gyerektartás 18 év után

velence # 2013.02.19. 11:49

Üdvözletem!
Van egy 20 éves gyermekem. Érettségi után nappali OKJ-s tanfolyamra ment, amit befejezett. Elmondása szerint főiskolára akar menni - és jelentkezett is. Most derült ki, hogy nem főiskolára, hanem nappali képzésrendszerű szakközépbe jelentkezett.
Köteles vagyok-e ebben az esetben továbbra is fizetni a gyerektartást? Vagy kérvényezhetem a megszüntetést, mivel egy szakmája már van?!
Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2013.02.14. 20:14

A megszüntetést esetleg, bár azt sem feltétlenül.

emic # 2013.02.14. 16:04

Ítélet nincsen. 1 tárgyalás volt. Most adatokat kérnek a nyugdíjfolyósítótól, hogy valójában mekkora volt a havonta utalt összeg.
szerintem én hibát nem követtem el, mivel igaz hogy nem szóltam apámnak, hogy tanulmányaimat befejeztem, viszont ő már hamarabb elindította az eljárást mint hogy levizsgáztam volna. így miért szóltam volna?
Ő arra hivatkozik, hogy nem kerestem, nem hívtam telefonon őt. De nem hiszem hogy ez indok lehet. Hiszen ő sem keresett engem. Viszont a bíró azt mondta 18 éves korom után kötelességem nekem keresni őt.
Az hogy nem hívtam őt telefonon, megalapozhat egy ilyen keresetet?

ObudaFan # 2013.02.14. 14:19

Most akkor van valamilyen ítélet az ügyben, vagy hogy áll ez az ügy? Mert az valóban igen kivételes, hogy visszafizetni kelljen tartásdíjat.

emic # 2013.02.14. 09:51

Kedves fórumozók! Egy számomra nagyon kellemetlen ügyben fordulok hozzátok. Édesanyám és apám még kiskoromban elváltak. Apám soha nem foglalkozott velem, évente 1x látogatott meg. Édesanyám nevelt fel. Édesanyám 16 éves koromban egy tragikus autóbalesetben elhunyt. Édesapám ekkor se foglalkozott velem, nővérem lett a gyámom. 18 éves koromban az örökségből egy egyszobás lakáshoz jutottam ahol azóta is lakok. Érettségi után 1 évet egyetemen töltöttem, de mivel túl nehéz volt visszamentem előző iskolába 5.-6. évre ( technikusi képzésre ) Apámmal én folyamatosan próbáltam keresni a kapcsolatot, nem igazán érdekeltem. Nem akarta hogy meglátogassam, ha mégis elmentem majdhogynem megsértődött. 2012 Júniusában fejeztem be az iskolát, szeptemberben munkába álltam. Nem szóltam neki róla, nem tudtam hogy kell. Ő beperelt engem a gyerektartás megszüntetésére és 1 évre visszamenőleges visszafizetésére. Havi 30 000 Ft ; azaz 360 000 Ft-ot követel rajtam. Mondván, hogy nem kerestem őt. Elfelejtettem stb. ... A megszüntetésbe beleegyeztem, a visszafizetésbe nem. Hiszen nem 30 000 Ft-ot hanem 22 000 küldött és júniusig iskolás voltam. egy tárgyalás már lezajlott ahol a bíró engem vont felelősségre, hogy nekem kellet volna keresnem az apámat. Amikor vége volt a tárgyalásnak azt mondta nekem, "kezdjem gyűjteni a pénzt". Azt is mondta vegyem fel apámmal a kapcsolatot. Én ennek próbáltam eleget tenni, naponta vagy 100x hívtam, kinyomta a telefont. Aztán nagy nehezen sikerült elérnem. Kértem hogy vonja vissza, törődöm vele ezután stb. Ennek nagyon örült azt mondta visszavonja a pénzfizetési kérelmét. azután is folyamatosan beszéltünk hívtam telefonon ( persze ő 1x sem ). A minap viszont kaptam tőle egy fenyegető levelet hogy 15 napon belül utaljak át neki 400 000 Ft-ot, amennyiben ezt nem teszem meg végrehajtókat küld rám! Vegyek fel hitel vagy oldjam meg. Ilyen esetben miért az apát védi a bíróság? Szükségem volt a pénzre hiszen egyedül lakok, iskolába jártam, jól tanultam, pont hogy meg tudtam élni belőle. És most hogy elkezdtem dolgozni minden borul? Miért véd a bíróság egy olyan apát aki soha nem foglalkozott a gyerekével, még amikor félárva lett akkor sem?!
Lentebb olvastam, hogy legtöbb esetben nem kell visszafizetni az összeget, de akkor nekem miért mondta a bíró hogy gyűjtögessek? Mit tegyek?

