Köszönöm segítséget!
gyerektartás 18 év után
Lehetséges-e törvényes kereteken belül, hogy az elvált férj a 18. életévét betöltött (nagykorú), felsőoktatásban lakhelytől távol továbbtanuló leányának közvetlenül fizesse a gyermektartást ?
Ha az anya hozzájárul semmi gond, de célszerű írásba foglalni.
Ha nem járul hozzá fordulj bírósághoz és kérd, hogy a továbbiakra nézve un. rokontartás címén történjék a t.díj fizetése, és onnantól közvetlenül a nagykorú kezdeményezettnek. (Ha kénytelen leszel bírósághoz fordulni alperesként az anyát kell megnevezni.)
köszi a segítséget erről még nem hallottam,h rokon tartás is létezik asszony tartást annak idején nem kértem sőt amikor 1-1hónap kimaradt akkor sem lázadtam amit azóta sem pótolt!!Már bánom mert ő azóta is él mint hal a vízben.Pedig a gyereknek akkor is kellett enni és lakni, gyermek nem havi 10e ft ba kerül főleg ha már 19éves,de nem dobhatom ki mert még suliba jár és nem kereső képes!!!Akkor is a szülőre van utalva!Ezért tartom jogtalannak a hozzá állását!Ha már elmúlt 18 nem a mi gyerekünk?Érthetetlen na erről ennyit minden esetre ügyvédhez fordulok.köszi Sz.Valéria
Tisztelt Olvasó, remélhetőleg válaszoló!
Az alaphelyzet 1986- ban elváltunk, 2009- ig százalékos arányban vonták a pénzt, majd kérésemre átment fix összegre a pénz.
Azóta rózsaszín utalványon fizetek.
Sajnos úgy kell éreznem Magyarországon ma a kóbor kutyáknak is hatékonyabb az érdekvédelme mint az elvált apáknak..
A kérdéseim a következőek:
1-Jogok-kötelességek.
Miért nincs az anyának tájékoztatási kötelezettsége.
Egyszerűen unalmas hogy a pénzemért még csak nem is tudom mire fizetek, mert míg aktívan dolgoztam évente 1 millió forint körüli volt a levonásom.
Pl érettségi eredmény, (ismételt kérésre sem kaptam)
Úgy kellett igazolást is kiharcolni egyáltalán jár a nagyobbik gyerek iskolába. vagy nem.
Mi a helyzet ha nincs tudomásom róla, fizetek, de már nem jár mondjuk iskolába?
Felélt tartásdíj nem visszakövetelhető, de ez szerintem jogosulatlan haszonszerzés.
Miért van az hogy az egyik félnek csak jogai vannak a másiknak csak kötelességei.
2-Én negatív diszkriminációnak érzem hogy az állam a családi pótlékot csak érettségiig fizeti, az elvált szülő pedig köteles a nem szabályozott iskolákig fizetni.
Miért nem lehet szinkronba hozni köteles érettségiig, aztán aki oda akarja adni úgyis odaadja.
3- Ez a gondolat szüli a következőt, az iskolák miért nincsenek maximálva.
Kevéssé optimális esetben több 10 év is lehet (technikum, OKJ, Főiskola, egyetem sorrendet figyelembe véve.
Ha a 2-es pont nem működik ez is megérne egy misét.
Pl 2 lépcsőig maximálva, ha az egyik OKJ vagy technikum
4-A következő pont a tartásdíj egy megközelíthetően fix célú „ támogatás”
Ha valaki kap mondjuk támogatást lakásfelújításra és nem arra költi visszaveszik, miért nem lehet valamilyen elszámoltatás ha egyértelmű a pénz nem a gyerekekre megy?
Pl autófinanszírozás.
5- A törvény írja nem számít oknak a megszűnésre ha a gyerek iskola befejezése után egészségügyi alkalmatlanság miatt nem tud elhelyezkedni.
Akkor miért vannak vagy miért nincsenek pályaalkalmassági vizsgálatok?
6- Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy van az hogy a tartásdíj adózott jövedelemből van, de a célszemély adómentesen kapja.
Miért nem lehet adómentes, hiszen ez is a családtámogatás egy formája.?
