Akkor, ha gondolod, írj e-mailt.
gyerektartás 18 év után
véső
A Gugliba beírva, az info az hogy Horvátország még csak tagország jelölt.
Üdv.
Neked mégis sikerült ennek az ellenkezőjét kiolvasnod!!
Valóban ezt olvastam ki - tévesen, azonban ugyanott mindjárt korrigáltam is önmagam. Na most akkor mi a szösszenet itt több hétre rá?...
Ennyire rossz a memóriád?!
Külön: tudod mit, írj te is segítőleg annyi választ- hozzászólást az egyik-másik kérdésre mint én - vagy akár csak a feleannyit, és ha te majd nem hibázol?...
Mert ugatni (...) azt tudsz, mást nemigen.
A véső céltalan- piszkálódó hozzászólásait ki kellene moderálni, mert nem én tördelem az adott topicot.
Új fejlemény van az ügyemben.
22 éves végzős főiskolás után fizetek 30 ezret, beadtam a július 1-től való megszüntetés iránti keresetet, tárgyalás a jövő héten lesz. Eddig azzal érvelt az ex, hogy a gyerek még tovább akar tanulni, most viszont stratégiát váltottak. nem lesz meg a diploma, mert annyira kikészült szegény idegileg, hogy nem tudja megírni. Majd jövőre, és amíg a diploma nincs meg, addig én csak fizessek. Jelzem ezt már egyszer eljátszották, mikor egy főiskolát 1 év után otthagyott és a megkérdezésem nélkül elkezdett egy másikat. Akkor nem erősködtem, de most kezdem unni a nyílt hülyének nézésemet. Így lesz a 3 éves tanulmányból 5 mire elvégzi, ha elvégzi egyáltalán. Szerintetek, van esélyük?
Ha nem önhibáján kívül bukdácsol-halasztgat, akkor van.
És mi számít annak?
Az első főiskolára jószerivel be sem járt, nem ment el a vizsgákra, itt pedig ezen a héten találták ki, hogy nem írja meg a diplomamunkát, eddig erről szó sem volt. Nem beteg, megfelelők a körülményei..., fogalmam sincs mit tudnának objektív hátráltató körülményként feltüntetni.
Végtelen időkig nem lehet húzni-halasztani a gondtalan egyetemista életet., kérd a bíróságot, hogy a t.díjat július 1-től szüntesse meg. A diplomamunkát meg lehet írni munka mellett is - akár.
Ha mégsem, akkor meg mivel most már un. felnőttartásról van szó és ennek összege adott esetben kevesebb mint "a" gyermektartás havi díja, elvárható, hogy nagyrészt gondoskodjon magáról. (Diákmeló, részmunkaidő stb., és ez beszámítják a kötelezési összegbe.)
Egy kérdésem lenne?Meddig kell a páromnak gyerektartást fizetnie a főiskolás gyermekére?A másik gyermekre még jár,ezt tudom,csak azzal nem vagyok tisztában,hogy a nagyobbikra mi vonatkozik ilyenkor?Gyerektartás,vagy rokontartás,vagy jár-e még rá egyáltalán,úgy,hogy nekünk is van egy 3éves kislányunk.Előre is köszönöm a választ.
A diploma megszerzéséig. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kénye kedve szerint húzhatja a főiskolás életet, nem, mert ha ennek gyanúja merülne fel akkor a bíróság megvizsgálhatja: egyáltalán alkalma-e a felsőfokú tanulmányok végézésére.
Ebben az életkorban már un. felnőttartásról beszélhetünk, annál is inkább mert nem egy esetben ösztöndíjban részesülhetnek -jó tanulás esetén-, vagy a diákmelóból ill. másodállásból némi bevételre tesznek már szert. És ezt nagy általánosságban beszámítják már a fizetendő havi összegbe.
Szóval egy "felsősőtől" elvárható, hogy bizonyos mértékben gondoskodjon magáról.
Az apa a kisgyermekre hívatkozással is kérheti az eddigi t.díj felülvizsgálatát, hiszen most már háromról kell gondoskodnia.
monaLuis
laikus hozzászóló
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget kérek az alábbiakban.
6 éve váltunk el, akkor a kiskorú gyerekünk az apával maradt, a nagykorú pedig Velem.A válásnál megegyezés született:
"Az egyezség taglalja hogy "mindegyik fél a saját gondozásában nevelkedő gyermeknek az eltartását biztosítja, egymásnak kiegészítő
gyermektartásdíjat nem fizetnek."
3. Az indoklás tartalmazza, hogy " a még kiskorú ... utónevű gyerekük elhelyezése és tartása kérdésben, a kapcsolattartás vonatkozásában jogerős bírói egyezséget kötöttek."
4. Az ítélet 2005. szept.14.-én jogerős.
Múlt hónapban kaptam egy ügyvédi felszólítást, hogy fizessek 20e Ft gyerektartást visszamenőlegesen, mert ellenkező esetben bírósághoz fordulnak. Ez megtörtént.
A kiskorú azóta érettségizett, szakmai nappali képzésre jár, nagykorú lett . A volt férjem a válóper óta nem lakik a tulajdonában lévő lakásban, nem él a gyerekkel közös háztartásban, igaz számlákat ő fizeti és minden az ő nevén van, de még az autóját is a gyerek használja, sőt vett egy nagy motort is az már a gyerek nevén van. A gyerek élelmezését és tisztán tartását a volt férjem szülei végzik el a fiuk helyett. A tartásdíjra váró nagykorú gyermekem motorral, vagy autóval iskolába jár, különálló berendezett lakásban lakik,
ösztöndíját elveszítette mert " úgysem volt sok".
Mire számíthatok?
Érvényes a 6 éve történt megállapodás?
