gyerektartás 18 év után

Pannus62 # 2012.06.03. 07:44

Üdvözletem!

Gyermekem 21 éves most végez alapképzésben. Az apukája, aki kb 10 éve nem tartja vele a kapcsolatot, bírósági eljárást kezdeményezett a gyermektartás megszüntetésére, mert tudomása szerint a gyermek megszakította tanulmányait. A tárgyaláson bemutattam az egyetem jogviszony igazolását és fél évre elhalasztották a tárgyalást, mivel most zajlanak a vizsgák.
A kérdésem az lenne, ha az iskola befejezését követően, benyújtanék egy nyilatkozatot a bírósághoz, hogy nem tartok tovább igényt a gyermektartásra, akkor a halasztás érvényét vesztené? Vagy fél év múlva a tárgyalás folytatódna és nekem mint alperesnek kellene megfizetnem a per és a felperes ügyvédi költségeit, amit azt a keresetében kérte.

A választ előre is köszönöm

ObudaFan # 2012.05.30. 17:26

Szerintem lassan indítható a megszüntetés iránti per.

közgazdász (törölt felhasználó) # 2012.05.30. 14:59

Tisztelt Fórumozók!

Párom fia érettségi után egyetemre ment, 1 évet elvégzett, majd úgy döntött, hogy ez neki nem tetszik. Következő évben egy OKJ-s képzésen vett részt, ezt is abbahagyta 1 év után, ez sem felelt meg neki. Idén szeptemberben immár a harmadik képzésbe fogott bele, szintén egy 2 éves OKJ-s képzést kezdett el, ez úgy néz ki, megfelel neki, be is fogja fejezni.

Kérdésem, hogy ha jövőre befejezi ezt a képzést, és mondjuk nem talál állást, akkor kötelezhető-e a férjem arra, hogy továbbra is fizesse neki az álláskeresés idejére a gyermektartást?

Az is a fiú elképzelései közt van, hogy megpróbálkozik egy újabb főiskolával. Kell-e ezt az újabb (immár negyedik) próbálkozását gyermektartással támogatni, mondván, hogy magasabb fokú képzés, mint a majd jövőre befejezett OKJ-s képzés?

Várom válaszukat.

pazs # 2012.05.30. 11:29

Amíg a bíróság meg nem szünteti a tartási kötelezettségedet. Nagykorúnál, ha nem tartja veled a kapcsolatot, lehet az érdemtelenség oka a megszüntetésnek.

ferenc-józsef # 2012.05.30. 10:25

Tisztelt Urak!

Kérem a segítségüket ismételten. 20 éves fiam után aki autószerelő iskolába jár és nem hajlandó velem még telefonon sem kommunikálni sőt ezt szóban az édesanyával együtt megtagadták, kell-e fizetnem gyermektartást? Leérettségizett sem felsőfokú sem egyetemi tanulmányokat nem folytat, meddig kell fizetnem a gyermektartást úgy, hogy nem hajlandó semmilyen kommunikációs szintet megütni velem.

Köszönettel

Ferenc-József

ObudaFan # 2012.05.29. 19:56

Ha felajánlod neki, akkor nyilván el fog menni veled a bíróságra egyezséget kötni.

Ludas Manyi # 2012.05.29. 19:10

Kedves Szakértők!
Nagykorú, egyetemista gyermekem tartására édesapja tartásdíjat fizet. Fiam tavaly szeptemberben bérlakásba költözött barátnőjével, így a gytdíj, az én pénzbeli és természetbeni támogatásom és egy kis diákmunka segítségével "önállóan" gazdálkodtak. Múlt héten édesapja felajánlotta neki, hogy bérlakás helyett az ő lakását használják, mivel ő (mármint az apa) nagyrészt a barátnőjénél lakik,így a lakás többé-kevésbé üres. Emiatt okafogyottá vált az, hogy én kapjam meg az apa fizetéséből letiltott tartásdíjat. Mit tegyek? Szeretnék egy elegáns megoldást erre, mondjuk, hogy én tennék egy lemondó nyilatkozatot a bíróságon a gyermekem javára. Ők ketten úgy egyeztek meg (igaz csak szóban), hogy a fiam természetesen bérleti díjat nem, viszont a rezsit fizeti az édesapja lakásában és ezt nyilván csak a mi közös támogatásunkkal tudja, tehát az édesapa pénzére is szüksége van. Tehát nem szeretném, ha a fiam úgy járna, hogy ha én lemondok a tartásdíjról, akkor ő ne kapjon az apától semmit, mondván, hogy lakhatást biztosít neki.
Viszont én szeretnék lépni előbb, mielőtt a volt férjem beperelne, hogy jogtalanul kapom én a tartásdíjat.

