gyerektartás 18 év után

ObudaFan # 2012.11.22. 15:00

Azt, hogy kint dolgozik, gondolom, tanúkkal azért lehet igazolni, a jövedelmének a bizonyítása már problémásabb lehet. A végrehajtás pedig még inkább. És hát azért itt felmerül, hogy a tanulmányok mennyire tekinthetőek így folyamatosnak. Mert ha a bíróság nem tekinti annak, és ő egy viszontkeresetet indít, akkor meg is szünteti a tartást. Emellett ha a jövedelme magas a volt férjének, de a fia szükségletei esetleg nem indokolják az emelést, a bíróság nem fog emelni.

hakkspetta # 2012.11.21. 10:22

Gyerektartással kapcsolatos problémám van és ebben szeretnék tanácsot kérni.
12 évvel ezelőtt váltam el. Van egy 19 éves fiam.
Idén érettségizett, de nem sikerült bejutnia az áhított egyetemre, így most előkészítőre jár és jövőre újra érettségizik majd.
Volt férjem rendszeresen fizette a gyerektartást (most is, pedig most nem járna, mivel nem tanul-majd csak következő év szeptembertől, amikor reméljük sikerül az egyetemi továbbtanulás).
Az igaz, hogy soha nem annyit utaltak a munkahelyéről amennyi járt volna, mert mindig kevesebbre volt bejelentve, mint amennyit keresett, de legalább rendszeres volt.
Most viszont lenne egy kérdésem.
Volt férjem Dubai-ban dolgozik, tudtommal már 2012 eleje óta, de lehetséges, hogy már korábban is, csak én nem tudtam erről.
Az magyarországi cégénél van bejelentve és onnan is utalják a megszokott összeget havonta. Viszont azt mindenki tudja, hogy nagyjából mennyit lehet Dubai-ban keresni építőiparban.
A fia ebből semmit sem lát, mert eltitkolja a kint tartózkodást is. Én is csak a FB-ról tudom, mert nyilvános az adatlapja és látom a kint készült képeket és kommenteket is.
Véleményem szerint a Dubai-ban megkeresett összegből járna az a bizonyos % amit anno a bíróság megállapított, nem pedig az itthoni fizetéséből.
Tudom, hogy most ebben az egy évben amíg a fim nem tanul jogilag nem jár a gyerektartás, de egész évben járt volna a magasabb, a kinti fizetése utáni % és majd járni fog a következő év szeptemberétől is, amikor tovább tanul majd.
Kérdésem, hogy mit lehet ez ügyben tenni? Érdemes-e lépnem és Ön szerint mik az esélyei, hogy be lehet bizonyítani, nem a székesfehérvári munkahelyén dolgozik (ahova be van jelentve), hanem sok-sok hónapja Dubaiban?
Válaszát előre is köszönöm!

cappuccino # 2012.11.15. 20:00

Köszönöm a válaszát.
cappucino

ObudaFan # 2012.11.15. 09:44

Istvan 59

Jók az esélyek. Nyilván a bíróság vizsgálja, hogy miért nem dolgoznak, de ha munkaképesek, akkor jó az esély a megszüntetésre.

cappuccino

1. Nettó bérből.
  2. Általában 15-25% kiskorú gyereknél, de ez ott sem kőbe vésett szabály, nagykorúnál végképp nem.

3-4. A hitelt nem igazán veszi figyelembe a bíróság. A rezsit igen.

Istvan 59 # 2012.11.14. 21:02

Én is segítséget szeretnék kérni. Két fiam után fizetek tartásdíjat. A nagyobbik februárban abbahagyta az egyetemet nappalin (technikusi végzettsége már van),szeptembertől újra elkezdte levelezőn. Kisebb alkalmi munkákat végez, teljes munkaidőben egyelőre nem akar elhelyezkedni. A kisebbik néhány hét után hagyta ott az egyetemet nappali szakon, most otthon piheni ki ennek a néhány napnak a fáradalmait, de még nem jelentkezett ki, csak a kollégiumból.Én január eleje óta vagyok táppénzen. Lassan vizsgálni fogják a megváltozott munkaképességem mértékét.Indokolt a tartásdíj megszüntetése iránti kérelem?

cappuccino # 2012.11.10. 17:15

Üdvözlöm!
Felvilágosítást szeretnék kérni.
Férjem mozgássérült gyermeke után 12 éve fizetünk gyermektartást.Anno a bíróság előtt ő vállalta a havi 30e ft-os gyermektartás megfizetését,s nem a bíróság rótta ki kereset alapján.Azóta ezt mi rendszeresen fizetjük havonta.A gyermek májusban betöltötte a 18. életévét de nappali tagozatos gimnáziumba jár még 2 évig.Sajnos mindenkinél fennálló fizetési nehézségek miatt szeretnénk csökkenteni a gyermektartás összegét természetesen teljesen hivatalos úton bíróság bevonása mellett.Sajnos mindkettőnk fizetése az elmúlt 2 évben mély zuhanást vett.Melynek következménye az lett, hogy saját megélhetésünk vált veszélyeztetve.Csupán azért beszélek mindkettőnkről mert házastársak vagyunk és nem tudom az én jövedelmem beleszámít-e.
A kérdésem az lenne,hogy:
1/ nettó vagy a bruttó bér után állapítják meg a gyermektartás összegét?
2/Százalékosan megállapítható-e ennek az összege?
3/Beleszámít-e a kettőnk megélhetéséből adódó kiadásba, hogy hitelt fizetünk,rezsit illetve megélhetést?(emiatt csökkenhet e gyermektartás összege mivel a saját megélhetésünk vált veszélyeztetve)
4/Férjem adóstárs a hitelünknél de az ő jövedelméből vonja a bank a teljes összeget,ez számít-e a gyermektartás összegének megállapításánál?
Előre is köszönöm segítő válaszát.
Üdvözlettel:cappuccino

