 11:07

Kedves Monalisa,Obudafan!
Van egy középsúlyos fogyatékos gyermekem.
Másfél évvel ezelőtt pert indítottam a gyermektartásdíj leszállítása ügyében.Az első fokú ítéletben leszállították 35000 Ft fix összegre.A volt nejem megfellebbezte az ítéletet-ő százalékosan szeretné továbbra is.A gyermek időközben betöltötte a 18.évét,és a 2.fokú tárgyalás időpontjában-2011 április- már 18 és fél éves lesz.2010 novemberétől rokkantsági járadékra jogosult,az ügyintézés folyamatban van
A kérdéseim a következők:

1. Lehetséges-e rokontartásra változtatni a gyermektartást?
2.Ha igen a 18.életév betöltése után csak ezt kell-e fizetnem ,és a 35000 Ft fix összeget visszamenőleg visszakérhetem-e,hisz a rokkantsági járadékot is visszamenőleg fogja megkapni!

A válaszukat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.12.19. 11:35

A továbbiakban már felnőttartásról beszélünk melynek megállapításánál figyelembe veszik a rokkantsági járadékot, mint a továbbiakban folyósításra kerülő rendszeres jövedelmet. (Valószínűleg a cs.pótlékot továbbra is fogja kapni.)

T.díjat/különbözetet nem lehet visszakövetelni mert azt a gyermek időközben "megette" már.

A gondozó szülőnek is hozzá kell járulnia a sajátjából a nála elhelyezett gyermek ellátásához, tehát nem mindent az apától elvárni...

Külön: egy rokkantsági járadékos ha egyébiránt jogosult kaphat un. fogyatékossági támogatást - a kettő nem üti egymást. (A fogyatékossági támogatásnak szígorú feltételei vannak, elsődlegesen is a mozgás-, a hallás- és a látáskárosultak kaphatják.)

monaLuis
laikus hozzászóló

Jocó1965 # 2010.12.19. 11:49

Köszönöm a gyors választ!

A rokkantsági járadék ügye folyamatban van 2011.januárjában kell a bizottság elé mennie.(a gyermeknek még nincs gondnoka,én adtam be a kérelmet,de az édesanyja kapná majd az összeget!)

1.Amíg nincs meg a vélemény-hisz ad abszurdum az édesanyja nem viszi el-elindíthatom-e időközben a rokontartásra vonatkozó keresetet,hogy ne veszítsek időt és menetközben hiánypótlásként a tárgyalások valamelyikén becsatolom az igazolást!

monalisa1 # 2010.12.19. 14:49

Az ORSZI vizsgálat "igen-nem" eredménnyel már januárban valószínűleg meglesz, arról 1-2 héten belül határozatot küldenek. Tehát a 2011. áprilisi tárgyalásra tudni vinni magaddal (az eredetit mutasd be de csak a fénymásolatot add oda).

Ha valami miatt -pl. ujabb vizsgálatok elrendelése- az orvosszakértők elhalasztanák a döntést, kérd hogy áprilisig jussanak eredményre. (A perben az esetleges utólagos hiánypótlás sem hátrányod.)

A rokkanantsági járadék (= 33.330,- Ft/hó) jövedelem lesz a gyermek részére és mint ilyen beszámításra kerül a megállapításra kerülő t.díj (= felnőttartás) összegébe.

A másodfokú tárgyaláson kérd hogy a körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel módosítsák az elsőfok által hozott kötelezési összegét.

Jocó1965 # 2010.12.19. 15:12

Még egy kérdés:
A családi pótlékot a rokontartásba beszámítják,a gyermektartásba pedig nem?

Köszi szépen a gyors reagálásokat!

Grád András # 2010.12.19. 15:40

Kedves Jocó1935!

Pár dolgot nem árt tisztáznunk.

Olyan, hogy "felnőttartás" a jogban nem létezik, csak gyermektartás és rokontartás. A nagykorúvá vált gyermekre az utóbbi vonatkozik, és a gyermektartás automatikusan ezzé alakul át, nem kell hozzá külön ítélet.

Ha jól értem, a tartásdíj leszállítása iránt már most per van folyamatban, ami másodfokon tart. "Rokontartás" megállapítása iránti perről értelmetlen beszélni ilyen körülmények között, a mostani per pontosan arra irányul, hogy egy csökkentett összegű rokontartást kelljen fizetnie. Nem kell tehát másik "rokontartási" per, ez szól erről.