A következő ha férjhez megy (megnősül) az illető a gyerek jobb esetben három helyről kap támogatást ellentétben az úgynevezett normális családban élő gyerekekkel aki max diákhitelt vehet fel. Mi a negatív diszkrimináció, ha nem ez?
Férjhez menés esetén az illető vállalja a gyerekeket is , tehát szerintem a tartásdíj nem etikus. A kormány új törvénye kimondja hogy 3 gyereknél nem kell adót fizetni,ez 100000 ft, nem kell X mm3 –ig gázt fizetni, de aki tartásdíjat fizet az akár bele is rokkanhat, mivel ha akart valamit hitelt vett fel, és megélhetésre alig jut neki esetleg.
De ez már senkit nem érdekel.
Ezek voltak főbb pontokban az elsődleges gondolataim.
Mielőbb fordulj a bírósághoz és kérd a t.díj további kötelezésének felülvizsgálatát. (Alperesként az anyát kell megnevezni.)
A per során megvizsgálják: aktuálisan tanul-e, mit, és előre láthatóan meddig még.
A tanulmányokra való alkalmasság kérdését is a bíróság vizsgálja majd.
A t.díj felhasználását a gyámhatóság hivatott felülvizsgálni -ez nem a bíróság dolga-, de sokat ne várj...
A beírásodban írt egyéb észrevételek szerintem nem jogi vonatkozásúak.
monaLuis
laikus hozzászóló
Köszi a választ.
A gyámügyet felhívtam, de azok annyira képtelenek, csak vakaróznak.
Nem is tudom mire vesznek fel fizetést.
A kérdéseimet csak besoroltam, de senki nem tudja ki jogosult válaszolni.
Sajnos lassan hittel vallom az állatoknak több védelme van mint az elvált szülőknek.
Mai nap folyamán lett benyújtva az Apukám felé az úgy nevezett rokon tartási igényem. Bíróságon nekünk (Anyukámnak és nekem) azt mondták, hogy már nincsen úgy nevezett % megadás hanem most mást már fix összeget "kell" kérni. Ezért Én úgy gondoltam, hogy mint a legkisebb összeget ami az ő fizetése 15% az 45000ft kérek havonta. Az összegre mondhatják majd, hogy magas? Én úgy érzem az Ő fizetésehez képest ez nem magas (tavaly májusban keresett 300000ft amit készpénzben ténylegesen fel is vehetett) Én jelenleg 19 éves vagyok és Pestre járok főiskolán 2éves OKJ nappali fizetős képzésre. Naponta megyek iskolába ezért naponta 80km utazom oda és 80km vissza egy napon min. 5 órát töltök utazással. Havonta 9470ft kerül ezért a bérletem amint mindig anyukám vett/vesz meg nekem. Mindenemet Anyukám fizeti nekem. Az Apukám nem hajlandó számomra semmilyen támogatást adni nem ír egy e-mailt, nem ad egy kg kenyeret, nem fizet bele a rezsibe semmit (pedig anyukámmal 58nm lakásban lakunk aminek a rezsije havonta legalább 55000ft) Anyukám rehabilitációs járadékos havonta készpénzben 71200ft vehet fel. Szüleim már 2006ben külön költöztek egy idegig fizetett Apukám 40000ft a rezsire, más egyéb pénzt nem küldött. 2009ben ezt teljesen megszüntette. Ez idő alatt családi pótlékot (mint eddig is) ő vette fel, pedig ő másik lakásban, másik városban lakott/lakik . Akkor még a nővérem is tanult, de nem élt vele utána is szintén, felvette a családi pótlékot. Végül 2010.12.09 kimondták a válást. Anyukám nem akarta beperelni se asszony tartásra, se rokontartásra (én kérésemre)