ObudaFan # 2012.11.08. 17:09

El kellene indítani a pert e megszüntetés iránt szerintem.

riblip # 2012.11.08. 10:14

A nagylányom már harmadik éve első éves az egyetemen. Először vidékre vették fel, oda nem akart menni, úgyhogy elkezdett egy okj-s képzést, amit azóta sem fejezett be, talán majd idén. Aztán a következő évben mégis elkezdte, megcsinálta az elsőt. Idén sikerült átjelentkeznie Pestre, de csak újra elsősnek és csak fizetősre, az előző ingyenes volt. Meddig kell fizetnem utána a gyerektartást? 25 éves lesz mire 5 év múlva végez. Addig fogják vonni a fizetésemből a 20%-ot? Azért ezt kicsit túlzásnak tartom. Mi a véleményük a tisztelt ügyvéd uraknak és hölgyeknek?

ObudaFan # 2012.10.30. 12:30

Harmadszor nem fogom leírni ugyanazt.

Big Joe # 2012.10.30. 11:52

Felperest írtál, az idézett törvényi részben pedig alperes van.
Rokontartás ügyben nagykorú felperes esetén az alperes lakóhelye az illetékes?
"a tartásra kötelezett okolható-e" Nem azt vizsgálják, hogy a nagykorú okolható-e a kapcsolat ellehetetlenülésének? Mintha ezt olvastam volna máshol régebben.

ObudaFan # 2012.10.30. 09:50

Nem ellentétes. Ahogy írtam, vagylagos illetékesség esetén a felperes dönt, hogy hol indítja a pert.
Hogy harmadik személyek okolhatóak-e, annak nem sok jelentősége van, az a kérdés, hogy a tartásra kötelezett okolható-e.

Big Joe # 2012.10.30. 09:45

Ez mintha ellentétes lenne azzal, amit írtál:
"29. § (1) Az a bíróság, amelynek területén az alperes lakik, mindazokban a perekben illetékes, amelyekre más bíróság kizárólagos illetékessége megállapítva nincs (általános illetékesség). "

Na és mi van, ha az derül ki a bíróság számára, hogy a gyermek anyja okolható a kapcsolat megromlása miatt? Mivel a gyermek az apja ellen lett nevelve, és az anya akadályozta a kapcsolattartást. Sőt, még a gyámügyi határozat is úgy szól, hogy hiába fordult az apa a kapcsolat helyreállítása iránti kérelmében, a lány (aki akkor 16) már nem kötelezhető a kapcsolat tartására, ha nem akarja, akkor azt senki nem erőltetheti.

ObudaFan # 2012.10.29. 21:17

Vagylagos illetékesség esetén a felperes dönt, hogy hol indítja a pert.
A bíróság részletesen fogja vizsgálni, hogy kinek volt köszönhető a kapcsolat megromlása.

Big Joe # 2012.10.29. 15:19

Köszönöm a választ.
Akkor sem kérhető át az ügy, ha kollégiumban van, és a kollégium az én megyémben van? (ez fura)
Milyen főszabály vonatkozik erre? Hiszen más esetekben az alperes lakóhelye az illetékes bíróság. A nagylány már önállóan indított pert, nem az anyja.
A "meg lehet próbálni"-nál kérhetek bővebben jogi tájékoztatást? Mi az, ami döntő a bíróság szempontjából?
Előre is köszönet.

ObudaFan # 2012.10.29. 14:58

Ha külön városban lakunk (200 km távolság), mint alperes kérhetem-e, hogy a lakóhelyem szerinti bírósághoz tartozzon az ügy?

Nem.

Ha a nagy helyzet az, hogy a nagylányom hallani sem akar rólam, csak a biológiai apjának tart, hangoztatta, hogy utálja az én két kiskorú gyermekeimet így látatlanban is, akkor kérhetem-e a rokontartás megszüntetését érdemtelenségre hivatkozva?

Meg lehet próbálni.

Big Joe # 2012.10.29. 13:35

Tisztelt Jogászok!

