Köszönöm szépen a válaszokat!
Egyébként a németnyelv-tanulást is csak onnan tudjuk, hogy az apa kért iskolalátogatási igazolást a volt nejétől, és ő küldött egy német nyelvű, aacheni iskolaigazgató (?) által faxolt bejelentős másolatát, mely szerint a gyermek október 22-étől január 16-áig részt vesz egy totál kezdő, 200 órás németnyelv-tanfolyamon, amelynek második "része" február 13-ától május 8-áig tart majd.
Az utolsó mondat mit takar pontosan: A keresetlevél benyújtásával egyidejűleg a végrehajtás felfüggesztését is érdemes kérni?
Jól értelmezem, hogy be kell nyújtani a gyermektartásdíj-fizetési kötelezettség megszüntetése iránti keresetet, amelybe ha beleírja a felfüggesztést, akkor az az azonnali hatályt jelentené? A keresetlevelet formanyomtatványon kell benyújtani az előző végzést hozó szervhez, vagy elég egy úgymond levelet fogalmazni?
Köszönöm még egyszer a segítséget!
Szép napot!
Kiskrumpli
gyerektartás 18 év után
Méltatlanságra viszont nem érdemes hivatkozni, ha a nagykorúságától fogva az apa sem kereste a gyerek társaságát. Hogy kinek a nevét viseli a gyerek, annak nincs jelentősége.
Viszont ha nem felsőoktatásban tanul a gyerek, akkor mindegy is, mert a bíróság meg fogja szüntetni.
A keresetlevél benyújtásával egyidejűleg a végrehajtás felfüggesztését is érdemes kérni.
A németországi nyeltvanfolyam nem számít tanulmánynak. Kérheti a megszüntetést.
Tisztelt Ügyvédek, Joghoz értő Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy ha adott egy 19 éves lány, aki érettségi után kimegy Németországba nyelvet tanulni napi 4 órában, akkor arra hivatkozva, hogy amellett nyugodtan tudna dolgozni, lehetne-e kérni a gyermektartásdíj megszüntetését? Ráadásul a gyerek - ki tudja, mióta - már nem az édesapja, hanem a nevelőapja vezetéknevét viseli, ami felvetheti az érdemtelenséget, s ezáltal szintén a gyermektartásdíj megszüntetését. A történethez tartozik még, hogy a gyermek 12 éves korában kijelentette, hogy nem akar többet az apjához menni (tehát láthatási időben), így gyakorlatilag hét éve nem találkoztak, nem is beszéltek egymással.
Az apának egyébként 3 éve nincs munkahelye, jelenleg a 22.800 Ft-os önkormányzati segélyt kapja csak, ami semmire sem elég.
Milyen indokkal érdemes beadni a megszüntetés iránti keresetet?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.
Kiskrumpli
Tisztelt Ügyvédek, Joghoz értő Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy ha adott egy 19 éves lány, aki érettségi után kimegy Németországba nyelvet tanulni napi 4 órában, akkor arra hivatkozva, hogy amellett nyugodtan tudna dolgozni, lehetne-e kérni a gyermektartásdíj megszüntetését? Ráadásul a gyerek - ki tudja, mióta - már nem az édesapja, hanem a nevelőapja vezetéknevét viseli, ami felvetheti a méltánytalanságot, s ezáltal szintén a gyermektartásdíj megszüntetését. A történethez tartozik még, hogy a gyermek 12 éves korában kijelentette, hogy nem akar többet az apjához menni (tehát láthatási időben), így gyakorlatilag hét éve nem találkoztak, nem is beszéltek egymással.
Milyen indokkal érdemes beadni a megszüntetés iránti keresetet?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.
Kiskrumpli
Mit végzett el eddig?
üdv a levelem válasz adójának.páromnak van egy 20 éves lánya aki 2012-ben fejezte be a tanulmányait az az a 4 éves iskolát 6 év alatt. végzett el (egy szakmát )telefonon meg beszélték az ex feleséggel hogy nincs tovább kötelezettsége tovább..majd augusztus 29-én fel hívta a lánya hogy nem talált munkát így el megy le érettségizni és kéri tovább a gyerek tartást ami 7000-ezer volt eddig.a párom 27000- ezerforintos rehabilitációs járadékbolt él és abból fizette a gyerek tartást..amit ki derült hogy abból nem is lett volna köteles fizetni..a lánya egyszer belekeveredett egy lopási históriába amit az apjától lopatott el egy akkori barátjával,erről rendőrségi ügy is lett és el ismerte hogy tettes társ volt,a pénzt meg beszélték hogy vissza adja az apjának erről is van papír,,majd egyszer csak el maradt a vissza fizetés és maradt még 60000-ezer az adáságból..a barátom szeretné le számolni a gyerek tartásból a tartozást.van-e erre módja és köteles -e fizetni a gyerek tartást még ezek után??mivel nem egy szuper tanuló a lány nem sok esélye van az értségire,,
Igen.
Tisztelt Fórumozók!