Én még 2009-ben leérettségiztem, nem vettek fel főiskolára. Ezért elmentem dolgozni ez idő alatt Apukámmal éltem, mert a munka Pesten volt, de minden hétvégén az első vonattal mentem haza (Anyukámhoz) és vasárnap este az utolsóval mentem vissza. Csak olyan munkát sikerült találnom amit eredetileg 2 hónapos volt de végül meg hosszabbítások miatt 6 hónapot dolgozhattam ott. Az ez alatt kereset fizetésemet egy az egyben oda adtam Anyukámnak. Emiatt nagyon sokat veszekedett velem az Apukám, hogy miért adom oda. Végül kiderült azért sérelmezte ennyire, mert Ő nem kapott belőle, persze számára nem elég 300000ft havonta, ő szolgálati lakásban lakik amiért szintén minimális összeget fizet (80nm tudomásom szerint 25000ft/hó) a cége autót biztosít neki amibe a benzint se neki kell fizetni, telefonért szintén nem kell fizetni, ezen felül még a lakásában az internetér és tv ért sem. Míg Anyukám volt úgy, hogy gyalog ment télen nyáron a városba akkor naponta mert pl a párizsi bent olcsobb volt. Miután megszűnt a munkám megcsináltam az angol középfokú nyelvizsgát amit azért fizetett ki mert az egyik kolleganőének a lányával jártam együtt, ezért kénytelen volt (saját szájával megmondta) Mikor eljött a jelentkezési idő azt mondta nyugodtan menjek fizetős suliba kifizeti, pótfelvételin jelentkeztem a 2 éves okj képzésre (ezután majd szeretnék további menni ugyanabban a suliban beszámíthatók a pontok, tárgyak) ... természetesen mikor fizetni kellett akkor ő nem mondott ilyet. Anyukámmal megbeszéltük, ezért felvettem a diákhitelt, hogy kifizethessem a tandíjam. Ebben lenne kérdésem, hogy emaitt ő majd megtagadhatja a tartás díjat, hogy én már dolgoztam? vagy mert felvettem a diákhitelt? (szakmám, diplomám még nincs, csak érettségim)
Az elmúlt 7 hónapban 12kg fogytam mert rendszeresen volt olyan, hogy alig volt mit enni, mert épp jött egy nagyobb számla. Emiatt a tanulmányaimat sem tudtam, úgy csinálni ahogy szerettem volna. Két tárgyat fel kell majd vennem újra. Emiatt ő mondhatja majd az, hogy nem fizet mert, hogy nem tanulok? Ha megálapítják, hogy igen fizetni kell akkor meddig köteles fizetni? Ha esetleg sikerül diákmunkát találni ami elég nehéz mert minden nap van órám hétköznap, viszont a legtöbb diákmunka meghatározza, hogy hétköznapi legalább 3 nap viszont nekem ugye nekem a vonatom is "beleszól" hiszen naponta 5órát utazással töltök, de ha esetleg még is találnék valamit akkor elvehetik vagy csökkenthetik a tartásdíjat?
Ma is csak azért lett beperelve mert majdnem kikapcsolták a villanyt. Már töbint két hónapja nem írt semmit még karácsonykor vagy szilveszterkor sem. Még egy e-mailt sem. Semmit.
Én csak azt szeretném, hogy legyen mit ennem, legyen fedél a fejem felett, legyen villany, fűtés. Anyukám egyedül az internettel tud nekem luxust biztosítani Nincs tvnk se. Azt szeretném ha nem okozna gondot hogy havonta bérleteket kell venni. Ha kell egy tankönyv akkor megtudjam venni. Ha este jövök az utolsó vonattal akkor tudjak venni magamnak egy szendvicset. Nem arra kell a pénze, hogy elbulizzam vagy el drogozzam.
Ha már nem foglalkozik velem mint a gyerekével akkor legalább az esélyt ne vegye el, hogy valamire vigyem. Mindig az mondta, hogy Ő nyugodtan szeretne élni.
Én is.... most 03:17 vagy és nem tudok aludni mert én nem akartam őt bíróság elé kéretni, mert az apám, de már elfáradtam a reszketésben, az állandó idegben...
Szeretném még azt is megkérdezni, hogy a "háttér történetre" kíváncsi lesz a bíróság vagy ez őket nem fogja érdekelni?
Sajnálom, hogy ilyen hosszú lett a levelem.
Köszönöm előre is a válaszait.
Tisztelt Válaszadó!