A már felélt tartásdíj visszakövetelésének nincs helye, fölösleges tehát ilyesmiről ábrándozni. Ezért szoktunk ilyen perekben ideiglenes intézkedéssel felfüggesztést kérni a különbözetre, és ekkor a bíróság letiltatja, de a letiltott összegeket letétként kezelik, és ha nyer, akkor visszakapja. Ha ezt nem kérték a perben, akkor a különbözet örökre elveszett.

A családi pótlék stb. mind a gyermektartásdíjnál, mind a rokontartásnál beleszámít a gyermekre fordítható összegekbe, de ez nem azt jelenti, hogy "levonható" a tartásdíj összegéből. A maradék igényét a gyermeknek a szülők jövedelmi arányában osztjuk ugyanis meg a szülők között.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.12.19. 15:44

A cs.pótlék nem a gyermek jövedelme, azt a szülők kapják állambácsitól gyermeknevelési támogatásként.

Grád András # 2010.12.19. 15:44

Kedves Csillagtánc!

Az, hogy a nagykorú tesója jogosult-e a tartásdíjra, nem azon múlik, hogy sikerül-e igazolnia, hogy iskolába jár, hanem azon múlik, hogy szerzett-e mostanáig őt önálló jövedelem megszerzésére képessé tevő képzettséget. Ha pl. csak gimnáziumba járt, akkor az OKJ-s tanfolyam indokolt, mert szakmát szerez vele, ha viszont mondjuk szakközépbe járt, és piacképes végzettséget szerzett, akkor szinte biztosan meg fogják szüntetni a tartásdíjat.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.12.19. 15:48

Kedves András, köszönöm a pontosítást.

Grád András # 2010.12.19. 15:49

Megint tisztázzuk:

A családi pótlékot a szülők kapják a gyermek után, ezért azt a bíróság gyermekre fordítható összegek között elszámolja. Ha tehát egy gyermek indokolt havi szükséglete mondjuk 70.000 forint, a családi pótlék 10.000 (csak a könnyebb számolás kedvéért), és a szülők jövedelme nagyjából azonos, mindkét fél elég, ha 30.000-30.000 forinttal járul hozzá. (Aztán persze mindez ennél jóval bonyolultabb, még egy sereg dolog játszik, hogy ki hány kiskorúról gondoskodik stb, ez most csak egy hipotetikus matekpélda volt.)

Grád András # 2010.12.19. 15:51

Szia Mona, rég beszéltünk, Boldog Karácsonyt!

Lyonee # 2010.12.19. 16:07

A szakközépiskolák a 4 éves képzés keretében csak érettségit adnak, majd ezt követi az 1-2 éves okj képzés.
A 4 év alatt szakmacsoportos alapozó ismereteket tanulnak heti 5-8 órában, de ez nem ad szakmai végzettséget. Az okj képzésnél van lehetőség ezeket a tanulmányi területeket jogszabály alapján beszámítani.

monalisa1 # 2010.12.19. 16:22

Kedves András, köszönöm a jókívánságokat! Én is kívánok minden szépet és jót szent Karácsony Ünnepére!

Jó lehetett az ujabb Jogi Fórum - buli...

Grád András # 2010.12.19. 16:28

Nem vagyok szakközépiskolai képzések terén igazán jártas, de úgy tudom, hogy az ott szerzett képzettség feljogosítja az illetőt arra, hogy munkát végezzen a szakmájában. Ha tévednék, és nem lenne jogosult munkavégzésre csak további OKJ-s képzést követően, akkor jár a tartásdíj.

Csillagtanc # 2010.12.20. 14:54

Köszönöm szépen a válaszokat!!!
Nagyon sokat segítettek.