Pár kérdésben szeretnék segítséget kérni.A nagylányom után már rokontartást fizetek 2 éve.A bíróság csökkentette az előző gyermektartás összeget 18 éves kora után, mivel 2 közös kiskorú gyermekemről is gondoskodok a 10 éve jól működő házasságomban.A nagylány most pert indított, mert önköltséges nappalira vették fel, és elkezdte a főiskolát.A tandíj 250 ezer/félév. Az édesanyja munkahelyet változtatott, ahol kevesebb a jövedelme.Az én jövedelmem is csökkent az adóváltozások miatt.A devizahitel egyre nagyobb terhet jelent számunkra, a megélhetésünk és a két kiskorú egyre növekvő szükségletei egyre többe kerülnek.Megtakarításunk nincs, csak sok millió Ft tartozásunk.

• Ha külön városban lakunk (200 km távolság), mint alperes kérhetem-e, hogy a lakóhelyem szerinti bírósághoz tartozzon az ügy?
  • Ha a nagy helyzet az, hogy a nagylányom hallani sem akar rólam, csak a biológiai apjának tart, hangoztatta, hogy utálja az én két kiskorú gyermekeimet így látatlanban is, akkor kérhetem-e a rokontartás megszüntetését érdemtelenségre hivatkozva?

Édesapám 2 hónapja meghalt, és a nagylány el sem jött a nagypapája temetésére, holott állandóan pénzelte.Nekem édesapám volt, és legalább egy "részvétem" jól esett volna a lányomtól. Ezt a viselkedést én azóta sem tudom elfogadni részéről.Ez a tény számít-e az érdemtelenség megállapításához? Egyébként sajnos 8 hónapja nem találkoztam a lányommal, nem keres, nem is akar találkozni velem.Nem akarja tartani a kapcsolatot.Kérhetem-e a rokontartás megszüntetését?

ObudaFan # 2012.10.09. 13:55

Ha másodszor is kivitték, azután már csak 5 munkanapig.

sagit # 2012.10.09. 10:40

Ha a lányod elköltözött akkor már Ő kérhet tartást a szüleitől, azaz tőled is...
A beteg gyermekre valószínű még jár...
Egyébként meg amíg a bíróság meg nem szünteti a tartási kötelezetséget az addig jár.
Tehát a papírjaiddal menj végrehajtóhoz!

A postással meg nem kell foglalkozni a postán kell a küldeményt átvenni... ugyanis kétszer kiviszik aztán 10 napig a postán vár hogy átvegyék.

Dinasztia # 2012.10.09. 06:38

Köszönöm szépen a válaszát! Igazából arra lennék kíváncsi, forduljak-e egyáltalán bírósághoz, nem tudom a középsúlyos fogyatékos gyerekemre kell-e még neki fizetnie, és ha kell, meddig, neki 4 órás munkája van már. A tanuló lányom meg nemrég külön költözött. Elvileg akkor is nekem kéne hogy utalják, ugye? Attól is tartok, hogy nem jutott el hozzám a határozat (a postásunk egész egyszerűen nem adja át az ajánlott leveleket). Hol tudok ennek pontosan utána érdeklődni?

Köszönöm, szép napot!

MajorDomus # 2012.10.08. 20:47

dinasztia

te sem vagy egészen normális.
havi nyolvanezres fizetésre szültél 5 gyereket ? mit ettetek ? és naponta hányszor ?

ObudaFan # 2012.10.08. 06:56

Amíg a bíróság nem dönt a megszüntetésről, addig azt fizetnie kell. Ha nem fizet, a bíróságon kérj végrehajtást. Minél hamarabb, mert a 6 hónapnál régebbi részletek elvesznek különben.

Dinasztia # 2012.10.07. 15:49

Tisztelt Jogászok!

Sehol nem találok hasonló esetet, kérem segítségüket. 5 gyermekünk után a volt férjem fizetésének az 50%-át utalták nekem. Ez 25 ezerről indult, és 40 körül kaptam mostanában. Kirúgták a munkahelyéről,kapott végkielégítést, természetesen annak a felét is átutalták. Viszont azóta nem kaptam semennyit, és bírósági végzés sem jött, hogy megszüntették volna a kötelezettségét. Igazából a legkisebb gyermekünk most lett 18 éves, de ő középsúlyos fogyatékos, és cukorbeteg, a másik lányom pedig nappali tagozaton szakmát tanul, nem tudom rájuk nem kéne még kapnom?
Köszönöm szépen!!!!

ObudaFan # 2012.10.02. 12:48

Mérlegeli a bíróság.

ginuska74 # 2012.10.02. 08:48

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm gyors válaszod!
Igazad van a borítékos dolgot nem tudom bizonyítani,de gondolom a bíróság is utána jár ilyesmi dolgoknak mint pl:marad neki kb.60ezer és a rezsi+munkába járás autóval+ kölcsön,több mint a dupláját kellene keresnie.A gyerekét meg havi szinten a gyerektartással támogatja(már amikor)Se iskolakezdésre,se ruhára nem költ rá.Mégegyszer köszi megfogadom tanácsod!

Üdv!
Azt szeretném kérdezni,párom lánya most 17 éves.2szer járta a szakmunkás 1 osztályát.(Egysze megbukott,most meg ki kellett venni 400óra hiányz

ObudaFan # 2012.10.01. 13:10

Megszüntetési pert kell indítani és a keresetlevél benyújtásával egyidejűleg a végrehajtás felfüggesztését kérni.