Rokontartást fizetek a harmadéves egyetemista fiam után a volt feleségemnek. A fiam 21 éves elmúlt, az egyetem mellett dolgozik és elég jól keres.A volt feleségem is átlagon felül keres, elég nagy lábon élnek. Kérhetem-e a tartás fizetésének megszüntetését, vagy az összeg csökkentését?
Meg kell próbálni.
kriszta91
Leírtad, köszönjük hogy feltártad előttünk a helyzetedet, ezáltal valószínűleg meg is könnyebbültél egy kicsit.
Azt hogy a kért összeg sok-e vagy sem azt majd a bíróság eldönti, azonban tény, hogy apukádnak is kötelessége gondoskodni Rólad, és szerencsére lenne is miből...
A peres eljárás eltart egy ideig, anyukáddal valahogy tartsatok ki mire végre pénzt látsz a dologból.
A leírtak alapján helyesen tetted, hogy a bírósóghoz fordultál.
Jó tanulást!
monaLius
laikus hozzászóló
Lányomat 13 évig neveltem egyedül, aztán jött az apja és meg bolondította a sorozatos és hosszasan elhúzódó tárgyalások, kikészítettek és ezért inkább 2006. márciusában aláírtam a papírt, hogy meg egyezek abban hogy nála helyezzék el a gyereket...Persze én már előre láttam mi lesz ennek a vége, a fórumon más címmel én ezt már annak idején. Na de mindegy a múltat. Azonban történt az hogy 2010.december 10.-én szó szerint az apuka mostani felesége meg verte a gyereket, melyről látlelet is készült és aztán a gyerek sírva menekült a nagymamához aki három, utcával odébb lakik. Aztán se szó se beszéd apuka úgy döntött hogy utcára teszi a gyereket. Meg jelent a nagymamáék háza előtt és a kocsiból, se szó se beszéd kipakolta a gyerek cuccait. Én mint anya másnap értesültem az egészről. Mikor meg hallottam kérdőre is akartam vonni őt, de azóta sem hajlandó szóba állni velem. Mivel én majd 80km-re lakom, és a suli és a barátok is ide kötik a gyereket így meg beszéltem a nagyszülőkkel maradjon náluk, hogy elég rossz élete volt mióta az apja, hazugságokkal elcsábította, aztán az apja utcára tette és nem akarok neki még több fájdalmat. Én a szüleimet nagyon segítem és a gyereket is, de azért nem könnyű, hiszen közalkalmazottként nagyon keveset keresek és van egy nagyon beteg gyerekem is, aki most 7 éves. Fizetek minden hónapban a meg adott számlára, vásárolok neki, fizetem a telefonszámláját és miegymást. Az apuka nem fizet a gyerek után egy vasat sem és még a családi pótlékot is felveszi. Közben meg fenyegette a lányomat hogy kijelenti a lakásból, nem lesz állandó lakcíme. A szüleim akiknél a lányom lakik, két kis nyugdíjjal rendelkező emberek. A lakásukba most ideiglenesen bejelentik, mivel a gyerek két hét múlva 18.-éves lesz és saját jogon így lehet csak a családi pótlékot igényelni. Igaz sajnos a többit állítólag nem kapja meg elvész. A gyerek most fog leérettségizni és tovább is szeretne tanulni. Apuka közölte, hogy 18.év után nem hajlandó fizetni és a gyerek ne tanuljon, menjen dolgozni.Hát ez nem így van! A gyámügy tanácsára, most azt az utat választanánk, hogy a lányom perelné az apát tartásdíjért. Ebben az esetben mit lehet tenni? Mennyi összeget lehet kérni maximum? mert lássuk, be azért az nem megoldás, hogy 5 évvel ezelőtt tönkre tette az egész családot a huza-vona per, felveszi a szocpolt felveszi a segélyeket felveszi a családit a gyereket meg mikor közeledik a nagykorúság kidobja az utcára, és tojik a fejére. A többi meg úgy szakad bele ahogy csak lehet.
Várom a segítségeket!
Köszönettel:tutyika
Mivel a lányod napokon belül betölti a 18. életévét, saját döntése hogy akár a nagymamáéknál lakik.