A problémám a következő lenne: szüleim válásakor,az édesapám lakásra vonatkozó tulajdonrészét megvásároltuk! Az egyezség értelmében a rám illetve húgomra vonatkozó gyerektartás 18 éves korunkig szóló összegét egy összegben beszámította a lakás árába,tehát ő a bírósági végzésre hivatkozva nem fizet gyerektartást. 18 éves korom után is nappali tagozaton tanultam tovább egy a városunkban lévő főiskolán csináltam meg az alapképzést,most viszont egy másik város egyetemére nyertem felvételt mesterképzésre! A gyerektartást 18 éves korom után sem kaptam,hiába járt volna nekem,hiszen a bírósági végzés csak 18 éves korunkig dönt a gyerektartás nem fizetéséről,a kérdésem a következő lenne,hogy ha én 22 évesen beiratkozok a Miskolci Egyetemre(mert jelenleg ugye nincs tanulói jogviszonyom,ugyanis a Nyíregyházi Főiskolán megszűnt),akkor én igényelhetem tőle a gyerektartás összegét?
Végrehajtó nem emelhet gyerektartást, csak a bíróság. Ha végrehajtó intézkedik, akkor elmaradt gyerektartásdíjról van szó, ezt vonják pluszban.
Tisztelt Ügyvédek és Fórumozók! Egy kis segítséget szeretnék kérni! Nem találok sehol a kérdésemre választ, ami az alábbi lenne: önálló bírósági végrehajtó emelhet-e önkényesen gyerektartást? A növekedésről semmi papírt, értesítést nem kapunk, csak több!A jövedelmet nem szokták vizsgálni gyerektartás összegének beállításakor? Minimálbérből mennyit vonhatnak egy gyerek részére? Lehetséges a 40%? Egyedül a munkahelyén a könyvelő, kapott értesítést a változásról. A páromnak félresikerült kapcsolatából van egy fia! Mi magunk döntöttünk úgy hogy gyerektartást szeretnénk fizetni. Viszont a mi anyagi helyzetünk megváltozott, jómagam munkanélküli lettem, a gyerektartás egyre növekszik, és sajnos ott tartunk hogy a két közös gyermekünket nem tudom miből etetni, azért hogy az az egy jól éljen
Minden információt megköszönnék!
Hát érdemes szerintem elindítani egy megszüntetési pert. De legalább is csökkentést biztos!
Tisztelt Ügyvédek és Fórumozók!
18 éve fizetek gyerektartást lányom után,aki már töltötte be a 21.életévét!
2010-ben érettségizett,aztán nekem azt mondták,még két éves technikus minősítőt végez nappali tagozaton!Most,hogy el telt a két év,ismét érdeklődtem és azt a választ kaptam,hogy tanulmányi okok miatt a 2010-2011-es évet ismételnie kellett!Többszöri kérdésemre sem indokolták ez mit jelent!Kapcsolatot csakis emailben tudom velük tartani,de azt is csak úgy,hogy vissza tartottam néhány napot a gyerektartást!Na persze akkor azonnal jelentkeztek!A gyereket a válás után annyira ellenem nevelték,hogy 15 éve nem is láthattam!Közben rehabilitációs járadékos lettem,ezért már nem vonják a pénzt sem,mert az új szabály miatt nem lehet!Magam adom fel postán!
Azt szeretném tudni,mit jelent az a törvényi meg határozás,hogy "érdemtelenné válik a tartásdíjra"!
Ha megbukott (vagyis nem tanult megfelelően),vagy mulasztott évet,esetleg sok napot kihagyott,azzal nem vált érdemtelenné?
Meg köszönök minden tanácsot,vagy segítséget!
Tisztelt Ügyvédek!
Kérdésem a következő:
Lányom 8 féléves BSc tanulmányait 8 félév alatt sikeresen teljesítette, záróvizsgát tett, és diplomát kapott (2012. júniusában). Továbbra is államilag finanszírozott nappali képzésben, ugyanezen a szakon MSc tanulmányait folytatja szeptembertől. Azonban édesapja elzárkózik a gyermektartás további fizetésétől, arra hivatkozva, hogy a gyermeke első diplomáját már megszerezte, további tanulmányai szerinte nem indokoltak.
Elfogadható-e ez a magyarázat, ha a gyermek a magasabb szintű diploma nélkül nehezebben tud elhelyezkedni, további képzése csak a javát szolgálja. Ha a képzését 2005 előtt tette volna (a régi felsőoktatási rendszerben), akkor ez a kérdés fel sem merülne, mivel az oktatás nem kétlépcsős volt, így a gyermektartási díj 5 évig járna.
Gyors válaszát előre is nagyon köszönjük!
Ha az édesanyja a saját háztartásában eltartja, akkor az édesanya jogosult a tartásdíjra. Ha nem tanul tovább, akkor meg fogja a bíróság szüntetni a tartásdíjat, illetve ha ennyire nem tartja a kapcsolatot veled, akkor esetleg továbbtanulás esetén is. De ha pert indítasz, másodlagosan azért mindenképpen lehet mérséklést kérni.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Házasságon kívül született lányom után csökkentett tartásdíjat fizetek.Kapcsolatot soha nem tartottunk.