ObudaFan # 2012.05.14. 08:20

lottne

Ha továbbtanul, akkor megszüntetést azért nem valószínű, de mérséklést a kiskorú gyerekekre tekintettel meg lehet próbálni.

ObudaFan # 2012.05.14. 08:19

A bíróság nem fog bejelentést tenni az adóhatóságnál. A perbeli ellenfeled esetleg ettől még tehet.

velence # 2012.05.14. 07:57

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem annyi lenne, hogy gyt megszüntetésekor megvizsgálják-e a munkaadót, hogy hivatalosan bejelentette-e a gyereket?Gyerekem befejezi idén tanulmányait, dolgozik is - de ismerősnél,nem hivatalosan . Nem akarom, hogy emiatt az ismerősömnek problémája adódjon, hogy szivességből adott neki munkát!
(nem tudom, tanunak ilyen esetben be szokták-e hivni a munkaadót?)
köszönöm válaszukat.

lottne # 2012.05.13. 11:54

Tisztelt Fórumozók!
Férjem előző házasságából , van egy 17, és egy 20 éves gyermeke.A nagyobbik most érettségizik, mert tanultak külföldön is és nem vették figyelembe ezeket az éveket. Szeretne egyetemre, menni, de tanulmányi eredményei nem biztosítják neki, hogy államilag támogatott szakra menjen.Így fizetős szakot keres.Vagy OKJ-s képzést.Bár kereskedelmi szakközépiskolába érettségizik,ami várhatóan elég gyenge lesz. Volt már arról is szó, hogy külföldre megy dolgozni és csak utána megy egyetemre.Jelenleg diákszövetségen keresztül dolgozik.
Jelenleg 40 ezer gyerektartást fizetünk.Nekünk is 2 kis korú (4éves,9 hónapos)gyermekünk van.A férjem fizetésének csak a felét kapja meg, hitelek miatt.Nekem a GyEs-en és a családi pótlékon kívül más jövedelmem nincs.A gyerekeinkre rendszeres gyermekvédelmi támogatást kaptunk.
A kérdéseim:

• a nagyobbikra kérhetjük a gyt. megszüntetését?
  • ha, nem,akkor meddig köteles még fizetni?

Választ előre is köszönöm

ObudaFan # 2012.03.20. 13:23

A bíróságon lehet kérni a tartás megszüntetését, illetve mérséklését. Ha nem tanul tovább, akkor a siker garantált. Ha tovább tanul, akkor is azért egy mérséklésre lehet remény.

ObudaFan # 2012.03.19. 13:13

Az újabb OKJ-sre szerintem nem, és a nyári munkájára tekintettel minimum egy mérséklés indokolt lehet. Bíróságra kell menni.

obi van # 2012.03.19. 12:56

Tisztelt Fórumozók!
Nagylányom után fizetek gyt-t bírósági ítélet alapján.Ő most OKJ-s tanfolyamot végez, utána mérlegképes könyvelői tanfolyamra szeretne menni.Ez szintén OKJ-s tanfolyam.Tudomásom szerint, ha magasabb végzettséget kap, akkor még fizetnem kell a gyt-t -okj után főiskola- ez ebben az esetben is igaz?Ugyan a mérlegképes könyvelő többet nyújt, mint amit most végez, de ugyanúgy OKJs végzettséget ad.
Meddig vagyok köteles a gyt-t fizetni ebben az esetben? (elmúlt 20 éves) valamint nyáron is köteles vagyok fizetni, amikor teljes állású munkát végez?(most is dolgozik részmunkaidőben)
Másik kérdésem, hogy kell-e bíróságra menni a megszüntetés miatt vagy mivel nagykorú, már nem?
Köszönöm válaszukat!

ObudaFan # 2012.03.15. 11:26

Nincs mit.

tarjani # 2012.03.15. 09:37

Köszönöm.

ObudaFan # 2012.03.14. 21:20

Ezt látatlanban mindig nehéz megmondani. De a te esetedben most buktál el egy pert, így látatlanban nyilván nem tudok nagy esélyt adni.

tarjani # 2012.03.14. 18:08

T.ObudaFan!
Pár hozzászólással ezelőtt kérdeztem a véleményed a fiam/unk/ felnőtt tartásával kapcsolatban, érdemes-e perre vinnem?

Gábor88 # 2012.03.14. 14:10

Hát ez az, hogy gyakorlatilag egyet sem finanszírozott, vagy ez irreleváns?
Köszönöm egyébként a válaszát!

ObudaFan # 2012.03.14. 12:20

Maryann17

Nem különösebben valószínű ekkora gyermektartás ebből a fizetésből egy nagykorú gyerekre.