Az apja ellen mielőbb t.díj megállapítása végett bírósághoz fordulni., a két eltartott gyermek után gyermekenként a mindenkori nettó összes jövedelem 15-25%-ig lehet a kötelezés, általában 20%. (A tartósan beteg gyermekre figyelemmel a százalékos arány egész biztosan eléri a 25%-ot.) Egyútal kérni kell, hogy a te fizetési kötelezettségedet szüntesse meg a bíróság.
Az apa által felvett szoc.polt lehet hogy visszafizettetik vele, mivelhogy megszűnt a jogosultsághoz szükséges együttlakást.
Nagyon szépen köszön a választ! De lenne egy kérdésem, a jogosultsághoz szükséges együttlakás 18.-életévét betöltöttként is meg állja a helyét, vagy a visszafizetésnél, azt nézik, hogy még kis korúként a gyereket az utcára tette az apuka?
Az Államkincstár felé, ezen beadványban mi kell hogy szerepeljen?
Ugyan is Ő az aki a szocpolt utalta neki, annak idején.
Köszönet, minden válaszért!
Nem tudom... Javaslom írj egy tájékoztatást kérő e-mailt a megyei igazgatóságnak és a válasz alapján már a konkrétumok, pontos adatok megadásával hivatalos bejelentést, tértis levelet.
T.Fórumozók!
20 éves fiú után gyerektartást fizetünk.
- A gyerek nem otthon, hanem kolllégiumban lakik és magas öszöndíjat kap.
- max.évente egyszer látjuk -születésnap..(ritkán emaileznek, de ez csak pár szót jelent)
- jól tanul
Ezek alapján kérhető, hogy érdemtelenség miatt megszűntetik a gyt-t, vagy nem fogják, csak rokontartásra módosítják? Rokontartást lehet kérni fix ideig?
Mivel nem az anyával állnánk már peres kapcsolatban (ez így nem tudom, igaz-e..?)lehet azt kérni, hogy ne kötelezően vonják a rokontartást, hanem önként fizetjük?
Letagadhatják-e az ösztöndíjat a bíróságon?
Ilyen esetben a gyereket is behívják a bíróságra - a rokontartást ő kapja, nem az anyja.
(anya egy fillért nem ad - erről természetesen nincs semmi "bizonyíték",csak elszólások)
Köszönöm.
Mielőbb fordulj bírósághoz és kérd az un. rokontartás megállapítását, egyuttal jelezd hogy tudomásod szerint ösztöndíjat kap. (Nem tudja letagadni mert a bíróság ha kell megkeresi az oktatási intézményt ezzel kapcsolatos tájékoztatás végett.)
Az ösztöndíjat részben-egészében be fogják számítani a kötelezés uj összegébe, lévén az már saját jövedelme.
Akként a havi fizetés ahogy majd megállapodtok: számlára vagy postai úton., kézből kézbe semmiképp mert letagadható...
A rövid keresetlevélben egy-két mondatban arról is hogy sajnálatosan nemigen tartja veled a kapcsolatot, pedig egy nagykorú fiatal már tudja ez nem illő...
monaLuis
laikus hozzászóló
A tanulmányok befejezéséig kell fizetni a rokontartást, ellenben ha valami okból évet halaszt vagy pl. 1-2 évre közben külföldre megy dolgozni stb., akkor arra az időre szünetel.
Minden megkezdett félévről köteles (!) hivatalos igazolást átadni neked, mert épp a fentiek okán nem tudhatod aktuálisan tanul-e?
Honnan tudod, hogy "magas" ösztöndíjat kap, ha évente csak egyszer találkoztok? Az apa tartja a kapcsolatot? Csak a fiú nem? Ez hogy létezik? A kapcsolatok alakulása soha nem egy személyen múlik.
Megérdemli az a fiatal a támogatást, aki tényleg komolyan veszi a tanulást, örüljetek neki, és támogassátok, hogy legalább a jó szakmai felkészüléssel megalapozza a jövőjét.
Ez egy jogi fórum, élettörténeteket a storyban keress..MIndennek van oka.
Jogi véleményt kértem, nem mást.
Köszönöm Monalisa a hozzászólást.