Csaba5232 # 2013.01.29. 16:21

Nem akartam belemenni túlságosan ebbe a fizet-nem fizet anya dologba. A szülő nem kérte a tartásdíj leállítását, sem átalakítását rokontartássá. A kérdésemre pedig maximálisan kimerítő választ kaptam. Tehát nekem nincs miért futnom végrehajtást kérni, mert "kapom a tartásdíjat", de valójában már rokontartásnak kéne legyen. A másik szülő fenyegetett meg azzal, hogy nem jár rokontartás, és visszaköveteli ezért a tartásdíjat! De mivel nem kért ilyet a bíróságtól... Számomra az a válasz volt fontos, hogy mi van olyankor, ha elméletben már rokontartást kéne kapjak a lányom után. Erre pedig választ kaptam.

wers # 2013.01.29. 13:27

Akkor én ráérek
Nem, ObudaFan úgy értette, hogy ha mostantól félévig nem fizet, és nem kérsz végrehajtást a bíróságon, fél év elteltével már nem is kérheted.

Csaba5232 # 2013.01.29. 13:20

Hol van még a sikeres érettségi! :) Egyenlőre szakiskolát végzett! Ebben a tanévben kezdte meg a 2 éves intenzív érettségire felkészítő iskolát nappali tagozaton. De a tájékoztatás elmaradása, ahogy elnézem a bírói gyakorlatot a régióban, senkit nem érdekel!!! Erről priviben többet, ha érdekel!

monalisa1 # 2013.01.29. 11:29

A remélt sikeres érettségről az anyát tájékoztatni kell mert a gyermektartási kötelezettsége június 30-tól okafogyottá válik. Az esetleges továbbtanulásról vagyis a felnőttartásról külön topic van.

Csaba5232 # 2013.01.28. 20:42

A választ nagyon szépen köszönöm! Akkor én ráérek, hisz ha 6 hónapnál régebbi megfizetett tartásdíj nem követelhető vissza, az nem az én károm, hanem az anyáé, mivel tőle vonják.

ObudaFan # 2013.01.28. 20:30

Ha semmit nem kezdeményez egyik szülő sem, akkor nem alakul át. Ha nem fizet, végrehajtást kérhetsz a bíróságon. Mindenesetre nem árt sietni vele, mert a 6 hónapnál régebbi elmaradt részletekre végrehajtás nem kérhető.

Csaba5232 # 2013.01.28. 18:14

Tisztelt Jogi Fórum!

Azt szeretném megtudni, hogy gyermekem, akit én nevelek 3 éve, hogy alakul a tartása. Elvégezte 18 évesen a szakiskolát, majd nappali tagozaton intenzív érettségire felkészítő szakra jár. Elviekben a tartásdíj kötelezettsége az anyának megszűnt, de rokontartást kell fizessen tovább. Az anya nem nyújtott be kérelmet a bírósághoz. Most, lassan 1 év után azonban eszébe jutott, hogy leállítja a fizetési kötelezettséget, mitöbb vissza is követel 6 hónapot.

A kérdésem az, hogy amennyiben a gyermek tartása indokolt, milyen módon alakul át a tartásdíj, rokontartássá, ha egyik szülő sem kezdeményez(ett eddig) semmit a bíróságon?

Köszönettel!

tarkarongy # 2013.01.25. 08:17

Tisztelt Fórum!
Köszönöm véső reagálását, valószínű nem volt kiolvasható a kérdésemből hogy segítem a fiamat a tanulmányai folytatásában minden tekintetben. A volt feleségemen van a hangsúly, neki nem akarok fizetni!Arra lennék kíváncsi hogy a törvény mit ír elő az esetemben. Köszönöm!

véső (törölt felhasználó) # 2013.01.24. 17:48

felvételt nyert mesterképzésre nappali tagozatra,
örülj neki, segítsd a lehetőségeid szerint, közvetlen neki is fizethetsz...

tarkarongy # 2013.01.24. 16:37

Tisztelt fórum!
Gyermekem a múlt évben főiskolai diplomát szerzett, majd fél év munka után felvételt nyert mesterképzésre nappali tagozatra, mely államilag támogatott képzés. A főiskolai diploma megszerzéséig rokontartást fizettem a volt feleségemnek, a 23éves fiam vele él egy háztartásban a mai napig is.
Kérdésem az hogy ezek után újra fizetnem kell-e a rokontartást.

obi van # 2013.01.21. 12:08

Tisztelt Cím!
Gyerektartást eddig postán küldte a cégem, most viszont bankszámlaszámot kértek. A gyerekemét adtam meg, nem lesz ebből később gond?(nagykorú, de anyjával él.Anya arról sem értesített, hogy elköltöztek, nem jó címre megy a pénz,mert átvette az új lakótól)
köszönöm.

tegil # 2013.01.04. 20:56

Köszönöm a választ.
Tehát ezentúl is fizetnem kell gyermek tartásdíjat. A lányom nem dolgozik, az anyuka kb 100000-et, én 140000-et keresek. Neki is van még egy kiskorúja ( nem az enyém!),de egyedül neveli meg nekem is. Kb mennyi az elfogadható összeg így?

