gyerektartás 18 év után

eszté # 2012.10.01. 11:10

Kedves Illetékesek!

Lányom 25 éves, az érettségi után főiskolára jelentkezett, melyet a mai napig nem tudott eredményei alapján befejezni, (közben elvégzett inkább egy OKJ-s képzést ahol két éve végzett. mai napig is főiskolai tanuló nappalin, de nem jár az iskolába, és a kötelező vizygáit sem teljesítette, elképzelései szerint, még akár évekig járhat, anélkül, hogy lediplomázna, addíg az iskoláztatását is én fizetem...szerinte érdemes húzni az időt, a különböző kedvbezményekért, diákigazolvány, gyerektartás stb. Munkába állt, dolgozik, albérletben lakik (ennek a költségeire használja a gyerektartást, amit az anyja kap a mai napig, és abból ad a lányának, de nem tudni, hogy mennyit? Nagyon magas fizetéssel rendelkezem, a havi gyerektartás, amit az első bírósági megállapítás óta, változatlanul vonnak 20% kb. havi 200 000 ezer forint. A válás, a gyermekünk 2 éves korában következett be, tehát 23 éve vonják tőlem ezt az összeget. A lányommal tartom a kapcsolatot, és kb. mégegyszer ugyanennyit költök rá havonta, teljesítve sokszor extrém kívánságait is.
Viszont az az érzésem, hogy kihasználnak, a jó viszony is csak annak köszönhető, hogy amíg jóban vagyunk, addig jön a pénz, és érdemes a tanulmányokat is húzni...kérdem én, ha még 30 éves korában is papíron főiskolai hallgató lesz, addíg kell fizetnem????
vagy van valamilyen megoldás, a korlátozásra? merre indulhatok, mit kell tennem?

eszté # 2012.10.01. 11:07

Kedves Illetékesek!

Lányom 25 éves, az érettségi után főiskolára jelentkezett, melyet a mai napig nem tudott eredményei alapján befejezni, (közben elvégzett inkább egy OKJ-s képzést ahol két éve végzett. mai napig is főiskolai tanuló nappalin, de nem jár az iskolába, és a kötelező vizygáit sem teljesítette, elképzelései szerint, még akár évekig járhat, anélkül, hogy lediplomázna, addíg az iskoláztatását is én fizetem...szerinte érdemes húzni az időt, a különböző kedvbezményekért, diákigazolvány, gyerektartás stb. Munkába állt, dolgozik, albérletben lakik (ennek a költségeire használja a gyerektartást, amit az anyja kap a mai napig, és abból ad a lányának, de nem tudni, hogy mennyit? Nagyon magas fizetéssel rendelkezem, a havi gyerektartás, amit az első bírósági megállapítás óta, változatlanul vonnak 20% kb. havi 200 000 ezer forint. A válás, a gyermekünk 2 éves korában következett be, tehát 23 éve vonják tőlem ezt az összeget. A lányommal tartom a kapcsolatot, és kb. mégegyszer ugyanennyit költök rá havonta, teljesítve sokszor extrém kívánságait is.
Viszont az az érzésem, hogy kihasználnak, a jó viszony is csak annak köszönhető, hogy amíg jóban vagyunk, addig jön a pénz, és érdemes a tanulmányokat is húzni...kérdem én, ha még 30 éves korában is papíron főiskolai hallgató lesz, addíg kell fizetnem????
vagy van valamilyen megoldás, a korlátozásra? merre indulhatok, mit kell tennem?

ObudaFan # 2012.10.01. 09:51

ginuska74

Ha nem fizeti időben a tartásdíjat, végrehajtást kérhetsz.
A munkáltatótól alighanem hiába kársz bármit. Ha tudod igazolni a borítékos dolgot, a bíróságtól kérd a minimumösszeg emelését.

ObudaFan # 2012.10.01. 09:43

kovatspisti

Meg lehet próbálni egy megszüntetési pert.