ObudaFan # 2012.03.14. 12:19

Határeset, lehet probléma abból, hogy két évig nem ezt a szakirányt tanultad. A szülő nem feltétlenül köteles több próbálkozást finanszírozni.

Gábor88 # 2012.03.14. 06:21

Üdvözletem!

24 éves, nappali tagozatos egyetemista vagyok.
Édesapám svéd állampolgár, 8 éves koromig odakint bujkált előlünk majd ezután kb 17 éves koromig fizetett többé kevésbé gyerektartást, de a megítéltnél jóval kevesebbet, mert szóban megígérte, hogy 18. születésnapomra vesz egy lakást, de minimum a felét. Édesanyám devizahitelt vett fel, megvette a lakást, de Édesapámat többet nem lehetett elérni, és nem is fizetett.
Én és Édesanyám úgy döntöttünk, hogy nem fektetünk bele energiát, hogy felkutassuk, én kb havonta hívtam, mindig kicsöngött, de soha nem vette fel, és soha nem hívott vissza.
Főleg a fenti hitel miatt, az utóbbi időben megroppant az anyagi helyzetünk, és úgy döntöttem, hogy jogi útra szeretném terelni az ügyet. (Azóta is folyamatosan hívom, hogy hátha el lehetne kerülni ezt)
Édesanyám felhívta egy ügyvéd barátját aki lebeszélte a perről, csak nem értem, hogy miért.
Az ok amiért lebeszélte a következő volt:
Jelenleg is első éves vagyok pszichológia szakon.
Mindig is ide akartam kerülni és minden évben beadtam ide a jelentkezést.
Két évet tanultam szabad bölcsészet szakon, filozófia szakirányon, aminek a jogviszonyát nem szüntettem meg időben, és egy félreértésem miatt, jogosan átraktak fizetősbe. A pszichológiát ez természetesen nem érinti, és természetesen egyből megszüntettem a jogviszonyomat(filozófiából).
A tanulmányi eredményeim mind a két szakon minimum jók.
A középiskolát 6 év alatt végeztem el mert 5 osztályosban kezdtem és egyszer megbuktam(spanyolból), ki is rúgtak, de nem a tanulmányi eredményeim miatt, hanem a hiányzások miatt. Egyébként 4 egész feletti átlagom volt, és a 11.-et, 12.-et + érettségit, egy év alatt végeztem el, osztályozó vizsgával, dicséretes eredménnyel.

Ezután az volt a vélemény, hogy a problémás tanulmányaim miatt nem érdemlem meg a gyerektartást.
Mármint, hogy a bíró így döntene.
De nem értem, hogy az ezelőtti tanulmányoknak, sőt a régmúltnak mi köze van a jelen állapothoz, főleg mivel akkor sem fizetett gyerektartást, azóta sem fizet, és nem is beszél velem...
Mi a véleményük erről? Önök nyilván jobban ismerik a jogot mint én.

Előre is köszönöm,
Gábor

Maryann17 # 2012.03.13. 18:52

Tisztelt mindenki!

A kérdésem a következő.
A párom a 14 éves fia után 20.000 forintot fizet havonta gyt-ként. A volt feleség már a napokban mondta neki, hogy számítson arra, hogy ha egyetemre megy a fiú, akkor sokkal többel kell hozzájáruljon a kasszához. Ahogy említette ez, kb. plusz 50 ezer forintot jelentene még havonta. Összesen mér 70 ezer az apa részéről. Az anya 10 éve él együtt vkivel, ketten nevelik a fiút, plusz az apa hozzájárulása.
A csavar: mire a fiú egyetemre menne, mi is szeretnénk közös babát, felesége lennék. Ennek fejében kötelezheti-e sokkal több teher vállalására a volt férjet? Így már két gyereke lesz, ebből az egyik csecsemő, akinek a gondozása szememben prioritást élvez.
Arról nem beszélve, hogy egy 120 ezres fizetésből elképzelhetetlen az ex követelései. De lehet egyébként is?!

Várom a véleményeket!

Köszönöm!

Maryann

ObudaFan # 2012.03.13. 12:11

Ha újabb alapképzésre gondolsz, akkor csak kivételesen, ha objektív okkal tudja igazolni, hogy miért nem az előzőt folytatja, vagy megy el ennek hiányában dolgozni.

Pannus62 # 2012.03.12. 15:45

Tisztelt ObudaFan!

Lányom idén fejezi be egyetemi tanulmányait alapképzésben és szeptembertől felsőfokú szakképzésben szeretne tanulni, de nem az alapképzéshez kapcsolódó szakon, ami szintén nappali tanrendű képzés lenne.
A kérdésem, hogy ebben az esetben kaphatja-e még a gyermektartást?