ObudaFan # 2013.01.04. 18:44

Ha az anyuka a saját háztartásában eltartja a lányod, akkor saját jogán követelheti.
A tartásdíj mértéke függ a jövedelmi-vagyoni helyzetedtől, a másik szülő jövedelmi-vagyoni helyzetétől és a gyerek esetleges jövedelmétől.

tegil # 2013.01.04. 11:56

Kedves fórumozók!

A lányom nagykorú , a középfokú tanulmányai végéig gyermektatást fizettem. Most felsőfokú, nappali tanulmányokat fog folytatni , édesanyjával lakik, aki ezentúl is követeli a gyermektartást ( ha nem fizetek neki!)egyébként hivatalos úton fogja terelni az ügyet!Hogyan tehetné ezt meg a nagykorú lánya helyett?
Én hozzá fogok járulni természetesen a tanulmányokhoz de nem szeretném ezt az anyukának fizetni. Van törvényesen olyan mód, ahol a lányomnak fizethetném ezt? Vele nagyon jó a viszonyom és természetesen egyébként is támogatom nem hivatalosan....
Hallottam olyat, hogy rokontartás címen lehetséges ez( a lányom számlájára fizetném ) és az édesanya akkor nem követelhet rajtam semmilyen összeget.
A rokontartás kb milyen összegben elfogadható ( a gyerektartással tisztában vagyok!), ha nekem a második házasságomban van egy kiskorú gyermekem is?

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.12.11. 14:07

Lehet kérni a kérelem beadásától a megszüntetést, de akkor érdemes végrehajtás felfüggesztését is kérni, mert visszaigényelni már kifizetett tartást nem lehet.

Elektrodoki # 2012.12.11. 09:35

Tisztelt Fórumozók!

Mi van akkor, ha a kereseti kérelemben szept. 1-től van kérve a rokontartás megszüntetése, és a jogerős ítélet mondjuk csak jövő júniusban várható? Szept. 1.-től lesz megszüntetve vagy csak a jogerős ítélet napjától? Mi a bírói gyakorlat? Ha szept. 1.-től, akkor mi lesz a kifizetett összeggel, amit valószínűleg felélt a sulit abbahagyó, az apjával kapcsolat tartani nem akaró nagykorú gyermek?
(Előre is köszönet a válaszért.)

ObudaFan # 2012.11.28. 08:43

Visszakövetelni nem lehet tőled, de pert lehet ellened indítani, és ez perköltség megfizetésével járhat.

Szaffoo # 2012.11.26. 20:49

Kedves Fórumózók!

A helyzetem a következő, amiben tanácsot szeretnék kérni:
A gyermek, aki után a gyerektartás jár Februárban befejezi a tanulmányit, 18 éves már elmúlt.
Ezután a gyerektartás ha jól tudom már nem jár.
Az apuka soha nem tartotta a gyermekkel a kapcsolatot, a bíróság által meghatározott összeget a fizetéséből automatikusan vonták.

Az apuka, nem valószínű, hogy a végrehajtás megszűntetését fogja kérni, mivel nem tud semmilyen kapcsolat nincsen, nem tud semmit a gyerekről, nem tudja, hogy tanul-e még vegy már nem.

Ebben az esetben nekem kell kérni a végrehajás megszűntetését vagy automatikusan megszűnik?
Ha mégse kérem a megszűntetést akkor jogosulatlanul veszem igénybe a gyermektartást? Később a február után kézhez kapott összeget esetleg vissza kell majd fizetnem? per indítható ellenem?

Köszönöm a segítséget előre is, ha valakinek van ezzel kapcsolatban bármilyen tapasztalata/információja.

ObudaFan # 2012.11.25. 07:32

Mi van az ítéletben/egyezségben, ami szabályozza a tartásdíj-fizetést a ti esetetekben?

JeanR187 # 2012.11.23. 11:54

Tisztelt Fórum!

Volt férjem évek óta rendszeresen fizet, cége vonja munkabéréből a tartásdíjat. 2013. 02.15-vel felmondtak neki és így 1 héttel ezelőtt megkaptam a 3 havi fizetését előre. /Gondolom a 3 hónap felmondási időre vonatkozóan/ E-mailben megkerestem volt férjem volt munkáltatóját hogy tudomásom szerint a 3 havi munkabérét megkapta azonban a gyerektartást nem utalták belőle.
Válaszul azt kaptam hogy azért mert a törvényi előírásokat betarva Ők december 05-én utalják számomra a rám eső részt.Nagyon rossz helyzetben vagyok, jelenleg munkanélküli és nagyon kellene a pénz. 1-2 nap kiesés is gondot jelent számomra.
Kérdésem: Joguk van-e ehhez amikor a volt férjemnek már felmondtak és megkapta a 3 havi munkabérét egyösszegben? Valóban van-e olyan törvény amely kimondja hogy csak következő hónap 05-én kaphatom meg ilyen esetben is a gyerekek után nekem járó tartásdíjat?
Tisztelettel várom válaszukat !