ObudaFan # 2012.10.01. 09:43

tarjani

Saját nevedben is indíthatod a pert, ha a saját háztartásodban eltartod.
Majd a bíróság megítéli, hogy lehet-e ez indok. Nyilván szempont lesz, hogy el tudna-e helyezkedni a mostani végzettségével, és az is kérdés lesz, hogy nem lehetett volna-e az érettségire készüléssel egyidejűleg szakmát tanulni.

wers # 2012.10.01. 09:29

Kérhetem a munkáltatóját hogy ő vonja le a fizetéséből a gyerektartást” Mármint a fekete jövedelemből?

ginuska74 # 2012.10.01. 09:06

Tiszteletem!
Szeretném a tanácsukat kérni.Elváltam a férjemtől a férjemet gyerektartásra kötelezték minimum 10000ft.,a mindenkori fizetésének 20%-ra.A gyerekem idén érettségizett (idén töltötte a 18)Tovább tanul nappali OKJ-s képzésen ami 2 éves.Ezt Júliusba meg írta az apjának.Szeptemberbe nem küldte a gyerektartást mondván kérjen iskola látogatásit,hogy hova jár.(ez 20a volt)még aznap elküldtük lefényképezve az iskolait,bizonyítvány fényképét emailban,nem volt elég neki postán követeli magának.Kérdem lehet ilyet csinálni?Miért nem júliusba kérte mikor felvették a gyereket.Gondolom húzni akarja az időd.Másik kérdésem az lenne a volt férjem magátol küldi a gyerektartást havi 14-18 közt ami azt jelenti még 100ezret sem keres,holott tudom hogy minden hónapban kapja a kis boritékot a túlóra+egyéb kiegészítőkkel (bizonyítani ezt nem tudom csak mindig így volt a cégnél)Így a gyerekem nem kap se a túlóra se 13havi se jutalom után,holott ez benne van a bírósági végzésbe.Kérhetem a munkáltatóját hogy ő vonja le a fizetéséből a gyerektartást?Mivel már lassan az októberit is küldenie kéne egyszerre a 2 havit kérhetem e?Mi van akkor ha 20-a környékén küldi a pénzt (10e van megadva minden hónapban)
Elnézést a hosszú levélért!
Várom a válaszokat!
Tisztelettel:ginuska74

Üdv!
Azt szeretném kérdezni,párom lánya most 17 éves.2szer járta a szakmunkás 1 osztályát.(Egysze megbukott,most meg ki kellett venni 400óra hiányz

kovatspisti # 2012.10.01. 09:00

Tisztelt Szakértők!
Lányom érettségi után van, 2 éves fodrász iskolába jár, úgy tudom nappali tagozaton. Ebben az esetben jár még a gyerektartás? A fodrász iskola alacsonyabb szintű, mint a gimnázium volt, de ez lesz az első szakmája. Ilyenkor mi a helyzet? Jelenleg 20%-ot utal a munkáltatóm az anyának.
Előre is köszönöm a válaszokat!

tarjani # 2012.10.01. 08:51

Az érettségije sima szakma nélküli és ezzel elég nehéz elhelyezkedni, most szerezne szakmát Gondolom én lehet ez az indoklás?De hát az kevés amit én gondolok. Amennyiben beadom én képviselhetem Őt?

ObudaFan # 2012.10.01. 08:27

Azért azt indokolni is kell, hogy érettségi után miért tanul autószerelőnek. Főszabály szerint csak a már meglévőnél magasabb képzettség eléréséhez szükséges tanulmányok idejére jár tartás.

tarjani # 2012.10.01. 05:12

A fiunk 18 múlt nappalin jár érettségi után autószerelőnek tanul.Az anyának eddig nem volt tartási kötelezettsége én a nála lévő után fizetek 5 % ot.
Amennyiben beadja kaphat-e felnőtt tartást?Mit vizsgálnak? jövedelme nincs, közös háztartásban élünk.Mivel nincs jövedelme gondolom kell neki költségmentességet kérni mivel Ő a felperes?Mi az mérték amit kérhet és eséllyel megkapja?Köszönöm.

gábor67 # 2012.09.28. 16:54

Köszönöm a válaszokat!
Akkor nekilendülök,vagy is már lendültem,mivel elkezdtem megfogalmazni a bíróság felé a beadványt.
Még egyszer köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.09.28. 14:10

Igen.

gábor67 # 2012.09.28. 12:50

Köszönöm a gyors választ!