Csillagtánc

kari6 (törölt felhasználó) # 2011.01.04. 14:56

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsukat kérném az alábbi ügyben:tavaly gyt miatt határozat született tavasszal, ami ellen fellebezést adtam be - nem az összegre vonatkozóan, hanem a részletfizetés módosítását kértem és azt, hogy a határozat ellenére továbbra is a gyerekem kapja a gyt., ne az anyja.(már évek óta neki utaltam)
Tárgyalás nélkül kértem a fellebezést.
Nemrég kaptam kézhez a másodfokú tárgyalásra a beidézést..Kérdésem, hogy ez jár-e költséggel , akkor is, ha nem megyek el??(a részletfizetés időközben lejárt.)Hoznak-e döntést nélkülem, ha az anya reagálna valamit, arra irásban válaszolhatok-e?
Mi tanácsolnak, rossz szemmel vezsik, ha ezek után, h fellebbeztem, nem megyek el ? (egyáltalán nem számítottam arra, hogy még egyszer biroságra kell emiatt menni, azért is kértem a tárgyalás nélküli fellebezést, ahoyg az itéletben is emlitették)
köszönöm válaszukat!

kari6 (törölt felhasználó) # 2011.01.04. 14:58

amit kifelejtettem: gyermekem időközben nagykorú lett, de otthon lakik.(viszont el akart költözni, nem jött össze)

kari6 (törölt felhasználó) # 2011.01.04. 14:58

amit kifelejtettem: gyermekem időközben nagykorú lett, de otthon lakik.(viszont el akart költözni, nem jött össze)

ObudaFan # 2011.01.04. 22:01

Van költsége a másodfokú eljárásnak, de ez független attól, hogy kell-e tárgyalást tartani. A te döntésed, hogy elmész-e, nem ceszi senki rossz néven, ha nem, de a felmerülő kérdésekben ebben az esetben nem tudod kifejteni az álláspontod. Hoznak döntést nélküled.

kari6 (törölt felhasználó) # 2011.01.08. 10:59

Köszönöm a választ!
Még egy kérdés felmerült bennem: mivel a részletfizetés lejárt (fő okom ez volt a fellebezésnél)elvesztette a jelentőségét.
Hogy tudom visszavonni a fellebezést? Ekkor is kell fizetni?
(még anno ügyvédem azt mondta, másodfoknál nem kell fizetni semmit és tárgyalás sem lesz, ha úgy kérem.(-úgy kértem)..szuper ügyvéd volt ezek szerint..Ilyen fórum nincs, ahol ilyen ügyvédek névsorát leírják, ne forduljanak hozzá, mert tévedése miatt jár rosszul az ember??!)

ObudaFan # 2011.01.08. 12:33

A bíróságon írásban lehet visszavonni a fellebbezést. Ebben az esetben a fellebbezési illetéknek csak a 10%-át kell megfizetni.

Sz. Valéria # 2011.01.18. 16:21

Üdvözlöm!
Gyermekem 19 éves és jelenleg felnőtt oktatásban vesz részt, ahol idén teheti le az érettségi vizsgát. Volt férjem önmagától leállította a gyermek tartás díj fizetését arra hivatkozva, hogy fiamnak nem jár a tartásdíj, mert nem nappali tagozaton végzi tanulmányait. Kérdésem az volna, hogy ilyen esetben megszüntethető-e az esti oktatás végett a gyermek tartás? Jelenleg a családi pótlékot is folyósítják a gyermek számára, annak ellenére, hogy esti oktatásban tanul. Semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik kizárólag én tartom el 17 éves lányommal együtt akiket 15 éve egyedül nevelek. Valamint mi szükséges az esetleges bírósági per indításához, hogy hivatalosan is elindíthassam a jogosan járó esetleges gyermektartási díjat.

monalisa1 # 2011.01.18. 19:01

Önhatalmúlag nem lehet beszüntetni a t.díj fizetését, azt addig muszáj fizetni ameddig a kérdésben a bíróság másképp nem dönt. (Az más kérdés ha valaki már jogalap nélkül veszi fel a pénzt, köteles visszafizetni.)

A t.díj az első önálló képesítés/végzettség megszerzéséig jár, bár az igaz, hogy nappali tagozatú képzés esetében. (A dolgozók esti középiskolájában törnénő tanulásnál vélelmezhetik, hogy esetleg valahol már dolgozik a gyermek.)

Fordulj bírósághoz és tisztázd a helyzeted.

A bíróság heti egy nap un. panasznapján (= általában csütörtök) segíteni fognak a jegyzőkönyvet felvenni, ami egyben a keresetlevél is lesz.

monaLuis
laikus hozzászóló