Jogi véleményt ne Monalisától várj!!! Még akkor sem, ha neked kedvező, amit ír.
Az érdemtelenség nem állja meg a helyét! Örüljetek, annak, ha az a fiú jól tanul.
Ez sem jogi válasz volt.
Lyonee, attól, hogy valaki jól tanul még lehet gazember. Van olyan kollegám, akinek a szakmai tudásával nincs gond csak az emberségével és az erkölcsi normájával (de azzal nagyon nagy).
És ahogy Nyanyu írta, nem ismerjük a körülményeket.
Monalisa valóban nem ügyvéd/jogász de ettől még sokszor sokaknak segít és elismeri ha téved (látod ettől is lehet valaki nagy ember).
„Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha
a nagykorú gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik)”
Kedves Marcika, köszönöm a hozzászólást.
A jogi része..amit írtál, már én is olvastam hasonló passzust, csak abban nem vagyok biztos, hogy ez elegendő indok-e tartás megszűntetéséhez egy 20 évesnél?
Ebben kérném a segítséget.
(zárójelben Lyonnenek:mindenki örül, h a gyermeke jól tanul..Nem itt van a gond.Vagy Te annak örülnél, ha a gyereked mindenféle kapcsolatot megszüntet egy külső csoport erőszakos hatása miatt - ami előre látható, h később totál káros sérüléseket okoz majd az életében - DE jól tanul?!)
Nyanyu
Ebben a topicban úgy 2008 nyara magasságában ObudaFan nagyon részletesen leírta mikor lehet azt mondani hogy egy nagykorú gyermek érdemtelen a t.díjra, azt próbáld visszakeresni.
Amúgy a felsőfokú oktatási intézményekben -bár tegyük fel mindenki jól tanul- vannak mindenféle beállítottságú csoportosulások, aztán ki melyikhez csapódik...
III. Nagykorú gyermek tartása
A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha azt egészségi állapota, betegsége, vagy munkaképtelensége indokolja.
Továbbá tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.
A nagykorú gyermek azonban csak akkor és olyan mértékben részesülhet tartásdíjban, ha és amennyiben a kötelezett saját szükséges tartásán felül azt megfizetni képes.
Szükségesnek minősül a gyermek által folytatott tanulmány, ha az az életpályára előkészítő szakképezettség megszerzéséhez szükséges tanfolyam, vagy főiskolai/egyetemi tanulmány.
A tartásra kötelezett (és erre képes) szülő nem hivatkozhat arra, hogy a nagykorúságát elért gyermek inkább létesítsen munkaviszonyt, amely révén a tanulmányai költségeiről, valamint a megélhetéséről maga gondoskodni tud. Még a második szakma megszerzését célzó tanulmányok is szükséges tanulmányoknak minősülnek, ha az első szakma gyakorlása egészségügyi szempontból a gyermek számára veszéllyel jár.
Nem kötelezhető azonban a szülő a nagykorú gyermek által korábban megszerzett szakképesítéssel azonos, vagy annál alacsonyabb szintű végzettséget nyújtó tanulmányok anyagi fedezetének biztosítására és a gyermek külföldi nyelvtanfolyamát sem köteles támogatni.
Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha
- a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan (vagyis, ha a tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni, vagy ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik),
- a gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik) ,
- a tartásdíjjal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
Az összeg megállapításakor a tanulmányok folytatásával kapcsolatos kiadásokon túlmenően számításba kell venni a kapott támogatásokat is (pl. ösztöndíj, szociális segély,), a gyermek esetleges rendszeres jövedelmét és vagyonát.
Az ítélkezési gyakorlat a nagykorú gyermek részére a tartásdíjat határozott összegben állapítja meg.
Mentesülhet a szülő a tartásdíj fizetési kötelezettsége alól, ha a nagykorú gyermek a tanulmányait megszakítja. A kötelezett szülőtől ezt követően már csak kivételesen várható el, hogy nagykorú gyermeke után újból tartásdíjat fizessen (pl. ha gyermek az érettségi vizsgát követően 3 évig munkaviszonyban állt, rendszeres jövedelemmel rendelkezett és csak ezt követően nyert felvételt az egyetemre.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02