Semmi "extra" megállapodás nem volt,"20-20%,minimum 15-15ezer Ft alapösszeget",fizetéskor levonni.
A öt év alatt szerzett szakmát+érettségit és ennek valamiféle "mester"képzése,ugyan abban az iskolában.
Nem tudom pontosan,hogy ezt nappalin végzi-e.
Gondoltam rá,hogy először a volt feleségemtől kérem levélben az igazolást az iskoláról,hogy lássam hogyan is állunk.
Csökkenteni így is, úgy is szeretném az összeget.
A bíróságnak írt beadványban kérjem, szólítsa fel,hogy hozza magával a dokumentumokat?
Nem tudom,hogy jobb.

ObudaFan # 2012.09.28. 11:22

És nappalin végzi-e a képzést.

wers # 2012.09.28. 11:14

idén érettségizett,szakmát szerzett.
Valamilyen tanulmányt még folytat érettségi után,úgy tudom OKJ-s képzést

Nem biztos, hogy a nagyobbik ra kell fizetned, mit végzett eddig, és mit tanul most.

ObudaFan # 2012.09.28. 11:12

Igen, ez a bírói gyakorlat.

zebracsiko # 2012.09.28. 10:44

Kedves ÓbudaFan!
Az Ön tanácsa alapján "elolvastam" Petrik Ferenc szerkesztésében A családjogi törvény magyarázata című könyvet. A 2. kötet 194. oldalán találtam meg, amit idáig hiába kerestem. Talán Önnek is érdekes:
"A szülő nem csak a kiskorú gyermek eltartására köteles, hanem gondoskodnia kell az önmaga eltartására képtelen nagykorú gyermekéről is. ... A kiskorú gyermekről a szülő saját szükséges tartása rovására is köteles gondoskodni, a nagykorú továbbtanuló gyermekéről azonban nem.
Mégis egy kivétel akad: ha a gyermek kiskorúsága alatt megkezdett középiskolai tanulmányait nagykorúságának elérése után fejezi be, a tartásra egységesen a gyermektartás szabályait kell alkalmazni."

ObudaFan # 2012.09.28. 09:49
  1. Esély van, de azért tudni kellene, hogy mik voltak a feltételek a megállapításkor.
  2. Lesz tárgyalás.
  3. Nincs meghatározva minimum összeg.
  4. Lehet kérni.
  5. Nem igazán.
  6. Igen.
gábor67 # 2012.09.27. 17:19

Tiszteletem!

Ezúton szeretném tanácsukat kérni a lentebb leírtakról.
2003 óta fizetem a bíróság által megállapított gyerektartást 2 lányom után,fizetésem 40%-át.
Nem kis összeg számomra, mivel havonta több mint 90ezer forintról van szó.
A lányaimmal 2003 óta nem tartom a kapcsolatot, néha-néha egy levél, de egy pár levélváltás után ismét hosszú szünet (3-4 év).
Édesanyjuk semmilyen tájékoztatást nem ad,küld,hogy éppen hova költöztek, vagy milyen iskolába járnak a gyerekek.
A két gyermek betöltötte a 18 életévüket, nagyobbik már 20éves, idén érettségizett,szakmát szerzett.
Valamilyen tanulmányt még folytat érettségi után,úgy tudom OKJ-s képzést.
A kisebbik idén töltötte a 18-at,még iskolába jár, jövőre fejezi be,ha sikerül, mert rendszeresek a pótvizsgái.
A volt feleségem új családjában azóta született 2gyerek, egyik tíz a másik másfél éves.
Így a két nagykorú lányunkkal együtt, 4 gyermek van a családjukban.
Tartok tőle, hogy a két közös gyermek helyett, most már a másik kettőre fordítja az összeget.
Jól menő zöldséges vállalkozóként dolgoznak és tudomásomra jutott, hogy a két lány is időnként rendszeresen az üzletekben (mivel több is van) dolgoznak, kiszolgálnak.