Köszönöm a válaszokat
Azon éppen lehetne változtatni, de ha az apa nem tartja el a gyereket a saját háztartásában, akkor ő maga nem követelheti a tartásdíjat.
Ismét segítséget szeretnék kérni
Gyerektartás megszüntetési perem húzódik 5 hónapja, el se kezdődött még, most aktuálisan a bírónő beteg, elhalasztották.
Önmagában ez nem lenne akkora tragédia, de nyáron megszűnik a munkahelyem. Ez az jelenti, hogy ad 1 már nem is kéne elviekben fizetnem, de fizetek tovább, mert nincs jogerős ítélet
ad 2 a nagykorú dolgozó gyermekem viszi a végkielégítés 20%-t is, miközben én frász tudja mikor fogok tudni közel 60 évesen elhelyezkedni, és addig is hitelt törleszteni...
megmondom őszintén, most kezdek kétségbeesni.
Mit tehetek?
A végrehajtás felfüggesztését lehet kérni.
Köszi Óbudafan
Ez az a bizonyos ideiglenes intézkedés?
És most azonnal vagy a "kitudjamikorlesz" tárgyaláson?
gh
Hasonló ebben az esetben, mint egy ideiglenes intézkedés.
Kedves Óbudafan! Első házasságomból 2 gyerekem született (1992 és 1993)Nagyobik júliusban tölti e a 18. életévét.Második házasságomból 2 kiskorú gyereket nevelek egyedül.Közös háztartásban lakunk szüleimmel, akik kis nyugdíjasok. Feleségem külön háztartásban lakik de nem váltunk el.Jövedelme egyáltalán nincs, őt édesanyja tartja el.Így gyermektartást sem kapok tőle, mivel munkanélküli segélyre sem jogosult. Várhatóan mindkét nagyobbik gyerekem felsőfokú tanulmányokat fog folytatni a jövben.A jelenlegi fix összegű gyerektartást is már csak kisebb gyerekeim szükségleteinek róvására tudom fizetni. Jövedelmem igen alacsony.Kérdésem: kaphatok-e valamilyen mentességet, méltányosságot egy új bírósági eljárás során?
Meg kell próbálni.
Tisztelt Jogi Fórum !
Tisztelt Hölgyem / Uram !
Két gyermekem után fizetek gyermektartás díjat.
Az egyik már elmúlt 18 éves de még szakiskolában tanul.
Még nem döntötte el, hogy tovább folytatja egy másik iskolában az érettségi miatt s azt sem, hogy nappali vagy esti/levelező szakon. Szeretném megkérdezni, hogy ezek közül melyik esetben kell tovább fizetnem a tartásdíjat ? Ő leginkább már dolgozni szeretne s lehet, csak estin vagy levelezőn teszi le az érettségit. Tovább tanulni utána nem szeretne.
A másik gyermekem még csak 16 éves, de annyira rossz a kapcsolata az Édesanyjával, hogy 17 éves korában hozzám szeretne költözni. Én nem biztatom erre, de nem is mondok rá nemet, hiszen nagyon jóban vagyunk. Gondolom egy gyermek jogállásának megváltoztatása az egy igen hosszú bírósági procedúra, nem is szívesen kezdenék bele, mert nem nekem van problémám az Édesanyjával, hanem neki s lehet mire van végzés, addigra betölti a 18. életévét. Kérdésem, ha betöltötte a 18. életévét s hozzám költözik szabad elhatározásából, mint felnőtt nagykorú ember, akkor nekem kell keresetet indítanom a feleségem ellen, hogy ezek után Ő fizeti a gyermektartást nekem ? Mert a lányom az feltétlenül egyetemre szeretne menni továbbtanulni - tehát nem fog dolgozni.
Figyelmüket és válaszukat köszönve, további szakmai sikereket kívánva, üdvözlettel.
Hümér
Az első szakma / képesítés megszerzéséig vagy köteles t.díjat fizetni, az érettségi megszerzése ezen felüli már. (A dolgozók esti középiskolája szakmunkás esetében a II. évfolyamtól indul.) Csak nappali tagozatos tanulmányoknál jár a t.díj, esetleges felsőfokú tanulmányok esetében is.
Ha megvan a szakmunkás bizonyítvány, az ő t.díja a továbbiakra nézve okafogyottá válik, DE mindenképp kérni kell a bíróságot, hogy ezen kötelezést a továbbiakra nézve szüntesse meg. (Kérd, hogy peren kívüli eljárással bírálják el a dolgot.)
A kisebbik, lévén hogy már betöltötte a 16. életévét, előzetes gyámhatósági engedély alapján akár át is költözhet hozzád., menj be vele és ő maga személyesen adja elő miért is szeretné ezt.
A t.díj fizetésének eddigi "irányának" megváltozásáról is tájékoztatni fognak.
monaLuis
laikus hozzászóló
Kedves monaLuis ! Köszönöm a gyors választ, gondolatokat, tanácsokat. Örülök, hogy van lehetőség ezt kulturáltan is intézni. Üdv : Hümér
Üdvözletem Mindenkinek!
Gyermektartásdíj csökkentés iránt adta be keresetet,melyben első fokon döntés született,fix 35.000 Ft-ot állapított meg a bíróság.
A volt nejem fellebbezett-ő százalékosan szeretné.
A fiunk autista,aki időközben betöltötte a 18.életévét.Kapja a rokkantsági járadékot,és szeretném,h a 2.fok rokontartásra változtatná az ítéletet.
A kérdésem:Hozhat ez ügyben ítéletet ez ügyben a 2.fok,vagy "visszadobja" az 1.foknak illetékesség hiányában?
De hát ezt már az elsőfok megtette.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02