Idén érettségizett.18 éves.
Továbbtanulási szándékát eddig nem jelezte, most vettem fel a kapcsolatot az édesanyával.Állítása szerint továbbtanul, eddig hiába kértem a beiskolázási papírt nem küldte el.
Nekem házasságból 4 saját kiskorú gyerekem van, és a feleségemnek semmi jövedelme nincs.
Egyedüli kereső vagyok, családom tartása veszélyben van a sok hitel és költségek miatt.
Rendes bejelentett munkahelyem van, a tartásdíjat béremből vonják.(Úgy tudom a hölgy férjnél van, és van még több gyereke.)
Kérhetem-e a tartás megszűnését a fentiekre hivatkozva?
Vagy rokontartást egy fix minimális összegre?
Melyiket ítélik meg nagyobb valószínűséggel?
Illetve mi a módja, hogy mostantól a kislány kapja a díjat ne az édesanyja?
Tisztelettel egy becsületesen fizető.
A bíróság megállapít fix összeget, ha kéritek. Amíg nem kéritek, addig a 20%-ot kell fizetni.
Tisztelt Címzett,
férjem első házasságából született lánya 19 éves és 1 év van még hátra a gimnáziumból az érettségiig. Korábban (Magyarországon) a férjem a jövedelme 20 %-át fizette gyerektartásként. 3 éve külföldön élünk, férjem itt dolgozik. Innen nem 20 %-ot, hanem 280,- Eurot fizet havonta, de a volt feleség többet szeretne. Szerintünk havi kb. 80 ezer forint fedezi a gyerek szükségletét.
Kérdésem lenne, hogy meddig kell gyerektartást fizetni, mikor vált át rokontartásra, illetve hogy megítélhet-e a bíróság ennél magasabb összegű tartásdíjat/rokontartást?
Van egy közös kislányunk, 4 éves, gondolom ez is számít.
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel,
Réka
Csak akkor nem kell a pervesztes alperesnek fizetni a perköltséget, ha a perre okot nem adott és már az első tárgyaláson hozzájárul a kereset teljesítéséhez.
De ha nyilatkozok, hogy a tartásdíjra nem tartok igényt, mert a gyermek befejezte a tanulmányait akkor is nekem kell fizetni a perköltséget?
Sikerrel járhat.
Csak akkor lehet kevesebbet fizetni, ha van határozat.
Tisztelt Uram!
Párom fia a 6 féléves alapképzésben számításunk szerint az utolsó félévét tölti. Sajnos tanulói jogviszonyáról igazolást nem küldött az első év óta. Semmilyen kapcsolatot nem tartanak.
A tartásdíj megszüntetését kérő bírósági tárgyaláson az édesanya azt állította, hogy a gyermek nem most, hanem a következő évben fog államvizsgázni, ezért továbbra is igény tart a tartásdíjra.
Akkor ezt a párom el is fogadta, de utánanéztünk, és az egyetem által meghirdetett alapképzés 6 féléves.
Sikerrel járhat-e egy újabb kereset beadása, mivel saját hibájából nem tudja az előírt félévek alatt teljesíteni a képzést?
A tartásdíjat 15 évvel ezelőtt 3500 forintban állapították meg, nem %-os arányban vonják, hanem átutalással teljesít. Ez most 15000 Ft.
Bírósági határozat nélkül, lehet-e kevesebbet fizetni rokontartás címén (pl. a régen megállapított összeget)?
Válaszukat előre is köszönöm!
Kérdés, hogy az OKJ-s tanfolyam mellett tud-e dolgozni. Ha olyan a tanfolyam időbeosztása, hogy tud, akkor valószínűleg nem sok esély van a tartásdíj-fizetési kötelezettség fennmaradására.
Nem mesterképzésre megy, hanem Okj-s felsőfokú szakképzésre szeretne menni, mert a leendő diplomájával nem igazán tud elhelyezkedni. Nappalin nem tudja folytatni, mert kikerül a kollégiumból, albérletbe kell mennie.Sajnos támogatni nem igazán tudom,egyedül nevelem, közalkalmozotti fizetésből....
Igen, most már tudom, mit kellett volna csinálnom.
Akkor most azért kell nekem fizetnem, mert az apuka éveken keresztül tudomást sem vett a gyermekéről és alaptalanul megvádolta, hogy tudomása szerint abbahagyta a tanulmányait a bíróságra citál nekem kell fizetni?? És az igazság az odaát van?
Mesterképzésre nem megy?
Ha nem, akkor a legjobb lett volna szerintem az első tárgyaláson elismerni az igényt azzal, hogy a bíróság csak az alapképzés befejezése utáni időszakra szüntesse meg. Akkor szerintem neki kellett volna viselni a perköltséget.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02