Mi a pedagógus feleségemmel havi 200ezer forintból élünk, ebből a banki törlesztőnk 90ezer forint havonta.
10éven át rendesen, rendszeresen, felelősséggel fizettem, nem kerestem kibúvókat, pedig a cégem rögtön fölajánlotta az elején, legyek vállalkozó, minimálbér,stb.
Eddig több mint 10 millió forintot fizettem becsülettel, mivel a túlóráimból is vonták a 40százalékot.
A 40százalékot szeretném csökkenteni fix összegre, utalni havonta nekik, csak is a két gyermek nevére.

A kérdéseim a következők lennének így tételesen felsorolva:

1. Érdemes-e indítanom keresetet, a csökkentés véget, mégis milyen esélyem lehet?
  2. Csak bírói végzés,vagy kimondottan bírósági tárgyalásra van szükség a megváltoztatáshoz?
  3. Mi az a minimum összeg, amit megjelölhetek tartásdíj összegének,(természetesen, ha jogosan jár még a nagyobbik gyermek után is)?
  4. Kérhetem-e a fizetésemből való levonás megszüntetését és lányaim nevére való, én általam átutalását az összegnek havi rendszerességgel postán.?
  5. Elszámoltathatom-e a másik felet, hogy mire költötte eddig az összeget? Vagy, hogy most mire költi?
  6. Kérhetem-e, hogy mutassa be a volt feleségem a hivatalos iskolalátogatási dokumentumokat? Amik igazolják a nagyobbik lány gyermektartáshoz való jogát?

Röviden ennyit szerettem volna kérdezni.
Mielőbbi,gyors válaszukban reménykedem.

ObudaFan # 2012.09.25. 18:52

A gyermektartást nem tudod visszaigényelni, csak a túlfizetést beszámítani.
Nem nagyon hiszem, hogy a bíróság jóváhagyott egy olyan egyezséget, amiből nem derül ki, hogy mikorra szól a gyerektartás.

ykeh # 2012.09.24. 19:12

Köszönöm a gyors választ!

A megállapodásban nem volt semmi erre vonatkozó.

A teljes történet ez lenne:
A fiam 20 éves ,2 éve befejezte a tanulmányait.a lányom (16) Junius.26-án elhunyt betegségben.A lányom betegségére való tekintettel nem szüntettem meg a fiam után járó gyerektartást.Az első tárgyaláson ( Aug.22 ) nem jelent meg.A Biróság küldött a cégemnek egy levelet ,amiben Augusztus .29. napjától kezdődően a gyermektartásdijjat a 2 gyerek után továbbiakban is vonja le ,azonban ne utalja ki az alperes részére,hanem a biróság további intézkedéséig kezelje letétként.A következő tárgyalás Szeptember 17-én volt.
Ennek ellenére a cégem elutalta a pénzt Szeptember 10-én is.
Reklamálásomra azt a választ kaptam a cégnél,hogy megkérdezték egy ügyvédtől és ők helyesen jártak el.
Holott a Biróság a Julis, Augusztus havit is nekem itélte.
Még egy kérdésem lenne ,hogy a jogtalan utalást kinek kell vissza igényelni?

Tisztelettel ykeh.

ObudaFan # 2012.09.24. 08:34

Hát mi van az ítéletben, vagy egyezségben erről? De egyébként főszabály szerint igen.

ykeh # 2012.09.21. 14:29

Tisztelt Jogi fórum szerkesztők!

Az lenne a kérdésem hogy a gyermektartási kötelezettség az adott hónapra vonatkozik-e?-vagyis a szeptemberi fizetésemből( amiért augusztus hónapban dolgoztam ) a szeptember havi gyermektartást vonják-e le ?

Előre is Köszönöm a választ!! üdv.

ObudaFan # 2012.09.17. 10:09

Ha a bíróság felfüggeszti a végrehajtást, akkor onnantól nem kell fizetni, de ezt majd a bíróság eldönti, hogy megteszi-e.
Nincs erre rendszeresített formanyomtatvány.